ΜΗΠΩΣ Η ΕΕ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ;

Καθηγ. Πέτρος Γρουμπός, Ομότιμος καθηγητής 

Θα αναρωτηθεί κανείς: ποίος είναι ο ομότιμος καθηγητής να κάνει μία τέτοια δήλωση; Ένας απλός καθηγητής, Έλληνας πολίτης, που επαναλαμβάνει ότι με θάρος και σθένος δηλώνουν οι ηγέτες των Ευρωπαικών χωρών.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore, δίνει ένα πρωτοφανές μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ πως αν δεν βοηθήσει επιτρέποντας την έκδοση ευρωομολόγου «ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα χάσει τον λόγο ύπαρξής του», απειλώντας ουσιαστικά με διάλυση της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, με συνέντευξή του σε 3 ιταλικές εφημερίδες έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο να υποχωρήσει και να δεχθεί την λύση αυτή.
Το μήνυμα του Ε.Μακρόν σε Βερολίνο: είναι απλό: «Δεν θέλω αυτή την Ευρώπη - Πρέπει να προχωρήσουμε με το ευρωομόλογο».
 Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε:
«Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων». Παρόμοια μυνήματα έχουν διατυπώσει και πολλές άλλες χώρες, (και η Ελλάδα) της ΕΕ. Μετά την άτυπη εικονοδιάσκεψη της 26ης Μαρτίου 2020, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσαν δήλωση σχετικ­ά με τις δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της επιδημικής έξαρσης της νόσου COVID-19, τη διεύρυνση της ΕΕ, το σεισμό στην Κροατία και την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ως Έλληνας πολίτης εκφράζω την μεγάλη μου απογοήτευση για τα θέματα που συζητήθηκαν και η σειρά των. Μήπως τελικά χαροπαπαλεύει η ΕΕ; Ας αρχίσω από τα εύκολα: το θέμα των εξωτερικών συνόρων τελειταίο στη σειρά και το ανακοινωθέν να αναφέρει «Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα, καθώς και με τη Βουλγαρία, την Κύπρο και άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται με παρόμοιο τρόπο, μεταξύ άλλων και στις προσπάθειες για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» Καταλαβαίνει κανείς πόσο σοβαρά πήραν τα γεγονότα στα Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο 5,3 ριχτερ σεισμός στην Κροατία συζητήθηκε (και σωστά έγινε) αλλά ο 5,6 ρίχτερ σεισμός στη Πάργα που έκανε στις 21 Μαρτίου και άφησε 190 κτίσματα ακατοίκητα δεν αναφέρθηκε καν!Ακόμη και «η διεύρυνση της ΕΕ» είχε μεγαλύτερη σημασία από τη φύλαξη των Ελληνικών=Ευρωπαϊκών συνόρων! Και ας έλθουμε τώρα στην πανδημία του Κορονοϊού. Τι έκανε η ΕΕ; Ένα τίποτα!
