«Σφίγγει τα λουριά στο Ισλάμ» η Αυστρία – Στην Ελλάδα ανοίγουμε τζαμιά

 Στην Ελλάδα ανοίγουμε νέα μεγάλα τζαμιά, χωρίς φυσικά να κλείνουμε τα παράνομα, αλλά στην Αυστρία η κυβέρνηση "σφίγγει τα λουριά" στο Ισλάμ ενώ σε όλη την Ευρώπη επανεξετάζεται η  λειτουργία τζαμιών και παίρνονται πιο σκληρά μέτρα.


 
Στην Ελλάδα επιτρέπουμε τζαμιά ακόμη και σε κάθε κέντρο μεταναστών.

Συγκεκριμένα, μετά την ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της προπερασμένης Δευτέρας 2 Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με πέντε νεκρούς - ανάμεσά τους ο δράστης - και 23 τραυματίες, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων προανήγγειλε χτές το μεσημέρι ένα νέο "αντιτρομοκρατικό πακέτο", που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την προληπτική ηλεκτρονική παρακολούθηση επικίνδυνων ατόμων που έχουν αποφυλακιστεί, όπως επίσης και την αποκαλούμενη "προληπτική κράτηση".

Περαιτέρω σημεία αφορούν την δυνατότητα ανάκλησης της αυστριακής υπηκοότητας μετά από τρομοκρατική καταδίκη, αφαίρεση άδειας οδήγησης και αυστηρότερους νόμους για όπλα, καθώς και „επέκταση ποινικού αδικήματος για την αποτελεσματική καταπολέμηση του θρησκευτικά υποκινούμενου πολιτικού εξτρεμισμού (πολιτικό Ισλάμ)".

Εξτρεμιστικοί σύλλογοι και χώροι λατρείας θα πρέπει να μπορούν να κλείνονται πιο εύκολα σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, και επιπλέον, πρέπει να υπάρξει δέσμευση της δικαιοδοσίας των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές υποθέσεις.

Η δικαστική εποπτεία καταδικασθέντων ατόμων πρέπει επίσης να επεκταθεί με αυξημένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τις υπηρεσίες δοκιμασίας και τα ιδρύματα αποριζοσπαστικοποίησης. Κρατικές και άλλες παροχές πρέπει να καταργούνται - στο μέτρο του δυνατού - μετά από καταδίκη για τρομοκρατικό αδίκημα.

Με την επέκταση του νόμου περί συμβόλων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την εξάπλωση εξτρεμιστικών ιδεών και ένας „ενιαίος κατάλογος ιμάμηδων" θα πρέπει να καθιστά δυνατό το κλείσιμο χώρων λατρείας σε περίπτωση τρομοκρατικής προπαγάνδας, αναφέρεται στο σχετικό σχέδιο του "αντιτρομοκρατικού πακέτου".

Προβλέπεται, επίσης, μία συστηματική ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των αρχών ασφαλείας, της αρμόδιας Αρχής Συλλόγων και της Υπηρεσίας Θρησκευμάτων, ενώ θα υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό γραφείο αναφοράς για διαδικτυακό περιεχόμενο που εκθειάζει την βία σε σχέση με τον τζιχαντισμό.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Βιέννη θέλει επίσης να θέσει σε ισχύ αυστηρότερους νόμους για τα όπλα, όπου, για παράδειγμα, θα προβλέπεται ότι κάθε νέας έκδοσης άδειας όπλου ή κάρτας ιδιοκτησίας όπλου πρέπει να προηγείται υποχρεωτικά έρευνα του αρχείου εξτρεμισμού της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει όσα προβλέπονται ως ποινικά αδικήματα για κατοχή και προμήθεια απαγορευμένων όπλων και, εάν είναι απαραίτητο, να τα ενισχύσει, ενώ για καταδικασμένους τρομοκράτες θα ισχύει ισόβια απαγόρευση κατοχής ή απόκτησης όπλων, εξαρτημάτων και πυρομαχικών.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης την μεταρρύθμιση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Συντάγματος και Καταπολέμησης Τρομοκρατίας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού εδώ και αρκετό καιρό και της οποίας η αναδιοργάνωση θα πρέπει να οδηγήσει στην „αποκατάσταση της εμπιστοσύνης εκ μέρους του πληθυσμού, αλλά και συνεργαζόμενων υπηρεσιών", ενώ θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για την δικαιοδοσία των εισαγγελέων και των δικαστηρίων για τρομοκρατικές ποινικές υποθέσεις.

