Καταθέτω δέκα προτάσεις: Είμαστε έτοιμοι για το μέτωπο Έβρου, Αιγαίου και Κύπρου; Πρέπει…

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Ο μαχόμενος σήμερα Ελληνισμός είναι ενιαίος: Ηπειρωτική Ελλάδα, νησιωτική Ελλάδα, Κύπρος. Η Τουρκία έτσι μας αντιμετωπίζει. Εμείς τείνουμε μερικές φορές να το ξεχνούμε.  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Οι πρόσφατες κινήσεις του νεο-οθωμανού Ερντογάν μάς επιβάλλουν να δούμε καθαρά την πραγματικότητα. Η Τουρκία διεκδικεί ό,τι μπορεί να κερδίσει ελπίζοντας σε δική μας υποχώρηση.

Θέλει συν-διοίκηση στη Θράκη, αναγνώριση γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, ακύρωση της ελληνικής ΑΟΖ, απαγόρευση της επεκτάσεως τω χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. Και στην Κύπρο επιδιώκει πλέον δύο κράτη ξεχωριστά.

Ο Ελληνισμός πρέπει να οργανώσει την απάντησή του αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και αμυντικά ερείσματα. Το μέτωπο τώρα θα είναι ενιαίο: Έβρος- Αιγαίο- Κύπρος. Καταθέτω 10 προτάσεις:

  1. Να κρατούμε μικρό καλάθι για τις λεγόμενες διερευνητικές συνομιλίες. Καλό είναι να τις αποφύγουμε σε αυτή τη φάση για να μην νομιμοποιήσουμε τις αυθαιρεσίες του Ερντογάν στην Αμμόχωστο και στο Αιγαίο.
  2. Να επεξεργασθούμε άλλη δέσμη ιδεών για το Κυπριακό. Η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν απορρίψει τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Να ξεφύγουμε από τη λογική των σχεδίων τύπου Ανάν και να επανέλθουμε στο αίτημα για ενιαίο κράτος.
  3. Να κατανοήσουμε ότι στα Κατεχόμενα η μόνη δύναμη είναι η Τουρκία. Οι τοπικοί φευδοπρόεδροι ακολουθούν τη γραμμή παρά τις δήθεν διαφοροποιήσεις. Τατάρ, Ακιντζί και άλλοι πολιτικοί έχουν τις ίδιες διαθέσεις απέαντί μας. Στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ (Κύπρου) της 11.10.2020 ο Γιάννος Χαραλαμπίδης αποκάλυψε ότι ο Ακιντζί και ο Οζερσάι ήσαν ενήμεροι εδώ και αρκετά χρόνια για τα σχέδια του τουρκικού στρατού για την Αμμοχωστο και την Καρπασία.
  4. Να ενεργοπιηθεί πλήρως ο Ενιαίος Αμυντικός Χώρος Ελλάδος- Κύπρου. Η πρόσφατη εμφάνιση ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο είναι ένα καλό βήμα.
  5. Να εδραιωθεί παραλλήλως ο Ενιαίος Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Χώρος Ελλάδος- Κύπρου. Η καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, με ιστορική γνώση και χωρίς φανατισμούς, είναι απαραίτητο στήριγμα της Εθνικής Άμυνας.
  6. Να αυξηθεί τώρα η στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα στους 12 μήνες (Στρατός Ξηράς).
  7. Να ενισχύσει ο λαός μας και ο Απόδημος Ελληνισμός τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Έχει ήδη προταθεί η σύσταση ειδικού Ταμείου, όπου ο καθένας μπορεί να κατθέσει έστω και ένα Ευρώ.
  8. Να ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει επιτέλους αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Η ατιμωρησία αποθρασύνει τα σχέδια των νεο-οθωμανών. Να σταματήσουν οι πάσης φύσεως εκταμιεύσεις από τα ευρωπαϊκά ταμεία ή από Τράπεζες προς την Άγκυρα. Να μην δώσει η Γερμανία τα έξι υποβρύχια. Να διακοπούν οι συζητήσεις για την οποιαδήποτε προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας έστω και με ειδική σχέση.
  9. Να ενδυναμωθεί η αμυντική συνεργασία μας με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
  10. Εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από τη Μεγάλη Ελληνικη Επανάσταση να αναδείξουμε τη συμμετοχή όλων των ελληνικών περιοχών που βρίσκονται σήμερα στο στόχαστρο. Να τιμήσουμε τη Θρακιώτισσα Δόμνα Βισβίζη, τον Δωδεκανήσιο Εμμανουήλ Ξάνθο- εκ των ιδρυτών της Φιλικης Εταιρείας- τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και όλων των Επισκόπων και προκρίτων της Κύπρου στις 9 Ιουλίου 1821.

*Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας είναι Πολιτικός Επιστήμων.

Σχόλια