Φόβοι ότι έχει χαθεί ο έλεγχος των τραπεζών, ενσπείρουν νέα κρίση

Οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν ήδη άσχημες. Οι επενδυτές σε Ανατολή και Δύση φοβούνται ότι όλες οι οικονομίες θα υποφέρουν σκληρά από τη βαθιά ύφεση, ενώ η ανεξέλεγκτη (ακόμη) κρίση στις τράπεζες έχει παραλύσει ξανά τη Wall Street διογκώνοντας τους φόβους που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του Ομπάμα για τη στήριξη του χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος.

Οι ρευστοποιήσεις των τραπεζικών μετοχών από τους επενδυτές πήραν και χθες νέες αιματηρές διαστάσεις, γκρεμίζοντας τις μετοχές της Citigroup και της Bank of America.

  • Η μετοχή της Citi σημείωσε χθες πτώση κατά 10,7% και έπεσε στα 2,60 δολάρια και της Bank of America έχασε 9,9% και έπεσε στα 4,11 δολάρια. Η απογοήτευση στη Wall από το βαρύγδουπο πλάνο του Γκάιτνερ και το ενδεχόμενο να χαθεί πλήρως ο έλεγχος, έριξαν σε σημαντική πτώση κατά 1,5% και τους τρεις δείκτες. Με συνέπεια και το δολάριο να σημειώσει κατακόρυφη πτώση και να υποχωρήσει έναντι όλων των νομισμάτων.
  • Ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ τη «μαύρη» Τρίτη 10 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε το νέο σχέδιο «χρηματοοικονομικής σταθερότητας» (με τίτλο: Public-Private Investment Fund) για τη διάσωση των τραπεζών, συνολικού ύψους 2 τρισ. δολαρίων. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «Bad Bank» που θα χρηματοδοτηθεί μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια για να αγοράσει από τις τράπεζες τα «τοξικά» ομόλογα. H «Bad Bank» θα ξεκινήσει με αγορές «τοξικών» ύψους 500 δισ. δολαρίων, που θα ανέλθουν στη συνέχεια στο 1 τρισ. δολάρια. Το σχέδιο δεν προβλέπει προς το παρόν νέο δημόσιο χρήμα παρά μόνον τα υπόλοιπα 350 δισ. δολάρια από το πακέτο των 700 δισ. της κυβέρνησης Μπους που εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Ομως, το σχέδιο περιλαμβάνει την επέκταση μέχρι το ύψος του 1 τρισ. δολαρίων της χρηματοδότησης από τη FED «τοξικών» χρεογράφων που έχουν τιτλοποιηθεί πάνω σε όλους τους τύπους των καταναλωτικών δανείων.
  • Και στις δύο τράπεζες -Citigroup και Bank of America- ήδη έχουν χορηγηθεί τα 25 δισ. δολάρια που δικαιούται εκάστη από την πρώτη δέσμη του πακέτου των 700 δισ. δολαρίων. Η Bank of America έχει περιέλθει σε δεινή θέση καθώς αποδείχτηκε ότι αγόρασε μια «άρρωστη» επενδυτική τράπεζα, τη Merril Lynch. Στις αρχές του έτους της χορηγήθηκε δεύτερο σωσίβιο κρατικής παρέμβασης με ρευστό χρήμα, που ανεβάζει συνολικώς τη βοήθεια από τον περασμένο Οκτώβριο στα 45 δισ. δολάρια, καθιστώντας έτσι το κράτος τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας με ποσοστό περίπου 6%.
  • Και η Citigroup είναι ένα βήμα πριν από τη διάλυση. Ηδη η Citi σε μια κίνηση απελπισίας αποφάσισε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Smith Barney στη Morgan Stanley. Η Wall Street Journal έγραψε ότι η Citi ενδεχομένως να παρουσιάσει πρόσθετες οδυνηρές ζημίες ύψους τουλάχιστον 10 δισ. δολαρίων.
  • Ομως, η «μαύρη τρύπα» στην οποία βυθίζεται η αμερικανική οικονομία εξαιτίας των τραπεζών, συνεχίζει να μεγαλώνει. Τα «θύματα» από τη δεινή κρίση στην αγορά κατοικίας καθώς και από τις άπληστες κερδοσκοπικές επενδύσεις των αμερικανικών τραπεζών, πολλαπλασιάζονται σύροντας την οικονομία στη χειρότερη κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης. Οι συνέπειες είναι βαρύτατες ιδίως στους κόλπους των χρεοκοπημένων αμερικανικών τραπεζών, που συσσώρευσαν χρήμα από την έκρηξη της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ και από τα «θαύματα» των «τοξικών ομολόγων» ελέω χρηματιστικής επενδυτικής καινοτομίας. Για τους δύσπιστους επενδυτές, η Wall Street εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση «νευρικής κρίσης» και ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα στην οικονομία.

