Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

Του Θανάση Κ.
Αρχίζουμε να μπαίνουμε ήδη στην επόμενη φάση της κρίσης πανδημίας που αντιμετωπίζει ο κόσμος ολόκληρος:
Την σταδιακή έξοδο από τη γενική καραντίνα (lockdown).
Σαν χώρα πετύχαμε πολύ καλά αποτελέσματα στη φάση της καραντίνας. Περιορίσαμε τους νεκρούς σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με όλες τις δυτικές χώρες.
Τώρα όμως, πρέπει να τα καταφέρουμε το ίδιο καλά και στην επόμενη φάση: Την έξοδο από την καραντίνα…
Μην εφησυχάζει κανείς! Και μη νομίσει ότι ο μεγάλος κίνδυνος πέρασε…
Δεν τη γλιτώσαμε ακόμα! Υπάρχει πάντα ο μεγάλος κίνδυνος, να πάθουμε βγαίνοντας από την καραντίνα, ότι γλιτώσαμε όσο ήμασταν σε καραντίνα.
Να έχουμε, δηλαδή, νέα έξαρση κρουσμάτων και θανάτων.
Αυτό πρέπει να αποφύγουμε, οπωσδήποτε.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν για να επιτύχουμε και στη φάση του απ-εγκλεισμού, και να μη χάσουμε όσα καταφέραμε στη φάση του εγκλεισμού… ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τα περισσότερα είναι προφανή:
–Να γίνεται σωστή χρήση μασκών σε δημόσιους χώρους.
–Να γίνεται μεγάλη χρήση των διαγνωστικών τέστ παντού – ιδιαίτερα σε χώρους όπου αναμένεται υψηλός βαθμού “επιπολασμού”, δηλαδή διάδοσης της νόσου.
–Να γίνεται ανίχνευση και να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα όσοι ήλθαν σε επαφή με φορείς που βγαίνουν θετικοί στη νόσο (είτε είναι “ασυμπτωματικοί” είτε όχιο).
–Να παραμείνουν σε πιο μακροχρόνια καραντίνα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Όλα αυτά τα γνωρίζουν καλά οι αρχές. Και δεν χρειάζεται κανείς να τους υποδείξει το έργο τους.
Πέρα απ’ αυτά, όμως υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να προσέξουν. Γιατί δεν είναι ακριβώς “επιδημιολογικού” χαρακτήρα. Είναι ΚΑΙ πολιτικά
Και είναι τα πιο δύσκολα να αντιμετωπιστούν.
Όμως, από αυτά θα κριθεί η επιτυχία της επόμενης φάσης:
* Πρώτον, τι θα γίνει με τους καταυλισμούς λαθρομεταναστών στην επικράτεια;
Είναι γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που έγιναν εκεί μαζικά διαγνωστικά – κυρίως μετά την εμφάνιση κρουσμάτων ανάμεσά τους – σημαντικό ποσοστό από αυτούς βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό: από το 20% ως το 32%!
–Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν ευνοούν την διάδοσή της νόσου ανάμεσά τους (έστω και ασυμπτωματικά). Δηλαδή το πιθανότερο είναι τα πραγματικά κρούσματα να είναι πολύ παραπάνω (αφού υπάρχουν περιπτώσεις που το διαγνωστικό βγαίνει αρνητικό κι ύστερα αποδεικνύεται ότι ο ελεγχόμενος είχε ήδη τον κορονοϊό).
–Είναι γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες ΔΕΝ τήρησαν την “κοινωνική αποστασιοποίηση” (social distancing) που τήρησαν όλοι οι άλλοι με την καραντίνα.
Σίγουρα όχι μεταξύ τους. Και σίγουρα ούτε και με τον υπόλοιπο πληθυσμό! Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αρχές δεν εφάρμοσαν την καραντίνα σε αυτούς με όση αυστηρότητα την εφάρμοζαν στον υπόλοιπο πληθυσμό.
Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν (μόνο) 100 χιλιάδες λαθρομετανάστες στη χώρα (στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί περισσότεροι), κι αν υποθέσουμε ότι ένα 20% έχει ήδη νοσήσει, έστω και “ασυμπτωματικά” (στην πραγματικότητα πολλοί περισσότεροι νόσησαν ή θα νοσήσουν ακόμα), τότε υπάρχουν ήδη, κατ’ ελάχιστον, 20 χιλιάδες ανεξέλεγκτα κρούσματα στη χώρα. Στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι πολύ παραπάνω.
Όσο ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει σε καραντίνα, όλοι αυτοί είναι ένας “επιταχυντής” διάδοσης της νόσου σε “αναστολή”! Μόλις αρχίσει να βγαίνει ο υπόλοιπος πληθυσμός από την καραντίνα, έστω και σταδιακά, αυτός ο “πολλαπλασιαστής” μπορεί να λειτουργήσει εκρηκτικά.
