Βενιζέλος Κώστας
Δεύτερο σενάριο να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες, σε
απόσταση ολίγον πέραν των 12 ναυτικών μιλίων. Κι αυτό θα θεωρείται πολύ
σοβαρή παραβίαση. Τρίτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες,
κοντά στη μέση γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αυτό θα είναι
παραβίαση, ενώ η Άγκυρα θα "ανοίγει λογαριασμό" στην περιοχή,
κλιμακώνοντας σταδιακά.Κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα, η οποία κορυφώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Καθίσταται σαφές πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει τετελεσμένα, μεταφέροντας την πίεση και τα διλήμματα στην πλευρά της Ελλάδος. Η τουρκική ηγεσία έχει πλέον στις επιλογές της ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΠάνω σε αυτό υπάρχουν διάφορα σενάρια, που συνδέονται και με τον τρόπο μεθόδευσης των επιδιώξεων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρώτο σενάριο, να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, εκ μέρους της κυβέρνησης της Τρίπολης, σε απόσταση 6-12 ναυτικών μιλίων από ελληνικές ακτές. Τούτο θα είναι μια πολύ σοβαρή παραβίαση.
Το τέταρτο σενάριο είναι να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Αυτή η κίνηση, πέραν από την αμφισβήτηση των θαλάσσιων περιοχών, επιχειρεί να προλάβει και το ενδεχόμενο Αθήνα και Λευκωσία να προχωρήσουν στον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ. Τούτο το θέμα βέβαια χρονολογείται εδώ και καιρό, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως άρχισε να εξετάζεται, λόγω των εξελίξεων της τελευταίας περιόδου.
Η Τουρκία προχωρά στη "Γαλάζια Πατρίδα"
Οποιοδήποτε σενάριο και να ισχύσει, επί της ουσίας η Άγκυρα προχωρεί στην εφαρμογή του λεγόμενου τουρκολιβυκού μνημονίου και γενικότερα του μεγαλεπήβολου οράματος της "Γαλάζιας Πατρίδας". Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι είχε κληθεί, την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα ο υποτακτικός της, ο ηγέτης του καθεστώτος της Τρίπολης Σαράτζ, για να προχωρήσει η διαδικασία των σεισμικών ερευνών στη βάση του μνημονίου και στη συνέχεια να αρχίσουν γεωτρήσεις.Αυτή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας φέρνει την Αθήνα προ των ευθυνών της. Παρά το γεγονός ότι για μια μεγάλη περίοδο η Ελλάδα υποβάθμιζε τις τουρκικές κινήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις προθέσεις της Άγκυρας. Είναι προφανές πως η Τουρκία προχωρώντας στην υλοποίηση των σχεδιασμών της, δοκιμάζει τις αντοχές της Αθήνας.
Πολιτικές και διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα εκτιμούν πως για πρώτη φορά βρισκόμαστε πολύ κοντά σε θερμό επεισόδιο με απρόβλεπτη κατάληξη. Το ερώτημα που τέθηκε σε αρμόδια πηγή στην Αθήνα για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε έρευνες στην ελληνική θαλάσσια περιοχή απαντήθηκε ως εξής: «Δεν έχουμε επιλογή παρά να αντιδράσουμε».
Είναι σαφές πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος, εάν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο "καταπιεί" νέα τετελεσμένα από την Τουρκία. Θα αναγκασθεί σε παραίτηση. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως στην Αθήνα αναμένουν, όταν οι εξελίξεις φθάσουν στο παρά πέντε μιας σύγκρουσης, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους.
Θερμό επεισόδιο και διεθνής παρέμβαση
Στην Αθήνα εκτιμούν πως θα υπάρξει παρέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βεβαίως, τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό των ΗΠΑ δυσκολεύουν την όποια εμπλοκή, ενώ υπενθυμίζεται πως η χώρα διανύει προεκλογική περίοδο. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι Αμερικανοί διανύουν και μια περίοδο στρατηγικής αμηχανίας, ενώ είναι απόντες (με επιλογή τους), από την περιοχή.Αυτό το στρατηγικό κενό επιχειρεί να καλύψει η Άγκυρα, παρόλο που υπάρχουν κι άλλοι παίκτες δυνατότεροι που προαλείφονται για τον ρόλο αυτό, όπως είναι η Ρωσία αλλά και η Κίνα. Πέραν των πιο πάνω, οι ΗΠΑ παραπέμπουν την Ελλάδα και την Τουρκία σε διάλογο για να λύσουν τις διαφορές τους. Ποιες είναι, όμως, αυτές οι διαφορές; Η Άγκυρα έχει "γκριζάρει" ελληνικές θαλάσσιες περιοχές (όπως έπραξε και στην Κύπρο), τις διεκδικεί και τώρα προχωρεί στην αρπαγή τους. Σε ένα ενδεχόμενο διάλογο θα συζητηθεί ένας συμβιβασμός για τις "γκρίζες περιοχές"; Αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκει η Τουρκία!
