Τα κόστη διάσωσης πρέπει να μοιράζονται λέει η Pimco

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό fund επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα στον κόσμο, η Pimco, διατείνεται πως ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμμετέχει μερικώς στο κόστος των χρηματοπιστωτικών διασώσεων όπως αυτή της Ιρλανδίας.
Το σχόλιο έγινε από τον Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, διευθύνοντα σύμβουλο της Pimco, η οποία κάνει επενδύσεις αξίας 1,3 τρις. δολ.
  • "Είναι παράλογο να προσδοκά κανείς να πληρώσει όλα τα κόστη ο Ιρλανδός φορολογούμενος" δήλωσε στο BBC World Service. "Εκτιμούμε πως υπάρχει ανάγκη ενός ευρύτερου πλαισίου κατανομής των βαρών στο οποίο πρέπει να συμμετέχουν η Ε.Ε. το ΔΝΤ και οι ιδιώτες πιστωτές" δήλωσε.
Οι δηλώσεις αυτές του Ελ-Εριάν θεωρούνται σημαντικές γιατί δείχνουν πως ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός συμβιβασμού.
  • "Είναι υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών επενδυτών να συνεργαστούν προνοητικά για την ομαλή αναδιάρθρωση ορισμένων χρεών η οποία συμβάλλει στην υψηλή ανάπτυξη".
Ο Ελ-Εριάν πιστεύει ότι οι κρίσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται σε τρία στάδια. Πρώτο με την αναγνώριση του προβλήματος, δεύτερο με την καθησύχαση των αγορών και, τέλος, με την αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος.
Κατά τη γνώμη του τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ελλάδα βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο. Με τη σημαντική διαφορά ότι "στη περίπτωση της Ελλάδας η διάσωση δεν απέδωσε". 
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=227262 

Σχόλια