Η ιστορία δεν σβήνεται – Στο σκαμνί ο πρόεδρος του Κοσόβου Θάτσι

Μουτζουρίδης Αλέξανδρος

Σε ειδικό δικαστήριο θα κληθεί ο παραιτηθείς –από την περασμένη Πέμπτη– πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, κατηγορούμενος, μαζί με εννέα ακόμη άτομα, για σωρεία εγκλημάτων πολέμου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Πρόκειται για διώξεις, παράνομες φυλακίσεις, κακοποίηση, δολοφονίες, απαγωγές και βασανιστήρια που συνέβησαν κατά τον πόλεμο με τη Σερβία την περίοδο 1998-1999, και τα οποία είχε παρουσιάσει ο εισαγγελέας από το καλοκαίρι. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο Θάτσι, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται αδρά, με οικονομική αλλά και στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, απορρίπτει όλες τις κατηγορίες. Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης στην ολλανδική πόλη, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν με την αστυνομία να πραγματοποιεί έφοδο στο σπίτι του στην Πρίστινα.

Ο ίδιος επιμένει ότι «το Κόσοβο υπήρξε το θύμα, η Σερβία ο επιτιθέμενος», ενώ η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πρίστινα χαιρέτισαν την παραίτησή του, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο Τμήμα του Ειδικού Εισαγγελέα της Χάγης για το Κοσσυφοπέδιο.

Η δίωξη εναντίον του Κοσοβάρου αξιωματούχου δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Άλλωστε, υπήρξε ηγετικό στέλεχος του λεγόμενου “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” (UÇK), που δεν είχε άλλο στόχο από τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Σύμφωνα με όσα έχει επισημάνει έκθεση της γερμανικής Bundeswehr, ο Θάτσι ενεπλάκη σε πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος –όπως δολοφονίες και απαγωγές–, με ενεργό, ηγετικό ρόλο και συνεργασία με την αλβανική και την τσεχική μαφία.

Παρόμοια στοιχεία έφερε στην επιφάνεια έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το 2010, που εμπλέκει τον Θάτσι, μεταξύ άλλων, σε εμπορία οργάνων τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους κρατούμενους, καθώς και σε εμπόριο ναρκωτικών. Για το ίδιο θέμα είχε πραγματοποιήσει αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ το BBC δύο χρόνια νωρίτερα. Παρόλα αυτά, η σημερινή δικογραφία κατά του Θάτσι δεν έχει λάβει υπόψη τις αναφορές για αυτού του είδους τα εγκλήματα.

Ο “κοινός σκοπός” του UÇK

Εν πάση περιπτώσει, το κατηγορητήριο (KSC-BC-2020-06/F00045/A03), με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 2020, είναι ξεκάθαρο: «Μεταξύ τουλάχιστον του Μαρτίου 1998 και ως το Σεπτέμβριο του 1999, οι Χασίμ Θάτσι, Καντρί Βεσελί [ηγετικό στέλεχος του Ουτσεκά], Ρετζέπ Σελιμί [γενικός επιθεωρητής του Ουτσεκά], Τζακίπ Κράσνικι [εκπρόσωπος του Ουτσεκά], και άλλα μέλη της συλλογικής εγκληματικής επιχείρησης είχαν κοινό σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Κοσόβου».

Τα μέσα που χρησιμοποίησαν συμπεριλαμβάνουν «παράνομο εκφοβισμό, κακομεταχείριση, βία και απομάκρυνση ενάντια σε εκείνους που θεώρησαν αντιπάλους τους», ήτοι εκατοντάδες Σέρβους, άτομα άλλων εθνικοτήτων και γενικότερα όσους δεν υποστήριζαν τον Ουτσεκά. «Ο κοινός σκοπός αυτός περιελάμβανε τα εγκλήματα των διώξεων, της φυλάκισης, της παράνομης σύλληψης και κράτησης, άλλων απάνθρωπων πράξεων, βασανισμού, δολοφονίας, και βίαιης εξαφάνισης προσώπων».