ZEZA ZHKOY http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_1_20/02/2009_304124

  • Η UBS αποκαλύπτει ονόματα πελατών ----->
  • Σε ρόλο σωτήρα για το ευρώ η Γερμανία ---->
===
Σχόλιο Blogger:
Όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό τόσο το καλύτερο για όλους μας!
  • Το Τραπεζικό σύστημα όπως το γνωρίσαμε τα τελαυταία χρόνια έχει πεθάνει! Για την ακρίβεια έχει αυτοκτονίσει! Βουλιμικό για κέρδη και μόνο κέρδη, έχασε την επαφή με την πραγματική οικονομία και βοηθούντων των περίτεχνων μαθηματικών τύπων απογειώθηκε και ... έσκασε! (Οι μαθηματικοί τύποι ήταν ένα καλό άλλοθι για να στηθούν και να δικαιολογηθούν απάτες, αλλά κανείς δεν είπε στους φίλους μας οικονομολογους, ότι οι μαθηματικοί τύποι έχουν αξία όταν δουλεύουν σε ένα αυστηρό επιστημονικό πλαίσιο! Ένα πλαίσιο που έχει δοκιμασθεί, έχει πολλαπλά ελεχθεί! Πόση σοβαρότητα μπορεί να υποκρίπτει η χρήση μαθηματικών τύπων στα Οικονομικά που δεν είναι επιστήμη;)
  • Το σημερινό Τραπεζικό σύστημα πρέπει να τεθεί υπό αυστηρή επιτροπία, ΤΩΡΑ! (αν όχι χθές!) (Μεταγεννέστερη προσθήκη 22/2/2009:Το μοιραίο πλησιάζει… Η εθνικοποίηση των τραπεζών προ των πυλών--->) (Μεταγεννέστερη προσθήκη: Νόσος των τρελλών Τραπεζών!)
  • Οι διοικήσεις ν' αλλάξουν κατεπειγόντως. Δεν μπορείς να εμπιστευθείς τη διανομή οίνου σε αλκοολικούς! (Τα στελέχια να οδηγηθούν σε τόπους αποτοξίνωσης, όπως: Λαχαναγορά, ορυχεία, θερμοκήπια, αγρούς, έργα οδοποιείας, ψαροκάϊκα, Νοσοκομεία, Σχολεία, κ.λ.π. ώστε να αποκτήσουν εικόνα πραγματικής αγοράς, πραγματικών αναγκών. Η πολύχρονη παραμονή τους σε ρετιρέ (μισθοδοητικά) είχε καταστήσει την πισίνα και το χαβιάρι είδος πρώτης ανάγκης. Τέλος όλα αυτά! (βλέπε--->)
  • (Μεταγεννέστερη προσθήκη: 28/4/2009: Επιβεβαιώθηκα πλήρως: "Οι υψηλές αμοιβές των τραπεζικών στελεχών σπαταλούν τα πακέτα στήριξη" ---->
  • Είναι καιρός να αναπτυχθεί η μικροτραπεζική! (Δανεισμός, με λογικά επιτόκια, μικρών ποσών σε ομάδεςπολιτών που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα) Τα ποσά αυτά θα "πέσουν" άμεσα στην αγορά και θα την ζεστάνουν!
  • Την προηγούμενη δράση την υλοποιούν και άλλοι φορείς (Σε τοπική κλίμακα ώστε να υπάρχουν συνεγγυητές) Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν στο παιχνίδι της χρηματοδότησης και άλλοι φορείς πλην των τραπεζών...
Συμπληρωματικό μέτρο στην κρίση είναι απαραίτητο το εξής: Να αποκτηθεί ο έλεγχος των ΜΜΕ. (βλέπε εδώ---->) Για τους εξής λόγους:
