Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2017

Επίθεση Der Spiegel σε Β.Σόϊμπλε: «Εσύ είσαι αυτός που προκαλείς την κρίση στην ευρωζώνη με τα Σοϊμπλονόμικς»


H ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη έχει επανέλθει, αναφέρει άρθρο του Τόμας Φρίκε στο Spiegel OnLine. Και αυτό προσθέτει, «δεν είναι σε καμία περίπτωση η μοίρα που μας επιφυλάσσουν οι σπάταλοι πολίτες της Νότιας Ευρώπης, αλλά κυρίως ένα πρόβλημα διαχείρισης. Και μάλιστα γερμανικό».
Στο άρθρο, με τίτλο: «Οι παγίδες των Σοϊμπλονόμικς», ασκείται σφοδρή κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θεωρείται ως ο υπαίτιος της διαιώνισης της κρίσης με τις απαιτήσεις για τη λήψη συνέχεια νέων μέτρων λιτότητας από την Ελλάδα.
  • «Ακόμη δεν έχει αρχίσει το έτος και γίνονται και πάλι προφητείες για τους Έλληνες, για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν στην Ιταλία και τα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου για τα γαλλικά ομόλογα. Και ο λόγος φαίνεται να είναι σαφής.
Τουλάχιστον όσον αφορά στον υπουργό Οικονομικών μας, Οι άλλοι έχουν κάνει πάλι λίγες μεταρρυθμίσεις και λίγες περικοπές δαπανών.
Σε αντίθεση με εμάς. Δήθεν. Μία πολιτιστική διαφορά. Το μόνο που βοηθά εδώ είναι: Να αυξηθεί η πίεση και να απειληθούν οι Έλληνες», σημειώνει με προφανή ειρωνεία για τον Σόιμπλε ο Φρίκε. «Το πρόβλημα είναι», προσθέτει, «ότι η πραγματικότητα δεν είναι τόσο παραμυθένια - εμείς οι καλοί, αυτοί οι κακοί», προσθέτει.
«Είναι πολύ πιθανόν ότι το δράμα της Ευρωζώνης δεν οφείλεται καθόλου σε πολιτιστικές διαφορές, αλλά στην πραγματικότητα είναι η τιμωρητική πολιτική του Σόιμπλε που παρατείνει ακούσια την οικονομική κρίση», σημειώνει ο Φρίκε.
  • Στη συνέχεια, ο Φρίκε παρουσιάζει τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης οικονομολόγων του πανεπιστημίου Μίσιγκαν και του Πανεπιστημίου της Λωζάννης.
  • «Οι ειδικοί διερεύνησαν το ερώτημα, γιατί οι χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης βγήκαν πολύ χειρότερα από την κρίση από ότι άλλες χώρες του κόσμου.
  • Η απάντηση: Σε ένα μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι οι χώρες της Ευρωζώνης επιχείρησαν να μειώσουν τις δαπάνες τους την περίοδο 2010-2014 πολύ περισσότερο, από ότι για παράδειγμα οι Αμερικάνοι».
Ακόμη χειρότερα, με τις περικοπές των δαπανών, το χρέος των χωρών του Νότου και της Ιρλανδίας αυξήθηκε, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μειωθεί. Λογιστικά, το χρέος των χωρών αυτών θα έπρεπε να μειωθεί κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, όπως υπολόγισαν οι οικονομολόγοι, αλλά τελικά αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. «Τι δράμα», σημειώνει ο Φρίκε.
«Τα αποτελέσματα της μελέτης στηρίζουν μία αλλαγή σκέψης, η οποία εκτυλίσσεται ήδη εδώ και ένα- δύο χρόνια στον κόσμο των οικονομολόγων. Και αυτή η αλλαγή εξηγεί, γιατί ο υπουργός Οικονομικών μας με την πολιτική του απομονώνεται όλο και περισσότερο διεθνώς», τονίζει το άρθρο, προσθέτοντας ότι με την πολιτική του Σόιμπλε για περισσότερη λιτότητα διαφωνεί ακόμη και το ΔΝΤ.
Ο «συμβιβασμός» μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάνρτ
Η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ μπορεί να μετέθεσε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες περιείχε και ένα
«μπόνους» για την Ελλάδα.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις δύο πολιτικούς αναφορικά με το ελληνικο πρόγραμμα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ είχε δύο πλευρές:
Η πρώτη είναι η παραχώρηση εκ μέρους της Λαγκάρντ να συζητηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το 2018.
Η δεύτερη παραχώρηση έγινε από την Μέρκελ η οποία αποδέχθηκε την πρόταση του Δ.Ν.Τ. τουλάχιστον κατά ένα μέρος να είναι χαμηλότερα τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας μετά το 2018.
Η συμβιβαστική αυτή η λύση φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι γίνεται αποδεκτή η λογική της πρότασης και γίνονται διαπραγματεύσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων.
  • Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί ότι ο Σόιμπλε πιέζει μανιωδώς για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για 10 χρόνια μετά το 2018.
  • Η παράλογη αυτή αξίωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών, είχε σαν αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για «οικονομία βουντού» και έκανε επίθεση για άλλη μια φορά στον Σόιμπλε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι έχουν γίνει αρκετά σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης και είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών κύκλων, να υπάρξει πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθεί η ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) σύμφωνα με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη τους είπε ότι είναι πολύ κοντά η πολιτική συμφωνία.
Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι το ΔΝΤ είχε προτείνει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5% του ΑΕΠ και ο Τσακαλώτος είχε αντιπροτείνει στον Σόιμπλε 2,5% και το 1% να διατεθεί για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσσαίων επιχειρήσεων.
 ΠΗΓΗ
Blogger: 
Κάτι γίνεται εκεί στην Γερμανία, μετά τον Γκάμπριελ και κάποιοι άλλοι σταματάνε προς στιγμήν να μετράνε τα κέρδη από την αφαίμαξη του νότου και αρχίζουν να σκέφτονται τι θα συμβεί αν τα πειραματόζωα βγούν από την ευρωφυλακή. 
Ας είμαστε επιφυλακτικοί στα λόγια τους. 
Οι τύποι είναι απατεώνες και δεν έχουν πρόβλημα να .."αλλάξουν" βιολί αρκεί να συνεχίσουν την αφαίμαξη με άλλο τρόπο. Αυτή η Ευρώπη όπως την κάνανε σαν τα μούτρα τους, δεν φτιασιδώνεται. Απλά διαλύεται.
-------------------

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: