Γιατί ο Τραμπ διέταξε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί


Γιατί ο Τραμπ διέταξε την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, Κώστας Γρίβας
Γρίβας Κώστας Η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη από τις ΗΠΑ κλείνει με τον χειρότερο τρόπο για την αμερικανική στρατηγική μια σειρά παράλογων στρατηγικών αποφάσεων που είχε ξεκινήσει με την (αυτο)καταστροφική επίθεση στο Ιράκ το 2003. Και ας μην βιαστούμε να κατηγορήσουμε τον πρόεδρο Τραμπ για οτιδήποτε. Γιατί η ενέργεια αυτή προέκυψε ως περίπου νομοτελειακό αποτέλεσμα κωμικοτραγικών λαθών της αμερικανικής πολιτικής που είχαν ξεκινήσει από τότε. Συγκεκριμένα, με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί οι ΗΠΑ προσπαθούν (;) να ελέγξουν την ιρανική παρουσία στο Ιράκ, την οποία όμως αυτοί προκάλεσαν με την εισβολή στο Ιράκ το 2003. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Ήδη από τότε, μια στοιχειωδώς λογική ανάλυση των δεδομένων, η οποία δεν απαιτούσε παρά βασικές γνώσεις ιστορίας και διεθνούς πολιτικής, κατέληγε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι η καταστροφή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν θα οδηγούσε στη δραστική ενίσχυση του Ιράν.
Όχι μόνο γιατί το Ιράκ αποτελούσε φράγμα του Ιράν, αλλά και γιατί το καθεστώς του Σαντάμ στηριζόταν στους Σουνίτες και κρατούσε υπό έλεγχο τη σιιτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού. Η καταστροφή του καθεστώτος Σαντάμ απελευθέρωσε το Ιράν από τον πιο επίφοβο εχθρό του και του προσέφερε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τους Σιίτες του Ιράκ και να το μετατρέψει, εν πολλοίς, σε προέκτασή του.
Όσο δε για τους Ιρακινούς Σουνίτες, ούτε αυτοί έγιναν φιλοαμερικανοί. Αντιθέτως οδηγήθηκαν προς το ISIS και διάφορες άλλες ένοπλες αντιαμερικανικές οργανώσεις. Ακόμη και οι ξεκάθαρα φιλοαμερικανοί Κούρδοι, μετά το "άδειασμά" τους από την Ουάσινγκτον, έχουν καταστεί αμφίβολος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Όμως, το "φλερτάρισμα" με τους Κούρδους είχε προφτάσει να δηλητηριάσει ανεπανόρθωτα τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Αμερικανοί, δαπανώντας τρισεκατομμύρια δολάρια και θυσιάζοντας τη ζωή και την αρτιμέλεια χιλιάδων στρατιωτών τους, εν τέλει αυτό που κατάφεραν ήταν να διαταράξουν τις σχέσεις τους με τους πάντες και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο Ιράν. Και τίθεται ένα πολύ απλό ερώτημα. Πώς μπόρεσαν να τα κάνουν τόσο χάλια; Ένα μέρος της απάντησης είναι ότι, σε αντίθεση με την κυρίαρχη αντίληψη, οι ΗΠΑ ποτέ δεν είχαν ορθολογική και συγκροτημένη μακρόπνοη στρατηγική.

