Deutsche Bank: Πρόστιμο 38 εκατ. δολαρίων για χειραγώγηση των τιμών του ασημιού

Ακόμη ένα πρόστιμο για την Deutsche Bank, η οποία φέρεται να συμφώνησε στην καταβολή του ποσού των 38 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να διευθετηθεί η δικαστική υπόθεση με τις ΗΠΑ, στην οποία αναφέρεται ότι η γερμανική τράπεζα συνωμότησε με άλλες τράπεζες για τον καθορισμό της τιμής του ασημιού σε βάρος των επενδυτών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, οι επενδυτές κατηγορούν τις τράπεζες για συνωμοσία, με σκοπό τη χειραγώγηση των επιτοκίων και των τιμών στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές εμπορευμάτων.
Στα έγγραφα οι δικηγόροι των επενδυτών αναφέρουν ότι ο διακανονισμός με την Deutsche Bank θα «σπάσει τον πάγο» και θα αποτελέσει καταλύτη για τον αντίστοιχο διακανονισμό με τις υπόλοιπες τράπεζες. Ένας εκ των δικηγόρων, ο Vincent Briganti, ανέφερε ότι η συμφωνία «προβλέπει σημαντική χρηματική αποζημίωση, καθώς και τη συνεργασία από πλευράς Deutsche Bank», ώστε να καταλογιστούν ευθύνες και στους υπόλοιπους εμπλεκόμενους της υπόθεσης.
Στην προσφυγή οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι οι Deutsche Bank, HSBC Holdings Plc και Bank of Nova Scotia (ScotiaBank) χειραγώγησαν τις τιμές του ασημιού, πραγματοποιώντας μυστικά καθημερινή συνάντηση υπό το όνομα «Silver Fix», ενώ κατηγορούν την UBS ότι επωφελήθηκε απ’ αυτήν. Το «Silver Fix» φέρεται να ξεκίνησε από το 1999, σύμφωνα με τους επενδυτές.
AdTech Ad
Νωρίτερα μέσα στο μήνα, πάντως, αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε το ενδεχόμενο εμπλοκής της UBS στην υπόθεση, με το σκεπτικό ότι «δεν υπήρχε σημάδι που να δείχνει τη χειραγώγηση των τιμών, ακόμη και αν επωφελήθηκε η UBS απ΄αυτήν».
Ο διακανονισμός εναπόκειται πλέον στην έγκριση του αρμόδιου δικαστηρίου.
Εκπρόσωπος της Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

 


Σχόλια