  • Επίσης, στο κείμενό του, ο Ειδικός Εισαγγελέας, Τζακ Σμιθ, επισημαίνει ότι ο Θάτσι, προσωπικά, «συντόνισε και ενεπλάκη σε προσπάθειες για να διαψεύσει ή να παράσχει ψευδείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές πληροφορίες στη διεθνή κοινότητα», σχετικά με τις εγκληματικές ενέργειες των συνεργατών του.

Παρά ταύτα, η παρουσία του εξυπηρέτησε τη στρατηγική των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Βαλκάνια κι έτσι καθυστέρησε σημαντικά η ουσιαστική εμπλοκή της Χάγης. Για την ακρίβεια, όλα τα προηγούμενα χρόνια σημειώθηκαν ανεξήγητα γεγονότα, όπως ατυχήματα και αυτοκτονίες, που εμπόδισαν τις καταθέσεις μαρτύρων, όχι μόνο όσον αφορά τον Θάτσι αλλά και έτερα στελέχη του Ουτσεκά, όπως ο Ράμους Χαραντινάι, ο οποίος τελικά αθωώθηκε.

Ενδεχομένως να “ωρίμασαν” οι πολιτικές συνθήκες ώστε η Δύση, κυρίως οι ΗΠΑ, να κόψουν δεσμούς που πλέον δεν χρειάζονται ή που αμαυρώνουν την εικόνα τους, ειδικά τώρα που πέτυχαν να καθίσουν το Βελιγράδι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Πρίστινα. Όμως δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το φαινόμενο και η προσέλευση μαρτύρων και θυμάτων να είναι μικρή. Δεν είναι τυχαίο ότι Σέρβοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Ίβιτσα Ντάτσιτς, κάλεσε το Ειδικό Τμήμα για το Κόσοβο να εγγυηθεί για την ασφάλειά τους.

==============================

  1. Η γενοκτονία των Σέρβων, οργανώθηκε από τους Γερμανούς για λόγους αντεκδίκησης! Τρομερές αποκαλύψεις από τον Γάλλο στρατηγό Γκαλουά.
  2. Λεγόταν Μιλόσεβιτς, τον θυμάστε;
  3. Γι' αυτό έγινε η εισβολή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
  4. Εγκλήματα πολέμου αναζητούν ενόχους
  5. Η “ροζ επανάσταση” της Γιουγκοσλαβίας
  6. Όταν και κάποιοι άλλοι (πρώτα) έπρεπε να δικασθούν ως εγκληματίες πολέμου.
  7. Τον “πρόδωσαν” οι ΗΠΑ; Οι κατηγορίες κατά Θάτσι για εγκλήματα πολέμου λίγο πριν δει τον Τραμπ

\

=================================== 

 

Αναχώρησε για την Χάγη ο Χάσιμ Θάτσι

Σήμερα το πρωί το ειδικό δικαστήριο που ασχολείται με τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) την περίοδο 1998-99, ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και απήγγειλε κατηγορίες κατά του Θάτσι.

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι αναχώρησε, με ειδική πτήση από την Πρίστινα, για την Χάγη, όπου στις φυλακές του Ειδικού δικαστηρίου θα περιμένει την έναρξη της δίκης. Στην ίδια πτήση βρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της βουλής Κάντρι Βέσελι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κινήματος ΄Αυτοδιάθεση΄της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ρετζέπ Σελίμι οι οποίοι επίσης κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

Σήμερα το πρωί το ειδικό δικαστήριο που ασχολείται με τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK) την περίοδο 1998-99, ενέκρινε την εισήγηση του εισαγγελέα και απήγγειλε κατηγορίες κατά του Θάτσι, του Βέσελι και του Ρετζέπι για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Θάτσι αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση του δικαστηρίου παραιτήθηκε από το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας και σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι μεταβαίνει στην Χάγη για να υπερασπιστεί την τιμή των μαχητών του UCK που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του Κοσόβου.

