ΟΔΔΗΧ: Στο κάδρο των ευθυνών Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου

Στην εξεταστική κατέθεσε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος φέρεται να έβαλλε κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου υποστηρίζοντας ότι ήταν ατυχής η δήλωση του πρώην Υπουργού περί «τιτανικού»

  • Μάλιστα εκτίμησε παράλληλα ότι ενώ το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές γιατί είχαν «μαλακώσει» τα spreads, η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αν δε μας δώσουν οι αγορές λεφτά, θα πάμε στο ΔΝΤ και τελικά ι αγορές «έκλεισαν» για την Ελλάδα.
Έτσι με αυτή τη δήλωση ο κ. Χριστοδούλου βάζει στο κάδρο εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τον Μάρτιο είχε προειδοποιήσει πως εάν δεν ανταποκριθούν οι εταίροι θα πάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
  • Με βαριά λόγια κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου μίλησε ο πρώην προϊστάμενος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (επί Ν.Δ.) Μανώλης Κοντοπυράκης. Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, τον κατηγόρησε για  … «τραγικούς χειρισμούς» και ρεβανσισμό ενώ ούτε λίγο – ούτε πολύ τον χαρακτήρισε «αλαζόνα» και άφησε αιχμές ότι με τη στάση του η Ελλάδα έγινε στόχος των κερδοσκόπων, αλαζονεία και ρεβανσισμό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου που ως συνέπεια είχαν τη στοχοποίηση της Ελλάδας από αγορές και κερδοσκόπους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην Επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατέθεσε πως η αρχική πρόβλεψη του πρώην «Τσάρου» της Οικονομίας  για το έλλειμμα ήταν στο 14,8% και πως λίγα λεπτά πριν η Στατιστική Υπηρεσία στείλει τα στοιχεία στις Βρυξέλλες, ειδοποιήθηκε να μη το πράξει προκειμένου να τα μελετήσουν ξανά. Τελικά, πρόσθεσε, τα στοιχεία στάλθηκαν λίγες ημέρες μετά (21 Οκτωβρίου) αναθεωρημένα, με το έλλειμμα να καταγράφεται στο 12,7%. «Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης» φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντοπυράκης, σημειώνοντας πως μια τέτοια «διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος θα σήμαινε ότι τα spreads δεν θα εκτοξεύονταν» κι έτσι η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν στο μάτι των αγορών και θα πλήρωνε 700 εκατ. λιγότερους τόκους.
Παράλληλα ο κ. Κοντοπυράκης κατέθεσε πως η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών,  βάζοντας έτσι ξανά στο κάδρο τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο.  Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε χαρακτηριστικά στην επιτροπή.
Στην Εξεταστική Επιτροπή σήμερα κατέθεσε και ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου, ο οποίος φέρεται μίλησε για λανθασμένη πρακτική αναφερόμενος στο γεγονός  ότι η χώρα δεν βγήκε να δανειστεί πριν εκτιναχθούν τα spreads. Μάλιστα τόνισε σε κανένα μέρος του κόσμου οι υπουργοί δεν ασχολούνται με τις εκδόσεις, ούτε βλέπουν τραπεζίτες, καθώς τα πάντα είναι αρμοδιότητα των επικεφαλής των οργανισμών και των αρχών που διαχειρίζονται το χρέος.
Βολές όμως κατά του κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε και ο νυν Πρόεδρος του ΟΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου…
  • Χαρακτήρισε ατυχής τις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών περί τιτανικού όπως και τις αναφορές που είχε κάνει τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για ανάγκη προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ. Συγκεκριμένα φέρεται να κατέθεσε πως ενώ το Μάρτιο του 2010 η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές - γιατί είχαν «μαλακώσει» τα spreads -  η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι αν δε μας δώσουν οι αγορές λεφτά, θα πάμε στο ΔΝΤ και τελικά οι αγορές «έκλεισαν» για την Ελλάδα.
Εξάλλου, ο Γενικός διευθυντής της Γιούροστατ Βάλτερ Ράντερμαχερ και ο τότε αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοακίν Αλμούνια, γνωστοποίησαν στην επιτροπή την πρόθεσή τους να καταθέσουν απαντώντας μέσω υπομνήματος στις ερωτήσεις που θα τους αποσταλούν και που ήδη ετοιμάζει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
http://gr.news.yahoo.com/-202515185.html
====================================

