Η Deutsche Bank έχει πέσει σε μια τεράστια «τρύπα». Μπορεί να βγει;

Το πρόστιμο είναι πολύ μεγάλο και οι λύσεις για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής της επάρκειας οδυνηρές.
Η Deutsche Bank έχει τηρήσει σιγή ασυρμάτου αυτή την εβδομάδα, με ελάχιστη ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία θα αντιμετωπίσει το πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση ενυπόθηκων τίτλων πριν την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως έχουμε ήδη πει, αν το τελικό πρόστιμο είναι κοντά σε αυτό το ποσό (η Deutsche λέει ότι δεν θα είναι, αλλά η ιστορία των προηγούμενων διακανονισμών υποδηλώνει ότι ενδέχεται), θα δημιουργήσει τρύπα στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας.
Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των επιλογών της Deutsche Bank για την αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – καμία δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη:
Να Πουλήσει Περισσότερες Μετοχές: Η απλούστερη και κλασική επιλογή είναι να αντλήσει περισσότερα ίδια κεφάλαια με την πώληση μετοχών. Το κύριο πρόβλημα με αυτό είναι ότι οι κάτοχοι των μετοχών δεν καλοβλέπουν τη λύση αυτή. Οι νέες μετοχές θα μειώσουν το ποσοστό ιδιοκτησίας των μετόχων. Η Wall Street Journal ανέφερε την Παρασκευή ότι το Εμιράτο του Κατάρ «ανησυχεί» για αυτή την προοπτική, καθώς έχει ήδη υποστεί σημαντικές απώλειες από την πρώτη εγγραφή σε μια αύξηση κεφαλαίου το 2014. Έκτοτε έχει αυξήσει το μερίδιό του σε σχεδόν 10% και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Deutsche Bank. Η γερμανική κυβέρνηση, ο αγοραστής της έσχατης ανάγκης στο μυαλό πολλών ανθρώπων, φέρεται να έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να αγοράσει μετοχές.
Να μειώσει το κόστος λειτουργίας: Η τράπεζα είπε στην αρχή της εβδομάδας ότι θα περικόψει επιπλέον 1.000 θέσεις εργασίας στις ήδη 3.000 θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε ότι θα περικόψει στη Γερμανία, ως μέρος της συνολικής μείωσης των θέσεων εργασίας κατά 9.000. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές φέτος στη Γερμανία. Ωστόσο, ένα άρθρο στο Reuters την Παρασκευή ισχυρίζεται ότι ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών Μάρκους Σενκ είπε στους εργαζόμενους ότι μπορεί να χρειαστεί να αποχωρήσουν ακόμα 10.000 άτομα. Αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα αναδιάρθρωσης σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το οποίο θα φέρει σε δύσκολη θέση τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζον Κράιαν, δεδομένου ότι υποσχέθηκε ότι το 2016 θα ήταν το έτος «κορύφωσης της αναδιάρθρωσης».
Να μειώσει το κόστος λειτουργίας (II): Η Deutsche είναι φημισμένη, τουλάχιστον στη Γερμανία, για τη γενναιοδωρία των μπόνους της. Ο Νταν Ντέιβις της Frontier Analysts υποστηρίζει ότι ένας τρόπος για τη διατήρηση μετρητών φέτος θα είναι τα φετινά μπόνους να δοθούν με τη μορφή μετοχών. Το πρόβλημα με αυτό, σε αντίθεση με μια κανονική πώληση μετοχών, είναι ότι δεν θα εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια μέχρι να πωληθούν οι μετοχές, το οποίο με δεδομένη την τιμή της μετοχής της Deutsche Bank προσφάτως, θα μπορούσε πάρει χρόνο.
Να εγκαταλείψει κλάδους: Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, η τράπεζα πούλησε την ασφαλιστική της εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Abbey Life, σε μια άλλη ασφαλιστική εταιρεία του Η.Β., τη Phoenix, για λίγο περισσότερο από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν μια καλή αρχή, αλλά δεν είναι αρκετό. Επιπλέον, η πώληση της εταιρείας προκάλεσε ζημίες, κάτι που δεν εκλήφθηκε θετικά, περιορίζοντας τις θετικές επιπτώσεις στον κεφαλαιακό δείκτη της σε περίπου 0,1 τοις εκατό. Παρ ‘όλα αυτά, οι μετοχές της Deutsche Bank συνέχισαν την άνοδο με τα νέα της πώλησης.
Τώρα, οι φήμες λένε ότι η τράπεζα ενδέχεται να πουλήσει το τμήμα διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο οι αναλυτές υπολογίζουν ότι έχει αξία άνω των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ίση με το μισό της συνολικής αξίας του ομίλου σε αυτό το σημείο). Οι φήμες κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο και διαψεύστηκαν από τον Κράιαν: «Υπάρχει μια φήμη, ειδικότερα, που θα ήθελα να διαψεύσω καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η Deutsche Asset Management είναι και θα παραμείνει ένα ουσιαστικό μέρος του επιχειρηματικού μας μοντέλου», είχε πει.
Η πώληση του τμήματος διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού θα σήμαινε ότι η Deutsche θα έπαυε να είναι πλέον «καθολική» τράπεζα, κάτι για το οποίο από καιρό υπερηφανευόταν. Ωστόσο, μια προσεκτικότερη ματιά στη δήλωση του Κράιαν δεν αποκλείει κατηγορηματικά μια μερική πώληση και οι Financial Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για την επιχείρηση. Μια δημόσια εγγραφή έχει τη γοητεία της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού, της άντλησης κεφαλαίων και της διατήρησης του ελέγχου μιας υπηρεσίας που χρειάζεται ώστε η τράπεζα να είναι ένα one-stop shop για τους ιδιώτες πελάτες της.

