Γιατί η Ελβετία λέει "όχι" στην ΕΕ μετά από 24 χρόνια

Την Τετάρτη η Ελβετία αποφάσισε να αποσύρει – μετά από 24 χρόνια (!)– το ενδιαφέρον της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγείροντας ερωτήματα για την χρονική στιγμή που η ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, δεδομένου του ότι απομένουν λίγες μόλις ημέρες πριν το, κρίσιμο για το μέλλον της Ένωσης, δημοψήφισμα της Βρετανίας.
Συγκεκριμένα, η Άνω Βουλή της χώρας υπερψήφισε (με 20 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 2 αποχές) την ακύρωση της ισχύος του υποβληθέντος από το 1992 αιτήματος για ένταξη της Ελβετίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πλέον, μένει να μεταβιβαστεί και επίσημα η απόφαση στην ΕΕ.
Μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Didier Burkhalter, δήλωσε πως η Ελβετία επιθυμεί να "εκσυγχρονίσει  τις διμερής σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση".
Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η ψηφοφορία ήταν περιττή, καθώς το ελβετικό αίτημα για ένταξη παραμένει ούτως ή άλλως αδρανές εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλεφθεί η χρονική συγκυρία. Η απόσυρση του αιτήματος έρχεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του δημοψηφίσματος της Βρετανίας στις 23 Ιουνίου για την παραμονή της ή μη στην Ένωση και ενώ πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές του ευρωσκεπτικισμού.
Η έστω και τυπική κίνηση της Ελβετίας, υπογραμμίζει τις τάσεις απεξάρτησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά τις καμπάνιες που τάσσονται κατά του Brexit. Υπογραμμίζει επίσης την κοινή πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών.
  • Σύμφωνα με την γερμανική De Zeit, την ώρα που οι χώρες – μέλη της Ένωσης τρέμουν τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Βρετανίας, λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης και του σοκ που θα προκαλούσε στις αγορές, η πλειοψηφία των πολιτικών στην Ελβετία δείχνει να... γλυκοκοιτάζει μια τέτοια προοπτική.
  • Έτσι, λοιπόν, στο ερώτημα "γιατί τώρα;", ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται πως ίσως η Ελβετία θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που γεννάται από την τρέχουσα συγκυρία για να ενώσει τις δυνάμεις της με την Μ. Βρετανία για να επαναδιαπραγματευθούν από κοινού τους όρους των σχέσεών τους με την Ένωση κερδίζοντας μεγαλύτερο έλεγχο του μεταναστευτικού και μικρότερη συμμετοχή στο κοινό Ταμείο.
Άλλες πάλι φωνές, θεωρούν απλώς λάθος την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου του πως έχουν διαμορφωθεί σήμερα οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες και προοπτικές. Χαρακτηριστική η δήλωση του Thomas Minder, συμβούλου του κρατιδίου του Schaffhausen: "Μόνο λίγοι τρελοί" θέλουν σήμερα να μπουν στην ΕΕ
Από την πλευρά του, ο Hannes Germann εκπρόσωπος του ίδιου κρατιδίου, συνέκρινε την συμβολική κίνηση της Ελβετίας με την αντίστοιχη απόφαση της Ισλανδίας το 2015 να αποσύρει την υποψηφιότητα ένταξής της στο μπλοκ 

Σχόλια