Κρίση, πολιτικοί και κοινωνία

Η Ελλάδα κινδυνεύει να περιπέσει σε φτώχεια τα προσεχή χρόνια και η οικονομία της να βρεθεί σε τέλμα τα επόμενα δέκα έτη, εάν δεν διαμορφωθεί μία γενναία οραματική πολιτική, που θα ανατρέπει άμεσα το αρρωστημένο μοντέλο της τελευταίας τριακονταετίας. Αυτή είναι η εκτίμηση που διατυπώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους σημαντικοί παράγοντες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, όταν αναφέρονται στην ελληνική υπόθεση και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην Ευρωζώνη.

  • Ανεξάρτητα από το πόσο πιστεύουν στην προοπτική αυτή, οι οικονομικοί αυτοί κύκλοι μεταδίδουν προς πάσα κατεύθυνση ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι κυρίως πολιτικό και ότι στην κυβέρνηση Παπανδρέου πέφτει σήμερα το βάρος να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της τριακονταετίας, που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο. Επόμενη εναλλακτική πολιτική δεν υπάρχει, έτσι υποστηρίζουν, διότι εάν δεν τα καταφέρει η παρούσα κυβέρνηση, ο χρόνος πλέον λειτουργεί τόσο ανελέητα για την Ελλάδα, που μαζί με την κατάρρευση της οικονομίας εάν δεν αλλάξουν δραστικά και σύντομα τα πράγματα, θα έχουμε και τη χρεοκοπία του σημερινού πολιτικού σκηνικού.
Οι προβληματισμοί και τα ερωτήματα που διατυπώνονται από τους συγκεκριμένους κύκλους, που επηρεάζουν και τους μοχλούς της κίνησης των κεφαλαίων πιέζοντας ασφυκτικά την Ελλάδα, είναι: Πρώτον, θα πάρει η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσει καθοριστικά το δημόσιο έλλειμμα και να αναχαιτίσει τον άγριο ρυθμό επέκτασης του δημοσίου χρέους; Δεύτερον, εάν πάρει τα μέτρα αυτά και μάλιστα σύντομα η κυβέρνηση, θα αντέξει σε βάθος χρόνου τη δυσμενή αυτή εξέλιξη για τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας η πλειοψηφία της καλομαθημένης ελληνικής κοινωνίας; Πώς θα αντιδράσουν τα κομματικά συνδικάτα και οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες συνήθισαν να ζουν εύκολα κλέβοντας το κράτος, είτε με τις προμήθειες ενός διεφθαρμένου διοικητικού μηχανισμού είτε με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή; Τρίτον, εάν ληφθούν τα μέτρα για τη δραστική περικοπή του ελλείμματος και ηρεμήσουν λίγο οι αγορές, τι θα γίνει στη συνέχεια;
  • Τι θα πράξει δηλαδή η Ελλάδα για να μη βυθιστεί στην ύφεση και καταποντιστούν πάλι τα φορολογικά της έσοδα; Πώς θα οδηγηθεί η ελληνική οικονομία σε έναν νέο, υγιή και βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης, έπειτα από τρία ή τέσσερα χρόνια;
  • Το μείζον λοιπόν θέμα για το αύριο, λένε στο εξωτερικό για την Ελλάδα, είναι η διαμόρφωση μιας ριζοσπαστικής, για τα έως τώρα δεδομένα, μακρόπνοης πολιτικής για την οικονομία, με γνώμονα κατ’ αρχάς την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο για να μπορέσει να επιβιώσει η χώρα στο τόσο δύσκολο σήμερα και απαιτητικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον και μάλιστα με ένα χρέος στις πλάτες της που φθάνει τα 300 δισ. ευρώ!
Και αυτή είναι η μεγάλη πολιτική πρόκληση για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και το πολιτικό σύστημα ολόκληρο. Αλλη λύση δεν υπάρχει για να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στο παιγνίδι και να διεκδικήσουμε πάλι την ευημερία μας μετά από χρόνια. Μόνο το σπάσιμο των δεσμών με το άρρωστο παρελθόν, η υπέρβαση του ίδιου μας του εαυτού. Από την πλευρά όλων. Πολιτικών και κοινωνίας.

============
....
«Kαθώς ο λαός, από δικό του λάθος, έχασε την εμπιστοσύνη των ηγετών του, δεν μένει παρά να τον διαλύσουν και να εκλέξουν έναν άλλον». H ειρωνική αυτή συμβουλή που είχε δώσει ο Mπέρτολτ Mπρεχτ στους ηγέτες της Aνατολικής Γερμανίας μετά την εξέγερση του Bερολίνου, το 1953, ταιριάζει απόλυτα δυστυχώς στις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Μα ποιος θα σώσει έστω και την ύστατη ώρα την αξιοπρέπεια του κράτους; Ο Ελληνας πρωθυπουργός περιοδεύει ανά τον κόσμο με μια «ιεραποστολική» διάθεση να κερδίσει την υποστήριξη των ξένων ηγετών για την «αναξιόπιστη» χώρα του. Τι παράδοξο... Ξανά προχτές, Παρασκευή, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «την έλλειψη αξιοπιστίας την παραδέχθηκε ο ίδιος ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου». Μα γιατί, αλήθεια, κάποιος και με τι αντάλλαγμα να βοηθήσει τους αναξιόπιστους, ψεύτες και απατεώνες Ελληνες; ================>>>>>>>

Σχόλια