Οι καταθέσεις εναντίον Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου στήνουν Ειδικό Δικαστήριο για το έλλειμμα

(Ανανεωμένο). Σε εξεταστική επιτροπή που ράβει κουστούμι με… ρίγες στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται η υπόθεση διερεύνησης του ελλείμματος του 2009.
Οι μάρτυρες προβαίνουν σε αποκαλύψεις φωτιά, οι οποίες επαρκούν πλέον για να αρχίσουν να ετοιμάζονται τα …γουνάκια και το κατηγορητήριο για το ειδικό δικαστήριο.
Επιβεβαιώνεται επίσης το σχέδιο να μας πάνε στο ΔΝΤ αλλά και το ότι οι ΠΑΣΟΚοι θα αρχίσουν πλέον να βγάζουν μόνοι τα ματάκια τους.
Παράδειγμα,  ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου, ο οποίος  αν και διορίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ήταν καταπέλτης και για τον Παπανδρέου και για τον Παπακωνσταντίνου.
Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην δήλωση του Παπανδρέου (στις 4 Μαρτίου του 2010) ότι η Ελλάδα θα πάει στο ΔΝΤ και ότι “έχει το πιστόλι πάνω στο τραπέζι“, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι τον Ιανουάριο του 2010 όταν η Ελλάδα είχε βγάλει “μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο ΔΝΤ. Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές. Γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ., ξαφνικά έλεγαν “καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται.”.
Να σημειωθεί ότι όταν ο κ. Χριστοδούλου ρωτήθηκε ποιος έκανε τις δηλώσεις για το ΔΝΤ, προσπάθησε να μην απαντήσει λέγοντας ότι “ήταν η πολιτική ηγεσία“!!!.
Το ίδιο επικριτικός ήταν ο Π. Χριστοδούλου και για τη δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου περί “Τιτανικού”. “Ήταν μία ατυχής έκφραση¨, τόνισε.
Ο μάρτυρας διαφώνησε και με τις διαρκείς αναθεωρήσεις του ελλείμματος που επέβαλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Συνηθίζεται τα στοιχεία να βγαίνουν δυο φορές το χρόνο, αλλά η Ελλάδα το 2010 έβγαλε τρεις φορές!!!. “Ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε. Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς“, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ό,τι σηκώσω για να μπορέσουμε να έχουμε τουλάχιστον, όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο. Διότι, άλλο να είσαι “βρεγμένος” με το ταμείο άδειο και άλλο “βρεγμένος” με το ταμείο γεμάτο“.
Εξάλλου, ο πρώην Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ,  Μανώλης Κοντοπυράκης κατηγόρησε τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τραγικούς χειρισμούς, αλαζονεία και ρεβανσισμό που είχε ως συνέπεια η Ελλάδα να βρεθεί στο στόχαστρο αγορών και κερδοσκόπων.
Όπως είπε: «η αρχική πρόβλεψη Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα ήταν στο 14,8%. Πέντε λεπτά πριν τα στείλουμε στις Βρυξέλλες μάς ειδοποίησαν να μην το πράξουμε γιατί ήθελαν να τα ξαναμελετήσουν. Τελικά, στις 21 Οκτωβρίου στέλνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία με το έλλειμμα στο 12,7%. Ήταν προϊόν πολιτικής απόφασης»είπε υπογραμμίζοντας ότι «μια τέτοια διπλωματική αντιμετώπιση του θέματος θα σήμαινε ότι τα spreads δεν θα εκτοξεύονταν, ότι θα γλιτώναμε τη μήνιν των αγορών και δεν θα πληρώναμε 700 εκατομμύρια περισσότερους τόκους».
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην κατάθεση του πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ν. Λογοθέτη ο οποίος αποκάλυψε πως όταν εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι υπέκλεψε την ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τον κάλεσε στο γραφείο του και «απαίτησε» την παραίτησή του με αντάλλαγμα να μην διαρρεύσει στα ΜΜΕ την ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί…!
Τι συνέβη όταν τον κάλεσε ο Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του;