Ένα πρώτο νομοθετικό πακέτο θα εκπονηθεί από τα αρμόδια υπουργεία έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα υποβληθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, ενώ τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής που ανακοινώθηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βιέννη και μετά τις εντοπισθείσες παραλείψεις και σφάλματα των ερευνών, θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή αυτού του πακέτου μέτρων.

=================

 

Έτοιμος για ρήξη με την Τουρκία ο Μακρόν – Σύμπλευση Γαλλίας-Αυστρίας

Την στιγμή που ο Ερντογάν πανηγύριζε για την συνθηκολόγηση των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν υπενθύμιζε το ανοιχτό μέτωπο που έχει η Τουρκία με μία από τις ηγέτιδες χώρες τις ΕΕ, αναφερόμενος μάλιστα στην προοπτική επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ο Γάλλος υπουργός δεν περιορίστηκε να αναφερθεί μόνο για την «πολεμοχαρή συμπεριφορά» της Τουρκίας, απαριθμώντας μάλιστα τα έξι πολεμικά μέτωπα που αυτή εμπλέκεται: Ελλάδα, Κύπρος, Λιβύη, Συρία, Ιράκ, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, αναφερόμενος σε «κάλεσμα μίσους» κατά της Γαλλίας, επισημαίνοντας πως πλέον η αντιπαράθεση Άγκυρας και Παρισιού έχει περάσει «σε άλλο επίπεδο».

Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν σε Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Καύκασο, με την Τουρκία να απαξιώνει τον Γάλλο πρόεδρο, πότε ως "νοσταλγό του γαλλικού ιμπεριαλισμού", πότε ως "αποτυχημένο πολιτικό", υπονοώντας πως αναζητεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην διεθνή σκηνή, για να καλύψει την ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του, καθώς νιώθει την "καυτή ανάσα" της Μαρίν Λε Πεν.

Φυσικά με την αντιτουρκική στάση του Παρισίου αντιτίθεται το Βερολίνο, το οποίο επιθυμεί να διαφυλάξει ως "κόρη οφθαλμού" τους στενούς οικονομικούς του δεσμούς με την Άγκυρα, που φτάνουν μέχρι και στις εξαγωγές υπερσύγχρονου πολεμικού υλικού. Πιεζόμενος από την Γερμανίδα καγκελάριο, ο Μακρόν είχε αποδεχτεί τελικώς να μην πιέσει στην επιβολή κυρώσεων στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου.

Η ισλαμική τρομοκρατία στο επίκεντρο

Όμως το τελικό κείμενο συμπερασμάτων προέβλεπε πως η τουρκική επιθετικότητα θα συζητηθεί ξανά σε νέα σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον προσεχή Δεκέμβριο. Και πλέον δεν πρόκειται να συζητηθεί το "κρυφτούλι" του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ούτε το εύρος της "κόκκινης γραμμής" Ελλάδας και Κύπρου, αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λε Ντριάν, το «κάλεσμα μίσους» του προέδρου Ερντογάν εις βάρος της ίδιας της Γαλλίας.

Υπενθυμίζουμε την αλληλουχία των γεγονότων που ακολούθησαν το πέρας της πρώτης συνόδου: στις 17 Οκτωβρίου είχαμε τον αποκεφαλισμό του Γάλλου καθηγητή από νεαρό τζιχαντιστή, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ. Στις 24 Οκτώβριου την δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων του Charlie Hebdo σε δημόσια κτίρια στην Γαλλία, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας. Μάλιστα η κόντρα Παρισιού-Άγκυρας είχε χτυπήσει "κόκκινο" μετά τις προσβλητικές αναφορές του Ερντογάν για «ψυχοθεραπεία» που έχει ανάγκη ο Μακρόν.

Στις 29 Οκτωβρίου ακολούθησαν οι δολοφονικές επιθέσεις "μοναχικών λύκων" της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Γαλλία, που περιλάμβαναν μέχρι και τον αποκεφαλισμό μιας γυναίκας σε εκκλησία στην Νίκαια και στις 3 Νοεμβρίου οι πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις με νεκρούς στην αυστριακή πρωτεύουσα. Επιθέσεις για τις οποίες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως περιμένει «σημαντικές διευκρινήσεις» από την Τουρκία. Να σημειώσουμε πως δεν έχουν καταδικαστεί από τον ίδιο τον Ερντογάν, παρά μόνο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμπλευση Μακρόν και Κουρτς

Η Γαλλία, αντί του παραδοσιακού γαλλογερμανικού άξονα, φαίνεται να εμμένει σε κοινό βηματισμό με την Αυστρία, μία από τις ηγέτιδες χώρες του μπλοκ του Βίζεγκραντ, που επίσης καταδικάζει σθεναρά την τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων. Αν και η Αυστρία δεν έχει το ειδικό βάρος της Γερμανίας στην ΕΕ, ο κοινός βηματισμός Παρισιού και Βιέννης έχει υψηλό ιστορικό συμβολισμό, λόγω της πολιορκίας της αυστριακής πρωτεύουσας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και φυσικά λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του Παρισιού στο ευρωπαϊκό ιδεώδες.

