Η αναδιάρθρωση είναι η ιδανική στρατηγική.

Εν αναμονή μιας ακόμα κρίσιμης ψηφοφορίας στην ελληνική βουλή ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στους τρόπους επίλυσης της κρίσης, τα νέα μέτρα λιτότητας και τις διαφωνίες Μέρκελ-Σόιμπλε στον χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.

Ως καλύτερη στρατηγική για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση ο Ελβετός οικονομολόγος και πρώην
πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας στο Αμβούργο, Τόμας Στράουμπχαρ, προκρίνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt την αναδιάρθρωση όλων των χρεών του ελληνικού δημοσίου: «Η επιμήκυνση στην αποπληρωμή του χρέους συνεπάγεται χαμηλότερους τόκους και μικρότερες δόσεις απόσβεσης.
Το πλεονέκτημα αυτή της επιλογής θα ήταν πρώτον, ότι θα ξεκαθαρίζονταν εξ αρχής οι κανόνες του παιχνιδιού και δεύτερον τόκοι και δόσεις αποπληρωμής θα ορίζονταν σε ύψος που να διευκολύνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η αποπληρωμή του χρέους θα μπορούσε να εξαρτάται από τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το μειονέκτημα θα ήταν ότι οι πιστωτές θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν παράταση της αποπληρωμής για πολλά χρόνια, αλλά ακόμα και απώλειες εσόδων. Συγκρίνοντας όμως τις επιλογές διαγραφή χρέους και αναδιάρθρωση διαπιστώνουμε πλεονεκτήματα στην δεύτερη επιλογή. Υπό τις παρούσες συνθήκες η αναδιάρθρωση συμβάλλει περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ίδια στιγμή περιορίζει τη ζημιά για τους πιστωτές».

Η νέα λιτότητα οδηγεί σε Grexit

Η εφημερίδα Τaz του Βερολίνου υποστηρίζει σε σχόλιό της ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα θα οδηγήσει σχεδόν νομοτελειακά σε έξοδο της χώρας από το ευρώ: «Επισήμως η ευρωκρίση δείχνει να ξαποσταίνει. Όμως η υπόσχεση των εταίρων για οικονομική στήριξη ήταν απλά ανακοίνωση προθέσεων και θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο σε περίπτωση που υλοποιηθούν σκληρά μέτρα λιτότητας. Στο μεταξύ οι Έλληνες διολισθαίνουν στην ανέχεια. Από τους πιστωτές αντιμετωπίζονται απλά σαν να είναι τεμπέληδες. Ο κυνισμός αυτός δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Εν τέλει η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αποφασίσει: Είτε θα αναζητήσει τον συμβιβασμό με την Αθήνα, είτε ένα Grexit θα καταστεί αναπόφευκτο.

Ο Σόιμπλε θα επαναφέρει την πρόταση για Grexit

Στις διαφωνίες Μέρκελ και Σόιμπλε σχετικά με τον τρόπο χειρισμού της ελληνικής κρίσης αναφέρεται σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει: «Η καγκελάριος και ο υπουργός .Οικονομικών έχουν συχνά διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η αντιπαράθεση τους για ένα ενδεχόμενο Grexit. Ο υπουργός Οικονομικών δεν ξέχασε ότι το 2010 είχε προτείνει τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Πρότεινε επίσης ήδη από τότε ότι αν μια χώρα δεν σέβεται επί μακρόν τους κανόνες θα πρέπει να αποχωρεί από την ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα ο Β. Σόιμπλε τόνιζε: “Σε περίπτωση που μια χώρα αδυνατεί να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της και εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της τότε θα πρέπει να αποχωρεί από την ευρωζώνη παραμένοντας όμως μέλος της ΕΕ“. Είναι ακριβώς η πρόταση με την οποία αποσκοπούσε σε αποκλεισμό της Ελλάδας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Όποιος γνωρίζει τον Β. Σόιμπλε γνωρίζει τη συνέπειά του και μπορεί εύκολα να συμπεράνει ότι θα επαναφέρει το ζήτημα»

Πηγή:  dw

Σχόλια