Στ. Λυγερός : Να μην έχουμε την τύχη της Στρουθοκαμήλου

Ο επικεφαλής του slpress.gr Σταύρος Λυγερός, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 υποστήριξε ότι είμαστε στο παρά πέντε μίας σοβαρής κρίσης με την Τουρκία, την οποία για να αποτρέψουμε δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε σαν την στρουθοκάμηλο, νομίζοντας  ότι έτσι θα αποφύγουμε το πρόβλημα με την Τουρκία. Αν δεν στείλουμε τώρα το μήνυμα ότι πλέον είμαστε στο όριο των κόκκινων γραμμών και ότι αν επιχειρηθεί οτιδήποτε , θα απαντήσουμε με ισχυρή αποτροπή, τότε πολύ απλά το ερώτημα « αν οδηγούμαστε σε σύγκρουση» , θα έρθει οσονούπω ως πράξη από πλευράς της Τουρκίας. Η Τουρκία , είπε πολύ απλά, έχει ξεδιπλώσει όλη την στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας» και μετρά τις αντιδράσεις μας και τα όρια μας, είτε για να κερδίσει όλα όσα θέτει χωρίς καν διαπραγμάτευση, είτε με σύγκρουση, όσο θα αντιλαμβάνεται ότι κάνουμε ότι μπορούμε κατευναστικά. Ακόμη και έτσι όμως , είπε ο Σταύρος Λυγερός, το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν θα μπορεί για πολύ να πετάει την «μπάλα στην εξέδρα « και θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στο ερώτημα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, θα πρέπει να απαντήσει όχι θεωρητικά , αλλά πρακτικά και πειστικά.
 Υπενθύμισε ότι  τον περασμένο Φεβρουάριο, αναφερόμενος στο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, ο Ερντογάν είχε δηλώσει με νόημα ότι η «αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή… ειδικά απ’ την Ελλάδα». Προφανώς αυτή ήταν η ερμηνεία του για την αντίδραση της Αθήνας, όταν τότε το "Ορούτς Ρέις" είχε βγει "βόλτα" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Υπενθυμίζω ότι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν ότι το τουρκικό σκάφος είχε παρασυρθεί από τις καιρικές συνθήκες!
Τί έχει κάνει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει την προαναγγελθείσα καταιγίδα; Δεν αρκεί, βεβαίως, να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο Δένδιας ότι το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα. Αυτό είναι σωστό, αλλά παντελώς ανεπαρκές για να αποτρέψει τον Ερντογάν, όπως αποδεικνύουν και τα γεγονότα. Όπως αναποτελεσματικά είναι τα κατά καιρούς ελληνικά διαβήματα προς την Άγκυρα. Άρα, ούτε και το σημερινό αναμένεται να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.
Όσοι ξόρκιζαν το πρόβλημα, ισχυριζόμενοι ότι η Άγκυρα μπλοφάρει, έχει αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι μετέτρεπαν τους πόθους τους σε πραγματικότητα. Είναι άλλο πράγμα να αποφεύγει η Ελλάδα τις εντάσεις και τη στρατιωτικοποίηση κι άλλο να μιμείται τη στρουθοκάμηλο. Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται κατ' αυτόν τον τρόπο αφενός επειδή δεν έχει στρατηγική για να αποτρέψει την προαναγγελθείσα κρίση, αφετέρου για να παρακάμπτει την κριτική που δέχεται για τους χειρισμούς της στο εσωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι να στέλνει το λάθος μήνυμα στην Άγκυρα.
Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στη Λιβύη κι αρκετά εξ αυτών αφορούν στην αρπαγή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα είναι, βεβαίως, παλαιός, αλλά με το επίμαχο μνημόνιο απέκτησε απέκτησε μία κάποια νομική υπόσταση (όχι νομιμότητα). Εάν, μάλιστα, πραγματοποιηθούν και οι προαναγγελθείσες έρευνες θα αποκτήσει και "σάρκα και οστά". ΠΗΓΗ
==================
  1. Μόνο τα έθνη που αποδέχονται το ρίσκο του πολέμου μπορούν να τον αποτρέψουν
  2. Γ.Μαργαρίτης: Ο κατευνασμός και η υποχωρητικότητα οδηγεί σε πολεμική σύγκρουση

  3. Ο Δωσιλογισμός ως Πράξη «Ευθύνης» και Διεθνισμού 

  4. Κατευνασμός και πατριωτισμός δεν πάνε μαζί - Η προϋπόθεση του εκσυγχρονισμού

  5. Οι σειρήνες του κατευνασμού μας σπρώχνουν στην αγκαλιά του νεοσουλτάνου

  6. Πως τα ελληνικά ΜΜΕ διαχέουν το φοβικό σύνδρομο και τον κατευνασμό

  7. Τουρκική στρατηγική: Κρίσεις χαμηλής έντασης για επιβολή "μικρών" τετελεσμένων

  8. Υπάρχουν και όρια στην άτακτη υποχώρηση: Η Ελλάδα και η Ιστορία της ανήκουν στο λαό!

  9. Η Τουρκία επιδιώκει να γονατίσει Κύπρο και Ελλάδα χωρίς πόλεμο

  10. Ι.Μάζης: Σε πολτοποίηση η Μέση και Εγγύς Ανατολή (πήγαινε στο 14ο λεπτό)

  11. Παράδοση ή φινλαδοποίηση - Το εκβιαστικό δίλημμα της Τουρκίας

  12. Οι «μοναχοφάηδες» του Κοτζιά και η τουρκική «απέραντη απειλή»

  13. Ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κ.Χρηστίδης εξοργισμένος για τα ελληνοτουρκικά και τις φοβίες μας

Σχόλια