Πανδημίες και γεωστρατηγικές ανατροπές. Ιστορικά διδάγματα.

Pieter Bruegel the Elder The Triumph of Death (1562), Museo del Prado in Madrid
 Αυτός ο πίνακας είναι μια αλληγορία που απεικονίζει διάφορες μορφές που σχετίζονται με το θάνατο: εγκληματικότητα, εκτελέσεις, ασθένεια, μάχες, αυτοκτονία.
Αλληγορία του θανάτου από την οποία κανείς δεν δραπετεύει, βλέπουμε όλες τις κοινωνικές τάξεις, τους βασιλιάδες, τους καρδινάλιους, τους χαρτοπαίκτες, τους εραστές, ίσους πριν το θάνατο. Ένας σκελετός με άλογο φέρει ένα δρεπάνι και διατάζει μια ορδή σκελετών. Σαφής έμπνευση από τη Βιβλική Αποκάλυψη είναι επίσης η εικόνα δύο σκελετών με δίχτυα, όπως ψαράδες ψυχών. Στην κορυφή του πίνακα βλέπουμε τη θάλασσα και μια ερημική γη, αναγγέλλοντας την αναπόφευκτη μοίρα αυτής της μάχης μεταξύ των ζωντανών και των νεκρών.
Ο πίνακας δείχνει μια πανοραμική εικόνα ενός στρατού σκελετών που κυριαρχούν σε ένα μαυρισμένο, έρημο τοπίο. Οι φωτιές καίγονται σε απόσταση και η θάλασσα γεμίζει με ναυάγια. Λίγα φυλλώδη δέντρα, τα ψάρια βρίσκονται σε σήψη στις όχθες μιας λιμνοθάλασσας γεμάτη από πτώματα. Το 1347-49, η Μεγάλη Πανούκλα κατέστρεψε την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός μειώνεται κατά το ήμισυ (περισσότερο σε ορισμένες περιοχές) στο τέλος της επιδημίας. Επιπλέον, το φαινόμενο επαναλήφθηκε αρκετές φορές μέχρι τον 16ο αιώνα (χωρίς όμως να φτάσει στον ίδιο βαθμό, εντούτοις). Αυτά τα γεγονότα αναμφισβήτητα παίζουν ένα ρόλο στην εμφάνιση μιας έλξης για τα μακάβρια θέματα.
Ωστόσο το λοιμικό θανατικό δεν είναι ο μόνος επεξηγηματικός παράγοντας. Τα μακάβρια θέματα έχουν εντατικοποιηθεί από την Εκκλησία για να προκαλέσουν φόβο για καταδίκη και όχι για φόβο θανάτου. Στην αρχή, απεικονίζουν το αίσθημα ατομικής αποτυχίας. Η ανικανότητα του ανθρώπου συνδέεται με το θάνατο και τη φυσική αποσύνθεση (ειδικά τον 15ο αιώνα). Αυτή η προσέγγιση μεταξύ θανάτου και αποτυχίας δημιουργεί μια αίσθηση μελαγχολίας, λύπης για την εύθραυστη και πολύτιμη ζωή, αλλά όχι για το φόβο του θανάτου. Οι μακάβριες εικόνες μεταδίδουν μια εξύψωση αυτού του συναισθήματος.
Μεταξύ αυτών των εικόνων, βρίσκουμε τους μακάβριους χορούς, οι οποίοι ζωντανεύουν ζευγάρια χορευτών που αποτελούνται από ζωντανούς και νεκρούς, σε μια κοινή εκπροσώπηση. Το θέμα του θριάμβου του θανάτου είναι μια άλλη εκδήλωση της γεύσης για το μακάβριο.
Με πληροφορίες από Wikipedia και από μελέτες για το έργο του Bruegel

 ---------------------------------------
Οι περιγραφές που έφθασαν ως τις μέρες μας από μαρτυρίες ιστορικών είναι ανατριχιαστικές: αρχικό σύμπτωμα, υψηλός πυρετός. 
