Κίνδυνος κατακερματισμού της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας


Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού, σε επιστολή του, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση σήμερα.
«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση Covi με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» έγραψε στην επιστολή του ο Σεντένο, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. «Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», πρόσθεσε.
Η επιστολή εστάλη χθες στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup) --καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.
«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε. «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου -γνωστού ως «κορονο-ομολόγου»-- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης.
Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης -του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)-που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο Σεντένο δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας». ΠΗΓΗ
==================

Ρέγκλινγκ: Η δημιουργία νέου θεσμού για την έκδοση κορονο-ομολόγων μπορεί να χρειασθεί έως και τρία χρόνια

Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού για την έκδοση «κορονο-ομολόγων» μπορεί να χρειασθεί έως και τρία χρόνια, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «κορονο-ομόλογα» θα μπορούσαν να εκδοθούν άμεσα με τη χρήση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ρέγκλινγκ επεσήμανε ότι η Ευρωζώνη εκδίδει ήδη κοινό χρέος, όταν ο ESM δανείζεται από την αγορά για να δανείσει με τη σειρά του χώρες - μέλη της. Όπως είπε, η ΕΕ θα μπορούσε, επίσης, να προχωρήσει σε κοινό δανεισμό μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αντλεί κεφάλαια με βάση τον προϋπολογισμό της, καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία ανήκει από κοινού στις χώρες της ΕΕ. «Αν χρησιμοποιήσουμε τους υφιστάμενους θεσμούς... η ΕΤΕπ θα μπορούσε να το κάνει άμεσα. Ο ESM είναι εδώ. Μπορούν να εκδώσουν αμοιβαιοποιημένο ευρωπαϊκό χρέος», είπε, προσθέτοντας: «Φυσικά, μπορεί να δημιουργηθεί και ένας νέος θεσμός, αν αυτό θέλουν τα κράτη -  μέλη. Θα χρειάζονταν ένα, δύο ή τρία χρόνια και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να διαθέσουν κεφάλαια ή εγγυήσεις ή να εκχωρήσουν μελλοντικά έσοδα».
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν προτείνει τη χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών του ESM (ECCL), ύψους 2% του ΑΕΠ, από τις χώρες - μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, μία κίνηση που θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για απεριόριστες αγορές ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν αυτό χρειαζόταν. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν απέρριψαν την πρόταση αυτή την περασμένη εβδομάδα, αλλά ούτε την ενέκριναν ξεκάθαρα. «Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι η χρήση των υφιστάμενων θεσμών με τα υφιστάμενα μέσα», τόνισε ο Ρέγκλινγκ, αναφερόμενος στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν από την έξαρση του κορονοϊού.
Για τη λήψη πιστωτικής γραμμής (ECCL), μία χώρα θα πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της, κάτι το οποίο δεν θέλει να κάνει η Ιταλία που έχει πολύ υψηλό χρέος. Ωστόσο, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι, δεδομένων των συνθηκών, οι όροι για τη χορήγηση μίας τέτοιας πιστωτικής γραμμής θα μπορούσαν να είναι ελάχιστοι. «Θα έπρεπε επίσης να υπάρχει μία δέσμευση για τον σεβασμό των πλαισίων εποπτείας της ΕΕ (αλλά)... δεν θα ήταν κάτι περισσότερο», είπε.

==================

Σχόλια