  1. Χωρίς την εκπαίδευση των πολιτών στο νέο περιβάλλον, χωρίς πραγματικά ενημερωτικές εκπομπές, θα οδεύουμε ολοταχώς προς την καταστροφή, με αντικείμενο συζήτησης το χρώμα της ...λότας της κατά τα άλλα αξιολατρευτης Πετρούλας! Επιτέλους τα κανάλια πρέπει να κατανοήσουν τον ρόλο τους, κι' αν δεν μπορούν να το κάνουν τα ίδια, κάποιος (το κράτος) να τους το θυμίσει. Η παραπλάνηση και η μαλακία έχουν ένα όριο! Βέβαια με την παραγωγή - προβολή - σκουπιδιών, τα κανάλια επιτυγχνάνουν να "γεμίζουν" τον τηλεοπτικό χρόνο φθηνά. Οι σοβαρές δουλειές είναι απαιτητικές και κοστίζουν! και οι άνθρωποι είναι φραγκοφονιάδες! "Η επεξεργασία και η κριτική πολιτικών θέσεων απαιτούν ανθρωποώρες, δηλαδή χρήμα. Μη έχοντας αυτά ασχολούνται με τη ρητορεία της πολιτικής. Η ασχολία με το «σου ’πα, μου ’πες» δεν απαιτεί ούτε εξειδίκευση ούτε χρονοβόρο επεξεργασία. Μόνο αφορισμούς και χαριτωμένες διαπιστώσεις"----->
  2. Για να λειτουργήσει ο ανταγωνσιμός και η αγορά, απαιτείται αξιόπιστη πληροφόριση των καταναλωτών. Όταν τα ΜΜΕ συλλαμβάνονται να παίζουν σε ευρύτερες συμαχίες συμφερόντων και να αποκρύπτουν σκάνδαλα, αφού δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τις διαφημίσεις, τότε ένας από τους λόγους λειτουργίας τους εκλείπει. Είναι αλήθεια ή όχι ότι τα ΜΜΕ απέκριψαν διατροφικό σκάνδαλο για να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με μεγάλους πελάτες τους;
  3. Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα ΜΜΕ εμφανίζονται ως αυτόνομη ομάδα πίεσης που εξασφαλίζει τα μέγιστα για τον ευατό της αγνοώντας προκλητικά το γενικό γίγνεσθε. (βλέπε--εδώ ----->), αλλά και εδώ----> {Διάταξη για το 2% της αδιαφάνειας -και, μάλιστα, αφορολόγητο...}
Eν κατακλείδι φαίνεται περίτρανα ότι η κρίση είναι πρωτίστως πολιτική! Η ανικανότητα των πολιτικών δομών να αποκριθούν στις προκλήσεις, στις νέες απαιτήσεις, είναι τώρα ολοφάνερη. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με κομματάρχες παλαιού τύπου, που γυρνάνε με τεφτέρια στην κολότσεπη για να θυμούνται τις εξαρτήσεις τους και τα ρουσφέτια τους! Η κρίση απαιτεί αποφάσεις - ρήξεις που κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί (δεν θέλει) να κάνει!
  • Ποιό κόμμα θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα και θα πάψει να υπηρετεί συντεχνίες;
  • Ποιό κόμμα θα τα βάλλει με τα καρτελ που κερδοσκοπούν σε βάρος της χώρας;
  • Ποιό κόμμα θα σταματήσει την συγκυβέρνηση με τα ΜΜΕ;
Ως χώρα βρισκόμαστε υπό την κατοχήν του πολιτικού συστήματος της "πατρονίας". Είναι το ίδιο σύστημα που άφηνε το ζήτημα της "Διαθέσεως των Εθνικών Γαιών", που πρωτοαντιμετωπίστηκε από τον Καποδίστρια με την γέννηση του Ελληνικού κρατιδίου, να ταλλανίζει τη ζωή της χώρας (οικονομική και πολιτική). Χρειάσθηκαν 40 χρόνια να διανεμηθούν οι γαίες σε ακτήμονες και να διπλασιασθεί έτσι η γεωργική παραγωγή. Έτσι και τώρα θα μας πάρει καμιά 40ετία να απαλλαγούμε από τους πάσης φύσεως παλαιοκοματικούς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά μας προβλήματα. Μέχρι τότε όμως, ένα μεγάλο τμήμα νέων δυναμικών ανθρώπων θα εγκαταλείπει τη χώρα, με κίνδυνο η χώρα να ιζηματοποιηθεί και χάσει έτσι την ελπιδα να βγει από πρόβλημα αντιμετωπίζοντας την έσχατη λύση: Τη διάλυση!

Σχόλια