Σχετικά με το Καστελόριζο


Περί γεωγραφίας, χαρτογράφων, το Καστελόριζο, ο Νταβούτογλου και τα νέα ύστερα παραμιλητά

Χάος τελικά σε όλα τα επίπεδα συν πολλά μυστήρια.
Το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από την Ιταλία και είναι πλήρως ενταγμένο στην νομικά κατοχυρωμένη από το δίκαιο της θάλασσας Ελληνική δικαιοδοσία του Αιγαίου. Το Καστελόριζο έστω και αν χαρτογραφικά είναι Ανατολική Μεσόγειος –κατ’ ουσία είναι στα σύνορα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα ενσωματωμένο στα Δωδεκάνησα, ένα δηλαδή σύμπλεγμα νήσων του Αιγαίου– δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι νομικά κατοχυρωμένο στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση όπου και να βρισκόταν (υποθετικά) ακόμη και σε κάποιο άλλο σημείο πιο Ανατολικά ή κάπου νοτιότερα δεν αλλάζει κατιτί όσον αφορά το δίκαιο της θάλασσας εάν αποτελεί νησί ενταγμένο στην Ελληνική Επικράτεια.
Για να το κάνουμε πιο ρητό με βάση το διεθνές δίκαιο ανήκει κυριαρχικά στην Ελλάδα και με βάση το δίκαιο της θάλασσας το Καστελόριζο όπου και να βρίσκεται διαθέτει Αιγιαλίτιδα ζώνη 12 μιλίων, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Τα υπόλοιπα όσον αφορά την Αιγιαλίτιδα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ γειτονικών κρατών δεν αλλάζει κατιτί και εφαρμόζονται οι αντίστοιχα και ανάλογα οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Εάν βέβαια ένα γειτονικό κράτος δεν συμφωνεί επικαλούμενο ναζιστικού τύπου «επιχειρήματα» για ζωτικό χώρο λόγω ηπειρωτικών ιδιοτήτων ή μεγάλων ακτών είτε δέχεται να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο είτε το αμυνόμενο κράτος αναπτύσσει αποτελεσματική –εάν όχι σιδερένια σε αυτές τις περιπτώσεις– αποτρεπτική στρατηγική. Τόσο απλά και κανένα κράτος δεν παραχωρεί κυριαρχία σε αναθεωρητικά και απειλητικά κράτη διαφορετικά στην διεθνή τάξη πραγμάτων δεν θεωρείται βιώσιμη χώρα αλλά αναλώσιμος χώρος.
Σε κάθε περίπτωση η χαρτογραφική έστω και οριακή ονοματολογία δεν νομιμοποιεί την νομική αποκοπή από το Αιγαιακό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων όπως συστηματικά κάνουν οι Τούρκοι, αρχής γενομένης με τον Νταβούτογλου το 2011. Σκοπός είναι να θολώσουν αυτές τις κρίσιμες διακρίσεις και ειδοποιούς διαφορές για να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όπως εξάλλου παρόμοια κάνουν και στο Αιγαίο με ένα σύστημα εκλογικεύσεων, επεκτατικών «επιχειρημάτων» που δήθεν αναιρούν το εδραιωμένο δίκαιο της θάλασσας και απειλών ή και στρατιωτικών ενεργειών κάθε είδους.
Το να παπαγαλίζουν Έλληνες τα ύπουλα «επιχειρήματα» του Ερντογάν και του μέντορά του Νταβούτογλου ροκανίζουν τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα που προνοεί το διεθνές δίκαιο. Παραφιλολογία αυτού του τύπου για το Καστελόριζο όπως και για πολλά άλλα οδηγεί σε σύγχυση, παραπληροφόρηση και εγκατάλειψη των de jure κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο όσον αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Τέτοιες ή παρόμοιες συζητήσεις τον τελευταίο καιρό καταμαρτυρούν ότι κάτι δεν πάει καλά με το Ελληνικό κράτος και ότι η λογική υποχωρήσεων ή και παραχωρήσεων κυριαρχικού χώρου (και πλουτοπαραγωγικών πόρων) αφενός αλλάζει την προσέγγιση δεκαετιών η οποία μπορεί να μην οδήγησε στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων πλην «επιφυλασσόμασταν για τα νόμιμα δικαιώματά μας». Αυτή την φορά με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ολοφάνερα συντονισμένες λεκτικές εξυπνάδες και εκλογικεύσεις, κατά βάση και ουσιαστικά, παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό νομικά, πολιτικά και στρατηγικά. Ή μήπως δεν ξέρουμε; Ενδέχεται βέβαια όλοι να ξέρουν τι σημαίνει παραχώρηση κυριαρχίας αλλά οι παρακρούσεις να είναι βαθιά ριζωμένες μέσα στο μυαλό όσων ως παιδιά μεγάλωσαν με τις κομμουνιστικές και αρχαϊκές φιλελεύθερες εσχατολογίες που πρόβλεπαν ιδεολογικά και φαντασιόπληκτα ότι θα εξομοιωθεί ανθρωπολογικά και πολιτικά ο πλανήτης. Όπως ξέρουμε όλους μαζί στην μεταβατική Μεταψυχροπολεμική φάση τους ακούσαμε να εκπέμπουν νέες παρακρούσεις περί επικείμενης εξάτμισης του αχρείαστου κράτους μέσα στην μετά-Εθνική εποχή των παγκοσμιοποιημένων παρακρούσεών τους.