Στη «Κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» δηλώνουν: “Η πανδημία της νόσου COVID-19 αποτελεί πρωτοφανή πρόκληση για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και ολοκληρωμένη δράση σε ενωσιακό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τις ευρωπαϊκές μας αξίες και τον τρόπο ζωής μας. Αναγνωρίζουμε την επιβάρυνση που συνεπάγονται αυτά τα μέτρα για όλους τους πολίτες μας και εξαίρουμε το αίσθημα ευθύνης τους. Εκφράζουμε τη βαθύτατη συμπαράστασή μας στα θύματα της πανδημίας και στις οικογένειές τους. Επαινούμε τους επαγγελματίες της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έξαρσης της νόσου για την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειές τους, καθώς και όσους συμβάλλουν παρέχοντας βασικές υπηρεσίες στον πληθυσμό.Θα συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα και τους εξωτερικούς εταίρους μας για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας». ΛΟΓΙΑ-ΛΟΓΙΑ..... ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΟΝΑ-ΕΥΡΟ-ΟΜΟΛΟΓΟ ΠΛΗΡΗ ΑΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ.... Δεν θέλει η Γερμανία ευρω-ομόλογο γιατί υπάρχει σοβαρή «ποιοτική διαφορά» στο αξιόχρεο των χωρών και δεν είναι δυνατόν να δανείζονται όλοι με τους ίδιους προνομιακούς όρους… Προκύπτει, ισχυρίζεται, «ηθικός κίνδυνος» από την αμοιβαιοποίηση του χρέους… Μάλιστα. Πολύ ωραία. Ας δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι αυτό ισχύει. Ερώτημα: «Ηθικός κίνδυνος» δεν υπήρχε όταν η υπόλοιπη Ευρώπη και οι ΗΠΑ χάρισαν τα χρέη στην Γερμανία μετά τον πόλεμο (που η ίδια προκάλεσε!); Και για να το θυμόμαστε….: Το 1953 μαζεύτηκαν με προτροπή των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην περιβόητη Διάσκεψη του Λονδίνου (London Agreement on German External Debts) για να τους κουρέψουν το χρέος. Με την ψιλή μηχανή.
  • Προπολεμικό και μεταπολεμικό ύψους 38,8 δις μάρκων εκείνης της εποχής, όπως είχε υπολογιστεί (μάλλον χαριστικά) από επιτροπή των Συμμάχων. 
Προσοχή, μόνο για το χρέος μιλάμε. Όχι για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις που ξεχάστηκαν κι αυτές στη πορεία καθώς συνδέθηκαν με την οριστική επίλυση του γερμανικού ζητήματος, αλλά κι όταν αυτή επήλθε (με την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990), ουδέποτε ξανασυζητήθηκαν… Στην διάσκεψη του Λονδίνου αποφασίστηκε το κούρεμα του γερμανικού χρέους κατά 62,6%! Αλλά δεν ήταν αυτό μόνο το όφελος για την τότε ομοσπονδιακή Γερμανία. Οι όροι αποπληρωμής ήταν τόσο ευνοϊκοί που αντί για τριάντα χρόνια κατάφερε να το ξεπληρώσει σε λιγότερο από δέκα. Ακριβώς επειδή οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν να μειώσουν τις εξαγωγές τους προς την Γερμανία, ενισχύοντας παράλληλα τις αντίστοιχες γερμανικές, από την πορεία των οποίων θα εξαρτάτο η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους. 
Και βεβαίως στη Γερμανία δόθηκε η ευκαιρία αποπληρωμής στο εθνικό της νόμισμα, δηλαδή φρεσκοτυπωμένα μάρκα από την γερμανική κεντρική τράπεζα! 
  • Και σήμερα πολύ μιλούνε για το Γερμανικό θαύμα! 
  • Για τη Γερμανία με τις πολλές ΜΕΘς. Η Ελλάδα με τα μνημόνια που τις επιβλήθηκαν έκλεινε τις ΜΕΘς ενώ η Γερμανία άνοιγε πολλές. Μόνο που οι πιο πολλοί γιατροί στη Γερμανία είναι ξένοι κια μεταξύ αυτών πολλοί Έλληνες. 
Πλήρωσε ο Ελληνικός λαός να μορφώσει και εκπαιδεύσει τούς γιατρούς που σώζουν τους άρρωστους της Γερμανίας. 
Αυτό είναι ληστεία! 
  • Απαιτούμαι από τη Γερμανία για κάθε Έλληνα ιατρό που εργάζεται σε Γερμανικό νοσοκομείο (κρατικό ή/και ιδιωτικό) να καταβάλει το ποσό των 1,000,000 ευρώ στο Ελληνικό κράτος. 
  • Το ποσό αυτό θα δοθεί στις Ιατρικές Σχολές των Ελληνικών Πανεπιστημίων για χρηματοδότηση μεταδιδακτόρων υποτρόφων για διεξαγωγή ιατρικών ερευνών. 
Πόλεμο έχουμε και τώρα, διαφορετικού τύπου. 