Στη συνέχεια τα σώματα καλύπτονταν με μολυσμένους λεμφαδένες στη μασχαλιαία και τη βουβωνική χώρα, τα χέρια νεκρώνονταν. Τα βακτήρια έφταναν μέχρι στους πνεύμονες, εμποδίζοντας την αναπνοή. Κάποιοι ασθενείς υπέκυπταν μέσα σε 24 μόλις ώρες. Σε αρκετούς εμφανίζονταν παραισθήσεις, σε κατάσταση παραφροσύνης εξ αιτίας δήθεν πνευμάτων που τους καταδίωκαν ρίχνονταν από τα τείχη της πόλης για να σωθούν. Μ αυτό τον οδυνηρό τρόπο έσπερνε στο πέρασμά της το θανατικό η βουβωνική πανώλη που έπληξε αρχικά την Αίγυπτο το 541, γνωστή ως «Ιουστινιάνεια πανώλη», – που οφείλει το όνομά της στον ομώνυμο Βυζαντινό αυτοκράτορα (527-565) -. "Υπήρξε την εποχή αυτή μια επιδημία πανώλης λίγο έλειψε να εξολοθρεύσει ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή" , σχολιάζει παραστατικά ο ιστορικός Προκόπιος της Καισάρειας στην «Ιστορία των Πολέμων». 
Ο Προκόπιος ως σύμβουλος και στρατιωτικός γραμματέας του στρατηγού Βελισάριου τον ακολούθησε στις νικηφόρες εκστρατείες κατά των Περσών, των Βάνδαλων και των Γότθων. Με άμεση πρόσβαση στο αυτοκρατορικό ζεύγος Ιουστινιανού και Θεοδώρας, γνώριζε τα μυστικά του παλατιού και τις κρατικές υποθέσεις και το σημαντικότερο ήταν αυτόπτης μάρτυρας του λοιμού. Το επόμενο έτος, 5.000 άνθρωποι κατά τον Προκόπιο, 16.000 κατά τον Ιωάννη της Εφέσου πέθαιναν καθημερινά από την επιδημία στην Κωνσταντινούπολη. “Η μυρωδιά ανυπόφορη, δεν ξέρουμε πλέον τι να κάνουμε με τα πτώματα». "Δεν υπήρχε ψυχή στους δρόμους, και αν συναντούσαμε κάποιον, ήταν γιατί μετέφερε κάποιο νεκρό ", αφηγείται ο Προκόπιος. Τη δραματική κατάσταση συμπυκνώνει η αφήγηση στη Χρονογραφία του Θεοδόσιου «μένειν ατάφους τους τεθνεώτας δια το μην εξαρκείν τους κραββάτους των εκκλησιών και των οίκων, εκφέρειν αυτούς». Θύμα της πανώλης και ο ίδιος ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός που νόσησε βαριά και η κατάστασή του κρίθηκε από τους γιατρούς του παλατιού ανεπίστρεπτη κρίνοντας μάλιστα πως έπρεπε να λυθεί άμεσα το θέμα της διαδοχής προκαλώντας την οργίλη αντίδραση της Αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Η επιβίωσή του Ιουστινιανού συνδέθηκε με τη θαυματουργική ιατρική, δηλ. θαύμα: παρουσιάστηκαν σε όραμα οι Άγιοι Ανάργυροι και τον θεράπευσαν: «…ἔς ὄψιν ἐλθόντες ἐσώσαντο οἱ ἅγιοι οὗτοι, ἐκ τοῦ παραδόξου καί τοῦ παραλόγου, καί ὀρθόν ἔστησαν…». (Τσιάμης, Κωνσταντίνος, Ιστορική και επιδημιολογική προσέγγιση της πανώλους κατά τους βυζαντινούς χρόνους (330-1453 μ.Χ.) Διδακτορική διατριβή, ΕΚΠΑ, 2010). Σε θαυματουργική ίαση με τα λείψανα της Αγίας Ειρήνης αποδόθηκε η θεραπεία του Ιουστινιανού από αρθρίτιδα όπως και του αφροδίσιου νοσήματος (πιθανόν γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας), μετά από θαύμα του οσίου Σαμψών και παρέμβαση της Παναγίας, νόσημα που του μετέδωσε μάλλον η αρχικά ερωμένη και μετέπειτα σύζυγός του Θεοδώρα, λίγο καιρό μετά από τη γνωριμία τους. Πιθανολογείται ότι το αφροδίσιο αυτό νόσημα μεταδόθηκε στον αυτοκράτορα λόγω της παραμονής της Θεοδώρας σε οίκους ανοχής.
