Για ποιον διάλογο ομιλεί η Αθήνα; Με την Τουρκία; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να κάνουν με πειρατές…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Φοβάμαι ότι όπως όλες οι προηγούμενες πολεμικές ενέργειες της Τουρκίας -έτσι και αυτή στην Αμμόχωστο- θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Και είναι πολεμική ενέργεια, και ας την υποτιμούν οι ελίτ της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες, λοιπόν. Θα γίνει αποδεκτή μέχρι να πάει στην επόμενη, και στην επόμενη, διότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα εκδίδονται ανακοινώσεις καταδίκης αλλά μέχρι εκεί. Δεν θα τον πειράξουν οι εταίροι μας οι Ευρωπαίοι, τους οποίους εξευτέλισε, όταν μέρες πριν πάλευαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διασώσουν τον ισλαμο-εθνικιστή ηγέτη της κατοχικής δύναμης. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • Περισσότερα αναμένω από τους Αμερικανούς. Ειλικρινά το λέω. Γνωρίζω από πρώτο χέρι την αντίθεση του Ντόναλντ Τραμπ σε ότι αφορά την Τουρκία και τον Ερντογάν. Όμως, έχει και η υπομονή τα όρια της. Πλέον και στην Ουάσιγκτον αναγνωρίζεται ότι ο φίλος του Αμερικανού προέδρου θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά τώρα επανήλθε πιο έντονα στο προσκήνιο (ΕΔΩ). Πιστεύω ότι θα έχουμε δραματικές εξελίξεις.

Για να μην με παρεξηγήσουν οι αναγνώστες, πιστεύω ότι κανείς δεν πρέπει να λέει όχι σε ένα πραγματικό διάλογο. Και πάντα η ειρηνική λύση πρέπει, και είναι, προτιμότερη. Οι διαφορές πρέπει να λύνονται με συνομιλίες, οι οποίες να γίνονται με καλή πίστη.

Μόνο που ηγέτες, όπως ο Ταγίπ Ερντογάν απαιτούν διάλογο υποταγής και «πολεμικές λύσεις». Το δείχνει καθημερινά με πράξεις.

Και δυστυχώς η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν απέναντι τους ένα τέτοιο ηγέτη. Τον ισλαμο-εθνικιστή πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος αυτή τη στιγμή -πέρα από την κατοχή στην Κύπρο- είναι αναμεμειγμένος ή έχει ξεκινήσει ο ίδιος, τέσσερις πολέμους: Στη Συρία, στο Κουρδιστάν, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Να προσθέσω επίσης ότι διατηρεί κατοχικά στρατεύματα και στο Ιράκ.

Η τελευταία του πρόκληση στην Αμμόχωστο θα έπρεπε να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αυτό φάνηκε στην αρχή. Αλλά απ’ ότι βλέπω, πέραν των πρώτων αντιδράσεων, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα. Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε για 46 χρόνια.

  • Από τους Τούρκους πληροφορηθήκαμε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιείτο η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως και έγινε. Και από τους Τούρκους πάλι ακούσαμε  ότι η συνάντηση έγινε, και ήταν διάρκειας 20 με 25 λεπτών, όπως είπε ο Τούρκος υπουργός.
  • Οι δικοί μας ομιλούν για ολιγόλεπτη συνάντηση για να μειώσουν προφανώς τη σημασία της. Διότι οι διπλωματικές πηγές τόνισαν τις δύο λέξεις: «ολιγόλεπτη συνάντηση». Είκοσι πέντε λεπτά είναι μία κανονική συνάντηση…

Αλλά τι είναι αυτό που μένει; Ότι συμφώνησαν να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. Ότι και να κάνει η Τουρκία, ακόμα και αν εποικίσει και την Αμμόχωστο, ακόμα και με το Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα θα παρακαθίσει σε διάλογο.

Δυσκολεύομαι πολύ να αντιληφθώ τη «λογική» πίσω από αυτή την απόφαση. Τη στιγμή μάλιστα που ο Πρωθυπουργός έχει καθαρή άποψη για τον Ερντογάν και τη σημερινή Τουρκία: Απειλούν ανοικτά και ξεδιάντροπα και την Ελλάδα, όχι μόνο την Κύπρο… Αυτή είναι η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και δεν νομίζω ότι άλλαξε.

Δόθηκε πάλι λάθος μήνυμα στον Ερντογάν, ότι δηλαδή μπορεί να συνεχίσει τις παρανομίες του, και την ίδια στιγμή να συνομιλεί με την Ελλάδα για τις απαιτήσεις στο Αιγαίο. Λυπάμαι, αλλά έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Η Αθήνα και η Λευκωσία δέχθηκαν τις δεσμεύσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας, και δεν επέμεναν να ληφθεί απόφαση για τις κυρώσεις. Υπολόγισαν πάλι λάθος. Διότι αν επέμεναν για σοβαρές κυρώσεις -έτσι για να υπάρχουν στο τραπέζι για την επόμενη φορά- ο Ερντογάν μπορεί να μην προχωρούσε στην παράνομη κίνησή του στην Αμμόχωστο.

Τώρα η κ. Μέρκελ εμφανίζεται εξαπατημένη, αλλά η ζημιά έγινε. Και επίσης βλέπουμε ότι η Αθήνα δεν απέσυρε τη δέσμευση της προς την κ. Μέρκελ για τις διερευνητικές επαφές. Η όποια συμφωνία έγινε με την Καγκελάριο έχει πεταχθεί στα σκουπίδια από τον Ερντογάν.

  • Ο κ. Δένδιας θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ότι συναντήθηκε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να διαμαρτυρηθεί για την τουρκική επιθετικότητα και για τις άσχημες εξελίξεις αναφορικά με την Αμμόχωστο. Καλύτερα να μην προσπαθήσει να βρει κάποια δικαιολογία, διότι το λάθος δεν διορθώνεται.

Όπως τόνισα και στην αρχή, είναι προτιμότερος ο διάλογος και η μόνιμη ειρήνη. Αλλά η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν να κάνουν με πειρατές.

Σχόλια