Ανορθολογισμός Αμερικανών στρατηγιστών

Ίσως ο πιο καθιερωμένος και επίμονος μύθος στον μηχανισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν συγκροτημένο, ορθολογικό και μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίο ακολουθούν με συνέπεια. Αυτή η αντίληψη δεν σχετίζεται με το πόσο "φιλοαμερικανός" ή "αντιαμερικανός" είναι κανείς.
Ακόμη και οι πιο παθιασμένοι επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν ακράδαντα ότι κάποια ιερατεία σοφών στην Ουάσιγκτον σχεδιάζουν με παγερό και κυνικό ρεαλισμό τις κινήσεις των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκακιέρα με ορίζοντα δεκαετιών. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν και πλείστοι Αμερικανοί αναλυτές, η αμερικανική στρατηγική μαστίζεται από "προσήλωση σε ένα σημείο" (focalism) και από "μονοχρονική" (monochronic) ανάγνωση των τεκταινομένων.
Δηλαδή, οι Αμερικανοί δυσκολεύονται να δουν τη συνολικότερη συστημική δομή μέσα στην οποία λειτουργεί κάποιο σημείο στον πλανήτη και συνακόλουθα δεν μπορούν να αντιληφθούν τις ευρύτερες συνέπειες των ενεργειών τους στο σημείο αυτό, ιδιαίτερα σε βάθος χρόνου, πολλώ δε μάλλον να κάνουν μακροχρόνιους σχεδιασμούς.
Επιπροσθέτως, οι ΗΠΑ είναι ένα νεαρό έθνος, η σχηματοποίηση του οποίου ολοκληρώθηκε πολύ πρόσφατα, μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα. Αποτέλεσμα είναι να έχουν μια "νεανική ορμή" που δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό. Αντιθέτως, κυριαρχεί μια υπερβάλλουσα πίστη στις ικανότητες του έθνους να αντιμετωπίσει αυτοσχεδιάζοντας κάθε απρόβλεπτη πρόκληση.

Θεός, αλαζονεία και νεοσυντηρητικοί

Την κατάσταση επιδεινώνει με ακραίο τρόπο, το "θεολογικό" στοιχείο, το οποίο είναι κυρίαρχο στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, από τη γέννησή τους μέχρι και σήμερα, θεωρούν ότι είναι ένα έθνος με σαφώς ανώτερη ηθική ποιότητα από ότι τα υπόλοιπα, το οποίο έχει λάβει από τον Θεό την αποστολή να επιβάλει "πανανθρώπινες" αξίες στον υπόλοιπο κόσμο.
Η έτσι και αλλιώς τεράστια αλαζονεία που προκαλεί αυτή η θρησκευτικού τύπου ανάγνωση του ρόλου της χώρας στα διεθνή γεωπολιτικά δρώμενα, έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη μετά τη "νίκη" της Δύσης στον Ψυχρό Πόλεμο. Το γεγονός αυτό όχι μόνο επιβεβαίωσε τη "θεϊκή αποστολή" των ΗΠΑ αλλά δημιούργησε μια παρανοϊκή αίσθηση απόλυτης παντοδυναμίας.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η κυριαρχία στο πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ των λεγόμενων νεοσυντηρητικών (neocons). Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονταν, εν πολλοίς, από την αμερικανική τροτσκιστική αριστερά και για τον λόγο αυτό αντιμετωπίζονταν με μεγάλη καχυποψία, έως και απέχθεια, από τους "κανονικούς" συντηρητικούς.
Παραθέτοντας μια προσωπική εμπειρία, κατά τη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού προγράμματος στην Ουάσινγκτον το 2006, ένα στέλεχος της συντηρητικής δεξαμενής σκέψης CATO είχε χαρακτηρίσει στον υπογράφοντα τους νεοσυντηρητικούς, που κυριαρχούσαν τότε στην κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπους του νεότερου, ως "νεοριζοσπάστες" (neoradicals).
Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε την επίδραση των ανθρώπων αυτών στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με όσο το δυνατόν πιο απλά λόγια, θα λέγαμε ότι πήραν τις θεωρίες της "εξαγωγής της επανάστασης" του Τρότσκι και της δημιουργίας "επαναστατικών εστιών" (foco) του Τσε Γκεβάρα, αντικατέστησαν τη λέξη «επανάσταση» με τη λέξη "δημοκρατία" (όπως αυτοί την εννοούν φυσικά) και προσπάθησαν να την εφαρμόσουν στη Μέση Ανατολή αλλά και σε άλλα σημεία του κόσμου. Ξεκίνησαν με την αυτοκαταστροφική εισβολή στο Ιράκ και συνέχισαν με την υποδαύλιση της λεγόμενης "Αραβικής Άνοιξης". Τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε.