Μάλλον εδώ λοιπόν αυτό που έχουμε είναι μια ακόμη παράκρουση, η παραχώρηση κυριαρχικού χώρου και πλουτοπαραγωγικών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ανθόσπαρτο «Ελληνοτουρκικό χώρο», ενοποιημένο, ανθρωπολογικά απονευρωμένο και πρωτοπόρο ενός νέου είδους ένωσης του πλανήτη. Τουτέστιν, Έλληνες εθνομηδενιστές, ξεχασμένοι μηδενιστές, παγκοσμιοποιημένες συνειδήσεις και ερωτευμένοι με την «καρέκλα» χέρι – χέρι με τον ριζοσπάστη Ερντογάν δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις ενός ανθόσπαρτου Ελληνοτουρκικού βίου.
Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr – info@ifestos.edu.gr www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.gr
ΠΗΓΗ
=========================
«ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ» (Νταβούτογλου).
Ο εφιάλτης, του εφιάλτη, τον εφιάλτη, εκεί εφιάλτης, εδώ εφιάλτης που είναι ο εφιάλτης; Μα όταν κοιμάσαι θα πει κάποιος. Μήπως δεν χρειάζεται πια να κοιμόμαστε για να βλέπουμε εφιάλτες μιας και πλέον μάλλον θα βλέπουμε εφιάλτες και όταν είμαστε ξύπνιοι. Συχνά, πάντως, βλέπουμε εφιάλτες όταν κοιμόμαστε. Έτσι εν μέσω μεγάλης ερευνητικής προσπάθειας είπα να κοιμηθώ λίγο αλλά ένας εφιάλτης με ξύπνησε. Ήταν μια τηλεοπτική συζήτηση. Και επειδή δεν έχω τηλεόραση και δεν τα βλέπω αυτά, αναζήτησα στο διαδίκτυο και εντόπισα την συζήτηση που άκουσα ενώ κοιμόμουν και με ξύπνησε πρόωρα. Το λήμμα που αναζήτησα στο διαδίκτυο ήταν «Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο». Αν και δεν είμαι τελείως σίγουρος μιας και πολλά και φρικτά ακούγονται τελευταία για το Καστελλόριζο μάλλον αυτός εδώ ήταν ο τηλεοπτικός εφιάλτης που με ξύπνησε http://infognomonpolitics.blogspot.com/…/03/blog-post_595.h…
Υστερόγραφο. Το Καστελλόριζο δεν είναι στο Αιγαίο ο Νταβούτογλου δεν το έλεγε; Το έψαξα λίγο ακόμη και βρήκα και αυτό στο διαδίκτυο. «Βόμβα Νταβούτογλου για το Καστελόριζο,το οποίο σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ δεν είναι «μέρος του Αιγαίου,αλλά της Μεσογείου». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου,λίγα 24ωρα πριν αρχίσει την επίσκεψη-πρόκληση στην Ελλάδα,που περιλαμβάνει περιοδεία στη Θράκη,έδωσε συνέντευξη - http://www.onalert.gr/…/Proklhsh_NtaboytogloyTo_Kastel…/3777».
Κάτι μου θύμισαν όλα αυτά βέβαια. Αν και ένας απλό Εφιάλτη τον πάμε πολύ μακριά, πριν 7 χρόνια. Δικαιολογείται γιατί εγώ έχω «ανοικτούς λογαριασμούς» με τον Νταβούτογλου. Όταν κυκλοφόρησε το «Στρατηγικό βάθος» (και μετά το «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες») εκ μέρους και των συναδέλφων πρωτοβάθμιων καθηγητών διεθνολόγων του έγραψα να έλθει ιδιωτικά στην Ελλάδα για να συζητήσουμε επιστημονικά αυτά τα απίστευτα που διαβάσαμε στο «Στρατηγικό βάθος». Υπήρξε συνέχεια επιστολών που δεν δημοσιοποίησα ακόμη. Ήλθε βέβαια και έκανε «ομιλία» σε Ιθαγενείς. Θα επανέλθω γύρω από αυτά γιατί όπως βλέπουμε τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αλυσίδα είναι με πολλού κρίκους.
Ήλθε πάντως ο Νταβούτογλου στην Αθήνα και αυτή είναι η συνέντευξη που παρέθεσα στον σύνδεσμο μόλις. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο το Google ή το Yahoo ως γνωστό βγάζει πολλά. Ιδού ένα ακόμη που ανέκυψε στην εύρεση https://infognomonpolitics.blogspot.com/…/blog-post_1183.ht…
ΠΗΓΗ
==============