Που δεν τον προκαλέσαμε κιόλας! 
Πώς έχει στα αλήθεια την απαίτηση να ηγεμονεύσει το Βερολίνο στην Ευρώπη, να επωφελείται στις εξαγωγές από την χρήση ενός κοινού νομίσματος και στο τέλος να μην βάζει πλάτη στα δύσκολα; 
Αυτή είναι η «ηθική» του ορθολογικού προτεσταντισμού που επικαλούνται; Αυτή είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ προς τα κράτη μέλη; Η μήπως με το θράσος που τους διακρίνει καλύπτουν πίσω από την επίκληση της ηθικολογίας την διαχρονική τους απληστία; Οι περισσότεροι Γερμανοί έχουν ξεχάσει ή καλύτερα δεν θέλουν να θυμούνται το πρόσφατο παρελθόν τους. 
Και δυστυχώς δεν βρίσκεται κάποιος άλλος στο διεθνές στερέωμα να τους το υπενθυμίσει. 
Γι αυτό και σήμερα μπορούν με ανέξοδα κηρύγματα ηθικής να υπεκφεύγουν από τις πραγματικές ηθικές υποχρεώσεις του.
Γερμανός καθηγητής λέει περίτρανα για τους συμπατριώτες του: «Η παντοδύναμη και ηθικολόγος σήμερα Γερμανία είναι η πρώτη χώρα που θα έπρεπε να γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι να έχεις καλούς συμμάχους, πρόθυμους να σε βοηθήσουν όταν χρειάζεσαι πυλώνες για να ξαναχτίσεις την καθημαγμένη οικονομία σου», έλεγε σε μία συνέντευξη του στην διαδικτυακή έκδοση του “Spiegel” ο Γερμανός καθηγητής Albrecht Ritschl του London School of Economics.
Η Γερμανία λοιπόν φέρει στο ακέραιον την ευθύνη για την πορεία διάλυσης στην οποία έχει μπει η ΕΕ! Τελειώνω με μια φράση που ειπώθηκε από τον Περικλή, τον μεγάλο πολιτικό της αρχαίας Αθήνας και την κατέγραψε έπειτα ο μεγάλος θαυμαστής του, ο Θουκυδίδης στις Ιστορίες του (Ιστοριών, Α, 142): «Οι καιροί ου μενετοί». Που σημαίνει, σ’ ελεύθερη απόδοση, «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε». Είμαι βέβαιος- ότι η ρήση αυτή του Θουκυδίδη εκφράζει στο ακέραιο την σημερινή «αγωνία» της Ευρώπης μας, άρα την «αγωνία» του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Φοβάμαι ότι η Ευρώπη κοιμάτε.
  • Στη τηλεδιάσκεψη των ηγετών τις 26 Μαρτίου, συμφωνήθηκε να ξανασυναντηθούν σε ένα δεκαπενθήμερο για να συζητήσουν προτάσεις του Γιούρογκρουπ για την από κοινού στήριξη των χωρών-μελών… Δηλαδή ένα «γελοίο ναυάγιο» την πιο κρίσιμη στιγμή. Εννοείται ότι στο ενδιάμεσο τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα και πρώτα-πρώτα η Γερμανία και η Γαλλία. Και εμείς σαν καλοί μαθητές θα υπακούσουμε στις αποφάσεις των ισχυρών! Και αν οι λαοί του Βορά αργούν να δράσουν γρήγορα τότε καιρός είναι να δημιουργήσουμε άμεσα (αύριο) την Ένωση Μεσογειακών Κρατών (ΕΜΚ). μΚαιρός είναι οι «9» να βγάλουν τα δικά τους «Ομόλογα». Καιρός είναι η Ελλάδα να λάβει τα δικά της μέτρα και να θωρακίσει την οικονομία της και να εγγυηθεί τη συνοχή του Λαού μας. 
Καθηγ. Πέτρος Γρουμπός, Ομότιμος καθηγητής 

Σχόλια