Είναι σαφές πως η παθητική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών κινήσεων από την Αθήνα έχει φέρει τις εξελίξεις στο παρά πέντε μιας ενδεχόμενης κρίσης. Τώρα, λοιπόν, που έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, επιχειρείται να προβληθεί μια διαφορετική προσέγγιση, περισσότερο σε σχέση με τη ρητορική που υιοθετείται στη δημόσια σφαίρα.
Παρασκηνιακές κινήσεις από τη Λευκωσία
Στη Λευκωσία βιώνοντας τις συνεχιζόμενες τουρκικές επεκτατικές κινήσεις, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο κατεχόμενο έδαφος, έχουν ξεκινήσει παρασκηνιακά μια εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων κυβερνήσεων, ενώ στόχος είναι και η αναβάθμιση των κοινών δράσεων. Το βασικό επιχείρημα είναι πως η τουρκική επιθετικότητα επηρεάζει όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα.Οι κινήσεις της Λευκωσίας γίνονται παράλληλα και στην ΕΕ, τόσο με τα θεσμικά όργανα, όσο και με τους εταίρους. Η χρονική συγκυρία ενδεχομένως να βοηθήσει ώστε να υπάρξουν κάποια υπαρκτά αποτελέσματα. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία κινήθηκε έντονα σε διπλωματικό επίπεδο και έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία, αποτρέποντας την πανηγυρικώς (διά βοής)εκλογή στη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, του Τούρκου βουλευτή και πρώην διπλωμάτη, Βολκάν Μποζκίρ.
Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής, αν και ο Μποζκίρ θα εκλεγεί ούτως ή άλλως καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, θα διεξαχθεί εκλογική διαδικασία και θα μετρήσουν τα λευκά και η αποχή. Είναι σαφές πως η Κύπρος δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί σε καμία περίπτωση την προδιαγεγραμμένη εκλογή του εκπροσώπου της κατοχικής δύναμης. Ως εκ τούτου, κινητοποιήθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών, με επαφές στο υψηλότερο επίπεδο.
Χάλασαν την πανηγυρική εκλογή Μποζκίρ
Κύπρος και Αρμενία απέστειλαν κοινή επιστολή, με την οποία εξηγούν τους λόγους που αντιτίθενται στην εκλογή του Τούρκου αξιωματούχου. Γίνεται αναφορά στις απειλές και επιθετικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας κατά της Κύπρου, στην κατοχή τμήματος της χώρας, καθώς και στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.Στην επιστολή αναφέρεται πως η Τουρκία εδώ και 30 χρόνια επιβάλλει εμπάργκο στην Αρμενία, ενώ αρνείται τη γενοκτονία του αρμενικού πληθυσμού. Η δε Ελλάδα απέστειλε χωριστή επιστολή, με την οποία επίσης έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει σχέση με το γεγονός. στο ότι βρίσκεται στην ίδια περιφερειακή ομάδα του ΟΗΕ, της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Κύπρος ανήκει στην ασιατική!
Η Αθήνα δεν αντέδρασε όταν υποβλήθηκε η τουρκική υποψηφιότητα καθώς, όπως εξηγεί στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, ήθελε να επιδείξει καλή θέληση έναντι της Άγκυρας. Στη συνέχεια, όμως, η τουρκική συμπεριφορά, με τις καθημερινές παραβιάσεις, την εργαλειοποίηση των μεταναστών, τα γεγονότα στον Έβρο και οι κινήσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, οδήγησαν την Αθήνα να αντιδράσει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως επιστολή έχει αποσταλεί, μετά την Κύπρο, την Αρμενία και την Ελλάδα και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η επιστολή αναφέρεται στη συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή. Σημειώνεται πως κι άλλες χώρες ετοιμάζονται να αποστείλουν επιστολές, με τις οποίες να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εκλογή Μποζκίρ.
================
Σχόλια