Η ΕΚΤ κάνει by pass στις τράπεζες

Αποφασίζει να χορηγήσει δάνεια στην πραγματική οικονομία χωρίς τη διαμεσολάβησή τους, στα χνάρια της Fed και της Αγγλίας


Την Τρίτη, συγκεντρωμένοι στην «τράπεζα των τραπεζών», την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, στη Βασιλεία, οι κεντρικοί τραπεζίτες άκουγαν τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ν. Βέλινκ, να περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση: Το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ασθενεί σοβαρά. Η ανάταξή του δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Οι κρατικές ενέσεις κεφαλαίων το διέσωσαν από την κατάρρευση κατ' αρχήν, αλλά εξουδετερώνονται από τα όλο και νέα «τοξικά» και τις ζημιές που, λόγω ύφεσης, αυξάνονται - τους είπε.

Η κρίση δεν έχει προηγούμενο. Σε πρώτη φάση, τα subprimes πυροδότησαν την πιστωτική κρίση. Σε δεύτερη, οι τράπεζες έκλεισαν τους κρουνούς χρηματοδότησης και πυροδότησαν την ύφεση. (Βlogger: με άλλα λόγια έκαναν το πρόβλημά τους πρόβλημα όλων - αυτό λέγεται απροκάληπτος εκβιασμός...) Τώρα, η οικονομία επιστρέφει τα βέλη: Οι τράπεζες δέχονται κατά ριπάς τις επιπτώσεις της ύφεσης.

  • Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας, από το φθινόπωρο επιχειρούν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο, δανειοδοτώντας απευθείας τις επιχειρήσεις.
  • Τώρα, αποφασίζει να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT). Καθώς το βασικό επιτόκιό της έπεσε στο 1,5% και σύντομα θα κατέβει στο 1%, η EKT αναζήτησε νέα εργαλεία διευκόλυνσης της ρευστότητας στην Ευρωζώνη. Σήμερα, βρίσκεται στο τελευταίο (αλλά δύσκολο...) στάδιο κατάληξης σε μια απόφαση-τομή στα χρονικά της: Να χορηγήσει δάνεια απευθείας, χωρίς μεσολάβηση των εμπορικών τραπεζών, σε επιχειρήσεις και, πιθανότατα, κράτη της Ευρωζώνης.

Η απόφαση θα επιτρέπει στην ΕΚΤ και τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης να χορηγούν:

  • - Βραχυπρόθεσμα δάνεια σε επιχειρήσεις, μέσω της αγοράς τίτλων τους διάρκειας έως 12 μηνών.
  • - Mεσο/μακροπρόθεσμα δάνεια σε επιχειρήσεις, μέσω αγοράς τίτλων τους διάρκειας έως 10 ετών.
  • - Δάνεια σε κράτη της Ευρωζώνης, μέσω της αγοράς τίτλων τους από τη δευτερογενή αγορά, τους οποίους έχουν αγοράσει και διαπραγματεύονται οι εμπορικές τράπεζες.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου. Στόχος της ΕΚΤ είναι να παρέμβει και στα τρία πεδία δανειοδότησης. Η απόφαση που επεξεργάζεται θα ορίζει επακριβώς κάθε πεδίο, την αναλογία των χορηγήσεων στο καθένα και, τέλος, το ύψος της συνολικής δανειοδότησης. Για να αποφευχθούν αρνητικοί συνειρμοί, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει με σχετικά λίγα κεφάλαια, ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ περίπου. Εφόσον αυτό επηρεάσει την αγορά τόσο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, δεν θα υπάρξει άλλο. Αν όχι (όπερ πιθανότερο), θα ακολουθήσει δεύτερο πακέτο - και βλέπουμε.

Από το συνολικό πακέτο της ΕΚΤ, οι 15 κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια ανάλογα με το εθνικό ποσοστό τους (για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι 2,7%).

Η ΕΚΤ θα επιχειρήσει με αυτό τον τρόπο να σπάσει τον φαύλο κύκλο των τραπεζών (κατά μία έννοια, το τραπεζικό καρτέλ) (Σχόλιο Blogger: ωρέ τολμάς και μιλάς για καρτέλ; πως σ'ούρθε; τρελλάθηκες εντελώς! τραπεζικό καρτέλ δεν υπάρχει! όλα βαίνουν καλώς! Το λέει και η επιτροπή περί τήρησης του ανταγωνσιμού!) και να επιταχύνει τη μείωση των επιτοκίων. Η δανειοδότηση που θα παρέχει, δεν θα υποκαταστήσει τις εμπορικές τράπεζες. Επιδιώκει, όμως, να αλλάξει τη δομή των πιστώσεων, να μειώσει το κόστος τους (θα δοθούν δάνεια με μικρότερο επιτόκιο, διότι η ΕΚΤ έχει μικρότερο κόστος από τις εμπορικές τράπεζες) και, έτσι, να αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα.