Καθήκοντα προέδρου Δημοκρατίας στο Κόσοβο, μετά την παραίτηση Θάτσι, ανέλαβε η πρόεδρος της βουλής Βιόσα Οσμάνι, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

  • Το κατηγορητήριο κατά του Θάτσι όπως το κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο η εισαγγελία του Ειδικού δικαστηρίου αποτελείται από δέκα σημεία στα οποία περιγράφεται η εμπλοκή του Θάτσι και μαχητών του UCK που βρίσκονταν υπό τις διαταγές του σε απαγωγές, εκβιασμούς, βασανιστήρια και περισσότερες από 100 δολοφονίες Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που δεν υποστήριζαν την ένοπλη δράση.
  • 'Αγνωστο παραμένει για την ώρα αν συμπεριλαμβάνονται και άλλα εγκλήματα που είχαν επισημανθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στην έκθεση του Ελβετού εισαγγελέα Ντίκ Μάρτι που έγινε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναφέρεται στα φρικτά εγκλήματα της ομάδας που διοικούσε ο Θάτσι.
  • Συγκεκριμένα, στην έκθεση αυτή αναφέρονταν ότι ο Χάσιμ Θάτσι ήταν επικεφαλής της ομάδας ΄΄Drenica΄΄ του UCK που διακινούσε όπλα, ναρκωτικά και ανθρώπινα όργανα. Τα στοιχεία που κατέθεσε ο Ντικ Μάρτι με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες περιγράφουν ότι η ομάδα του Θάτσι αιχμαλώτιζε ή απήγαγε Σέρβους και τους μετέφεραν στην βόρεια Αλβανία όπου τους αφαιρούνταν όργανα του σώματος, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς αναισθητικό, και στην συνέχεια μέσω παγκόσμιου δικτύου διακινητών πωλούνταν στο εξωτερικό. Ο Ντικ Μάρτι αναφέρει στην έκθεση του ότι η ομάδα αυτή δρούσε ανενόχλητα μέχρι τα τέλη του 2000, δηλαδή ακόμη και μετά την είσοδο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

 

======================================== 

Το «κίτρινο σπίτι» – το σφαγείο του UCK στην Αλβανία

Το «κίτρινο σπίτι» – το σφαγείο του UCK στην Αλβανία

Η τρομακτική ιστορία με το «κίτρινο σπίτι», το χειρουργείο-σφαγείο στη Βόρεια Αλβανία, με την αφαίρεση ανθρωπίνων οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων ή και αμάχων, αναβιώνει αυτές τις ημέρες στη Χάγη και έρχεται να υπενθυμίσει ότι στον πόλεμο του Κοσσόβου η Δύση ήρθε μετά από 20 χρόνια να εξετάσει τον ματωμένο φάκελο και τους εγκληματίες πολέμου της άλλης πλευράς.

Σε αντίθεση με ότι συνέβη με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον στρατηγό της εθνοκάθαρσης Ράτκο Μλάντιτς, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κι άλλα τέσσερα στελέχη του UCK, δεν σύρθηκαν σιδηροδέσμιοι στο διεθνές ποινικό δικαστήριο, αλλά σε μια συμφωνία κυρίων προσήλθαν οικειοθελώς.

Η φρίκη σε τέσσερις τοίχους

Όλο το βάρος των κατηγοριών εναντίον τους, τώρα στρέφεται στο «κίτρινο σπίτι» στα σύνορα του Κοσόβου με την Βόρεια Αλβανία. Η Κάρλα Ντελ Πόντε, πρώην εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα ανάμεσα σε Τίρανα και Πρίστινα που προσπαθούν να αποδομήσουν μια έτσι κι αλλιώς ξεχασμένη έρευνα

Κάρλα Ντελ Πόντε, η Ελβετίδα ανώτατη εισαγγελέας του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, μιλά για «συγκάλυψη και καταστροφή στοιχείων …»

Το 1999, σύμφωνα με τις καταγγελίες και τους ισχυρισμούς των Ηνωμένων Εθνών, μέλη του UCK φέρονται να απήγαγαν περίπου 300 Σέρβους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές. Εκεί, αφού πρώτα βασανίστηκαν στη συνέχεια θανατώθηκαν, με «έπαθλο» το παράνομο εμπόριο οργάνων. Μία από αυτές τις ιδιωτικές κλινικές ήταν και το περίφημο «Κίτρινο σπίτι» στην βόρεια Αλβανία.

