Ανευ προηγουμένου κύμα οργής: Το γυαλί έχει ραγίσει στη θυελλώδη σχέση της Ιταλίας με την Ε.Ε.

Σε άρθρο γνώμης του πρακτορείου Bloomberg (των John Follain and Alessandra Migliaccio), γίνεται


Επισημαίνεται ότι παρόλο που η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα στο «προσεκτικά καλλιεργημένο αφήγημα της Ε.Ε. που κάνει βήματα μόνο προς τα μπρος», φιλοευρωπαϊκές φωνές ισχυρίζονταν ότι η Βρετανία ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση και ότι ποτέ δεν δεσμεύτηκε πραγματικά με την Ε.Ε..
Ωστόσο, όταν στρέφεται εναντίον της Ε.Ε. η Ιταλία, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. φλέρταρε ήδη με τον ευρωσκεπτικισμό  όταν απέκλινε από τους δημοσιονομικούς κανόνες και όταν αντιμετώπιζε κύματα προσφύγων που από την Αφρική κατευθύνονταν προς τα βόρεια και υπήρχε η πεποίθηση ότι η Ε.Ε. θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί βοήθειας όμως, η Ιταλία είδε τη Γαλλία και τη Γερμανία να προσπαθούν να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα και την Ε.Κ.Τ. να αψηφά τις εκκλήσεις της χώρας.
Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στην Ιταλία, το 59% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η  Ε.Ε. όπως είναι τώρα δεν έχει πια νόημα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των Ιταλών θεωρεί την Κίνα σύμμαχο, ενώ σχεδόν οι μισοί βλέπουν τη Γερμανία εχθρικά. Ακόμα και ο υπέρμαχος της Ε.Ε. Mateo Renzi έχει απογοητευτεί από τους χειρισμούς της Ε.Ε. ενώ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula vοn der Leyen, ζήτησε συγνώμη που δεν στήριξε τη χώρα, αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Το άρθρο κλείνει περιγράφοντας την πολιτική ρευστότητα που έχει δημιουργήσει στην Ιταλία η πανδημία, τονίζοντας ότι το κόμμα του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊστή M. Salvini προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 8 μονάδες διαφορά από το δεύτερο, με τον ίδιο το Salvini να δηλώνει στις 27 Μαρτίου σχετικά με την Ε.Ε. πως «αυτή δεν είναι ένωση, αλλά φωλιά φιδιών και τσακαλιών. Πρώτα θα νικήσουμε τον ιό και στη συνέχεια θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη. Αν χρειαστεί, θα πούμε αντίο χωρίς καν να πούμε ευχαριστώ». ΠΗΓΗ
=====================

Σχόλια