Ποιοι και πως μεθοδεύουν την "άλωση" των νησιών του ανατολικού Αιγαίου

 Σιδεράτος Γιάννης

Έξι νέες πόλεις δημιουργούνται στην παραμεθόριο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην οριογραμμή του Αιγαίου. Οι πόλεις αυτές προορίζονται για την στέγαση μεταναστών, για την διαχείριση του μεταναστευτικού για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Την εποχή που ξεκίνησαν οι μεγάλες ροές προς τα ελληνικά νησιά, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσε τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Υποτίθεται ότι ήταν για ολιγοήμερη διαμονή αλλά εξελίχθηκαν, ως είναι γνωστό, σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων-μεταναστών. ΣΥΝΕΧΕΙ ΕΔΩ

Από τον Μάρτιο 2016 η ΕΕ ζητάει 20.000 θέσεις διαμονής (accommodation) μεταναστών στα ελληνικά τα νησιά, ενώ τότε υπήρχαν 6.000. Ενώ οι ροές είναι αμελητέες από τις αρχές του 2020, η κυβέρνηση, ενάντια σε κάθε λογική, υπερδιπλασιάζει την χωρητικότητα των κέντρων, δημιουργώντας ολόκληρες πόλεις.

Στη Σάμο από 648 που είναι τώρα η επίσημη χωρητικότητα ανεβαίνει σε 3.000, στην Κω από 816 σε 3.290, στη Λέρο από 860 σε 1870, στη Λέσβο από 3.100 σε 10.000, στον Έβρο από 500 σε 3.000 και στη Χίο από 1.014 σε απροσδιόριστο αριθμό, 3.500 και ένα ΠΡΟΚΕΚΑ κατά τον υπουργό Μετανάστευσης. Ειδικά για τη Χίο η ΒΙΑΛ των 1.014 ατόμων και των 33 στρεμμάτων, επιχειρήθηκε να "αντικατασταθεί" από κέντρο-πόλη σε επιταγμένη έκταση 625 στρεμμάτων, δηλαδή 20 σχεδόν φορές μεγαλύτερη. Ο σχεδιασμός αυτός σταμάτησε εξαιτίας της αντίστασης των Χιωτών απέναντι στα ΜΑΤ το Φεβρουάριο 2020.

Τι θα είναι, όμως σε αυτά τα κέντρα; Σύμφωνα με όσα "διαφημίζει" το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: Χώροι φιλοξενίας, κέντρο καταγραφής & ταυτοποίησης, προαναχωρησιακό κέντρο, υγειονομικοί χώροι, χώροι διοίκησης (ΥΠ.Υ.Τ, Υ.Α, ΕΟΔΥ, ΕΛ.ΑΣ, πιστοποιημένες ΜΚΟ, Διεθνείς Οργανισμοί κλπ.), κοινόχρηστοι χώροι (εστιατόρια, χώροι αναψυχής, γήπεδα, καταστήματα) και πιθανότατα εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και χώροι λατρείας. Τα νέα κέντρα, δηλαδή, έχουν τα χαρακτηριστικά μιας νέας πόλης.

Τα "πειράματα" Σάμου και Λέσβου

Το νέο κέντρο στη Σάμο θα λειτουργήσει πρώτο για να "παραδειγματιστούν" οι νησιώτες και να επιτρέψουν τη λειτουργία και των άλλων. Το νέο κέντρο της Λέσβου επίσης προορίζεται για πιλοτική εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, όπως έχει ανακοινωθεί από την Κομισιόν. Νέοι πειραματισμοί στις πλάτες των νησιωτών, πάνω στην παραμεθόριο, ώστε οι Ευρωπαίοι (Γερμανοί) να ελέγχουν τα κέντρα, αλλά να μην έχουν ευθύνη. Παράλληλα, επιχειρείται η οικονομία των νησιών να εξαρτηθεί από το μεταναστευτικό.

Για τη Χίο, το υπουργείο διαφημίσει 228 νέες προσλήψεις (συνοριοφύλακες, έκτακτο προσωπικό κλπ) και δίνονται στον Δήμο Χίου 2,3 εκατ. (ανταποδοτικά τέλη, ταμείο αλληλεγγύης). Μαζί με τη σίτιση, τη διαμονή και τη σύνδεση του μειωμένου ΦΠΑ με το μεταναστευτικό, η οικονομική επιβίωση του νησιού θα εξαρτάται από τις μεταναστευτικές ροές. Αυτή την πολιτική η κυβέρνηση την έχει βαφτίσει "νέα εθνική στρατηγική" για το μεταναστευτικό!

Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί τη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που βασίζεται στην εξής απλουστευτική λογική: Στις ζώνες εισόδου, δηλαδή στα νησιά και τον Έβρο, οι παρανόμως εισερχόμενοι μετανάστες θα οδηγούνται στα νέα κέντρα-πόλεις, θα γίνεται γρήγορη(;) εξέταση ασύλου και διαχωρισμός όσων το δικαιούνται από όσους όχι.

Για πρώτους θα γίνει προσπάθεια ένταξης, αλλά δεν προβλέπεται υποχρεωτικός μηχανισμός μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Για όσους δεν πάρουν άσυλο, θα γίνεται προσπάθεια οικειοθελούς επαναπατρισμού ή απέλασης, αλλά η ΕΕ δεν έχει συμφωνίες για επιστροφή των παρανόμων μεταναστών με τις χώρες προέλευσής τους. Αυτό σημαίνει ότι τελικά θα συσσωρεύονται στη "ζώνη εισόδου", δηλαδή στα νησιά και στον Έβρο.

Θα καταλήγουν πάλι στην Ελλάδα

Σε περιπτώσεις "πίεσης ή απειλής πίεσης αυξημένων ροών" (δεν ορίζεται τι σημαίνει αυτό πρακτικά), μέσω γραφειοκρατικού μηχανισμού το "πιεζόμενο" κράτος (Ελλάδα) θα καταθέτει αίτημα στήριξης. Η Κομισιόν θα εξετάζει την "εγκυρότητά" του και εφόσον το κρίνει θα ζητά την "έμπρακτη αλληλεγγύη" των άλλων κρατών-μελών. Η "έμπρακτη αλληλεγγύη" θα είναι ή μετεγκατάσταση μεταναστών ή "χορηγία επιστροφών".

Αυτό σημαίνει ότι χώρες-μέλη που θα αρνηθούν θα πάρουν παράνομους μετανάστες, θα αναλάβουν τα έξοδα της επιστροφής τους στις χώρες καταγωγής τους σε διάστημα οκτώ μηνών. Αν δεν έχουν γίνει εμπρόθεσμα οι επιστροφές, οι παράνομοι μετανάστες θα μεταφέρονται στη χώρα που έχει αναλάβει τη "χορηγία". Δεν υπάρχει πρόβλεψη, όμως, πως θα γίνεται αυτή η διαδικασία. Υπάρχει μόνο ασαφής διατύπωση περί πιθανών συνεπειών.

Ο λόγος της δημιουργίας 20.000 θέσεων στα νησιά είναι για να συσσωρεύεται εκεί ο μεταναστευτικός πληθυσμός. Τα νησιά να λειτουργούν σαν μαξιλάρι ασφαλείας για τη Γερμανία, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι παραπάνω διαδικασίες θα λειτουργήσουν. Καταρρίπτεται΄, λοιπόν, ο μύθος της ολιγόχρονης παραμονής στη "ζώνη εισόδου". Εφόσον εφόσον κανένας μηχανισμός δεν αναγκάζει την "ανάδοχο χώρα" να πάρει μετανάστη, θα κάνει "χορηγία" για να παραμένει αυτός στην ελληνική παραμεθόριο.

Ουτοπία εγχειρήματος

Με βάση τα σημερινά δεδομένα:

  • Υπάρχει άσυλο δύο ταχυτήτων στην ΕΕ. Η Ισπανία έχει 66,2% θετικές αποφάσεις παροχής ασύλου, η Ελλάδα 53,1%, ενώ η Ιταλία 20%.
  • Το 2017, 2018 και 2019 εισήλθαν μόνο σε Χίο, Λέσβο και Σάμο συνολικά 100.000 μετανάστες.

===========================

 

  1. Τα νέα κέντρα υπονομεύουν την ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο

  2. Παίζουν και με την εθνική ασφάλεια στο Ανατολικό Αιγαίο

  3. Γιατί φεύγουν οι νησιώτες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

  4. Θ. Καρυώτης: Το σχέδιο για «μοιρασιά» στο Αιγαίο των ΗΠΑ και το «κλειδί» της ΑΟΖ με την Λιβύη

  5. Παγανιά Μηταράκη για εξαγορά νησιωτών – Το Αιγαίο σε βαριά υποθήκη 

  6. Απόπειρα φιλανδοποίησης του Αιγαίου: Πού το πάει ο Ερντογάν;

  7. ΗΤΤΗΘΗΚΑΝ ΑΛΛΑ... 

  8. Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου: Εποικισμός της Ελλάδος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση Πρέσβυς ε.τ. Περικλής Νεάρχου: Εποικισμός της Ελλάδος με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 

  9. Γιατί ο Τσαβούσογλου δεν θεωρεί την Ελλάδα βιώσιμο κράτος

  10. Πως το προσφυγικό γίνεται.. μπίζνα: Τα χρυσοπληρωμένα συσσίτια ερευνά η OLAF

     

Σχόλια