"Έξοδος" πολυεθνικών από την Ελλάδα

08/12/2008
00:34

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Ανησυχητικές διαστάσεις απειλεί να λάβει το «ρεύμα» συρρίκνωσης της δραστηριότητας μεγάλων ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην ελληνική αγορά και οι διαρκώς αυξανόμενες περιπτώσεις πολυεθνικών που ανέστειλαν την εν Ελλάδι λειτουργία τους, στέλνοντας στο ταμείο ανεργίας εκατοντάδες εργαζομένους.

Στα σοβαρά αντικίνητρα που εμποδίζουν την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στη χώρα, στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και την αδιαφάνεια που δυσχεραίνουν τη λειτουργία όχι μόνον των ξένων αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, ήρθε να προστεθεί (είτε ως πραγματική αιτία είτε ως πρόσχημα) η διεθνής κρίση με αποτέλεσμα πολλοί όμιλοι -μεταξύ των οποίων τράπεζες, χρηματοοικονομικοί οίκοι, βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις- να αναθεωρούν άρδην τη στρατηγική τους για την Ελλάδα.

  • Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) προς τη χώρα μας βρίσκονται στο ναδίρ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2008 το καθαρό ύψος τους (εισροές μείον εκροές) ανήλθαν μόλις στις 1,12 δισ. ευρώ. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ, οι ΑΞΕ προ την Ελλάδα έφθασαν μόλις τα 1,9 δισ. δολαρίων, μειωμένες κατά 64% σε σχέση με αυτές του 2006.

* Αφού μοίρασε (ακόμη και μέσω internet) δάνεια εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, η Cetelem, θυγατρική της BNP Paribas ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις εργασίες χορήγησης δανείων και θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού της που υπολογίζεται σε περίπου 100 υπαλλήλους. Ως αιτία, η εταιρεία ανάφερε τη ζημιογόνο λειτουργία της που δεν έφθασε σε ικανοποιητικό σημείο οικονομικής σταθερότητας, την επιδείνωση των συνθηκών λειτουργίας λόγω της κρίσης και τις προβλέψεις για το 2009 και 2010 που ήταν αρνητικές με συνέχιση των ζημιών. H Cetelem ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2004 στην Ελλάδα, διέθετε γραφεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και είχε εμπορικές συμφωνίες με επιχειρήσεις, παρέχοντας καταναλωτικά δάνεια για αγορά ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και επίπλων, δάνεια αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, προσωπικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ παρείχε και δάνεια μέσω Internet. Πρόκειται για δραστηριότητα που έχει η BNP Paribas σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο.

* Eπειτα από τέσσερα χρόνια παρουσίας επί ελληνικού εδάφους η Morgan Stanley αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα, στο πλαίσιο «αναδιάρθρωσης του κόστους λειτουργίας της», αλλά και, σύμφωνα με πληροφορίες, τη συρρίκνωση νέων συμφωνιών στο investment banking. Πλέον οι δραστηριότητες που αφορούν την Ελλάδα θα συντονίζονται από το γραφείο του Λονδίνου.

  • * Η πώληση του 51% της Siemens Enterprises Communication (στην οποία ανήκει η Siemens Τηλεβιομηχανική) στην εταιρεία ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων Gores Group (συμφερόντων του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Alec Gores), σήμανε την αρχή του τέλους για τη λειτουργία της μονάδας, λόγω της χαμηλής αξιοποίησης του δυναμικού του εργοστασίου και των ραγδαίων αλλαγών στην αγορά της τεχνολογίας που στρέφεται από το hardware στο software, όπως υποστηρίζει ο νέος ιδιοκτήτης. Το πρώην εργοστάσιο της Siemens οδεύει προς κλείσιμο αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζομένους.

  • * Η αιφνιδιαστική απόφαση του πολυεθνικού κολοσσού Unilever, στον οποίο ανήκει η Ελαΐς, να πωλήσει τις εγχώριες δραστηριότητές της (εκτιμώμενης αξίας 100 εκατ. ευρώ) στα ελαιόλαδα, τα σπορέλαια, τα προϊόντα ντομάτας και τα μαγειρικά λίπη (δηλαδή τα brands Άλτις, Pummaro, Φυτίνη, Sol, Friol και Φλώρα) εκτιμάται πως θα συνοδευτεί και από την πώληση των εγκαταστάσεων της στο Νέο Φάληρο και μεταφορά της δραστηριότητας στο εργοστάσιο στο Σχηματάρι. Παράλληλα, εκτιμάται πως θα προωθηθεί η πώληση του εργοστασίου παραγωγής του Pummaro στην Ηλεία. Η διαδικασία για την εξεύρεση αγοραστή θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2009 και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του ίδιου έτους. Η συρρίκνωση της δραστηριότητας της Unilever στην Ελλάδα εντάσσεται «στο πλαίσιο προγράμματος αναδιάρθρωσης με στόχο την επικέντρωση σε νέα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας».

