Αιγαίο: αρχίζουν οι ντόπιοι να σκέφτονται τη μετανάστευση!


Μεταναστευτικό: Το 65% των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου θεωρεί απειλή τους μετανάστες

21.02.2020
Tο 65% των κατοίκων στο Βόρειο Αιγαίο θεωρεί «απειλή για τη χώρα» τους μετανάστες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση που ζήτησε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Απειλή για την Ελλάδα θεωρεί τους πρόσφυγες και μετανάστες το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κapa Research για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Η έρευνα είναι αποκαλυπτική για τη στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (90%) πιστεύει ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το νησί τους!
Οι αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εντοπίζονται στους εξής τομείς: ψυχολογία, υγεία, τουρισμός, καθαριότητα.
Παράλληλα, το 78% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.
Οι νησιώτες εκτιμούν ότι ο τουρισμός και η ασφάλεια έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο lesvosnews.net, το 30% των κατοίκων του βορείου Αιγαίου δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού που σκέφτεται να φύγει από τα νησιά λόγω μεταναστευτικού.
Στο ερώτημα «ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής που κατοικείτε σήμερα;», το 79% απαντά πως είναι το μεταναστευτικό. Το ποσοστό αυτό, στη Λέσβο φτάνει το 83%, στη Χίο το 89% και στη Σάμο το 84%.
Η στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό:
Όσον αφορά στο ερώτημα για τη στάση των πολιτών απέναντι στο μεταναστευτικό, οι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου έδωσαν τις εξής απαντήσεις:
  • Το 65% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».
  • Το 21% απάντησε ότι «η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων».
  • Το 10% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία».
  • Το 4% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.
Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, σε δείγμα 1.203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020.
Πηγή: sputniknews.gr
=================

Μυτιληνιοί και Χιώτες υπερασπίζονται την Ελλάδα

Λαική Συνέλευση κατοίκων Μανταμάδου

«Ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδης κατά τη συνέλευση στον Μανταμάδο που πραγματοποιήθηκε με παρουσία πλήθους κόσμου το βράδυ της Κυριακής.
Ο κ. Τζελαϊδης αναφέρθηκε ότι ενημερώθηκε για την περιοχή Καράβα που στη συνέχεια επιτάχθηκε από την κυβέρνηση από τον «Ν» και τον συντάκτη μας, Θράσο Αβραάμ, καταλήγοντας «Πάμε μαζί και θα κερδίσουμε», ενάντια στη νέα δομή που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών. Το σύνθημα τόνισε θα είναι οι καμπάνες.
Ο πρώην πρόεδρος του χωριού, κ. Σταμάτης τόνισε ότι «άπαξ και εμφανιστούν τα ΜΑΤ, θα πρέπει να εμφανιστεί το μισό νησί. Μόνο με κόσμο ειρηνικά, με τα στήθια μας, μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια», πρόσθεσε.
Να σημάνει συναγερμός σε όλο το νησί, επεσήμανε μεταξύ άλλων η βουλέυτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα

Προσφυγικό: Κινητοποιήσεις ενάντια στα κλειστά κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο

23 Φεβρουαρίου 2020
Την πλήρη εναντίωσή τους στη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών εξέφρασαν κάτοικοι και φορείς σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έχουν στηθεί ομάδες περιφρούρησης προκειμένου να εμποδιστούν οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών, στα σημεία επίταξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Με εκδρομή στη θέση Καράβα-Καβακλή που έχει επιτάξει η κυβέρνηση για τη δημιουργία δομής μεταναστών και προσφύγων, αντέδρασαν την Κυριακή, γυναίκες από τον Μανταμάδο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών του χωριού.
Γυναίκες με μικρά παιδιά συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ φύτεψαν συμβολικά και μία ελιά, δηλώνοντας έτσι ότι οι διαμαρτυρίες θα γίνουν ειρηνικά. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, στο Πολύκεντρο Μανταμάδου αλλά και στις γύρω κοινότητες της περιοχής πραγματοποιήθηκαν μαζικές λαϊκές συνελεύσεις κατά τις οποίες συγκροτήθηκαν ομάδες περιφρούρησης, οι οποίες θα βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή αλλά και θα μετακινήσουν κόσμο εκεί από όλα τα χωριά, σε περίπτωση που εμφανιστούν μηχανήματα που θα πραγματοποιήσουν εργασίες δημιουργίας της δομής.
Με τα όρια του νησιού να έχουν γίνει στενότερα για όλους και αντιδρώντας στις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο αντιρατσιστική πορεία στην αγορά της Μυτιλήνης, με συνθήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης και κατά του εθνικισμού. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν τόσο στη Σάμο όσο και στην Κω, νησιά που έχουν επίσης μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων αιτούντων άσυλο.
Πηγή: https://www.cnn.gr/news/ellada/story/208729/prosfygiko-kinitopoiiseis-enantia-sta-kleista-kentra-se-mytilini-xio-kai-samo

Δακρυγόνα στο λιμάνι της Μυτιλήνης, κλούβες ΜΑΤ και στη Χίο

24 Φεβρουαρίου 2020
Άρχισαν τα όργανα σε Λέσβο και Χίο, όπου οι κάτοικοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης για νέες κλειστές προσφυγικές δομές μέσω επίταξης χώρων.
Γύρω στις 11 το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ αναμένεται η άφιξη πλοίου με δεκάδες αστυνομικούς, εμφανίστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης δύο κλούβες των ΜΑΤ και με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν το συγκεντρωμένο πλήθος.
Στο σημείο παραμένουν τα απορριμματοφόρα του δήμου Μυτιλήνης, προκειμένου να εμποδίσουν τυχόν αποβίβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
Λίγα λεπτά αργότερα αποκλείστηκε και το λιμάνι Σιγρίου από απορριμματοφόρα του Δήμου Δυτικής Λέσβου.
Την ίδια ώρα, δύο κλούβες με ΜΑΤ έκαναν…απόβαση και στο λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αναμένεται να καταπλεύσει σύμφωνα με πληροφορίες το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Bue Star Naxos», το δεύτερο πλοίο με αστυνομικούς που στέλνει η κυβέρνηση στα νησιά.
Σημειώνεται πως το σύνθημα δόθηκε σε Μανταμάδο, Κάπη και Κλειώ, καθώς χτύπησαν οι καμπάνες και οι κάτοικοι κατέβηκαν στην Καράβα για να «υποδεχτούν» τα ΜΑΤ.
Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/232644_dakrygona-sto-limani-tis-mytilinis-kloybes-mat-kai-sti-hio

Στον απόηχο των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε σήμερα γενική απεργία και οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς. https://www.stonisi.gr/post/7142/apergia-kai-sygkentrwsh-gia-th-via

Διαβάστε επίσης

Σχόλια