Κρατικοποιήστε τώρα τις τράπεζες

TΗΕ ΝΕW ΥΟRΚ ΤΙΜΕS , Του Ρaul Κrugman ---ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

  • ΟΤΑΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FΕD)- και υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς- Άλαν Γκρίνσπαν λέει ότι «μπορεί να είναι απαραίτητο να κρατικοποιήσουμε προσωρινά μερικές τράπεζες, προκειμένου να αρχίζει μια γρήγορη και νοικοκυρεμένη αναδιάρθρωση», συμφωνώ μαζί του. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να προχωρήσουμε σε κρατικοποιήσεις. Πρώτον, κάποιες μεγάλες τράπεζες βρίσκονται κοντά στο χείλος της καταστροφής- για την ακρίβεια θα είχαν καταρρεύσει, εάν οι επενδυτές δεν περίμεναν από την κυβέρνηση να τις σώσει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Δεύτερον, οι τράπεζες πρέπει να σωθούν, επειδή, όπως απέδειξε η κατάρρευση της Lehman Βrothers, ένα τέτοιο συμβάν μπορεί να καταστρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τρίτον, η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί και να σώζει τις τράπεζες και να κάνει μεγάλα δώρα στους μετόχους.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα η Citigroup και η Βank of Αmerica να χάσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια και το κεφάλαιο που διαθέτουν δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετό για να καλύψει τις ζημιές αυτές. Για να πάψουν να είναι «ζόμπι», χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια τα οποία δεν μπορούν να συγκεντρώσουν με ιδιώτες. Αφού, λοιπόν, η κυβέρνηση θα βάλει όλα τα χρήματα, θα πρέπει να αποκτήσει σε αντάλλαγμα την ιδιοκτησία των τραπεζών.
  • Όσο περισσότερο ζούμε με τράπεζες «ζόμπι» τόσο θα είναι δυσκολότερο να βάλουμε τέλος στην οικονομική κρίση. Βέβαια, η μακροπρόθεσμη κρατικοποίηση δεν είναι λύση και οι μεγάλες τράπεζες που θα κρατικοποιηθούν θα πρέπει να περάσουν πάλι σε χέρια ιδιωτών το συντομότερο δυνατό.
Σήμερα, όμως, με τον τρόπο που χορηγείται η οικονομική βοήθεια, χωρίς κρατικοποίηση, οι τράπεζες παίρνουν τα χρήματα και οι φορολογούμενοι όλο το ρίσκο. Εκείνο που θέλουμε είναι ένα σύστημα στο οποίο οι τράπεζες θα έχουν την πλήρη ευθύνη στα πάνω τους και στα κάτω τους. Και ο δρόμος για αυτό το σύστημα περνά από την κρατικοποίηση.

...χρειαζόταν να μας το πει o Ρaul Κrugman για να καταλάβουμε το αυτονόητο...δείτε τι έγραφε ένας "άσχετος" έστω χωρίς την καλλύτερη πληροφόρηση πριν από τρεις μήνες: Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008...
  1. Ποιός κάνει πραγματικά κουμάντο; --->3
  2. (Τρίτη, 4 Νοέμβριος 2008)Ποιός κάνει πραγματικά κουμάντο;

Σχόλια