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Να παραιτηθείς για την εύρυθμη λειτουργία της Αρχής»
Ν. Λογοθέτης: «Κύριε Παπακωνσταντίνου, δηλαδή έγινα εχθρός της Ελλάδας επειδή αμφισβήτησα το έλλειμμα; Αυτή η διαφορά του 1,8, που σημαίνει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια μία τρύπα, σας αρέσει που βρέθηκε; Εγώ το αμφισβήτησα αυτό το πράγμα. Εσείς, δηλαδή, το δεχθήκατε χωρίς…»
Γ. Παπακωνσταντίνου: «Κύριε Λογοθέτη, με φοβίζετε. Εννοείτε ότι εμείς φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;».
Ν. Λογοθέτης: «Δεν πονάω κανέναν. Ούτε εσάς. Εγώ αμφισβήτησα απλώς το έλλειμμα και ήθελα να δω πώς βγήκε»!
Και ο κ. Λογοθέτης προσθέτει στην κατάθεσή του: «Έκλεισε, βέβαια, τη συνάντηση αμέσως, λέγοντάς μου –ίσως να τα διαβάσατε, το έχω καταθέσει κιόλας στον κ. Πεπόνη- το εξής: «Αν δεν παραιτηθείς μέχρι τα μεσάνυχτα, θα το δώσω στα ΜΜΕ, θα το περάσω στη Βουλή, θα καταστραφείς επαγγελματικά και θα ματώσει η Ελλάδα.» Εκεί έκλεισε η συζήτηση».
 Ο κ. Κοντοπυράκης κατέθεσε πως η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών (Γ. Παπακωνσταντίνου).
«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο.  Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε εκθέτοντας για μια ακόμα φορά την τότε ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αλλά και ολόκληρη την κυβέρνηση Παπανδρέου.
=================================

Χριστοδούλου: “Καίει” Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου για την πορεία προς το ΔΝΤ

Πέτρος Χριστοδούλου: (Ο Παπανδρέου) με τις δηλώσεις του μου χάλαγε την αγορά… Ατυχείς και οι δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί “Τιτανικού”…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Τη δήλωση ποιος την έκανε;

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κυβερνητικός παράγοντας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ: Εσείς είστε πολιτικοί, οι επικεφαλής σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Δεν θυμάστε ποιος την έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ: Εγώ θυμάμαι, αλλά δεν είμαι πολιτικός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Ο Υπουργός Οικονομικών την έκανε.
ΜΑΡΤΥΣ: Όχι, όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Πείτε μας, ποιος την έκανε.
ΜΑΡΤΥΣ: Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω «μη μου χαλάτε την αγορά».
(απόσπασμα από τα πρακτικά της επιτροπής για το έλλειμμα του 2009)


Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου περί Τιτανικού και του Γ.Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, καταθέτωντας στην εξεταστική επιτροπή για το έλλειμμα του 2009. Όπως είπε: «Ενώ είχαμε βγάλει μια πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγων δεκατίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι αν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία θα πάμε στο ΔΝΤ. Οι αγορές φρίκαραν» σημείωσε, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε: «Εκεί που είχαν αρχίσει να μαζεύονται τα spreads, ξαφνικά πληροφορουμαι ότι μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε αναθεώρηση στοιχείων και μου ήρθε ταμπλάς».
Ειδικότερα, κατά την κατάθεσή του στη Βουλή, ο κ. Χριστοδουλου ανέφερε ότι το βασικό στοιχείο αποκλεισμού της Ελλάδας απ’ το δανεισμό το 2010, δεν ήταν άλλο από τις συνεχόμενες επανεκτιμήσεις του ύψους του ελλείμματος του 2009, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το καλοκαίρι του 2010.
Την κατάσταση επιδείνωσαν ιδιαίτερα, «ατυχείς» δηλώσεις του Γ.Παπακωνσταντίνου και του Γ.Παπανδρέου, ωστόσο η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων ήταν αναπόφευκτη υπό την πίεση της Eurostat, ύστερα από την εξάντληση των χρονικών περιθωρίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της στοιχεία, όπως είπε ο κ. Χριστοδούλου.
«Μετά την πρώτη, δεύτερη αναθεώρηση, ήταν σαφές πως θα χτυπούσαμε τοίχο» σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.
«Έχοντας δουλέψει με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ζανιά (σ.σ. πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων), δεν νομίζω πως ήταν η δική τους αυτούσια βούληση να αναθεωρήσουν από μόνοι τους τους αριθμούς. Υπήρχε μία στενή παρακολούθηση από την Eurostat, η οποία ακολουθούσε και κομμάτια τα οποία εφάπτονταν και του δικού μου χώρου όσον αφορά το μέγεθος του χρέους, την αποτίμηση των κρυμμένων πράξεων παραγώγων, όπως το χρέος που είχαμε φτιάξει υπό τη μορφή swap με τη Goldman Sachs. Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν ο τότε υπουργός είχε την πολυτέλεια να το αποφύγει αυτό ή όχι».
Πάντως, ο μάρτυρας, πιεσθείς από τον Π. Κουρουμπλή, παραδέχθηκε πως η δήλωση Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», υπήρξε «άστοχη». Παρότι δε, ο Π.Χριστοδούλου έσπευσε να συμπληρώσει πως «η δήλωση υπήρξε άστοχη και όχι η αναθεώρηση του ελλείμματος», στη συνέχεια χαρακτήρισε «ατυχή για τις αγορές» τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου περί ενδεχόμενου προσφυγής στο ΔΝΤ, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιζόταν δανεισμός από την Γερμανία.
«Ενώ οι αγορές άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν: “Καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο ΔΝΤ; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;”. Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται. Κι εγώ, αρκέστηκα να πω, μη μου χαλάτε την αγορά» ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου.
Σχετικά με το δανεισμό στις αρχές του 2010, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι οι αγορές γνωρίζαν πως το έλλειμμα θα ξεπερνούσε την πρόβλεψη του Γ.Παπαθανασίου για 6%, καθώς τα δανειζόμενα ποσά ήταν μεγαλύτερα από το δηλούμενο έλλειμμα («Cash never lies [το χρήμα δεν ψεύδεται] τόνισε), ωστόσο η αίσθηση της αγοράς ήταν πως το έλλειμμα της Ελλάδας δεν υπερέβαινε το 10%. Αυτό ερμηνεύει και την ευκολία με την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να προβεί σε δανεισμό στις αρχές του 2010, ανέφερε.
Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε δανειστεί «εμπροσθοβαρώς», όταν ακόμα τα spreads ήταν χαμηλά, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά – αν και με αυτό «θα κερδίζαμε χρόνο, αλλά όχι αλλαγή της έκβασης των γεγονότων».
Κι αν τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν εντός του 2010, είχαν ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εκλογές του 2009, αυτό θα έκανε τις αγορές να απαντήσουν θετικά. Αλλά και πάλι, αν αυτό γινόταν πολύ νωρίς, θα ξάφνιαζε τις αγορές, ο δανεισμός θα γινόταν δυσχερέστερος και η προσαρμογή βιαιότερη, αν και συντομότερη, σημείωσε ο κ. Χριστοδούλου.
=================================
Mεταγεννέστερη εγγραφή 15/3/2011

Ο Προβόπουλος καίει Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου
Πανικός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ…! Ψάχνουν να βρουν τον «εγκέφαλο» που έπεισε την ηγεσία(!!) του κόμματος να συστήσει εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για να διερευνήσει σχετικά με το έλλειμμα του 2009 και τους παράγοντες που οδήγησαν στην αμφισβήτηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.
Όλοι οι μάρτυρες έως σήμερα συνηγορούν σε ένα πράγμα. Ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ουσιαστικά εγκλημάτησε αναλώνοντας τον κρίσιμο χρόνο των δυο πρώτων μηνών προκειμένου να πείσει ότι λεφτά υπάρχουν, στα τζιπ των γιατρών και των δικηγόρων του Κολωνακίου.
Ενώ, αν είχαν ληφθεί κάποια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, αξιόπιστα, σοβαρά θα μπορούσε να είχαν αλλάξει την ψυχολογία των αγορών και να μην είχαμε οδηγηθεί στο μνημόνιο.
Αυτό είπε σήμερα ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γ. Προβόπουλος αποκαλύπτοντας ότι για την κατάσταση της οικονομίας είχε ενημερώσει πριν από τις εκλογές του 2009.
Την ίδια περίοδο ο Γ. Παπανδρέου δήλωνε προεκλογικά στα μπαλκόνια ότι «λεφτά υπάρχουν»..! Μια πρωτοφανής κινητοποίηση τότε του ΠΑΣΟΚ για να πάρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις εκλογές. Και φυσικά να οδηγήσει τη χώρα στο μνημόνιο και το ΔΝΤ…!


«Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της κ. Λούκας Κατσέλη και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο και του 10%. Την ίδια ενημέρωση έκανα στον κ. Παπανδρέου, πάλι με την ίδια σύνθεση, με τα στοιχεία βέβαια τα νεώτερα, γιατί είχε προστεθεί ένας μήνας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Χρήστος Πρωτόπαπας): Πότε κάνατε την ενημέρωση στον κ. Παπανδρέου;
ΜΑΡΤΥΣ: Στις 4 Οκτωβρίου έγιναν οι εκλογές, ημέρα Κυριακή. Την Τρίτη, αν θυμάμαι καλά, ήταν το πρώτο ραντεβού του Πρωθυπουργού. Αν πάμε και μετά τις εκλογές, την Πέμπτη μετά τις εκλογές –ήταν 9 Οκτωβρίου- είχα μια μακρά συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου παρευρισκομένου του κ. Σαχινίδη, Υφυπουργού Οικονομικών. Βγαίνοντας έκανα μια δήλωση –είναι καταγεγραμμένη και από τηλεοράσεις- την οποία θα σας διαβάσω ακριβώς: «Αν συνυπολογίσει κανείς τη δυναμική όπως έχει διαμορφωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε κανείς να πιθανολογήσει με σχετική βεβαιότητα ότι το έλλειμμα δυστυχώς –είχα πει- θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει τα επίπεδα του 12%».
Απαντώντας σε ερώτηση αν στο τελευταίο τρίμηνο λαμβάνονταν μέτρα, αν αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση, δήλωσε:
«Όταν δημιουργηθεί μία δυναμική, η δυναμική αυτή πολύ δύσκολα ελέγχεται. Ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία, πολύ φιλόδοξα μέτρα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι το οποίο δεν έγινε, όπως ξέρουμε όλοι. Μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπε ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαμβάνουμε τα χειρότερα».
Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση περί Τιτανικού του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, απάντησε: «ανεξάρτητα εάν αυτή η δήλωση είναι ατυχής ή όχι –και θα ήθελα να αποφύγω να κάνω εγώ την κρίση- απαντώντας στην ουσία του ερωτήματός σας, σας λέω ότι αυτό δεν νομίζω ότι καθοδηγεί θετικά ή αρνητικά τους επενδυτές οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».


ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ(βουλευτής ΠΑΣΟΚ): Εν τέλει, εσείς πιστεύετε ότι αυτή η κρίση της χώρας μπορούσε να αποφευχθεί μετά το 2009;
ΜΑΡΤΥΣ: Θα ήταν δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Θα μπορούσε δηλαδή, κατά τη γνώμη σας, να αποφευχθεί αυτή η κρίση;
ΜΑΡΤΥΣ: Πολύ δύσκολο.
ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Η οποία απαιτεί η έξοδός της δεκαετή πορεία τουλάχιστον της χώρας για να βγει.
ΜΑΡΤΥΣ: Βεβαίως. Ναι.
http://www.antinews.gr/2012/03/15/152063/

================================================

Π. Χριστοδούλου: Χειρισμοί των πολιτικών έφεραν το μνημόνιο
Αιχμές του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ για τους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου
Αιχμές για τους κρίσιμους χειρισμούς που έγιναν στις αρχές του 2010 όσον αφορά την διαχείριση της κρίσης χρέους, όπως οι περιβόητες δηλώσεις του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε παρομοιάσει την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό», αλλά και οι δηλώσεις της τότε «πολιτικής ηγεσίας», όπως την προσδιόρισε χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, περί ΔΝΤ, διατύπωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου στην Βουλή.
Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, ο κ. Χριστοδούλου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «ατυχή έκφραση» την σχετική αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού», όσον αφορά το δυσμενές κλίμα που διαμόρφωνε εις βάρος της Ελλάδας.
Επιπλέον, διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς τις ενστάσεις του για συγκεκριμένους χειρισμούς: «Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να "μαζεύουν" στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς», κατέθεσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα πρόσθεσε ότι «έτρεχα να βγάλω ένα ομόλογο όσο μπορούσα, ό,τι σηκώσω, για να μπορέσουμε να έχουμε, τουλάχιστον όταν σκάσει αυτό, το ταμείο μας γεμάτο, διότι άλλο να είσαι "βρεγμένος" με το ταμείο άδειο και άλλο "βρεγμένος" με το ταμείο γεμάτο».
«Φωτογράφισε» τον Γ. Παπανδρέου
Ερωτηθείς από τον ανεξάρτητο βουλευτή κ. Π. Κουρουμπλή ο μάρτυρας μεταφέροντας το διαταραγμένο κλίμα που επικρατούσε στην αγορά, είπε ότι «όταν βλέπεις και έχεις να κάνεις με την αγορά, πρέπει να κρατήσεις μία στάση πόκερ, γιατί πρέπει να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη ψυχραιμία της αγοράς, τη θετική στάση της αγοράς και να μην τρομάζεις την αγορά γιατί μετά σου γυρίζει μπούμερανγκ».
Και πρόσθεσε: «Ήταν τότε που ενώ είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση της δεκαετίας, έγιναν κάποια σχόλια ότι εμείς εάν δεν πάρουμε βοήθεια από τη Γερμανία, θα πάμε στο IMF (ΔΝΤ). Ήταν μία ατυχής τοποθέτηση για τις αγορές, γιατί οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κλπ., ξαφνικά έλεγαν "καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;". Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται».
Ο κ. Κουρουμπλής τον ρώτησε: «Βλέπετε ότι οι αγορές αντιδρούσαν σε κάποια, αν θέλετε έστω και ως υπονοούμενο, απειλή ότι η Ελλάδα άμα δεν μας δώσετε, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;». Και ο κ. Χριστοδούλου απάντησε: «Σωστά. Εγώ δεν μίλησα για IMF. Απλώς έλεγα ότι μη μιλάτε για IMF»! Ενώ όταν ρωτήθηκε ποιος μίλησε για ΔΝΤ αρκέστηκε να πει: «Κυβερνητικός παράγοντας». Ο διάλογος που ακολούθησε είχε ως εξής:
- Αθ. Πλεύρης: «Ποιος;».

