Η "Ελλάς Α.Ε." των "offshore secrets"


Αναλύει η ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ (ΕΠΕΝΔΥΣΗ: 4-5/ 6/2016)
(blogger: διάβασα το άρθρο το προηγούμενο Σάββατο. Το έψαξα σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά μάταια. Κάθισα λοιπόν και το πληκτρολόγησα. Διαβάζοντάς το, θα διαπιστώστε ότι άξιζε τον κόπο και τον χρόνο. Η κ. Ζήκου είναι δημοσιογράφος και δεν χαϊδεύει τα αυτιά κανενός, δίνει πληροφορίες. Καλή ανάγνωση.)

T' άκουσα πάλι τα "γαλλικά" από φίλους μου τραπεζίτες στη Φρακφούρτη, τη Νέα Υόρκη και τη Ζυρίχη. Αλλά αυτή τη φορά, έστω προσωρινά, το χάρηκα! Καθώς είμαι αμετανόητη Ρωμιά και αρματωλή. “Δεν θα συμμορφωθείτε ποτέ”, μου είπαν κατάμουτρα μόλις έμαθαν την οβιδιακή μετάλλαξη του Τσίπρα στο “ύπουλο” και “βρόμικο” ζήτημα της νομιμοποίησης των “πολιτικών Offshore”. Προφανώς και δεν είναι τυχαία αυτή η αντίδραση, καθώς τους στερεί ένα σπουδαίο εργαλείο στη συμμετοχή τους στην ιστορική ευκαιρία που διανοίγεται διάπλατα μπροστά τους στην “Εταιρεία: Ελλάς Α.Ε. Δηλαδή στην υπό ίδρυση “Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών και Περιουσίας”, η οποία αποκαλείται Υπερταμείο.
Ουφ...Σωθήκαμε προς το παρόν! Αλλά η προσπάθεια για την νομιμοποίηση των “πολιτικών Offshore” έχει τεράστια σημασία. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Έχει αναδρομική ισχύ η αρχική διάταξη; Ποιοι κρύβονται; 
  • Πάντως, ευθέως συνδέεται εκεί, στη Φρανκφούρτη, με τις ιδιωτικοποιήσεις που έρχονται. 
  • Για κάθε πώληση, για κάθε συμφωνία οι “μίζες” θα είναι αρκούντως δελεαστικές! Έλεος... 
  • Πάντως, οι σύγχρονες “κερκόπορτες” παραμένουν μισάνοικτες...

Η τελικώς ψηφισθείσα διάταξη από 190 βουλευτές ήρθε να αλλάξει την αρχική ψυφισθείσα ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική, που είχε συμπεριφερθεί στο μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, προέβλεπε τη δυνατότητα πολιτικά πρόσωπα και κρατικοί λειτουργοί – υπόχρεοι δήλωσης “πόθεν έσχες” να έχουν ή να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες με έδρα σε κράτη “συνεργάσιμα” επί θεμάτων φορολογικής πολιτικής.
Μετά τη γενική καταγραυγή που δέχθηκε, η κυβέρνηση του Τσίπρα κατέθεσε τροπολογία μέσω της οποίας δίνεται περιθώριο 60 ημερών για μεταφορά περιουσιακών στοιχείων στο εσωτερικό πρόσωπα που ενδεχομένως είχαν τέτοιες δραστηριότητες.
Παράλληλα, θεσπίζεται γενική απαγόρευση για συμμετοχή-σχέση με οποιαδήποτε εταιρεία στο εξωτερικό, ακόμα και εντός Ε.Ε., των ιδίων ή συγγενών τους προσώπων. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την άρση της καθολικής απαγόρευσης του νόμου που επέτρεπε, υπό προϋποθέσεις, σε υπουργούς και βουλευτές να διατηρούν Offshore εταιρείες. Συγκεκριμένα, το άρθρο προέβλεπε πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες αρκεί η έδρα τους να είναι φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, ακόμα και αν αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως “φορολογικοί παράδεισοι”όπως οι Βρετανικές παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ ή οι Βερμούδες, όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% έως 100% χαμηλότερα σε σύγκριση με την Ελλάδα.
  • Να επισημανσθεί ότι οι “φορολογικοί παράδεισοι” δεν ζουν πλεον από τη διαχείριση ύποπτων ιδιωτικών περιουσιών που θέλουν να ξεφύγουν από Αρχές, ΑΛΛΑ ΑΠΌ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΌ ΠΕΔΙΟ. 
  • Ο αδυσώπητος πόλεμος για τη διανομή της μεγάλης πίτας των ελληνικών αποκρατικοποιήσεων σε βάρος του λαού εξυπηρετείται ύπουλα. Στην αντιπαράθεση εμπλέκονται εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα – που ενίοτε συμμαχούν εξ ανάγκης - , ενώ οι δανειστές παρεμβαίνουν για να επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού. 
Τώρα είμαστε ένα υβριδικό μόρφωμα, μια ημιτριτοκοσμική χώρα, που προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1824 που μια Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται να πουλήσει κρατική περιουσία. 

