Πακτωλός χρημάτων σε αποτυχημένους θεσμούς

Στη σύνοδο της G20 οι αρχηγοί κρατών υποσχέθηκαν ότι θα «διορθώσουν» την παγκόσμια οικονομία μέσω νέων κανόνων, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης και θα τριπλασιάσουν τα κονδύλια χρηματοδότησης του ΔΝΤ.

Αποκήρυξαν τον προστατευτισμό και δήλωσαν ικανοποιημένοι για το «αποτέλεσμα».

Σε μια δεύτερη και πιο ψύχραιμη μετάφραση, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί ότι η ουσιαστική χρηματική δέσμευση της G20 ήταν η ένεση των 1,1 τρισ. δολαρίων μέσα από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Δηλαδή, λόγω της αποτυχίας να υπάρξει ομοφωνία για νέο πακέτο στήριξης (fiscal stimulus), απλώς αυξήθηκαν οι πόροι των δύο αυτών οργανισμών, που από την εποχή της ίδρυσής τους ανήκουν στη σφαίρα επιρροής κυρίως των ΗΠΑ. Η διαφωνία για νέο πακέτο στήριξης «χρεώνεται» στη σκληρή γραμμή που κράτησε ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να περάσει μόνο από την τσέπη των ευρωπαίων φορολογουμένων.

Στην αντίπερα όχθη, ο αμερικανικοβρετανικός άξονας, που προωθούσε την ιδέα ενός φιλόδοξου stimulus package, φάνηκε να μην είναι σε πλήρη συνεννόηση, κάτι που χρεώθηκε από τους αναλυτές στον οικοδεσπότη Γκόρντον Μπράουν και όχι στον «πρωτάρη» Μπαράκ Ομπάμα.

Προβληματισμοί

Αν και εκ πρώτης όψεως, η Ε.Ε. πρέπει να πανηγυρίζει για την κυριαρχία της και για το γεγονός ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύνοδο των «20» είναι εν πολλοίς αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Μαρτίου των αρχηγών κρατών της Ενωσης, προκύπτουν οι εξής προβληματισμοί:

  • 1 Ο μηχανισμός έγκρισης κονδυλίων από το ΔΝΤ είναι αρκετά περιοριστικός και οι αναπτυσσόμενες χώρες που ζητούν χρηματική στήριξη είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν περιοριστικές πολιτικές, οι οποίες όμως συνέβαλαν στη δημιουργία της παρούσας κρίσης.
  • 2 Η απόφαση για αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έγινε χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση από τους δύο αυτούς οργανισμούς για ανανέωση των κριτηρίων δανειοδότησης και άλλες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο λειτουργίας τους. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει το 2010-2011.
  • 3 Ενώ το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα ζητούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην πολιτική των χωρών που χρηματοδοτούν, οι χώρες-μέλη δεν μπορούν να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο από τους δύο οργανισμούς.
  • 4 Υπάρχει μικρή διαφάνεια μέχρι τώρα για τις αποφάσεις των δύο οργανισμών και απανωτά σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια. ΔΝΤ και Π.Τ. δεν φαίνονται να είναι υπόλογοι στους χρηματοδότες τους. Είναι λοιπόν απορίας άξιον, σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, γιατί στα συμπεράσματα της συνόδου της G20 δεν γίνεται λόγος για αναθεώρηση των κανόνων διαφάνειας και λειτουργίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει σήμερα αποτυχία τη σύνοδο καθώς δεν καταπιάστηκε ουσιαστικά με τη συστημική κρίση και με το πώς θα βοηθηθούν πιο άμεσα οι αναπτυσσόμενες χώρες; Με το να ενδυναμώνεται το ΔΝΤ πρακτικά κόβονται οποιεσδήποτε άλλες οδοί χρηματοδότησης για τις χώρες αυτές.

Σχόλια