Υπό κατάρρευσιν... η Βρετανία;

Μουδιασμένη και ανήσυχη η γηραιά Αλβιών φοβάται ότι επίκειται «κοινωνική κατάρρευση», εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
  • Σ' αυτό το φόντο, με τους ανέργους να πληθύνονται και την κοινή γνώμη να αγανακτεί «με τους τραπεζίτες που θησαύρισαν», αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τα ευρήματα δημοσκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prospect: το 39% των Βρετανών θεωρεί βέβαιη την έκρηξη κοινωνικών ταραχών, ενώ το 31% «πολύ πιθανή».
  • Η πλειονότης ανησυχεί ότι η εν εξελίξει κρίση πρόκειται να οδηγήσει σε επεισόδια «πολύ σοβαρότερα από εκείνα που έζησε η Ελλάδα τον Δεκέμβριο»... Ομως η Βρετανία αντιμετωπίζει και άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα, «την αντικοινωνική συμπεριφορά των νέων»... Τα προεκτεθέντα στοιχεία περιλαμβάνονται σε χθεσινό σημείωμα της «Καθημερινής», που υπογράφεται από τον Αλέξανδρο Μασσαβέτα. Παραθέτουμε ολόκληρη την εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια: «Τα τελευταία χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συγκλονίσει κύμα δολοφονιών, όπου θύμα και θύτης ήταν νέοι 15-25 ετών, κυρίως από υποβαθμισμένες συνοικίες, και το όργανο μαχαίρι. Τα κρούσματα έφτασαν το τελευταίο έτος τα 277 σε Αγγλία και Ουαλλία. Η πλειοψηφία αποδίδει αυτή την εγκληματικότητα στο ότι οι νέοι αισθάνονται "χαμένοι" και στερούνται ιδανικών.
  • Ζουν από πολύ νωρίς με το στρες που προκαλεί μια ψύχωση για χρήμα, σεξ και κατανάλωση, ενώ διακρίνονται από δίψα για τη δημοσιότητα, υποστηρίζουν κοινωνιολόγοι και αναλυτές. Εγκαταλείπουν το σχολείο με "πολύ ομιχλώδη ιδέα" των υποχρεώσεών τους ως πολίτες. Για την κατάσταση αυτή κατακρίνουν την κληρονομιά της Μάργκαρετ Θάτσερ. "Με τη θέση της ότι δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο άτομα και οικογένειες, προήγαγε τον εγωισμό και την απληστία, κατέστρεψε κάθε έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης", σημειώνουν. Ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, οι περισσότεροι ερωτηθέντες (64%) θα ήθελαν το κράτος να παράσχει θεσμικό αντίδοτο στον κίνδυνο κοινωνικής διάλυσης. Δεν αρκούν τα εθελοντικά προγράμματα που απασχολούν νέους των γκέτο σε θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και επιμορφωτικά προγράμματα.
  • Το Prospect καλεί τις βρετανικές αρχές να θεσμοθετήσουν "υπηρεσία του πολίτη", υποχρεωτική για κάθε νέο και με διάρκεια, κατά προτίμηση, έτους. Κατά τη διάρκειά της, οι νέοι αμφοτέρων των φύλων θα απασχολούνται, ενδεχομένως με τον κατώτατο μισθό, σε δραστηριότητες αρωγής των ηλικιωμένων, των ανηλίκων και των αρρώστων, προστασίας του περιβάλλοντος και προσφοράς στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σκοπός της, να βγουν οι Βρετανοί νέοι, κυρίως των μη προνομιούχων στρωμάτων, από τον περιορισμένο κόσμο των εμπειριών τους, να έλθουν σε επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα και να βοηθηθούν οι πιο αδύνατες ομάδες του πληθυσμού. Σε άλλα δημοσιεύματα τονίζεται η ανάγκη ο θεσμός να προάγει την κοινωνική ένταξη των μεταναστών δεύτερης γενιάς και τη γαλούχησή τους στις αξίες, όπως η ισότητα των φύλων»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=67326052,83605988,89263972,8690852,2897700
  • Blogger: Μη ξεχάσετε να διαβάσετε και προγεννέστερη εγγραφή για το ίδιο θέμα: ----->εδώ (Και τώρα χρεωκοπίες και κρατών;)

Σχόλια