Αυξημένη 65% η ρευστότητα

Η άμεση χρηματοδότηση επιχειρήσεων και κρατών θα είναι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ (ορισμένοι το χαρακτηρίζουν καθυστερημένο...) σε μια σειρά ενεργειών παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, οι οποίες ήδη έχουν γίνει, χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Εχει μειώσει το επιτόκιο με το οποίο παρέχει κεφάλαια στις εμπορικές τράπεζες από το 3,75% τον Οκτώβριο στο 1,5% από την περασμένη Τετάρτη, 11 Μαρτίου. Με αυτό παρέχει στις τράπεζες όση ρευστότητα θέλουν. Δεύτερον, έχει επεκτείνει τον χρόνο της παρεχόμενης ρευστότητας μέσω δημοπρασιών, από 3 σε 6 μήνες. Τέλος, δέχεται ως ενέχυρο (και) τίτλους μειωμένης αξιοπιστίας (ΒΒΒ). Από τον Ιούνιο 2008 έως σήμερα, έχει προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες ρευστότητα ύφους 600 δισ. ευρώ (αύξηση 65%). Για να το πετύχει, η Φρανκφούρτη έχει προσφύγει και στο τύπωμα χρήματος - όπως κάνει η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας. Η διαφορά είναι ότι η ΕΚΤ, σε αντίθεση με τις άλλες δύο, δεν έχει ως εγγυητή ένα κράτος. Είναι μόνη της.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως σήμερα, αποδεικνύονται ανεπαρκή. Τραπεζικά κεφάλαια στην πραγματική οικονομία δεν διοχετεύονται, όχι μόνον επειδή έχει μειωθεί η ζήτησή τους λόγω ύφεσης, αλλά κυρίως επειδή οι τράπεζες μειώνουν την έκθεσή τους σε κινδύνους και περιορίζουν το ενεργητικό τους. (Βlogger: Χρειάζεται πολύ μυαλό για να πεισθεί κανείς ότι οι τράπεζες είναι το πρόβλημα και η όποια λύση στα τωρινά προβλήματα, πρέπει να τις προσπεράσει και να τις αναγκάσει να υλοποιήσουν πολιτικές! Στο βαθμό που οι τράπεζες έχουν χάσει το ρυθμιστικό τους ρόλο δεν έχει καμία αξία η όποια προσπάθεια ...νεκρανάστασής των... δές και εδώ--->) Τον περασμένο Δεκέμβριο, για πρώτη φορά στην ιστορία, η ροή δανείων στην Ευρωζώνη σημείωσε απόλυτη μείωση. Τον Ιανουάριο, φέτος, ήταν ανεπαίσθητα θετική. «Αν επιτρέψουμε να γενικευτεί, αυτή η συμπεριφορά θα υπονομεύσει τον ίδιο τον λόγο ύπαρξης των τραπεζών», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Τυπώνει 75 δισ. στερλίνες ο κ. Κινγκ

  • Η FED και τα πολιτειακά καταστήματά της χορηγούν απευθείας δάνεια στις επιχειρήσεις παρακάμπτοντας τις εμπορικές τράπεζες, ήδη από το φθινόπωρο πέρυσι.
  • Η Τράπεζα της Αγγλίας, επίσης, έχει κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Την Τετάρτη, μάλιστα, έκανε ένα επιπλέον βήμα: Αγόρασε απευθείας ομόλογα του βρετανικού κράτους αξίας 2 δισ. στερλινών (2,8 δισ. ευρώ).

Ο διοικητής της κ. Μέρβιν Κινγκ, την Πέμπτη 5 Μαρτίου, μείωσε στο ιστορικά χαμηλό 0,5% το βασικό επιτόκιο της τράπεζας και αποφάσισε να χορηγήσει απευθείας στη βρετανική οικονομία 75 δισ. στερλίνες μέσα στο τρίμηνο.

Πού θα βρεθούν αυτά τα δισεκατομμύρια; Είναι απλό: Ο κ. Κινγκ θα τυπώσει νέο χρήμα, όπως κάνουν όλοι οι ομόλογοί του.

Του Κωστα Kαλλιτση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_100015_15/03/2009_307660

Blogger:

Από το Νοέμβρη (13/11/2008) έχει γραφεί στο blog, ότι είναι απαραίτητο να γίνει αναζήτηση λύσης έξω από τις τράπεζες, αφού αυτές είναι μέρος του προβλήματος και μάλλον είναι δύσκολο να γίνουν τμήμα της λύσης.... βλέπε εδώ---->http://moulari.blogspot.com/2008/11/blog-post_13.html

Σχόλια