- Π. Χριστοδούλου: «Εσείς είστε πολιτικοί, οι επικεφαλής σας».
- Π. Κουρουμπλής: «Δεν θυμάστε ποιος την έκανε;».
- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ θυμάμαι, αλλά δεν είμαι πολιτικός».
- Π. Κουρουμπλής: «Ο υπουργός Οικονομικών την έκανε;».
- Π. Χριστοδούλου: «Όχι, όχι».
- Π. Κουρουμπλής: «Πείτε μας, ποιος την έκανε».
- Π. Χριστοδούλου: «Εγώ απλώς αρκέστηκα σαν τεχνοκράτης να πω "μη μου χαλάτε την αγορά"».
Είχε προηγηθεί η κατάθεση του πρώην επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (νυν ΕΛΣΤΑΤ), κ. Εμ. Κοντοπυράκη, ο οποίος εμφανίστηκε σε ρόλο «διακομιστή» των προβλέψεων της πολιτικής ηγεσίας για το έλλειμμα προς την Eurostat. Ο κ. Κοντοπυράκης εμφανίστηκε πλήρως αμέτοχος στον υπολογισμό του ελλείμματος λέγοντας ότι «καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία πρόβλεψη».
Έτσι, παρέπεμψε για όλα στην πολιτική ηγεσία και συγκεκριμένα στο υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επισημαίνοντας ότι «το μέρος της στατιστικής υπηρεσίας που αναλογεί στον υπολογισμό του ελλείμματος είναι το πολύ 2% των εργασιών της». «Ποτέ δεν ασχολήθηκα παραπάνω», δήλωσε ο μάρτυρας, ο οποίος δεν δίστασε να διατυπώσει την σφοδρή ενόχλησή του για την διάσταση που δόθηκε στην αρχική άρνησή του να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, επικαλούμενος αυχενικό σύνδρομο.
Όσον αφορά τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, το οποίο διερευνά η επιτροπή, επανέλαβε ότι «για πρώτη φορά υπολογίζεται στα τέλη Μαρτίου του 2010 με στοιχεία τα οποία φτάνουν στη στατιστική υπηρεσία για πρώτη φορά στις αρχές Μαρτίου του 2010, δηλαδή πολύ αργότερα από τότε που εγώ έφυγα από την υπηρεσία».

Ακόμα και όταν ρωτήθηκε γιατί δεν θεώρησε υποχρέωσή του να διερευνήσει τι συμπεριελάμβαναν τα στοιχεία που του αποστέλλονταν προς δημοσιοποίηση, απάντησε: «Την περισσότερη δουλειά την έχει το Γενικό Λογιστήριο γιατί έχει τα έσοδα, τα έξοδα, τους τόκους κλπ.». «Εγώ ουδέποτε έλαβα μέρος σε καμία συζήτηση εκτίμησης (του ελλείμματος). Ουδέποτε. Ούτε ως Κοντοπυράκης, ούτε ως γενικός γραμματέας, διότι δεν είχα στοιχεία», κατέθεσε χαρακτηριστικά ο μάρτυς, κατηγορώντας τον κ. Παπακωνσταντίνου, ότι του επεφύλαξε ρόλο «αποδιοπομπαίου τράγου».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=448413&h1=true
=======================================

Θα τους καταδιώκει μονίμως ο “Τιτανικός”!