Το «αμφισβητούμενο» κυνήγι της Κάρλα Ντελ Πόντε

Εκεί οι εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ ερεύνησαν από το 2002 μέχρι και το 2004 τις καταγγελίες. Το 2008 η Κάρλα Ντελ Πόντε, στο βιβλίο της με τίτλο «Το Κυνήγι: Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι Σέρβοι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στην αλβανική πόλη Μπουρέλ, σε μυστική φυλακή και απ’ εκεί στο περίφημο «κίτρινο σπίτι», όπου και τους αφαιρέθηκαν τα όργανα. Σήμερα, το Αλβανικό λόμπι με ορμητήριο τις ΗΠΑ, βάζει λυτούς και δεμένους για να υποβαθμίσει την ιστορία με το κίτρινο σπίτι του UCK. Mάλιστα τα πυρά τους στρέφονται και στον επίσης ελβετό εισαγγελέα Ντικ Μάρτι που το 2010 παρέδωσε αντίστοιχη έκθεση – καταπέλτη στο Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ιδρυτής του UCK, δικάζεται σήμερα στη Χάγη, ψύχραιμος και σίγουρος για τον εαυτό του

Η έρευνα άλλαξε χέρια και κατεύθυνση

Τον Ιανουάριο του 2011 η έκθεση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία ζήτησε την πλήρη και σοβαρή έρευνα. Στην πορεία όμως κάποιοι έβαλαν το χέρι τους και τα πράγματα άλλαξαν. Πολλά από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν αμφιβολίες αναφορικά με το περιεχόμενο της έκθεσης. Τον Αύγουστο του 2011, ξεκίνησε αντίστροφη έρευνα αποδόμησης των Πόντε και Μάρτι από τον γενικό εισαγγελέα της ειδικής ομάδας ερευνών Κλιντ Ουίλιαμσον. Ένα χρόνο μετά όμως ο αμερικανός εισαγγελέας ανέφερε δημόσια ότι δεν βρέθηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Τουλάχιστον τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Το περίφημο κίτρινο σπίτι

Το «κίτρινο σπίτι» μετά τον πόλεμο άλλαξε χρώμα, αν και ο ιδιοκτήτης του δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές έξυσαν τον τοίχο αποκαλύφθηκε η βαφή

Καταστράφηκαν αποδεικτικά στοιχεία

Η Κάρλα Ντελ Πόντε, επιμένει πως το ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, εμπόδισαν την έρευνα για την υπόθεση «Κίτρινο Σπίτι» και την έρευνα για το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο. Η ίδια υποστηρίζει επίσης ότι γνωρίζει ποιος έλαβε την απόφαση να καταστραφούν τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για τα θηριώδη εγκλήματα, επειδή ήταν σε συνεχή επαφή με τον διάδοχό της στην εισαγγελία, Σερζ Μπράμερτζ. Σε ερώτηση αν αισθάνεται υπεύθυνη γι αυτό η κ. Ντελ Πόντε είχε απαντήσει: «Η καταστροφή των αποδεικτικών στοιχείων ήταν μεγάλο λάθος. Έγινε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις μαζί μου».