Ψευδαισθήσεις και παραλογισμός

Επίσης, εν μέρει αίτιο και εν μέρει αποτέλεσμα αυτού του κοκτέιλ παρανοϊκού ανορθολογισμού στην αμερικανική γεωστρατηγική, ήταν ο λεγόμενος "Πόλεμος ενάντια στην Τρομοκρατία" στον οποίο (αυτό)εγκλωβίστηκαν οι ΗΠΑ μετά την 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Αυτός ήταν ένας απροσδιόριστος πόλεμος, με απροσδιόριστους στόχους, εναντίον απροσδιόριστων αντιπάλων, ο οποίος, για να δικαιολογήσει τον εαυτό του, θα έπρεπε να αναπαράγεται διαρκώς με "νίκες" εναντίον υπαρκτών και ανύπαρκτων εχθρών. Έτσι, η καταστροφή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν "ορθολογικοποιήθηκε" μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
Για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, η γρήγορη επιτυχία που πέτυχε το μείγμα Ειδικών Δυνάμεων, αεροπορικών "έξυπνων" όπλων προσβολής ακριβείας και φίλιων ντόπιων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενίσχυσε έτι περαιτέρω την αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ. Έτσι, οι μικρόνοες νεοσυντηρητικοί θεώρησαν ότι η κατάληψη και καθυπόταξη του Ιράκ ήταν θέμα εβδομάδων και θα ακολουθούσε το Ιράν.
  • Το αποτέλεσμα ήταν οι ΗΠΑ να εγκλωβιστούν σε έναν παρατεταμένο και παράλογο πόλεμο χωρίς καθαρές στοχοθετήσεις, να διαταράξουν τις σχέσεις τους σχεδόν με τους πάντες στη Μέση Ανατολή, να δημιουργήσουν το ISIS και κυρίως να ενισχύσουν το Ιράν καθιστώντας το κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή. Και τώρα με σπασμωδικές κινήσεις, όπως ήταν η δολοφονία του Σουλεϊμανί, προσπαθούν να ξαναμπούν στον παιχνίδι.
  • Εν κατακλείδι, δεδομένου ότι η καρικατούρα υψηλής στρατηγικής που υπάρχει στη χώρα μας κυριαρχείται από την αντίληψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργεί ως εξάρτημα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο αφέντης μας ίσως να μην είναι και τόσο έξυπνος όσο έχουμε την τάση να πιστεύουμε…
============================

Lavrov: Με τη δολοφονία Soleimani οι ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Lavrov: Με τη δολοφονία Soleimani οι ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών  Sergei Lavrov με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif προκειμένου να συζητήσουν για τη δολοφονία του Qassem Soleimani. 
«Ο Lavrov εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον Ιρανό ομόλογό του για τη δολοφονία», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Οι δύο υπουργοί τόνισαν ότι τέτοιες ενέργειες από τις ΗΠΑ παραβιάζουν κατάφωρα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
=======================

Εκατομμύρια Ιρανών τιμούν τον Μάρτυρα...

---------------
  • Ποιος θα εκδικηθεί το αίμα του πατέρα μου; Όλοι εμείς!

    ...

    Ο Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος Diego Fusaro, απαντάει και τα λέει όλα:
    «Το λέω apertis verbis [με ξεκάθαρα λόγια]. Και χωρίς γλυκανάλατες περιφράσεις.
    Δεν νομιμοποιώ την αντίσταση του Ιράν προς τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό: την εκθειάζω.
    Ο μόνος νόμιμος πόλεμος είναι αυτός της αντίστασης που κάθε λαός μπορεί κι οφείλει να κάνει όταν του επιτίθενται.
    Αυτή είναι η περίπτωση του Ιράν, του επόμενου στόχου των δύο αχρείων κρατών, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. 
    Το Ιράν είναι η γη των Περσών, οι οποίοι -ο Κύρος, ο Ξέρξης, ο Δαρείος- ήταν ίσοι με τους Έλληνες από την άποψη της αξιοπρέπειας, του πολιτισμού. Μπορεί η Ουάσιγκτον, το λίκνο του πολιτισμού του χάμπουργκερ και οι έξυπνες βόμβες, να ισχυριστεί πραγματικά ότι είναι ο δάσκαλος του πολιτισμού για τον κόσμο;
    Ο πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν βρίσκεται πλέον κοντά. Χωρίς αν και ναι μεν αλλά, είναι απαραίτητο να είμαστε με το Ιράν, σίγουροι ότι ο Πούτιν θα το υποστηρίξει εναντίον των βαρβάρων της Ουάσινγκτον. 
    Πρέπει να αγωνιστούμε για έναν πολυπολικό και πολυαρχικό κόσμο, εναντίον της μονοπωλιακής κυριαρχίας των ΗΠΑ».