Η χθεσινή κατάθεση του κ. Προβόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το έλλειμμα μπορεί στην «ούγια» να έγραφε «κεντρικός τραπεζίτης», όμως για όσους θέλουν να τη διαβάσουν προσεκτικά «έκαψε» το ΠΑΣΟΚ και τους πράσινους μύθους που επί χρόνια θέλησε να καλλιεργήσει για το «λεφτά υπάρχουν» και το «δεν ξέραμε την κατάσταση της οικονομίας».
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν εξ αρχής απόλυτα σαφής: «Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 ενημέρωσα λεπτομερώς τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, παρουσία της Λούκας Κατσέλη και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ότι το έλλειμμα θα κινηθεί το 2009 προς διψήφιο ποσοστό, πιθανότερα υψηλότερο του 10%». Ενημέρωση που, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, την έκανε στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου και ως πρωθυπουργό την Τρίτη μετά τις εκλογές και μάλιστα επικαιροποιημένη με τα νεότερα στοιχεία, καθώς «είχε προστεθεί ένας μήνας».
Ο κ. Προβόπουλος, μάλιστα, θέλησε να «βγάλει» τις «μάσκες» σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είχε ποτέ προειδοποιήσει πριν από τις εκλογές για την εκτίναξη του ελλείμματος ανασύροντας την ενδιάμεση έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος του 2009, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο και έδειξε στους βουλευτές πως από τότε σημείωνε στη σελίδα 123 ότι «το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το ταμειακό έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης διπλασιάσθηκε και έφτασε στα 23,7 εκατομμύρια ευρώ ή 9,9% του ΑΕΠ».
Καταλυτική όμως ήταν η απάντηση του κ. Προβόπουλου όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να μην είχε κλείσει ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές και να μην είχαμε οδηγηθεί στο Μνημόνιο, εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε λάβει αμέσως μέτρα.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος απάντησε πως «ασφαλώς θα μπορούσαν και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να ληφθούν πολύ γενναία μέτρα και φιλόδοξα που να ανακόψουν αυτή τη δυσμενή δυναμική, κάτι που δεν έγινε». Πρόσθεσε δε ότι «μπορεί να μην είχαν τεράστια επίπτωση στο έλλειμμα, μπορεί το 13% για παράδειγμα να ήταν στο 10% ή στο 11% ή στο 11,5%, δηλαδή πάλι διψήφιο, όμως θα είχαν μια τεράστια θετική επίπτωση από πλευράς ψυχολογίας στις αγορές, γιατί θα έβλεπαν ότι λαμβάνονται τέτοια μέτρα τα οποία ανακόπτουν τη δυναμική, επομένως προλαβαίνουμε τα χειρότερα».
Οι εργασίες της εξεταστικής δεν ολοκληρώθηκαν ακόμα, αλλά το προσωρινό συμπέρασμα είναι αδιαμφισβήτητο:  Η πρεμούρα που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ  για το άρον άρον στήσιμο της επιτροπής πριν από τις εκλογές, με σκοπό να αθωώσει τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται σε μπούμερανγκ. Από τις συγκλονιστικές καταγγελίες τόσο του κ. Προβόπουλου, όσο και του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ανωτάτου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, τοποθετημένου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός είναι σε θέση πλέον να βγάλει τα συμπεράσματά του για το πώς ο τέως πρωθυπουργός και ο τότε «τσάρος» του μεθόδευσαν την έξοδο της Ελλάδας από τις αγορές και την οδήγησαν στο Μνημόνιο και τα «νύχια» του ΔΝΤ. Από τις απαράδεκτες δηλώσεις περί «Τιτανικού» και «διεφθαρμένης χώρας» και τις ψεύτικες απειλές για «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» μέχρι την παραποίηση στοιχείων για την αναθεώρηση του ελλείμματος, ο ταμπλάς δεν ήρθε μόνο στον πρόεδρο του ΟΔΔΗΧ, αλλά, δυστυχώς, έπεσε πάνω σε όλη την κοινωνία.
