Ο μισθοφορικός στρατός ισλαμιστών μαχητών είναι το νέο επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν

Η αποκάλυψη του γερμανικού «Spiegel» πως η Τουρκία χρησιμοποιεί Σύρους μαχητές ως μισθοφόρους, την ώρα που αυτή απειλεί ευθέως (και) την Ελλάδα με πόλεμο, είναι σημαντική. Το γερμανικό μέσο, με ρεπορτάζ του, αποκαλύπτει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε μισθοφόρους από τη βόρεια Συρία και τις περιοχές που ελέγχει, για να επηρεάσει τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη και ότι το ίδιο ακριβώς κάνει τώρα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εναντίον των Αρμενίων, επιστρατεύοντας Σύρους μαχητές έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα.  

Πρόκειται για άνδρες των εκτοπισμένων, από τον Ασαντ, δυνάμεων των ισλαμιστών, που έχουν συγκεντρωθεί στο Ιντλίμπ, τον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίοι ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί στην περιοχή. Από εκεί τους στρατολογεί το καθεστώς Ερντογάν και τους προωθεί όπου χρειάζεται να στείλει στρατό. Τόσο οι Κούρδοι, όσο και οι δυνάμεις του Χαφτάρ στη Λιβύη, το είχαν καταγγείλει πολλές φορές τελευταία, αλλά τα δυτικά ΜΜΕ δεν αναδείκνυαν την είδηση, παρότι αυτή συνοδεύονταν με στοιχεία. Πρόσφατα οι Αρμένιοι κατήγγειλαν κι αυτοί την Τουρκία, ότι στέλνει μισθοφόρους τζιχαντιστές εναντίον τους.

Ο Ερντογάν, μετά τις απώλειες του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ και τα φέρετρα με την τουρκική σημαία που επέστρεψαν, δεν τόλμησε να στείλει ξανά Τούρκους στρατιώτες. Έτσι, κατέφυγε στη δοκιμασμένη (εναντίον των Κούρδων) τακτική, να χρησιμοποιήσει τους ισλαμιστές μαχητές που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Ιντλίμπ, μετά την ήττα τους από τις δυνάμεις του συριακού στρατού.  Στην περίπτωσή τους, το μόνο που έχει να φροντίσει, είναι να τους οπλίσει και να τους δώσει εναν μισθό -των χιλιων μόλις ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel.

Ετσι ο Ερντογάν δεν φοβάται πλέον το πολιτικό κόστος. Ο στρατός που στέλνει, δεν αποτελείται από Τούρκους και δεν θα τους κλάψει κανένας στην Τουρκία. Κυρίως, όμως, δεν θα επιστρέψουν φέρετρα με την τουρκική σημαία. Ο μισθοφορικός στρατός φανατικών ισλαμιστών μαχητών είναι το νέο επικίνδυνο εργαλείο στα χέρια του Ερντογάν, αλλά η Ευρώπη δεν φαίνεται να ανησυχεί αρκετά.

* * *

Στην ετήσια Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αναφέρεται ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική συγκρούεται όλο και περισσότερο με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας. Υπάρχει, επίσης, αναφορά στις παράνομες δράσεις της έναντι της Κύπρου, καθώς και στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας.  

Όλα αυτά, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να κρυφτούν και να μην αναφερθούν στην έκθεση της Κομισιόν, καθώς η «πρόοδος» για τις υπό ένταξη χώρες μετριέται με πολύ συγκεκριμένους δείκτες, οι οποίοι είναι κοινοί για όλες τις χώρες.

Ωστόσο, την ώρα που αποκαλύπτεται -και με τη «σφραγίδα» του «Spiegel», ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους ηττημένους ισλαμιστές μαχητές της Συρίας ως μισθοφόρους για να επέμβει στη Λιβύη και στην Αρμενία, η Κομισιόν βλέπει πρόοδο της Τουρκίας στον… αγώνα κατά της τρομοκρατίας!  

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Τουρκία συνέχισε τον αγώνα της κατά τρομοκρατικών πυρήνων του εσωτερικού και του εξωτερικού» και επικροτεί τη συνεργασία των τουρκικών αρχών με την Ε.Ε. στο πεδίο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας!

Η κάλυψη που έχει η Τουρκία από μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηγεσίας είναι γνωστή. Όμως, όσο το καθεστώς Ερντογάν προβαίνει σε νέες παραβιάσεις και ακρότητες, όλο και πιο πολύ θα δυσκολεύονται να κρύψουν τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

ΠΗΓΗ

Σχόλια