    Ο Ιταλός κομμουνιστής φίλος Massimo Marzano, τα λέει απλούστερα:
    «Η δολοφονία του στρατηγού Soleimani υπεισέρχεται στο σχέδιο κατάκτησης των Ιρανικών ενεργειακών πόρων από τις ΗΠΑ. Όποιος είναι κομμουνιστής και δεν συμπαραστέκεται στο Ιράν, είναι δούλος των yankees απληροφόρητος!».
     ===============

    Ιράν-σιίτες: Συγκλονιστική ανάρτηση του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη
     «Μάρτυρας» έγινε, σύμφωνα με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανική επιδρομή κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μετά από εντολή του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.

    Στην επίσημη ιστοσελίδα του Χαμενεΐ στο Instagram αναρτήθηκε μια εικόνα που παρουσιάζει τον εγγονό του προφήτη Μωάμεθ, ιμάμη Χουσεΐν ιμπν Αλί, να αγκαλιάζει προστατευτικά τον δολοφονημένο διοικητή της Δύναμης Κουντς, ο οποίος έχει αίματα στο πρόσωπο. Ο ιμάμης Χουσεΐν αποτελεί εμβληματική φυσιογνωμία τόσο στο σουνιτικό όσο και στο σιιτικό Ισλάμ ως απόγονος του Μωάμεθ.

    Η συμβολική εικόνα είναι έργο του Ιρανού ζωγράφου Χασάν Ρουχ αλ Αμίν και φιλοτεχνήθηκε κατά παραγγελία για την ιστοσελίδα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, σύμφωνα με την «Ομάδα Νέων Δημοσιογράφων του Ιράν», ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο προσκείμενο φιλικά στην κυβέρνηση. 
    ===========================
    .....