Με την πανδημία του λοιμού μόλις το καλοκαίρι του 542 η Κωνσταντινούπολη έχασε το ένα τρίτο του πληθυσμού της.
Στη Ρώμη το 590, η μάστιγα είχε ως θύμα της ακόμη κι έναν Πάπα, τον Πελάγιο τον 2ο. Ακολουθώντας τις εμπορικές οδούς, η επιδημία απλώθηκε σαν αναμμένη πυρίτιδα στα λιμάνια της Δυτικής Ευρώπης. Συγκλονιστική η εικόνα στη Γαλατία: " Όπως δεν υπήρχαν πλέον φέρετρα και σανίδες, έθαβαν δέκα ή περισσότερους στον ίδιο λάκκο. Σε μια Κυριακή, στη βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Clermont, θάφτηκαν γύρω στα τριακόσια νεκρά σώματα ", αναφέρει ο Grégoire de Tours στην Histoire des Francs. Οι πρώτες πέντε δεκαετίες της πανδημίας - η οποία διήρκεσε από 541 έως 767 - ήταν οι πιο θανατηφόρες. Αν και είναι δύσκολο να γίνει ακριβής εκτίμηση με τα μέσα της εποχής αυτή η πανδημία αφάνισε πληθυσμούς. "Εκτιμάται ότι η πανούκλα του Ιουστινιανού είχε εξοντώσει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της λεκάνης της Μεσογείου", σημειώνει ο καθηγητής της ανοσολογίας Norbert Gualde, συγγραφέας της μελέτης «Comprendre les épidémies : la coévolution des microbes et des hommes» (Κατανοώντας τις επιδημίες: Η συνέλιξη των μικροβίων και των ανθρώπων.)
Η πανδημία αυτή σήμανε ουσιαστικά το τέλος της Αρχαιότητας, και την αρχή του Μεσαίωνα. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βγήκε αποδυναμωμένη και στις μακρινές επαρχίες της οι εισβολείς κέρδιζαν συνεχώς εδάφη.
Στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, θα χρειαστούν περισσότεροι από δώδεκα αιώνες για να ανακτηθεί το επίπεδο πληθυσμού της εποχής! Αυτή η πανούκλα θα αλλάξει μόνιμα τη γεωπολιτική: υπό τον Ιουστινιανό, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Είναι στα πρόθυρα της επανάκτησης της δυτικής Μεσογείου και επιστροφής σε μια ενοποιημένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αλλά η επιδημία κυριάρχησε τη δύναμη του Βυζαντίου και εξασθένησε την Περσία, τις δύο υπερδυνάμεις τότε. Νέοι παίκτες αναδύονται. Τον επόμενο αιώνα, οι μουσουλμάνοι άρχισαν την κατάκτηση της Ανατολής.
Εξασθενημένη, η Περσία πέφτει στα χέρια των Αράβων ιππέων. Η βυζαντινή αυτοκρατορία από την πλευρά της παραχωρεί το μισό της επικράτειάς της. Την ίδια στιγμή, η Δυτική Ευρώπη, τραυματισμένη από την επιδημία, αφήνεται στο έλεος του Θεού: ο κλήρος γίνεται ο πραγματικός κυρίαρχος του ευρωπαϊκού πολιτικού παιχνιδιού.
"Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατέρρευσε", δήλωσε ο καθηγητής Norbert Gualde, "και έδωσε θέση σε νέες ηγεμονίες: το Ισλάμ στην Ανατολή και τον Χριστιανισμό στη Δύση. "Μια ανατροπή που σηματοδοτεί το τέλος της Αρχαιότητας και την αρχή του Μεσαίωνα».

-----------------
ΤΟ ΑΛΙΕΥΣΑ ΣΤΟ FB 
==============
Blogger: 
Nα και μια παράμετρος που μπορεί να είναι καθοριστική στην εξέλιξη των πραγμάτων. (Αν είναι αλήθεια, τότε ο Ερντο πρέπει ν' ανησυχεί. Η Τουρκία έχει παράδοση στο ...κρέμασμα ηγετών της!)

Σχόλια