Πήραν μέρος και οι ιδιώτες – γιατροί

Πάντως ο UCK άφησε καλή παρακαταθήκη, πολύ μετά τον Απρίλιο του 2013, πέντε γιατροί οι οποίοι δραστηριοποιούνταν στο Κόσοβο καταδικάστηκαν σε ποινές έως και οκτώ χρόνια κάθειρξη για λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο όλα έγιναν το 2008, σε μια κλινική η οποία ονομαζόταν Medicus. Οι γιατροί υπόσχονταν 15.000 ευρώ σε φτωχούς πολίτες με αντάλλαγμα τα όργανά τους. Η ταρίφα για τα όργανα φαίνεται ότι έφτανε μέχρι και τα 100.000 ευρώ για ένα μόσχευμα. Το κουβάρι του νήματος άρχισε όμως να ξετυλίγεται όταν ένας «δότης» Τουρκικής καταγωγής κατέρρευσε. Λίγο πριν είχαν αφαιρέσει το νεφρό του

Στο δρόμο που χάραξε ο Χαραντινάι

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ραμούς Χαραντινάι, πρώην οπλαρχηγός του UCK και αργότερα πρωθυπουργός του Κοσόβου, απαλλάχτηκε στη Χάγη όπου είχε κληθεί για εγκλήματα πολέμου με συνήγορο τον διάσημο Βρετανό δικηγόρο Μπεν Έμερσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, οπλαρχηγός του UCK, τον Νοέμβριο 2012, πήγε στη Χάγη και απαλλάχθηκε των βαριών κατηγοριών ως «εγκληματίας πολέμου»

Σήμερα ο Βρετανός στο ίδιο διεθνές δικαστήριο, υπερασπίζεται τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου της Πρίστινα Καντρί Βεσέλι. Ο Ραμούς Χαραντινάι και ο Χασίμ Θάτσι ήταν οι διοικητές του αυτοαποκαλούμενου απελευθερωτικού στρατού του Κοσόβου. Ο Θάτσι, πριν από μια εβδομάδα για να εμφανιστεί στη Χάγη, παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας του αλλά στην Ολλανδία δείχνει την εικόνα ενός κατηγορούμενου που αν και για εγκλήματα πολέμου, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ..!

Πηγή: Newsit.gr


και επειδή κάποιοι χαίρονται με την εκλογή  Μπαϊντεν

Νομίζω δικαιούται Νόμπελ Ειρήνης ο "φιλέλληνας Μπαϊντενόπουλος"...

Thanassis Avgerinos
Νομίζω δικαιούται Νόμπελ Ειρήνης ο "φιλέλληνας Μπαϊντενόπουλος", έχει διακριθεί μόνο σε τέσσερις πολέμους και ειδικά στη Σερβία είχε προτείνει να μπει το ΝΑΤΟϊκό πεζικό ως το Βελιγράδι και να κηρυχθεί ζώνη αμερικανικής κατοχής, όπως σε... Ιαπωνία και Γερμανία. Ήταν τότε, στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας που κάποιοι συνάδελφοί μου δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τους "ανθρωπιστικούς" βομβαρδισμούς και το καλό, που κάνουν στην ανθρωπότητα. Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, παιδιά, καλά ξεμπερδέματα.
=====================

Αφιερωμένο στους: Ν. Μπακογιάννη-Γ. Παπανδρέου & ΣΥΡΙΖΑ... που πανηγυρίζουν για τον φονιά...

Thanassis Avgerinos
Είναι φιλέλληνας 100%, απορώ γιατί δεν το καταλαβαίνετε; Πρότεινε βομβαρδισμούς μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα για να μην μας πάρουν τα θραύσματα. Κούνια που μας κούναγε, αν δεν...

«πιάνουμε» ούτε τα στοιχειώδη...

Karolos Roussis
Όταν ο Τραμπ έκανε guest εμφάνιση στο Sex and the City ο Μπάιντεν πρότεινε το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου 500 χιλιόμετρα από το σπίτι μας.
Αφιερωμένο στους Έλληνες συμπατριώτες μου που έχουν καταενθουσιαστεί με την εκλογή Μπαιντεν.
 

Σχόλια