Ποιός έχασε την αιδώ να την βρουν οι 'τρόφιμοι' του ΕΛΙΑΜΕΠ;

Σχόλιο ανώνυμου φίλου του ιστολογίου στην ανάρτηση: «Το Αιγαίο φτάνει μέχρι το Καστελλόριζο»

Κύριε Ανώνυμε 26 Απριλίου 1004
Δεν χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια να αποδειχθεί οτιδήποτε. Μήπως ανήκετε σε εκείνα τα παχύδερμα που για τίποτα δεν αισθάνονται και δεν νοιώθουν ή μήπως έχετε άγνοια. Το Ελιαμέπ είναι ένα διεθνικό μκο το οποίο δεν υπόκειται σε κοινωνικούς και πολιτικούς ελέγχους και το οποίο βρίσκεται πάντοτε ενάντια στα εθνικά συμφέροντα όπως τα αντιλαμβάνεται η ελληνική κοινωνία και όπως τελικά τα υιοθετεί η πολιτική εξουσία. Το ότι έχει επιρροή είναι και το πρόβλημα της Ελλάδας, της βαθιάς της εξάρτησης και της πολιτειακής της αδυναμίας.
Τα γραπτά μένουν και το ΕΛΙΑΜΕΠ και οποιοσδήποτε έχει αναμιχθεί με αυτό το διεθνικό μκο έχει εκτεθεί. Ας κοιτάξουμε εξάλλου γύρω μας. Πνευματική, ηθική, πολιτική και διπλωματική σήψη.
Ποιος κυκλοφορούσε βιβλία και άρθρα εναντίον της υποβολής αίτησης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, εναντίον της αμυντικής ενίσχυσης της Κύπρου, εναντίον της αποτρεπτικής στρατηγικής, υπέρ της ενσάρκωσης του φασισμού που έφερε το κακόφημο όνομα σχέδια Αναν.
Ποιος κατασυκοφαντεί όποιον αντιστάθηκε στους αναθεωρητισμούς γειτονικών Βαλκανικών χωρών;
Ποιοι μιλούσαν εδώ και κοντά δύο δεκαετίες για συρρίκνωση στα 6 μίλια αντί 12 που προσφέρει το διεθνές δίκαιο;
Ποιοι τάχθηκαν υπέρ οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κατευνασμός στην διπλωματία;
Ποιοι ύβρισαν τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο;
Ποιοι είναι πίσω από τις ανεκδοτολογίες των βιβλίων ιστορίας του Σόρος;
Ποιοι παίρνουν λεφτά από τον Σόρος;
Ποιοι έχουν βρωμίσει τον δημόσιο διάλογο με ύβρεις κατά όποιου είναι πατριώτης;
Ποιοι κάνουν αναλύσεις που υποβάλλουν στην ελληνική κοινή γνώμη την γραμμή υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Αγγλίας πριν αυτές τις ανακοινώσουν επίσημα τις θέσεις τους, κτλ κτλ κτλ
Και ο Κύριος υφυπουργός είναι σημαίνων στέλεχος. Και ο κύριος συντελεστής των κατευνασμών του Κωστάκη.
Ποιος έσυρε τον τελευταίο στις γελοιότητες με τις κουμπαριές!!!
Οι αρχικατευναστές φαίνονται δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι είναι «τέτοιοι».
Τώρα το Καστελόριζο είναι Αιγαίο;;;; 
Και τι έκανε όταν χωρίς λαϊκή εντολή κατείχε τόσο υψηλή θέση;;
Μήπως προέκτεινε το ΑΟΖ;;
Και η τελευταία πονηριά ήταν να φέρουν τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα να κάνει μονόλογο και αυτοί, όπως οι ίδιοι παραπονούνται, να ακούνε ως ιθαγενείς να τους κάνει μάθημα.
Και πολλούς άλλους, για να μην ξεχνιόμαστε λίγο μετά το μεγάλο ΟΧΙ των κυπρίων το 2004 τους εχθρικούς προπαγανδιστές στο κέντρο της Αθήνας να μας «ομιλήσουν» για τα προτερήματα του φασισμού (με το όνομα Αναν).
• Να πείσουμε για το ΕΛΙΑΜΕΠ!!! Ελεος, Ελεος Ελεος Ελεος Ελεος Ελεος και οι πέτρες το ξέρουν.
• Και το Κολωνάκι επιζεί με κάθε κατακτητή.
 

Σχόλια