Η Εστία διακρίνει σωστά τις ευθύνες Σημίτη, δεν βλέπει όμως τις ευθύνες κανενός άλλου

Ο Γιούνκερ κατηγορεί Σημίτη για πλαστογραφία με την ΟΝΕ -Μουγκάθηκε ο τέως Πρωθυπουργός;
15 Φεβρουαρίου 2020

«Η Ελλάς μπήκε στην Ευρωζώνη με λάθος Βάση» – Εμουγγάθη ο τέως Πρωθυπουργός; Πέντε ημέρες σιωπής μετά τη συνέντευξη

Μια πολιτική βομβα πρώτου μεγέθους, ιδιαιτέρως μεγάλης ισχύος, εξαπέλυσε ομιλών στον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και του Eurogroup παλαιότερα, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ. Δήλωσε σχεδόν ευθέως ότι η Ελλάς έγινε μέλος της ΟΝΕ με πλαστά στοιχεία!

Η «Εστία» αντελήφθη από την πρώτη στιγμή την ιστορική σημασία αυτών των δηλώσεων. Αλλά αυτήν τη φορά εν αντιθέσει με την πάγια πρακτική της δεν ανέδειξε αμέσως το θέμα με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις Γιούνκερ. Απεφάσισε να περιμένει. Ήθελε να δώσει χρόνο στους πρωταγωνιστές να αντιδράσουν. Και στον κ.Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ και φυσικά σε όλο το πολιτικό και μιντιακό σύστημά μας. Ο εξόχως ενδιαφέρων διάλογος που είχε ο Αλέξης Παπαχελάς με τον Πρόεδρο Γιούνκερ στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι ως εξής:

Αλέξης Παπαχελάς: «Πιστεύετε ότι ήταν λάθος και της Κομισιόν τότε που δεν υπήρχε αυστηρή επίβλεψη;»

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Δεν ήταν μόνο λάθος της Κομισιόν. Έφταιγε το Συμβούλιο των Υπουργών. Τότε ήταν η Κομισιόν του Μπαρόζο το 1998-99, η Κομισιόν ζήτησε την έγκριση των Υπουργών Οικονομικών να ελέγξουν τα στατιστικά στοιχεία των χωρών -μελών μέσω της EUROSTAT. Και δυστυχώς ήμουν μεταξύ αυτών που είπαν: ‘Όχι, όχι. Η Κομισιόν έχει αρκετές εξουσίες. Αφήστε τις χώρες-μέλη να ελέγξουν μόνες τα στοιχεία τους’. Αυτό ήταν τεράστιο λάθος. Αν είχε η Κομισιόν το δικαίωμα να ελέγξει τα στοιχεία, και το ιστορικό των στοιχείων, δεν θα ήταν δυνατό για την Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη με λάθος βάση. Δεν ήταν λάθος της ‘αναθεματισμένης’ Κομισιόν, δεν ήταν δικό μου. Ήταν λάθος του Συμβουλίου και εγώ ήμουν μέλος του.».

Βεβαίως είναι γνωστό γιατί το Συμβούλιο αντέδρασε στο αίτημα της Κομισιόν. Γιατί είχαν και άλλα κράτη μέλη της Βορείου Ευρώπης σκελετούς στην ντουλάπα τους. Αλλά αυτό δε αναιρεί την βόμβα που εξαπέλυσε ο Γιούνκερ σε κομψά διατυπωμένη γλώσσα για την πλαστότητα των στοιχείων της Ελλάδος όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην ΕΕ επί κυβερνήσεως Σημίτη. Οι παλαιότεροι θυμούνται μάλστα ότι οι Έλληνες ΥΠΟΙΚ επί τη βάση αυτών των ανακριβών στοιχείων παρίσταντο στις συνεδριάσεις του Eurogroup με τουπέ και… περιέπαιζαν τους Γερμανούς συναδέλφους τους, ότι τάχα δεν πληρούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ για το ύψος του ελλείμματος, ενώ η Ελλάς τα τηρούσε (7,5% έδειξε όμως το πραγματικό έλλειμμα η απογραφή του 2004).

Αναμέναμε μετά από αυτή την πολιτική βόμβα που εξαπέλυσε ο Γιούνκερ κατά της περιόδου Σημίτη να τοποθετηθούν κατά σειρά ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Σημίτης φαίνεται μετά πέντε ημέρες σιωπής που μεσολάβησαν από τη μετάδοση της συνέντευξης ότι… εμουγγάθη! Δεν εντυπωσιαζόμαστε βεβαίως. Μουγγός ειναι για τα κρίσιμα μετά το 2004. Μπορεί να γράφει ανέτως άρθρα για την σοσιαλδημοκρατία και να νουθετεί αφ’υψηλού τα κόμματα, αλά όταν πρόκειται για τις δικές του ευθύνες και τις δικές του ημέρες «άλαλα τα χείλη των ασεβών».

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΠΗΓΗ
Blogger: Που είναι αυτό το πολιτικό σκύβαλλο να απαντήσει στον Γιούνκερ; Για άλλα έχει έτοιμες απαντήσεις, σ' αυτό κρύβεται...(Malakas είναι να βγει να μιλήσει! Αν μιλήσει πρέπει να αναφερθεί στο γνωστό swap, που όλως "περιέργως" έχει μεγάλη ουρά! Τόσο μεγάλη που μπορεί να χρησιμεύσει στο να κρεμασθούν ουκ ολίγοι, μαζί με τον θλιβερό σημιτάκο...)

Σχόλια