Από τα ελληνικά πλεονάσματα έως τα επιτόκια του ευρώ: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη


O Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να επισκεφθεί το Βερολίνο και το Παρίσι στις πρώτες κρίσιμες επαφές του στο εξωτερικό, όπου και θα τεθεί επί τάπητος το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και το αίτημα για χαλάρωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το τελευταίο αυτό στοίχημα, όμως, περνάει και από τις εξελίξεις σε μία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τη Ρώμη.
Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ βρίσκεται στη δίνη νέας κυβερνητικής κρίσης. Και γιατί αυτό επηρεάζει τις συζητήσεις της Αθήνας με τους θεσμούς και ειδικά τα πρωτογενή πλεονάσματα; Γιατί ο αντίκτυπός της στις αγορές θα μπορούσε να είναι ισχυρός, καταστρέφοντας ένα από τα σημαντικότερα «χαρτιά» της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση: αυτό του θετικού μομέντουμ στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της τακτικής εξαμηνιαίας αλληλογραφίας με την Κομισιόν, ανέδειξε τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τον τελευταίο μήνα, δίνοντας έμφαση στη ραγδαία αποκλιμάκωση στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Και τούτο γιατί η μεγάλη πτώση στις αποδόσεις μπορεί να αναθεωρήσει επί τα βελτίω τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των στόχων, που σήμερα θέλουν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εν μέσω ιταλικών αναταράξεων οι αποδόσεις «τσίμπησαν». Ειδικά την επομένη του αιτήματος του Ματέο Σαλβίνι για πρόωρες κάλπες είδαμε ότι η εκτίναξη στα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων συμπαρέσυρε σε άλμα και εκείνα των ελληνικών τίτλων. Υπό τις συνθήκες αυτές τα βλέμματα και του ελληνικού επιτελείου θα είναι σταθερά στραμμένα στην ιταλική πολιτική σκηνή, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες φανερές και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με στόχο τη συγκρότηση νέων συμμαχιών.
 Από τις εξελίξεις στην Ιταλία, όμως, δεν κρίνονται μόνο οι ελληνικές επιδιώξεις. Επηρεάζεται συνολικά η πορεία της νομισματικής ένωσης σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο φόβος του άτακτου Brexit, οι συνεχείς εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν οδηγήσει ακόμη και την μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, τη Γερμανία, στο χείλος της ύφεσης.
Μία νέα παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τα ζοφερά οικονομικά δεδομένα, θα αναγάκαζε την ΕΚΤ σε δράση ενδεχομένως και πιο δραστική ακόμη από αυτή που περιμένουν οι αγορές. Το πρώτο βήμα της κεντρικής τράπεζας εκτιμάται ότι θα έρθει τον Σεπτέμβριο. Και πλέον αρκετοί πιστεύουν ότι η μείωση στο καταθετικό επιτόκιο δεν θα είναι μόνο 10 μονάδων βάσης, αλλά 20 μβ, στο -0,6%. Όπως σχολιάζει και η Capital Economics σε πρόσφατο σημείωμά της, για την πορεία της Ευρωζώνης, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη.
naftemporiki.gr
ΠΗΓΗ 
=============

 

 


 

Σχόλια