Πώς η Γερμανία θησαύρισε απο το ΕΥΡΩ ενώ η Ελλάδα καταστράφηκε. Εκθεση-κόλαφος του CEP!

Του Ιωάννη Κουκουφίκη.
Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι οι χώρες που έχουν ωφεληθεί περισσότερο από την εισαγωγή του ευρώ, πριν από 20 χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε από τους Alessandro Gasparotti και
Matthias Kullas του think tank « Centre for European Policy » στο Fribourg. Η Ιταλία και η Γαλλία μπορούν να θεωρηθούν ως οι μεγάλοι χαμένοι.

Γερμανικό ΑΕΠ ανα κάτοικο (Γαλάζια γραμμή με ΕΥΡΩ, Πορτοκαλί γραμμή χωρίς ΕΥΡΩ, Τεράστια κέρδη)
Το «Centre for European Policy» αποτελεί μέρος του Stiftung Ordnungspolitik και ειδικεύεται στην έρευνα και την αξιολόγηση των πολιτικών της ΕΕ. Στη μελέτη «20 Χρόνια Ευρώ: νικητές και χαμένοι», οι Gasparotti και Kullas εξέτασαν ποιες χώρες επωφελήθηκαν από το ευρώ και ποιες όχι. Κατέληξαν σε μερικά αξιοσημείωτα συμπεράσματα.
Πόσο κέρδισε η Γερμανία
Η Γερμανία κέρδισε περισσότερα από 1.893 δισ. ευρώ μεταξύ του 1999 και του 2017 χάρη στην εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πλεονέκτημα 23.000 ευρώ ανά κάτοικο. Η Ολλανδία έκανε επίσης καλή δουλειά και της επιτράπηκε να κερδίσει 21.000 ευρώ ανά κάτοικο.

Γαλλικό ΑΕΠ ανά κάτοικο (Γαλάζια γραμμή με ΕΥΡΩ, Πορτοκαλί γραμμή χωρίς ΕΥΡΩ, Τεράστιες απώλειες)
Ποιοί έχασαν και πόσο
Όλες οι άλλες χώρες (πλην Γερμανίας και Ολλανδίας) έχουν χάσει χρήματα. Το Βέλγιο, για παράδειγμα όπου κατοικώ, έχει χάσει 69 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με 6.370 ευρώ ανά κάτοικο. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι είναι η Ιταλία (74.000 ευρώ ανά κάτοικο), η Γαλλία (56.000 ευρώ ανά κάτοικο ) και η Πορτογαλία (40.600 ανά κάτοικο).

Ιταλικό ΑΕΠ ανά κάτοικο (Γαλάζια γραμμή με ΕΥΡΩ, Πορτοκαλί γραμμή χωρίς ΕΥΡΩ, Τεράστιες απώλειες)
Για παράδειγμα, η Ελλάδα υπέστη τεράστιες απώλειες από το 2011 και μετά, όπως φαίνεται στο κάτωθι σχήμα.

Συμπέρασμα
Η αδυναμία υποτίμησης ήταν και παραμένει ο πιο σημαντικός λόγος.
Και οι δύο ερευνητές αναφέρουν ότι η απώλεια της ανταγωνιστικότητας ήταν ο κύριος ένοχος. Πριν από την εισαγωγή του ευρώ, οι Ιταλοί είχαν ως άθλημα την υποτίμηση του νομίσματός τους για να κάνουν τις εξαγωγές τους φθηνότερες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά. Αλλά από το 1999, αυτό δεν είναι πλέον δυνατό για τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Ένα πρόβλημα για το οποίο, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, δεν έχει ακόμη βρεθεί λύση. Η Ελλάδα και η Ιταλία ειδικότερα εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτό το πρόβλημα, γράφουν οι συγγραφείς.
Ο Ιωάννης Κουκουφίκης ειναι Επιχειρηματίας.
new-economy.gr ΠΗΓΗ

Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ

Σχόλια