(Σημείωση: οι “καθησυχαστικές” βεβαιώσεις των αρχών, εδώ ΔΕΝ πείθουν: Στο ξενοδοχείου του Κρανιδίου έγιναν 470 διαγνωστικά στους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνταν εκεί και βρέθηκαν 152 άτομα “θετικά”. Αυτό το ξέρουμε…
Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες εκδίδονταν! Κι αυτό το ξέρουμε.
Μας λένε, όμως, ότι σε 177 διαγνωστικά που έγιναν στον τοπικό πληθυσμό δεν βρέθηκε κανένα “θετικό”! Αυτό απλώς ΔΕΝ το πιστεύουμε…)
Οι λαθρομετανάστες ήταν και εξακολουθούν να είναι μια “υγειονομική βόμβα” στη χώρα! Ό,τι επιτύχαμε με την καραντίνα (και θα το πληρώσουμε ακριβά με πρωτοφανή ύφεση στη συνέχεια), κινδυνεύουμε τώρα να το χάσουμε αμέσως μετά, αν δεν εγκλειστούν σε κλειστά κέντρα οι λαθρομετανάστες.
Τους οποίους, παρεμπιπτόντως, τους έχουν καταγγείλει οι ίδιες οι αρχές της χώρας, μεταξύ άλλων, ως “εργαλειοποιημένους” από τον Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας! Κι εμείς εξακολουθούμε να τους… αναγνωρίζουμε το “δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο”! Οι… “εργαλειοποιημένοι”.
Κι έτσι ουσιαστικά “προσκαλούμε” να έλθουν κι άλλοι!
“Εργαλειοποιημένοι” κι αυτοί, υποθέτω. Ή όχι;
Εδώ κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Αλλιώς κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα…
* Δεύτερον, ό,τι ισχύει για τους λαθρομετανάστες που δεν σεβάστηκαν την καραντίνα, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους καταυλισμούς των Ρομά. Όχι όλους. Αλλά αρκετούς. Αυτοί βέβαια, είναι Έλληνες πολίτες. Αλλά συχνά οι νόμοι δεν ισχύουν γι’ αυτούς. Κάτι πρέπει να αλλάξει και σ’ αυτό! Και τώρα είναι η ευκαιρία..
Αλλιώς μόλις αρθεί η καραντίνα κινδυνεύουμε να πληγούμε κι από δεύτερη υγειονομική βόμβα
* Τρίτον, σε λίγο αρχίζει η μεγάλη μουσουλμανική γιορτή του Ραμαζανίου. Κι, ό,τι οι Χριστιανοί απέφυγαν μένοντας μακριά από τις εκκλησίες τους κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, κινδυνεύουμε να το πάθουν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανίου.
Μόνο που μια επιτάχυνση διάδοσης της νόσου δεν διακρίνει Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και άθεους. Χτυπά όλους το ίδιο. Κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Ό,τι ίσχυσε για τους Χριστιανούς τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα, θα πρέπει να ισχύσει, ακριβώς το ίδιο και για τους Μουσουλμάνους, νόμιμους και παράνομους…
* Τέταρτον και σημαντικότερο. Μόλις αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά τα μέτρα της καραντίνας, θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά και τα νοσοκομεία, κυρίως τα δημόσια. Τα οποία επί καραντίνας ουσιαστικά υπολειτουργούσαν, γιατί είχαν ανασταλεί όλες οι μη “επείγουσες” επεμβάσεις – με εξαίρεση βέβαια, τα κέντρα αναφοράς για τα κρούσματα του κορωνοϊού…
Έτσι καταφέραμε να αποτρέψουμε έγκαιρα τη διάδοση της νόσου μέσα από το δημόσια νοσοκομεία. Κι αυτή ήταν ουσιαστικά η μεγάλη επιτυχία του lockdown που δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Αλλά ό,τι δεν πάθαμε στην αρχή, αν δεν αλλάξει κάτι, κινδυνεύουμε να το πάθουμε από δω και μπρός
Υπό κανονικές συνθήκες, στα νοσοκομεία πάνε οι “ευπαθείς”. Όσοι κάνουν μιαν επέμβαση, όσοι κάνουνε θεραπεία από χρόνια ασθένεια (νεφροπαθείς κλπ.)  είναι εξ ορισμού “ευπαθείς” εκείνη τη στιγμή. Αν στα εξωτερικά ιατρεία μπαινοβγαίνει κόσμος καθημερινά, η πιθανότητα να γίνει έκρηξη επιπολασμού του κορωνοϊού, όπως ακριβώς έγινε σε Ιταλία, Ισπανία κλπ., είναι τεράστια!
