Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος και τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει βιώσιμο, παρά την αύξηση του ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δηλαδή το χρέος που θα φτάσει για φέτος το 207% είναι βιώσιμο όταν το 2010 που μπήκαμε στα μνημόνια το χρέος ήταν στο 126%!
Να σημειώσουμε ότι αυτό το 207% είναι το χρέος που έφτασε από τον Μάρτιο όταν το χρέος ήταν στο 183% και είχε στα χέρια της η κυβέρνηση και αφού πρώτα η χώρα έχει περάσει από μνημόνια αλλά και το PSI μια κίνηση που ισοδυναμούσε με την πώληση της Ελλάδας με αντάλλαγμα την πώληση των "ασημικών".
Αυτό υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος συνέστησε το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας του Δημοσίου να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια (αυτό που φώναζαν προεκλογικά ως λάθος κίνηση;), καθώς συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλού κινδύνου αναχρηματοδότησης του δημόσιου χρέους, παρέχοντας εμπιστοσύνη στους επενδυτές.
Όπως ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν Κεντρικός Τραπεζίτης Γ.Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι βασικοί κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους σχετίζονται κυρίως με τους όρους χρηματοδότησης από τις αγορές, τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και με το ύψος των παρεχόμενων εγγυήσεων που έχουν δοθεί για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, στα πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Για το λόγο αυτό συνέστησε μετά την πανδημία η κυβέρνηση να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα προκειμένου η οικονομία να προετοιμαστεί όχι μόνο για μια ασφαλή και πλήρη επανεκκίνηση, αλλά πολύ περισσότερο για την επάνοδό της σε μια στέρεη αναπτυξιακή τροχιά επενδύοντας στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία.
Επίσης οι ελληνικές αρχές, με δεδομένο ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί είναι προσωρινού χαρακτήρα, θα πρέπει, όπως υπογράμμισε, να είναι έτοιμες να ενταχθούν πλήρως στους κανόνες του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, μόλις αυτοί ενεργοποιηθούν εκ νέου. Τέλος θα πρέπει να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ που θα λάβει η Ελλάδα.
Όπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ, η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα και τα επακόλουθα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης αναμένεται να επιφέρουν «μια μόνιμη ανοδική μετατόπιση τόσο της καμπύλης του χρέους-προς-ΑΕΠ, όσο και της καμπύλης των Ακαθάριστων Χρηματοδοτικών Αναγκών-προς-ΑΕΠ σε σχέση με τις προ-πανδημίας εκτιμήσεις.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παραμένουν περιορισμένοι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030, λόγω της σύνθεσης του χρέους που αποτελείται κατά 81% από δάνεια του επίσημου τομέα, αλλά και της ευνοϊκής διάρθρωσης των αποπληρωμών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».
==========
Ο Ομπάμα θεμελιώνει την απαίτηση παραγραφής του ελληνικού χρέους
...όσο για τον Στουρνάρα, μην ασχολείσθε με τον τύπο, υπάλληλος είναι, εντολές εκτελεί, αυτό έκανε πάντα...(φήμες φέρνουν το φίλο του Χριστοφοράκο στην Τράπεζα της Ελλάδος - σύμβουλο - έτσι για στήριγμα του Στουρνάρα, θα δούμε...)
Γιάννης Στουρνάρας>30 χρόνια δημόσιος υπάλληλος!
Ο κ.Στουρνάρας του ΙΟΒΕ, τι έχει να πει για τον…Χριστοφοράκο;
O κ. Στουρνάρας έπνιξε στην αδήλωτη πισίνα το πόθεν έσχες και τώρα πνίγει την αλήθεια
--------------
------------------
Αν ...ζορίζεσθε να καταλάβετε τα νέα Οικονομικά - ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΌΖΟΝΤΑΙ από το 2010 ... πάρτε μια γεύση, απ' αυτό.
Τι λέει η Aegean για τα 120 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρει από την κυβέρνηση; Όχι και πολλά…
Konstantinos Vergos
Κλείσαμε το κρατικό μονοπώλιο της Ολυμπιακής για να μην το επιδοτούμε. Και φτασαμε να επιδοτούμε το ιδιωτικό μονοπώλιο, που αγόρασε τον κρατικό στόλο της Ολυμπιακής αντί πινακίου φακής. Και μάλιστα δεν θέλουν να πάρει και μετοχές το κράτος.H Aegean ΠΡΕΠΕΙ να σωθεί.Αλλα επίσης πρέπει να καταλάβουμε με αυτο το ΜΑΘΗΜΑ που παιρνουμε σημερα ότι αυτές οι εταιρίες, όπως και οι τραπεζες, δεν ειναι Ανταγωνιστικές στην πραγματικότητα, αποτελουν ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ, ειναι παρασιτικές εταιρίες, καθως επιζούν με τα λεφτα του Ελληνα φορολογούμενου. Δηλαδή 'με τα λεφτά των άλλων' που έλεγε και η Μαγκι.Ετσι, γίνομαι και εγω, ομως επιχειρηματίας. Αυτο δεν ειναι καπιταλισμός. Ειναι διπλό συστημα. Σοσιαλισμός για ΚΑΠΟΙΕΣ επιχειρήσεις (δηλαδή επιδότηση ) και καπιταλισμος για τους υπόλοιπους.Η πολιτική της Ευρωπαικής Ενωσης, επίσης ειναι ΚΩΜΩΔΙΑ. Μας κουναγε το χερι τοσα χρόνια, μας υποχρέωσε να εκποιήσουμε τα ασημικα εναντι πινακίου φακής, και τωρα φτασαμε να επιδοτούμε ξανα αυτούς που 'ιδιωτικοποιήσαμε' δηλαδή τις τραπεζες και τις Αερομεταφορές.Αυτό έχει ορολογία στα Οικονομικά. λέγεται MORAL HAZARD. Δηλαδή, μία εταιρία παίρνει ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕΓΑΛΑ ΡΙΣΚΑ΄σε σχέση με τον υγιή ανταγωνισμό, διότι ξέρει ότι ΠΑΝΤΑ από ΠΙΣΩ θα εχει το ΚΡΑΤΟΣ-ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ να την ΔΙΑΣΩΣΕΙ με τις ΠΛΑΤΕΣ των ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ. Οι διοικητές των εταιριών αυτων τσεπώνουν τεράστια μπόνους τις καλές εποχές, και τους διασωζει ο Φορολογούμενος στις ασχημες.Σα να παίζεις δηλαδή Ρουλέτα, και παράλληλα να βαζεις ΧΕΡΙ και να ΑΡΠΑΖΕΙΣ τα ΛΕΦΤΑ της ΜΠΑΝΚΑΣ όποτε χάνεις!---... η χώρα ως τόπος εγκλήματος, με τους πολικούς κοτζαμπάσηδες - τζάκια ή όπως αλλιώς θέλετε - να συμμετέχουν στο πλιάτσικο. Μην μου μιλήσει κανείς για "επιστήμη" της οικονομίας και άλλα τέτοια φαιδρά... ένα διαρκές πλιάτσικο και τίποτα περισσότερο.
Σχόλια