Είναι πια ξεκάθαρο ακόμα και για τους πλέον δύσπιστους ότι οι ευθύνες των κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου για το ότι η χώρα οδηγήθηκε με την πυξίδα να δείχνει προς το ΔΝΤ και τη χρεοκοπία είναι τεράστιες και θα πρέπει να αποδοθούν σε όλα τα επίπεδα. Καθώς πλέον έχουμε περάσει από τις σοβαρές υπόνοιες σε αποδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από τις επίσημες καταθέσεις υπευθύνων προσώπων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, είναι σαφές ότι οι εγκληματικές πράξεις που αποδίδονται στους δύο πολιτικούς άνδρες έχουν υπερβεί κατά πολύ το όριο των πολιτικών ευθυνών και αγγίζουν ευθέως τις ποινικές. Γι’ αυτό και είναι βέβαιο ότι στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα, δεν επιτρέπεται να δοθεί αυτή τη φορά συχωροχάρτι σε κανέναν.
Ο «Τιτανικός» θα τους καταδιώκει σε όλη την ζωή τους
Χαρακτηριστικό της αγωνίας που διακατέχει πλέον  το δίδυμο Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου είναι ότι ο δεύτερος προσπαθεία να μαζέψει την δήλωσή του περί ‘Τιτανικού” η οποία αποκτά πλέον διαστάσεις αποδεικτικού στοιχείου στην Εξεταστική Επιτροπή.
Έτσι προχθές μιλώντας στο Mega ισχυρίστηκε ότι «η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο όχι επειδή ένας υπουργός Οικονομικών τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες είπε ότι η χώρα ήταν σαν τον “Τιτανικό”, με έναν καπετάνιο να κοιμάται και να μη βλέπει πού πάει -και ευτυχώς άλλαξε η κυβέρνηση και προλάβαμε να στρίψουμε το τιμόνι– , γιατί αυτό είχα πει».
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Παραμονές του Eurogroup, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδας, κι ενώ οι εταίροι μας και οι αγορές ήταν «τσιτωμένοι» στο έπακρο, ο τότε «τσάρος» της Οικονομίας ξεστόμιζε τα εξής ενώπιον 200 δημοσιογράφων: «Αν χρειαστεί, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την αξιοπιστία της είναι ένα εγχείρημα τόσο δύσκολο όσο να αλλάξει ρότα ένα μεγάλο πλοίο, όπως ο “Τιτανικός”».
Και μόνο η παρομοίωση της ελληνικής οικονομίας με το τραγικότερο ναυάγιο της Ιστορίας εκτίναξε τα spreads δανεισμού των 10ετών ελληνικών ομολόγων κατά 30 μονάδες, στις 333,4 μονάδες βάσης. Λίγες μέρες αργότερα, o οίκος Fitch υποβάθμισε τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες και τα spreads ανέβηκαν στις 340 μονάδες.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε και άλλες φορές να «μαζέψει» τη δήλωση περί «Τιτανικού», που τον καταδιώκει απηνώς.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», στις 23 Μαΐου 2010, είπε χαρακτηριστικά: «Ο “Τιτανικός” έπεσε στο παγόβουνο επειδή ο καπετάνιος κοιμόταν στην καμπίνα και δεν ήταν στη γέφυρα. Αυτό ακριβώς θα συνέβαινε και στην ελληνική οικονομία αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές (σ.σ. του 2009). Ευτυχώς, τώρα η χώρα έχει κυβέρνηση, καπετάνιο και πλήρωμα που κάνουν τη δουλειά τους. Γι΄ αυτό οι κίνδυνοι να πέσουμε στο παγόβουνο δεν υπάρχουν πια (!)».
Εξάλλου, από την προσωπική ιστοσελίδα του κ. Παπακωνσταντίνου (www.gpapak.gr) δεν λείπει καμία ομιλία του στη Βουλή, σε συνέδρια, σε ευρωπαϊκές συνόδους ή στα ΜΜΕ. Απουσιάζει όμως παντελώς η ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικών Μελετών, όπου έγινε η δήλωση για τον «Τιτανικό». Ειρωνεία της τύχης, δυο μέρες αργότερα, στις 17/2/2010 αναρτάται στο σάιτ η ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο λειτουργίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Φαίνεται ότι τον κυνηγούν ακόμη και οι συμπτώσεις!
(Antinews, με πληροφορίες από “Ελεύθερο Τύπο”)



Σχόλια