Trump: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός, ο Powell ή ο Xi;

Ο πόλεμος μεταξύ Trump και Fed καλά κρατεί.
Μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell στο Jackson Hole o Trump έγραψε στο Twitter: "...η μοναδική μου απορία είναι, ποιος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός, ο Jay Powell ή ο Πρόεδρος Xi;"
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Powell, ο Αμερικανός Πρόεδρος έγραψε ότι "ως συνήθως, η Fed δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ. Είναι απίστευτο ότι μπορούν και "μιλάνε" χωρίς να ξέρουν ή χωρίς να ρωτούν τι θα κάνω, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έχουμε ένα πολύ ισχυρό δολάριο και μια πολύ αδύναμη Fed. Θα εργαστώ "περίφημα" και με τα δύο και οι ΗΠΑ θα τα πάνε σπουδαία..."
Νωρίτερα, ο Powell είχε διαμηνύσει ότι η Federal Reserve είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα μέτρα στήριξης εάν η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων και της αβεβαιότητας γύρω από το εμπόριο, πλήξει την αμερικανική οικονομία.
O κεντρικός τραπεζίτης αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ζητά επιθετικές μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων. Σε μια πρωτοφανή κίνηση την προηγούμενη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από την Fed να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης τα επιτόκια της, "σε σύντομο χρονικό διάστημα".
O Powell ήταν μέχρι στιγμής πολύ προσεκτικός να μην εμπλέκεται σε διαμάχες μαζί του. Αλλά στη σημερινή ομιλία του έστειλε την πιο ηχηρή προειδοποίηση για τους κινδύνους που απορρέουν από την εμπορική πολιτική της κυβέρνησης. "Έχουμε μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση τυπικών μακροοικονομικών εξελίξεων" στο πλαίσιο χάραξης πολιτικών, είπε. "Αλλά η ένταξη της αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική σε αυτό το πλαίσιο είναι μια νέα πρόκληση".
===================

ΖΕΖΑ ΖΗΚΟΥ
Oταν ο Ναπολέων ίδρυσε την κεντρική τράπεζα της Γαλλίας για να μην είναι η χώρα του στο έλεος των τραπεζιτών/κερδοσκόπων, είχε πει:
  • «Οταν μια κυβέρνηση εξαρτάται από τους τραπεζίτες για να βρει χρήμα, τότε θα ελέγχουν την κατάσταση αυτοί και όχι οι κυβερνήτες, αφού το χέρι που δίνει είναι πάντα πάνω από το χέρι που παίρνει». ...συνέχεια εδω

Σχόλια