  • Πριν καλά-καλά προλάβει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην άκρως ανταγωνιστική εγχώρια αγορά, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Plus του γερμανικού εμπορικού ομίλου Tengelmann αποφάσισε στις αρχές του 2008 να αποχωρήσει από την Ελλάδα, πουλώντας 34 καταστήματα και ένα νεόδμητο κέντρο διανομής 36 χιλ. τετραγωνικών στην ΑΒ Βασιλόπουλος έναντι 70 εκατ. ευρώ. Η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των Γερμανών από την ελληνική αγορά άρχισε όταν έγινε γνωστό πως η Tengelmann εξέταζε για οικονομικούς λόγους την πώληση θυγατρικών εταιρειών της Plus ανά την Ευρώπη. Στη χώρα μας η γερμανική αλυσίδα υλοποιούσε επενδυτικό πλάνο 800 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως έμεινε ανολοκλήρωτο.

  • Υπό το βάρος της έλλειψης πρώτης ύλης, συνέπεια της ολικής αποσύνδεσης της καπνοκαλλιέργειας από τις επιδοτήσεις στη χώρα μας, η εταιρεία επεξεργασίας καπνού Socotab Hellas, ελληνική θυγατρική της πολυεθνικής Socotab, προχωρά στην αναστολή των παραγωγικών δραστηριοτήτων της στο Κιλκίς (επένδυση 20 εκατ. ευρώ) και μεταφοράς τους στα Σκόπια. Η απόφαση της πολυεθνικής να κρατήσει στην Ελλάδα μόνο το εμπορικό της κομμάτι, έχει ανακοινωθεί στους εργαζόμενους.

  • Τέλος εποχής και για την Tate & Lyle Greece (πρώην ΒΙΑΜΥΛ). Υπό το βάρος της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς Ζάχαρης που ρυθμίζει την παραγωγή και τις τιμές της ζάχαρης και της ισογλυκόζης στα τρόφιμα, η μητρική εταιρεία, ο βρετανικός όμιλος διατροφικών συστατικών Tate & Lyle, αποφάσισε να κλείσει τη μονάδα της Θεσσαλονίκης και να μεταφέρει τη παραγωγική της δραστηριότητά στη Βουλγαρία, από όπου εξυπηρετούνται ήδη οι Έλληνες πελάτες της.

  • Αρκετές πολυεθνικές έχουν αφήσει αιωρούμενο το μέλλον τους στην Ελλάδα. Μια εξ αυτών είναι και η Shell Hellas που πλέον βαρύνεται από πρόστιμο ύψους 19,6 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προ της ανακοίνωσης των κυρώσεων, ο όμιλος σχολίασε τις φημολογίες περί πώλησης μέρους ή του συνόλου του εγχώριου δικτύου της αναφέροντας πως ξεκινά μία στρατηγική μελέτη του τομέα εμπορίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της «ενεργού αναθεώρησης του χαρτοφυλακίου της διεθνώς». Αλλά και για άλλες πολυεθνικές, ακούγεται στην αγορά πως προβληματίζονται για τη στρατηγική τους στη χώρα μας.

http://www.capital.gr/news.asp?Details=633649

Σχόλιο Blogger:
  • "Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να σε εκμεταλεύονται οι πολυεθνικές, αλλά ακόμα πιο οδηνηρό είναι να μην υπάρχει κανείς που να θέλει να σε εκμεταλευτεί!" Δεν θυμάμαι τον τύπο που διατύπωσε την παραπάνω πρόταση, αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ρήση αυτή έχει μπόλικη αλήθεια. Η φυγή των πολυεθνικών, η κάθε μια για δικούς της λόγους, είναι ένα σήμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ας κρατήσουμε τους λόγους που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί σαν την αιτία της φυγής (ή λόγους) μή έλευσης κεφαλαίων από το εξωτερικό.
  1. Αντιπαραγωγική γραφειοκρατία.
  2. Διαφθορά δημοσίων λειτουργών. (Που εισάγει μεγάλο κόστος μη δυνάμενο να καταγραφεί λογιστικά! Οι μίζες είναι απαιτητές σε μαύρα, και αυτά τα ποσά κοστίζουν πολλά στις επιχειρήσεις! Αφού ούτε στα έξοδα δεν μπορούν να τα εγγράψουν!)
  3. Ύπαρξη μαφίας (Που για μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων είναι πραγματικότητα και εισάγει μεγάλο κόστος)
  4. Έλλειψη σταθερού φορολογικού πλαισίου. (Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι του ξημερώνει στη σχέση του με την εφορία)
  5. Ανυπαρξία κανόνων λειτουργίας της αγοράς.
  6. Ληστρικό κράτος (ποιος δεν έχει γνώση της λειτουργίας της εφορίας...)
  7. Υστέρηση σε υποδομές.
Δεν χρειάζονται κι' άλλα στοιχεία: Τα παραπάνω είναι είναι αρκετά για να αποτρέψουν οποιοδήποτε σοβαρό επιχειρηματία να επενδύσει στην Ελλάδα.
Αν σ' αυτά προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή σε μέγεθος αγορά, η αποχώρηση μια επιχείρησης απ΄αυτήν δεν είναι και μεγάλη απώλεια στην επέκταση μιας επιχείρησης.
Είναι όμως απώλεια για τη χώρα, αφού έτσι μειώνεται ο ανταγωνισμός και άρα μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου και κλειστής αγοράς με όλα τα προβλήματα. Θα καταλήξουμε σε μια μικρή ρηχή αγορά, όπου "καπάτσοι" θα λειστεύουν τους υπόλοιπους με τη μαφία να έχει τον πρώτο λόγο.

Σχόλια