Ωστόσο, αυτή η ωμή πραξικοπηματική απαίτηση των δανειστών δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. 
  • Απλώς αποκάλυψε την εφιαλτική αλήθεια ότι “πωλείται η Ελλάς”. Άλλωστε, όλα τα μνημόνια βασίσθηκαν στο πανούργο ψεύδος τους. (blogger: μεταγεννέστερη εγγραφή: Τελικά, είναι οι χειρότεροι)
Ένα ψεύδος που καλλιεργήθηκε στον λαό, με κορυφαίο τον παραπλανητικό λαϊκισμό όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων... και των συστημικών ΜΜΕ. 
Από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της καταλήστευσης του κοινωνικού χρήματος, που είναι αυτοί που έχουν περικόψει μισθούς και συντάξεις της φτωχολογιάς. 
Αυτοί που εξακολουθούν να εμπαίζουν ξεδιάντροπα τον ελληνικό λαό: Έχουν εγκληματήσει σε βαθμό κακουργήματος και έχουν οι ίδιοι νομιμοποιήσει τα ειδεχθή τους εγκλήματα. 
Ευνούχισαν την κρίσιμη μάζα του λαού με την εξηλιθιωτική ευτέλεια της τηλεοπτικής “αγωγής” και της καθεστωτικής δημοσιογραφίας.
  • Σε καμία άλλη χώρα δεν συναίνεσε το κατεστημένο για να γίνει η πατρίδα του το πειραματόζωο και να κατεδαφιστεί η ραχοκοκαλιά της οικονομικής της πραγματικότητας. 
  • Και πουθενά δεν συναίνεσε στην εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
Πρόσφατα είναι ακόμη τα εφιαλτικά στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα με εκατοντάδες ονόματα Ελλήνων οι οποίοι επέλεξαν στις υπεράκτιες εταιρείες σε Παναμά, Βερμούδες, Κύπρο, Ελβετία και Σεϊχέλες από τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, παρατράπεζες, στελέχη μεγάλων τραπεζών, πρώην διοικητές οργανισμών και αυτοί που χειρίστηκαν δημόσιο χρήμα εμπεριέχονται στη νέα λίστα του Παναμά, η οποία σοκάρει με τις εκατοντάδες Offshore εταιρείες στις οποίες στις οποίες απολήγουν οι κρυφοί ή φανεροί δικαιούχοι των Παναμά Papers. Πολλοί από αυτούς εμπεριέχονται και στη λίστα Λαγκάρντ και στα σπίτια τους έχει ήδη εισβάλλει η οικονομική Δικαιοσύνη. Μεταξύ των επιχειρηματιών οι Γιάννης Καρακαδάς – διευθύνων σύμβουλος το 2006 της Logik Data Information, που έπειτα από σειρά συγχωνεύσεων έγινε η Singular Logic. Ο γνωστός Σάμι Φάις, που ενεπλάκη στην υπόθεση της απάτης για τις μετοχές των Μακεδονικών Κλωστηρίων (ΜΑΚΛΩ), στο έγκλημα της Σοφοκλέους. Το όνομα του δικηγόρου Παναγιώτη Μπερνίτσα, ειδικού σε θέματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Τώρα εκπροσωπεί την εταιρεία Siemens στην υπόθεση της αντιδικίας του ελληνικού Δημοσίου με την γερμανική εταιρεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το 2013 προσελήφθη ως νομικός σύμβουλος αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και το ίδιο έτος είναι γνωστό ότι ήταν πρωθυπουργός κ. Σαμαράς στο Κατάρ για την ανάπτυξη συνεργασιών και την υλοποίηση επενδύσεων. Το όνομα του Παναγιώτη Τσουπίδη, πρώην προέδρου του Τ.Τ., εντοπίζεται επίσης στη συγκεκριμένη λίστα και συνδέεται με την Offshore εταιρεία Moran International LTD, που ιδρύθηκε το 2003 και διαλύθηκε τον Απρίλιο του 2005.

Ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου καταγράφεται επίσης μεταξύ των προσώπων που συνδέονται με τουλάχιστον τρεις Offshore, ενώ σε μια από αυτές , DIMAN, συμμετέχει και Δημήτρης Δημητρίου, πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων μετά το 2014, ενώ νωρίτερα εμφανίζεται ως γραμματέας της Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ, διορισμένος από τον πρώην υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, να εποπτεύει και τις ιδιωτικοποιήσεις του Ελληνικού. Στη λίστα των ονομάτων των Panama Papers εντοπίζεται και ο Ευάγγελος Χρόνης, στενός συνεργάτης του Ομίλου Λάτση και στενός συνδεόμενος στη συγκεκριμένη περίπτωση με την εταιρεία HARPINS PROPERTIES LDT με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Στην ίδια λίστα εντοπίζεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, θεόδωρος Φέσσας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και άλλοι επιχειρηματίες που θα ελεγχθούν από την ελληνική δικαιοσύνη.
Τα LuxLeaks και ο ρόλος Σαββαϊδου
Σαρωτικές ήταν οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICLJ) για τις ειδικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου- το διαβόητο σκάνδαλο των LuxLeaks – με εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση στις χώρες δραστηριοποίησής τους. Το ηθικό και πολιτικό πλήγμα ήταν σφοδρό, αλλά δεν απείλησε(!) τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ. 
  • Τα LuxLeaks κατέδειξαν με τεκμήρια ό,τι ήταν ήδη γνωστό: ότι δηλαδή στην καρδιά της Ευρώπης, εκεί όπου όλοι ομνύουν στον υγιή ανταγωνισμό, τη διαφάνεια, την ισοπολιτεία και την ισονομία, ανθούν οι φορολογικοί παράδεισοι, εις βάρος των εθνικών οικονομιών και της συνολικής ευρωπαϊκής πίστης. Τα LuxLeaks αποκαλύπτουν κι άλλες πληγές: την ασύγγνωστη διαπίδυση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος. 
Ο ρόλος τους διεθνούς λογιστικού οίκου PwC στη σύναψη 548 φορολογικών συμφωνιών για 342 επιχειρήσεων , κυρίως στο διάστημα 2008-2014, δηλαδή μεσούσης της κρίσης που έριξε στον δημοσιονομικό καιάδα κράτη και λαούς, μας οδηγεί στα στελέχη που διενήργησαν αυτές τις νομότυπες, πλην ανήθικες συμφωνίες. Μπορούν αυτά τα στελέχη, ικανοί τεχνοκράτες κατά τα άλλα, αν αναλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις δημόσιων λειτουργών στα κράτη που ζημιώνονται από την φοροαποφυγή. Στα LuxLeaks καταγράφονται εννέα εταιρείες ελληνικών συμφερόντων και τις φοροευονοϊκές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο τις έκανε ο οίκος PwC, του οποίου επικεφαλής φοροειδικός (senior tax manager) στον ελληνικό κλάδο, έως τον Ιούνιο του 2014, αν Αικατερίνη Σαββαϊδου. Ευλόγως γεννάται το ερώτημα: η κυρία Σαββαϊδου γνώριζε τις συμφωνίες. (blogger: πούστηδες και παλληκάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια...) 
--------------

Σχόλια