    "....Τα ΜΜΕ κι η δημοσιογραφική πορνεία κάνουν τα πάντα για να μην κατανοήσει η διεθνή κοινή γνώμη τη βαρύτητα, το τι σημαίνει η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Qassem Soleimani για την παγκόσμια κοινότητα, την Ανθρωπότητα, τον Πολιτισμό.
    Ο Adil Abdul-Mahdi al-Muntafiki, πρωθυπουργός του Ιράκ, τεκμηριώνοντας την πρόταση του στην Ιρακινή βουλή για απομάκρυνση των αμερικάνικων δυνάμεων από τη χώρα του -πρόταση που υπερψηφίστηκε με την απουσία-άρνηση των Κούρδων βουλευτών-, αποκάλυψε στην ολομέλεια της βουλής ένα συγκλονιστικό γεγονός, που περιέργως δεν αναφέρει κανένα ΜΜΕ: «Ο στρατηγός Soleimani πήγαινε στη Βαγδάτη κατόπιν πρόσκλησης από τον πρωθυπουργό του Ιράκ, διότι του ζητήθηκε από τις ΗΠΑ ώστε να υπάρξει μια διαμεσολάβηση, να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν και μάλιστα κατόπιν προσωπικού αιτήματος του προέδρου Τράμπ».
    Ο στρατηγός Qassem Soleimani βρισκόταν στο Ιράκ σε μια... επίσημη διπλωματική αποστολή, έφθασε με κανονική γραμμή πολιτικής αεροπορικής πτήσης κι αφού ήταν κατόπιν πρόσκλησης του Ιρακινού πρωθυπουργού και του Αμερικανού προέδρου για διπλωματικές συνομιλίες, δεν πάρθηκαν τα μέτρα προστασίας που πάντα λάμβανε ο στρατηγός.
    Ο πρόεδρος Τράμπ που βάσισε την εκλογή του στο "Όχι πόλεμο με το Ιράν, αλλά μπίζνες..."  -απέναντι στην Κλίντον που δήλωνε πως την επόμενη της εκλογής της θα κήρυσσε πόλεμο εναντίον του Ιράν-, δίνει μια ευκαιρία διπλωματικού διαλόγου σ' ένα Ιράν που προσπαθούν να γονατίσουν με εμπάργκο, όπως την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Συρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Έτσι με δόλο παγίδευσαν τον στρατηγό της Διπλωματίας, τον Άνθρωπο που εξολόθρευσε τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους", της Αλ Κάιντα με τα παρακλάδια της και τον "ελεύθερο συριακό στρατό" του Ερντογάν, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης... και να μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ και της επίσημης Ελλάδας.
    Είχαμε μια πολιτική δολοφονία, ενός διπλωμάτη σε αποστολή, που αποδείχθηκε μια παγίδα του Τράμπ, ή των μυστικών υπηρεσιών, του βαθύ κράτους Cia-πολυεθνικών-"Δημοκρατικών";
    Τώρα πλέον το ερώτημα δεν έχει καμία σημασία. Είτε έδωσε προσωπικά την εντολή ο Τράμπ, είτε ενημερώθηκε στις διακοπές του, η μη ανάληψη ευθύνης θα σήμαινε γελοιοποίηση και παραίτηση.
    Ουσιαστικά έχει τελειώσει οριστικά κι αμετάκλητα κάθε δυνατότητα διπλωματικού διαλόγου, όταν ο Ιρακινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε μέσα στη βουλή τη διπλωματική αποστολή του στρατηγού κι είχαμε μια δειλή δολοφονία που δεν συναντιέται ούτε στην περίοδο του ναζισμού και φασισμού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ επιβεβαίωσε και ήδη η βουλή κατέθεσε επίσημο απόφαση-αίτημα-διάβημα στον ΟΗΕ: «Ο στρατηγός Soleimani ταξίδευε επισήμως στο Ιράκ, κατόπιν κοινής πρόσκλησης του Ιράκ και των ΗΠΑ... Διακοπή της πρόσκλησης στη διεθνή συμμαχία για παραμονή ξένων στρατευμάτων στο έδαφος κι αέρα του Ιράκ για καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
    Κατόπιν ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει: «Αν το Ιράν επιτεθεί σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή αμερικάνικο στόχο, οι ΗΠΑ θα κτυπήσουν άμεσα και μάλιστα με δυσανάλογο τρόπο». Επίσης, η δημόσια απειλή για την καταστροφή αρχαιολογικών θησαυρών της Παγκόσμιας Κοινότητας που βρίσκονται στο Ιράν, προκαλεί ανατριχίλα και ο Χίτλερ φαντάζει προοδευτικός δημοκράτης. 52 στόχους της παγκόσμιας πολιτστική κληρονομιάς, απειλεί ότι θα κτυπήσει ο πρόεδρος της ξεδοντιασμένης πάλαι ποτέ υπερδύναμης... και κανένας δημοσιογράφος κι αναλυτής ή πανεπιστημιακός, όλοι με μόνιμα στασίδια διαστρέβλωσης και προπαγάνδας στα ΜΜΕ... δεν ανατριχιάζει.
    ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο "Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών", το Σύνταγμα της παγκόσμιας κοινότητας και του περιβόητου "διεθνούς δικαίου", στο Άρθρο 2, παράγραφος 4, είναι σαφές: «Πάντα τα Μέλη θα απέχωσι εις τας διεθνείς αυτών σχέσεις της απειλής ή χρήσεως βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητος ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οιουδήποτε Κράτους ή καθ ́ οιονδήποτε άλλον τρόπον ασυμβίβαστον προς τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών.»
    Με το έγκλημα των ΗΠΑ... οριστικό τέλος στο αφήγημα "διεθνές δίκαιο", δηλώσεις, αποφάσεις του ΟΗΕ, για όσους ακόμη μπορούν να ισχυριστούν πως υπήρχε "διεθνές δίκαιο".... ΠΗΓΗ
     ==============================

  • Πόσο μακριά βρισκόμαστε από ένα πόλεμο στη Μέση Ανατολή; Εξαρτάται μόνο από το Ιράν…

    • Ο Ζαρίφ κατηγορεί τον Πομπέο για το βίντεο με τους Ιρακινούς να πανηγυρίζουν: “Αλαζόνας κλόουν”

      ---------------

      ....................

