Η οδηγία...Μπολκεστάιν ή Φρανκενστάιν;



Τις ξεχάσαμε...

... κιόλας τις μεγάλες διαδηλώσεις που γίνονταν πριν από τέσσερα χρόνια στην Ευρώπη κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών. Όμως το ερώτημα παραμένει: Μπολκεστάιν ή Φρανκενστάιν;

Η οδηγία...
... Μπολκεστάιν αποσκοπούσε στην απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Οι επιχειρήσεις αποκτούσαν τη δυνατότητα να δηλώνουν ως έδρα τους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι μισθοί και τα ημερομίσθια είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Η οδηγία εγγυόταν έτσι υψηλά κέρδη για τις επιχειρήσεις. Τα συνδικάτα φοβούνταν ότι, απασχολώντας εργαζομένους από αυτές τις χώρες, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους δυσμενείς μισθολογικούς και εργασιακούς όρους που ισχύουν στη χώρα την οποία έχουν δηλώσει ως έδρα τους. Οι ευρωβουλευτές έκαναν ορισμένες επουσιώδεις τροποποιήσεις, αλλά η οδηγία εφαρμόστηκε στην πράξη. «Έγινε τώρα ένα τέρας», είχε δηλώσει ένας από αυτούς, ο Ζεράρ Ονεστά, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μπορεί να του λείπουν μερικά δόντια, αλλά δεν παύει να είναι τέρας». Και τώρα, στην αναμπουμπούλα της οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να βγάλει το τέρας στους δρόμους για να καταβροχθίσει τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Οι ευρωβουλευτές...
... του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, όπως γράφει η εφημερίδα «Ουμανιτέ», προειδοποιούν ότι, μετά την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις μεταφορές, έρχεται τώρα και η σειρά των κοινωνικών υπηρεσιών. Θα αναγκαστούμε άραγε να παραδώσουμε τον παππού και τη γιαγιά στα νύχια του Μπολκεστάιν; Οι ορέξεις του ιδιωτικού τομέα είχαν παραμείνει ακόρεστες, όταν οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν εξαιρεθεί από την ευρωπαϊκή οδηγία που φέρει το όνομα αυτού του σύγχρονου Φρανκενστάιν. Πρόκειται για έναν τομέα αξίας 140 δισ. ευρώ ετησίως, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει αποκλειστικά σε δημόσια χέρια. Με άλλα λόγια, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα πρέπει να παραδοθούν κι αυτές στον ανταγωνισμό και να γίνουν ένα εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα, μολονότι δοκιμάζονται ήδη σκληρά από την οικονομική κρίση. Η εμμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει στην απελευθέρωση του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, στο όνομα των ευρωπαϊκών συνθηκών και παρά την απόρριψη σχετικής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την οδήγησε να προσφύγει στη μέθοδο των δικαστικών διώξεων, όπως καταγγέλλουν στην εφημερίδα «Ουμανιτέ» οι Γάλλοι ευρωβουλευτές.

Η Ευρωπαϊκή...
... Επιτροπή έκανε έτσι την αρχή από τον δημόσιο οργανισμό στέγασης της Ολλανδίας, που προσφέρει φθηνή στέγη σε όσους την έχουν ανάγκη. Αυτός ο συνεταιριστικός οργανισμός κατηγορείται σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι του ιδιωτικού τομέα, επειδή παρέχει διευκολύνσεις όχι μόνο σε φτωχούς, αλλά και σε λιγότερο φτωχούς. Κι ας είναι αυτός ένας τρόπος για να αποφύγει να στοιβάζει τους φτωχούς σε γκέτο. «Πρόκειται για κοινωνικές υπηρεσίες και όχι για εμπορικές δραστηριότητες», διαμαρτύρονται οι ευρωβουλευτές προς εκείνους που, αφού μας τα πήραν όλα, μας ζητούν να τους ξεπουλήσουμε και τον παππού και τη γιαγιά.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4509306&ct=2
Σχόλιο Blogger: Η οδηγία Μπολκεστάιν είναι αυτή που οδήγησε σε φαινόμενα σαν αυτό της δολοφονικής απόπειρας της Κων/νας Κούνεβα. Όλη η αποτελεσματικότητα του μοντέλου της αγοράς εξαντλήθηκε στους αδύνατους κρίκους της κοινωνίας (γυναίκες, μειονεκτούντες, κ.λ.π.) . Αντίθετα σε άλλους τομείς όπως τον χρηματοοικονομικό, όπου κατά κανόνα απασχολούνται "ανώτερου" επιπέδου άτομα, το οικονομικό μοντέλο όχι μόνο είναι αρκετά ελαστικό και γαλαντόμο, αλλά εμφανίζεται να ανταμείβει την αποτυχία, δίνοντας υπέρογκα Bonus σε στελέχη που μάλλον θάπρεπε να βρίσκονται φυλακή για κακοδιαχείρηση. Αν αυτό δεν είναι αντίφαση τότε τι είναι;

Σχόλια