Το θαύμα της Ιρλανδίας...

 
Το θαύμα...
... Πριν από τρεις δεκαετίες, η πολιτική ηγεσία της Ιρλανδίας άρχισε να κόβει τους φόρους, να ιδιωτικοποιεί τις δημόσιες επιχειρήσεις, να απελευθερώνει επιθετικά την εγχώρια αγορά και να προσφέρει πρωτοφανή κίνητρα στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεκολλήσει τη χώρα από το αναπτυξιακό της τέλμα. Αυτή η στρατηγική έφερε αποτελέσματα: για περισσότερα από δέκα χρόνια, η ιρλανδική οικονομία αναπτυσσόταν με μέσο ρυθμό 6% ετησίως.

Ο εφιάλτης...
... Η κέλτικη τίγρης που κάποτε προκαλούσε τον φθόνο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σήμερα σέρνεται με την κοιλιά. Οι εξαγωγές, που ήταν η ατμομηχανή της ιρλανδικής οικονομίας, έχουν πάθει εμπλοκή. Μειώνονται συνεχώς, καθώς το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου και της στερλίνας, που είναι τα νομίσματα των δύο κυριότερων εμπορικών εταίρων της χώρας. Οι μισθοί, που, όπως έγραψε το περιοδικό «Βusiness Week» κάποτε ήταν από τους χαμηλότερους στη Δυτική Ευρώπη, είναι σήμερα πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Μεγάλες πολυεθνικές κόβουν θέσεις εργασίας, κλείνουν εργοστάσια ή ματαιώνουν επενδύσεις. Η Μotorola έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κορκ και η Αmgen, η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο, ματαίωσε την κατασκευή εργοστασίου εκεί. «Η ανταγωνιστικότητα της Ιρλανδίας έχει καταρρεύσει», λέει ο Τζιμ Πάουερ, οικονομολόγος της εταιρείας επενδύσεων Friends First. Οι τιμές των ακινήτων, που είχαν φτάσει σε ύψη ρεκόρ την περίοδο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, τώρα καταρρέουν κι αυτές. Τηρουμένων των αναλογιών, η ιρλανδική στεγαστική «φούσκα» αποδείχτηκε μεγαλύτερη από την αμερικανική. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ιρλανδική στεγαστική αγορά είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση στον κόσμο. Η μέση τιμή κατοικίας είχε ξεπεράσει τα 500.000 δολάρια, μια αύξηση 300% μέσα σε μόλις μία δεκαετία έναντι αύξησης 130% στις ΗΠΑ. Η αγορά κατοικιών είχε ανέβει στο 12% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ κτίζονταν κάθε χρόνο διπλάσιες κατοικίες από όσες ήταν οι πραγματικές ανάγκες της χώρας. Ύστερα οι τιμές των κατοικιών άρχισαν να πέφτουν- 7% το 2007 και η πτώση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. «Πολλοί άνθρωποι που είχαν αγοράσει ακριβά μέχρι το 2006, βλέπουν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται», λέει ο Καρλ Ντίτερ, συνιδρυτής της Ιrish Μortgage Βrokers του Δουβλίνου, ο οποίος προβλέπει την απώλεια 20.000 θέσεων εργασίας ετησίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Το παράδειγμα...
... Το ιρλανδικό αναπτυξιακό μοντέλο το μιμήθηκαν και άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες. Με παρόμοιες συνέπειες. Είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ελλείμματα, αυτές που σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα Rothschild βρίσκονται σήμερα μεταξύ των επτά χωρών του κόσμου που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο πτώχευσης.

Το πρόβλημα...
... Οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών δεν έχουν άλλη επιλογή από την επώδυνη μείωση των δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών. Δεν μπορούν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους ούτε να μειώσουν τα επιτόκια για να βγουν από την ύφεση. Το ευρώ, που σε ανέφελους καιρούς θεωρούνταν ευλογία, σήμερα έχει καταντήσει τροχοπέδη.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4558869&ct=2

Σχόλια