Πηγή:  fortunegreece.com
---------------------

Reuters: Ελάχιστες επιλογές διαθέτει η Deutsche Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων της 

Πιθανή πρέπει να θεωρείται η πώληση υπομονάδων του γερμανικού ομίλου, όπως η εμπορική επωνυμία αμοιβαίων κεφαλαίων DWS και η σειρά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών DB X-Trackers
Ιδιαίτερα περιορισμένες επιλογές για την επίλυση του διλήμματος της κεφαλαιακής της ενίσχυσης φαίνεται να διαθέτει η Deutsche Bank, όπως γράφει σε ρεπορτάζ του σήμερα Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016 το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με αυτό, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ενισχύσει τα κεφάλαιά της και να παράξει υγιή κέρδη, αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όμως διαθέτει εξαιρετικά περιορισμένο χώρο για αντίστοιχους ελιγμούς.
Η προσέγγιση της μείωσης του λειτουργικού κόστους της Deutsche Bank και της πώλησης δραστηριοτήτων της εκτός του πυρήνα των εργασιών της από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, John Cryan, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2015 αποτελούν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση - αν και εφαρμόζονται με βραδύ ρυθμό - όμως το πρόστιμο αξίας έως 14 δισ. δολάρια ΗΠΑ που αντιμετωπίζει από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αναδεικνύει ένα δυνητικό κεφαλαιακό «κενό» 5 έως 10 δισ. ευρώ.
Το Reuters επισημαίνει, ότι η τεράστια ευρωπαϊκή τράπεζα δεν αντιμετωπίζει ζητήματα φερεγγυότητας ή ρευστότητας, τονίζοντας ότι η διοίκησή της διαβεβαιώνει δημοσίως πως δεν σχεδιάζει αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο και ότι ικανοποιεί όλες τις κεφαλαιακές προδιαγραφές των εποπτικών αρχών.
Σύμφωνα με το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αν και τελικά το πρόστιμο έως 14 δισ. δολάρια για την πώληση συγκεκριμένων τιτλοποιημένων στεγαστικών απαιτήσεων κατοικίας (RMBSs) στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να περιοριστεί σημαντικά, η Deutsche Bank στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει επιπλέον κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν το τελικό - σωρευτικό - πρόστιμό της σε 8 έως 9,5 δισ. δολάρια.
Με ήδη διενεργηθείσες προβλέψεις νομικών εξόδων και προστίμων που ανέρχονται σε περίπου 6,16 δισ. δολάρια (5,5 δισ. ευρώ), η Deutsche Bank δεν αποκλείεται να μην καταφέρει να αποφύγει μια αύξηση στο μετοχικό της κεφάλαιο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 10 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων για να κατευναστούν οι επενδυτικές ανησυχίες.
Αυτή θα ήταν η ευκολότερη μέθοδος συγκέντρωσης νέων κεφαλαίων, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της μείωσης του προσωπικού της τεράστιας γερμανικής τραπέζης.
Όμως, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές θεωρούν ελκυστικές και εναλλακτικές επιλογές, όπως η διάθεση στοιχείων ενεργητικού, η στέρηση μπόνους παραγωγικότητος, ακόμα και μια συγχώνευση με κάποια ανταγωνίστρια τράπεζα της Deutsche Bank, όπως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας Commerzbank, κάτι που όμως θα απαιτούσε πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Επισημαίνεται, ότι η γενική συνέλευση της τραπέζης έχει εξουσιοδοτήσει τη διοίκησή της να μπορεί να προβεί σε άυξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και κατά 50% χωρίς έγκριση από το σώμα των μετόχων, κάτι που μεταφράζεται σε μέγιστη δυνητική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Η πώληση περιουσιακών στοιχείων θεωρείται πολύπλοκη για την υφιστάμενη δομή της τραπέζης, όπως καταδεικνύει η αδυναμία πώλησης της γερμανικής θυγατρικής τραπέζης Postbank από το τέλος του 2015 ή η απουσία αξιόλογου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την εξαγορά του τομέα διαχείρισης ενεργητικού (αξίας 8 δισ. ευρώ) της τραπέζης.
Περισσότερο πιθανή πρέπει να θεωρείται η πώληση υπομονάδων του γερμανικού ομίλου, όπως η εμπορική επωνυμία αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, η σειρά διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων παρακολούθησης δεικτών DB X-Trackers και οι ισπανικές ή ιταλικές τραπεζικές δραστηριότητες του ομίλου.
Η Deutsche Bank φέρεται να εξετάζει την απόλυση επιπλέον 10 χιλ. στελεχών της, πλέον των 9 χιλ. απολύσεων που έχει ήδη ανακοινώσει, καθώς η μείωση του κόστους από τις πρώτες απολύσεις αργεί λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας που επιβάλλει την ολοκλήρωσή τους σε περίοδο μεταξύ 24 και 30 μηνών.

www.bankingnews.gr

 

Σχόλια