      Ολοκληρωτικός πόλεμος

      Επίσης, η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή, αν και ισχυρή, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρούς τριγμούς. Ως εκ τούτου, μια "κόλαση" στο Ιράκ ή και στο Λίβανο σαν αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ιράν με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, δεν θα ήταν εποικοδομητική για τα ιρανικά συμφέροντα. Αναμφίβολα, όμως, η δολοφονία, του "Χατζ Κασσίμ" ("προσκυνητή Κασίμ" όπως ήταν γνωστός στο Ιράν) δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
      Στο παραπάνω στοχεύουν και οι εχθροί του Ιράν. Μια σπασμωδική και φορτισμένη κίνηση αντιποίνων, που θα τους έδινε την αφορμή που ψάχνουν ώστε να δώσουν το σύνθημα για το πρώτο επεισόδιο της «σύγκρουσης των πολιτισμών». Ας μην γελιόμαστε η ρητορική και οι πρακτικές τους συνηγορούν, προς το παρόν, στο παραπάνω συμπέρασμα. Η επιχειρηματολογία του Τραμπ, εχει πλέον ξεφύγει από την αναγκαιότητα καθεστωτικής αλλαγής στην Τεχεράνη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δείχνει να επιθυμεί μια καθολική αντιπαράθεση σε κάθε επίπεδο, αυτό που ο Έρικ Λούντεντορφ περιέγραψε το 1935 σαν "ολοκληρωτικό πόλεμο".
      Πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός, ότι εκτοξεύονται ευθείες απειλές για προσβολή πολιτισμικών μνημείων; Έστω κι αν οι εν λόγω δηλώσεις αποσκοπούν κυρίως σε εκφοβισμό. Επιπλέον, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με βεβαιότητα, εάν οι πράξεις και τα λόγια του Αμερικανού προέδρου αποτελούν προϊόν ιδίας κρίσης ή του επιβάλλονται από μηχανισμούς του αμερικανικού βαθέως κράτους. Με κάθε επιφύλαξη, όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα γεγονότα, ίσως να βρισκόμαστε ενώπιον μιας καθοριστικής στροφής στην παγκόσμια ιστορία.

      Σύγκρουση πολιτισμών

      Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα και η αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, έγινε υπό το πρόσταγμα της καθεστωτικής αλλαγής που θα απάλλασσε τον ιρακινό λαό από έναν καταπιεστικό δικτάτορα, φέρνοντας τη δημοκρατία. Επίσης, ο Σαντάμ Χουσείν συνελήφθη, δικάστηκε και μετά εκτελέστηκε σε πλήρη αντίθεση με τον Σουλεϊμανί, ο οποίος πρακτικά εκτελέστηκε σαν κοινός τρομοκράτης. Τραγική ειρωνεία, καθότι επρόκειτο για τον πρωτεργάτη της συντριβής του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, της πλέον ειδεχθούς τρομοκρατικής οργάνωσης της εποχής μας.
      Η ιστορία και η γεωγραφία πάντοτε έπαιζαν ένα περίεργο παιχνίδι στους Πέρσες. Καθοριστικά γεγονότα που χαρακτήρισαν τη μετάβαση σε μια νέα διεθνή τάξη πράγματων ενέπλεκαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο τις εκάστοτε ιρανικές αυτοκρατορίες. Από τις κατακτήσεις του Μεγαλεξάνδρου και την εξάπλωση του Ισλάμ, μέχρι τις πρώτες εθνικοποιήσεις πετρελαϊκών πόρων τη δεκαετία του ‘50 και την ισλαμική επανάσταση του 1979, ό,τι συνέβαινε στην Περσία έδινε το σύνθημα για τεκτονικές περιφερειακές και παγκόσμιες αλλαγές.
      Η αντίδραση, λοιπόν, των Ιρανών στην αναπάντεχη ενέργεια "κρατικής τρομοκρατίας" των ΗΠΑ, θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό, εάν ο κόσμος μας θα διολισθήσει σε μια ολοκληρωτική "σύγκρουση πολιτισμών", που δύναται να σημάνει τις απαρχές του τέλους της παγκόσμιας φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων.

       

Σχόλια