Ο ΤΙΤΑΝΑΣ άλλαξε...

Μέσα στην περίοδο του Β'ΠΠ και της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, το μοναδικό τότε εργοστάσιο της εταιρίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ δεν σταμάτησε τη λειτουργία του. Αυτό έγινε κυρίως γιατί η τότε διοίκηση της εταιρίας, έχοντας ιδιαίτερα αναπτυγμένη την κοινωνική ευθύνη και την αίσθηση αλληλεγγύης, ένιωσε υποχρεωμένη να βοηθήσει όσο μπορούσε την τοπική κοινωνία της Ελευσίνας και όχι μόνο, τόσο υλικά όσο και ψυχολογικά. Το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί παρά τις απίστευτες αντιξοότητες και έχοντας επαναλαμβανόμενη οικονομική ζημιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να σημειωθεί ότι η εταιρία πλήρωνε τους εργαζόμενους με τρόφιμα και όχι με το υπερπληθωριστικό χρήμα της εποχής.
Σήμερα η εταιρία (TITAN INTERNATIONAL SA) είναι ένας γίγαντας για τα ελληνικά δεδομένα, έχοντας 14 εργοστάσια τσιμέντου και ισχυρή εμπορική παρουσία σε 15 χώρες. Ασφαλώς η εταιρία μεγάλωσε παρασυρόμενη από τη γενική «άνθιση» της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 70 χρόνια και επιβίωσε από πολιτικούς σεισμούς στην Ελλάδα.
Η πορεία του ΤΙΤΑΝΑ είναι συνυφασμένη με αυτή της ελληνικής οικονομίας και η γεωγραφική εξάπλωση της δραστηριότητάς του με αυτή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (παράδειγμα η έντονη παρουσία του στα Βαλκάνια). Παρ' όλα αυτά η εταιρία τα χρόνια της ύπαρξής της, πλην της τελευταίας δεκαετίας, είχε χαρακτηριστικά ιδανικό οικονομικό σχεδιασμό αλλά και αξιέπαινη και πολυεπίπεδη εργοδοτική συμπεριφορά.
Τις ημέρες της παρούσας πανδημίας εμφανίστηκε ένα διαφορετικό εταιρικό πρόσωπο, αν και καλλιεργημένο από καιρό. Πρόσωπο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ενέργειες και τις προσδοκίες της τωρινής κυβέρνησης αλλά «αμελώς» κρυμμένο εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Αυτό του άκρατου οικονομικού νεοφιλελευθερισμού, του χωρίς κανόνες καπιταλισμού, της εργοδοτικής υπεροψίας.
Από τότε που ανέλαβαν τα ηνία του ομίλου τεχνοκράτες εξ Αμερικής ορμώμενοι, άρχισε να γίνεται όλο και πιο αισθητή η νέα κατάσταση που έπρεπε να επιβληθεί, αυτή τη απρόσωπης πολυεθνικής μεγαλοεταιρίας. Και βέβαια η νέα αυτή κατάσταση επιβλήθηκε πρωτίστως και εντονότερα στις εργασιακές σχέσεις και τις εργοδοτικές οικειοθελείς παροχές, έχοντας πάντα ως πρόσχημα την οικονομική κρίση. Όλα τα παραπάνω έγιναν με τις «ευλογίες» των εκάστοτε κυβερνήσεων χωρίς καμία δυνατότητα, ικανότητα ή βούληση να τα ανακόψουν ή έστω να τα περιορίσουν.
Για όσους δεν γνωρίζουν, ο ΤΙΤΑΝΑΣ πριν από λίγες ημέρες ανέστειλε την πλήρη λειτουργία ΔΥΟ εργοστασίων του στην Ελλάδα (Πάτρας και Θεσσαλονίκης), έθεσε σε διαθεσιμότητα το 20% του εργατικού δυναμικού στα άλλα δύο (Καμαρίου και Ελευσίνας) και στα κεντρικά γραφεία του, σταμάτησε να καταβάλει το ποσοστό του στο εταιρικό ΣΑΠ (εταιρικό συνταξιοδοτικό αποταμιευτικό πρόγραμμα) για τρεις μήνες και μετέθεσε την καταβολή του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας για μετά τον Ιούνιο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΤΙΤΑΝΑ ανεστάλη η λειτουργία κάποιας παραγωγικής του μονάδας και τέθηκαν σε καθεστώς αβεβαιότητας εκατοντάδες εργαζόμενοί του. Το πιο λυπηρό στοιχείο της... τιτανικής απόφασης είναι η μετάθεση της μισθοδοσίας των εργαζομένων του στο κράτος, δηλαδή στους υπόλοιπους φορολογούμενους.
Ο γίγαντας της ελληνικής οικονομίας σε αντίθεση με αυτά που είχε πράξει πριν 80 χρόνια, σε πιο δύσκολη εποχή, εκμεταλλευόμενος την πανδημία και φυσικά τις ευνοϊκές κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις, φόρτωσε την μισθοδοσία των εργαζομένων του στους «άλλους», όσο αυτός δεν τους χρειάζεται. Να αναφερθεί ότι οικειοθελώς η εταιρία θα καταβάλλει στους υπό αναστολή εργαζόμενους το υπόλοιπο του μισθού τους συμπληρωματικά.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η TITAN INTERNATIONAL SA εδρεύει, εδώ και λίγο καιρό, στο κέντρο των αποφάσεων της ΕΕ, τις Βρυξέλλες. Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερο ότι το μήνυμα πρέπει να έχει ευρωπαίο παραλήπτη και ότι η εμφάνιση ανάγκης οικονομικής στήριξης πρέπει να είναι πιστική, τόσο για τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ που θα δώσουν τα λεφτά όσο και για την ελληνική κοινή γνώμη που θα κληθεί να πληρώσει τη ζημιά εν ευθέτω χρόνω.
Η σοβαροφάνεια των κεφαλών της εταιρίας τελείωσε. Δεν νομίζουμε να μπορεί κανείς να δεχτεί ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ δεν δύναται να καλύψει μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα ενός μήνα ή και παραπάνω αν χρειαστεί. Όπως είπαμε, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν σε δυσκολότερες καταστάσεις.
Η μομφή άλλωστε εναντίον του δεν γίνεται επειδή ζήτησε υποστήριξη όταν το κάνουν πολλές μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρίες, αλλά τα μέσα που μεταχειρίζεται για να πετύχει να πείσει ότι έχει πληγεί οικονομικά. Τα χρήματα που θα πάρουν οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί και θα κληθούν να αποπληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης είναι έτη φωτός περισσότερα από τα αντίστοιχα ελληνικά.
  • Τώρα πια ο ΤΙΤΑΝΑΣ φοράει ευρωπαϊκό βρακί, οπότε πρέπει να αποκτήσει και τον ανάλογο ποπό.  {Blogger: Υπάρχουν και πραγματικοί επιχειρηματικοί λόγοι. Τι να κάνει στο Ελλάντα μια μεγάλη εταιρεία που θέλει πρόσβαση σε φτηνά κεφάλαια; Δες εδώ και θα καταλάβεις: Εταιρικά ομόλογα με εγγύηση του γερμανικού Δημοσίου ετοιμάζει το Βερολίνο (Up)}
  • Είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση έχει ευρωπαίο πατερούλη.
  • Ο ΤΙΤΑΝΑΣ άλλαξε...
ΠΗΓΗ
================

Σχόλια