Ο Ζοζέπ Μπορέλ βλέπει την ΕΕ σε "υπαρξιακή κρίση" λόγω του κορονοϊού

"Η κρίση του κορονοϊού κρύβει μεγάλους κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια υπαρξιακή κρίση. Αυτή η κρίση θα αποφασίσει πόσο χρήσιμη πιστεύουν πως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση οι πολίτες της. Επομένως, δεν πρέπει να επιχειρηματολογούμε μόνο με αριθμούς, αλλά θα πρέπει να μιλήσουμε στις  καρδιές των ανθρώπων. Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τους βοηθά, κάτι κάνουμε λάθος", είπε  ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ,  Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" (η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη αύριο Πέμπτη).
Ο Μπορέλ έδωσε παραδείγματα βοήθειας της Ε.Ε.: "Η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία  έστειλαν πολύ περισσότερες μάσκες στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι υπάλληλοί της εργάστηκαν μέρα και νύχτα ώστε μαζί με τις χώρες -μέλη για να φέρουν πίσω 420.000 παραθεριστές της Ε.Ε. που βρίσκονταν στο εξωτερικό. Οι πτήσεις χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την ΕΕ. Αλλά πόσοι άνθρωποι το ξέρουν αυτό;", αναρωτήθηκε.
Τέλος είπε πως πιστεύει, αναμένει και ελπίζει "ότι αυτή η κρίση θα οδηγήσει σε μια νέα ώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης". Έφερε δε ως παράδειγμα την πολιτική για την υγεία, η οποία έως τώρα βρίσκεται σχεδόν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών της ΕΕ. "Αλλά τα θέματα υγείας, όπως γνωρίζουμε τώρα - δεν είναι κάτι που μπορούμε να  τα αντιμετωπίσουμε μόνο εντός των εθνικών συνόρων", όπως επισήμανε.
=====================
Ποιος Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε εργαλείο βασανισμού τη λιτότητα στην κρίση  
Αποστάσεις προσπαθεί να πάρει από την επίσημη κυβερνητική γραμμή του Βερολίνου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το “ναυάγιο” των κορωνοομολόγων οφείλεται στους Χριστιανοδημοκράτες. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός κάνει λόγο για «αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη», αναφερόμενος στις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, αλλά παραδέχεται ότι η βοήθεια προς τις χώρες που έχουν ανάγκη δεν μπορεί να συνοδεύονται από λιτότητα.
«Σε αυτή την κρίση, χρειαζόμαστε γρήγορη βοήθεια χωρίς τους αυστηρούς όρους ή τα εργαλεία βασανιστηρίων, δηλαδή χωρίς την τρόικα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας», απάντησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ερωτώμενος να σχολιάσει το αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αποφεύγοντας να απαντήσει στο αν ο κορωνοϊός απειλεί συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξηγεί ότι θεωρεί λογικό κάθε κράτος-μέλος να «έχει λειτουργήσει σε εθνικό επίπεδο πρώτα», για να δικαιολογήσει την απαγόρευση εξαγωγών υγειονομικού υλικού από τη Γερμανία.
«Η Ιταλία υποφέρει αφάνταστα», παραδέχεται και "υπόσχεται" ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να βοηθά παραπέμποντας στα 500 δισ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και λέγοντας ότι είναι «περισσότερα από όσα έχουν ενεργοποιηθεί ποτέ».

«Τα κορωνοομόλογα δεν είναι εφικτά με το CDU»

Η προθυμία του Μάας να υποστηρίξει την κυβέρνηση Μέρκελ, στην οποία το κόμμα του συγκυβερνά, φαίνεται ότι δεν είναι απεριόριστη. Το ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κορωνοομόλογα «δεν οφείλεται μόνο στη Γερμανία, είναι κι άλλες κυβερνήσεις», τονίζει αρχικά, επαναλαμβάνοντας τις επίσημες θέσεις του υπουργού Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, περί χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.λπ. Ωστόσο σε απευθείας ερώτηση για τη θέση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο Μάας απαντά ότι «με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και τη Χριστιανική Κοινωνική Ένωση, τα κορωνοομόλογα δεν είναι εφικτά για την κυβέρνηση αυτή και το ίδιο ισχύει και για άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».
Τηρώντας μια ήξεις αφήξεις στάση, ο Γερμανός υπουργός κάνει λόγο για την ανάγκη μιας «ρεαλιστικής πρότασης» οικονομικής βοήθειας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν «ευκαιρίες να δείξουμε την αλληλεγγύη μας». Διασκεδάζει το σχόλιο του Σέρβου προέδρου ότι η "η Ευρώπη είναι ένα παραμύθι", προειδοποιώντας ότι «δεν έχουμε ελπίδες αν κατηγορούμε τις Βρυξέλλες για όλα, όπως στο παρελθόν».
Αμφισβητεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη στηρίχθηκαν τελικά στη βοήθεια μη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Κίνα και η Ρωσία, λέγοντας ότι «σε μια δεύτερη ματιά, δεν ήταν όλη [η βοήθεια] τόσο χρήσιμη» και ιδίως για την Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι στέλνει βοήθεια για να βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς. Όσο για τις ΗΠΑ «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καθυστέρησε να αντιδράσει» στην πανδημία.
Να θυμίσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα κι άλλα στελέχη του SPD είχαν διατυπώσει τη θέση τους για το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως ο Μίχαελ Μίλερ, δήμαρχος του Βερολίνου.

Σχόλια