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να ελέγχονται όλοι καθημερινά με διαγνωστικά τεστ, έτσι κι αλλιώς.
Και τα εξωτερικά ιατρεία όπου παρέχεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη στους καθημερινή ασθενείς να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία άμεσα. Και πλήρως
Ο διαχωρισμός πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας (νοσοκομειακής) περίθαλψης πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ και να είναι ΜΟΝΙΜΟΣ!
* Πέμπτον, να αντιστραφεί αποφασιστικά το κλίμα πανικού που έχει κυριαρχήσει στα μήντια. Γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε μόλις εμφανιστεί μια – αναπόφευκτη – νέα έξαρση κρουσμάτων, να υπάρξουν “κοινωνικές πιέσεις” για επιστροφή στην γενική καραντίνα. Πράγμα που δεν αντέχουμε, έτσι κι αλλιώς…
Αυτή η καταπολέμηση του πανικού άρχισε ήδη:
Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ήδη δύο κρίσιμα πράγματα:
–Πρώτον, ότι “τελικά θα νοσήσουμε όλοι”.
–Και δεύτερον, ότι “το εμβόλιο θα αργήσει πολύ” (το εμβόλιο κατά του SARS που χτύπησε το 2003, δεν υπάρχει ακόμα…)
Οι δημόσιες αυτές παραδοχές ήταν σωστές, γιατί προετοιμάζουν το έδαφος να ξε-φοβηθεί ο κόσμος. Όχι, όμως, να “χαλαρώσει”…
Τελικά θα νοσήσουμε όλοι, ΔΕΝ σημαίνει ότι “θα πεθάνουμε όλοι”!
Προς Θεού…
Σημαίνει απλά ότι η θνητότητα της νόσου ΔΕΝ είναι αυτή που λεγόταν αρχικά – είναι πολύ-πολύ μικρότερη.
Κι αν αποφεύγουμε να έρχονται σε επαφή οι έστω και ασυμπτωματικά νοσούντες με τους “ευπαθείς” – πράγμα που ΔΕΝ συνέβη, δυστυχώς, σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο,Νέα Υόρκη κλπ. αλλά συνέβη μέχρι τώρα στην Ελλάδα – τελικά η θνητότητα μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χαμηλή.
Πάντως η πραότητα με την οποία υπογραμμίστηκε ότι “τελικά θα νοσήσουμε όλοι”, σημαίνει αυτό που αποδεικνύουν η μια μετά την άλλη όλες οι – πάντως ατελείς ακόμα – μετρήσεις: ότι η θνητότητα του κορονοϊού είναι πολλές “τάξεις μεγέθους χαμηλότερη” απ’ ό,τι νομιζόταν ως πρόσφατα…
Για να καταλάβετε: αν νοσήσουμε, όχι “όλοι” αλλά το 20% του πληθυσμού, τότε στην Ελλάδα σημαίνει περί τα 2 εκατομμύρια κρούσματα.
–Με 3,4% θνητότητα όσοι υπολόγιζε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αρχικά, αυτό θα σήμαινε 68 χιλιάδες νεκρούς! Όμως αυτό δεν ισχύει πλέον…
–Με 1% θνητότητα, όσο υποστήριζε ο ΠΟΥ λίγο αργότερα, αυτό θα  σήμαινε 20 χιλιάδες νεκρούς. Ούτε κι αυτό ισχύει πλέον…
–Με 0,1% θνητότητα, αυτό σημαίνει χίλιους νεκρούς (όσοι πεθαίνουν  κάθε χρόνο από “άτυπες πνευμονίες” κλπ., χωρίς να προσδιορίζονται τα ακριβής αίτια που τις προκάλεσαν).
Και με αυστηρά μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων κυρίως – και θωράκισης των νοσοκομείων, αυτό μπορεί ουσιαστικά να μηδενιστεί!
Επιτέλους η λογική αρχίζει να επανέρχεται. Αλλά η μάχη κατά το Πανικού δεν έχει κριθεί. Τώρα μόλις αρχίζει… Και θα είναι δύσκολη
ΥΓ. Και μία κρίσιμη υπόμνηση: η ικανότητα μιας κυβέρνησης να κυβερνά – και να προασπίζεται το δημόσιο συμφέρονδεν εξαρτάται από το πόσο σέβονται τους νόμους οι… “φιλόνομοι” πολίτες. Αλλά από το πόσο μπορεί να επιβάλει τους νόμους στην μειοψηφία των “παραβατικών”!
Αυτό θα κριθεί από δω και μπρός. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία πειθάρχησε στην καραντίνα! Τώρα που αίρεται η καραντίνα, πρέπει να επιβληθούν οι αυστηροί κανόνες και στους συστηματικά “παραβατικούς”… Κι αυτό είναι το πιο κρίσιμο απ’ όλα!

Σχόλια