Υποδεχόμενος χτες τον Αυστριακό καγκελάριο στο Παρίσι και κατά την κοινή τους τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Μακρόν ζήτησε την «μεταρρύθμιση της συμφωνίας Σένγκεν» και την «ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ», επισημαίνοντας την «ωρολογιακή βόμβα» των Ευρωπαίων μαχητών του ISIS, που επιδιώκουν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ο Μακρόν συμπλέει με τον Κουρτς στην αντιμετώπιση του «ισλαμικού αυτονομισμού», όπως δείχνει το σχέδιο νόμου της γαλλικής κυβέρνησης, που προβλέπει να περιορίσει τις ξένες επιρροές στις μουσουλμανικές κοινότητες της Γαλλίας και στον διορισμό των ιμάμηδων. Το  νομοσχέδιο αυτό "φωτογραφίζει" την Τουρκία που διαθέτει 150 αποσπασμένους ιμάμηδες στην Γαλλία και χρηματοδοτεί αναρίθμητα τζαμιά στη Ευρώπη.

Το νομοσχέδιο, που προηγήθηκε του αποκεφαλισμού του καθηγητή, εμπνέεται ουσιαστικά από την αυστριακή νομοθεσία. Ήταν το έναυσμα για τον νέο γύρο αντιπαράθεσης Παρισιού και Άγκυρας, με την Τουρκία να μιλά για «ισλαμοφοβία». Μάλιστα σε τελευταίες δηλώσεις του ο Κουρτς αναφέρθηκε στην «επικίνδυνη ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ», επισημαίνοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογο του για το ζήτημα.

Ο Μακρόν έτοιμος για ρήξη

Βλέπουμε πως ο Αυστριακός καγκελάριος δεν βλέπει "μετριοπαθές" πολιτικό Ισλάμ, ένας μόνιμος προπαγανδιστικός ισχυρισμός τόσο του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος στην Τουρκία, όσο και του κυριότερου συμμάχου του στον ισλαμικό κόσμο, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο Μακρόν, που μέχρι στιγμής μιλά για «πόλεμο με το ριζοσπαστικό πολιτικό Ισλάμ», είναι στα όρια να συμπλεύσει απόλυτα με την θέση του Κουρτς, κατηγορώντας ουσιαστικά την Τουρκία ως υποκινητή της ισλαμικής τρομοκρατίας. Εξ' ου και οι «εξηγήσεις» που αναφέρθηκε πως περιμένει από την Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Το τελευταίο επεισόδιο στην αντιπαράθεση Άγκυρας-Παρισίου υπήρξε η απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων στην Γαλλία, μετά από τις διαδηλώσεις-μίσους που πραγματοποίησαν στη Λυών. Η Τουρκία αντέδρασε με οργή, προειδοποιώντας την Γαλλία με «αντίποινα» και κατηγορώντας το Γάλλο πρόεδρο περίπου ως "όμηρο" του αρμενικού λόμπι! Μετά την απόφαση του Μακρόν, ξεκίνησαν συζητήσεις για την απαγόρευση της ακροδεξιάς οργάνωσης και στην Γερμανία, όπου οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν ισχυρά δίκτυα επιρροής στις τάξεις των Τούρκων μεταναστών.

Η Γαλλία όντως είχε καταδικάσει την τουρκοαζερική επιθετικότητα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, προφανώς όχι εξαιτίας των πιέσεων των Αρμενίων. Όπως έδειξαν οι δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, το Παρίσι εντάσσει την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως ένα κομμάτι από το "παζλ" των νεοοθωμανικών σχεδίων του Ερντογάν, που φτάνει μέχρι και στην υπονόμευση της ίδιας της Γαλλικής Δημοκρατίας!

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, το Παρίσι θα προτείνει στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ και Τουρκίας.  Εάν όντως αυτό συμβεί θα σημαίνει πως ο Γάλλος πρόεδρος είναι έτοιμος να "διαβεί τον Ρουβίκωνα", με τον "άξονα Παρισιού-Βιέννης" να θέτει στο οριστικό περιθώριο τις ισορροπίες που φρόντιζε να διατηρεί η παράδοση του γαλλογερμανικό άξονα.

=============

 

Σχόλια