Τσακαλώτος... την σχολή του Σικάγο, κορώνα στο κεφάλι


Τσακαλώτε με την πολιτικά αλήτικη ομιλια σου στην Βουλή,που εν τοις πράγμασι ακύρωσες την προστασια της πρωτης κατοικιας, περνας οριστικα και αμετακλητα, στα μεγαλύτερα Πινοτσετικου τύπου ανθρωπάρια, που έχουν την σχολή του Σικάγο, κορώνα στο κεφάλι τους..  ΠΗΓΗ
----------------------

Η ξεφωνημένη λούγκρα: Αφού τώρα έχουμε κανονικότητα... θα σας πάρουμε και τα σπίτια!


Ούτε ο Μητσοτάκης δεν τα λέει τόσο ΩμΆ, ως όφειλε ως τραπεζοϋπάλληλος...
Τώρα τους πήρε τα μισθά το αλλοδαπό... που τώρα μιλάει με "όρους κανονικότητας" η τσογλανάρα... και τη κονόμα είσπραξης χρεών της ΔΕΗ στο ξαδελφάκι...
Μιλάει χυδαία, φασιστικά κι όχι πλέον σαν νεοφιλελεύθερος... και δεν υπάρχει ένας/μία να του πει να πάει να Μαμηθεί ΠΗΓΗ

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/tsakal1_0.jpg
-----------------------------------
 ..ένα μνημείο πολιτικής αγυρτείας. Ο τύπος πρέπει να εξαφανισθεί από την πολιτική σκηνή, αφού ξεδιάντροπα λέει: "είστε μα..λκες! σας κορόϊδεψα!". Ζωντανή απόδειξη ότι η "αντιπροσωπευτική" δημοκρατία χρεοκόπησε. (Για να μην τρέφουμε αυταπάτες. Δεν ήταν ούτε δημοκρατία, ούτε αντιπροσωπευτική, απλά τα τελευταία χρόνια πέσαν όλες οι μάσκες και όλα επιτρέπονται από τους πολιτικάντηδες, που επιτρέπουν στον εαυτό τους οποιαδήποτε πιρουέτα, αρκεί να παραμείνουν στην καρέκλα τους. Άγαρπες αντιαισθητικές πιρουέτες πάνω σε μια καρέκλα, κάτι σαν τις χορευτικές χαριτωμενιές του γουρουνιού στον ΑΡΚΑ)
---------------


Giorgos Kaltsas
Με αφορμή την κυνική αποστροφή του Υπουργού των Οικονομικών σήμερα στη Βουλή ότι όταν παίρνεις δάνειο είναι ένα ρίσκο και αν δεν το αποπληρώσεις μπορείς και να το χάσεις, συνειρμικά έρχεται στο μυαλό το μεγαλύτερο καταναλωτικό σκάνδαλο της τελευταίας 15ετίας, των δανείων με ρήτρα αποπληρωμής σε ελβετικό φράγκο. Στις περιπτώσεις αυτές και πληρώνεις διπλό κεφάλαιο και κινδυνεύεις να χάσεις και το σπίτι σου.
Αρκεί να θυμηθούμε, για τα επίμαχα δάνεια, ότι:
Tα εισοδήματα του κόσμου (μισθοί και συντάξεις) σε σχέση με το 2009 έχουν μειωθεί κατά 30% (τουλάχιστον όσο και το ΑΕΠ της Χώρας) η φορολογική επιβάρυνση επί των ακινήτων έχει αυξηθεί κατά 800%, όπως και έχει αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση τους από την φορολογία εισοδήματος κατά 500%. Έχει επέλθει εσωτερική υποτίμηση και μείωση της αγοραστικής ισχύος των καταναλωτών και μείωση της αξίας του χρήματος κατά 30% τουλάχιστον.
Ωστόσο:
οι υποχρεώσεις των καταναλωτών προς τις Τράπεζες για την καταβολή των τοκοχρεωλυτικών δόσεων για τα δάνεια με ρήτρα αποπληρωμής σε ελβετικό φράγκο έχουν διπλασιαστεί. Σημειωτέον ότι αναφερόμαστε σε συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι, λόγω της εμμονής των Τραπεζών σε μία επαχθή αντιπαροχή, κινδυνεύουν να καταστραφούν οικονομικά και εν τέλει να καταστούν, εκόντες άκοντες, ασυνεπείς, δημιουργώντας νέο μαζικό κύμα κόκκινων δανείων.
Πρέπει δε να συνεκτιμηθεί ότι
Οι Τράπεζες από την αρχή της κρίσης επιδοτήθηκαν πολλαπλώς από το Ελληνικό Δημόσιο ήτοι έλαβε ανακεφαλαιοποίηση άνω των 80 δις €. Το σύνολο των Ελληνικών τραπεζών έλαβαν κρατικές ενισχύσεις μέσω παροχής ρευστότητας και εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου 175 δις ευρώ. Ειδικότερα οι τράπεζες έλαβαν και σημαντική οικονομική ενίσχυση με την μορφή της ανακεφαλαιοποιησης το 2012 40 δις ευρώ βάσει δανείων που έλαβε το Ελληνικό Δημόσιο και τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Ακολουθούν συνολικά τις ενισχύσεις που έλαβαν στο παρελθόν με τους ν 3845/2010 (ΦΕΚ 65/06-05-2010,) ν 3872/2010 (ΦΕΚ 148/03-09-2010) ν 3965/2011(ΦΕΚ 113/18-11-2011) ν 4031/2011 (ΦΕΚ 256/09-12-2011) ν 4056/2012 (ΦΕΚ 52/12-03-2012) και ΠΝΠ (ΦΕΚ 203Α/14.09.2011) όπως και τις ενισχύσεις που έλαβαν για την ενίσχυση της ρευστότητας τους από την προσφυγή τους στο Μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ήτοι του λεγόμενου «Emergency Liquidity Assistance (ELA)» συνολική παροχή ρευστότητας 90.00 δις ευρώ. Όπως και έλαβαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και από την προσφυγή τους στο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.), δια του Πυλώνα II συνολική παροχή ρευστότητας 85,00 δις ευρώ.
Ενώ με την τελευταία τροπολογία (μη) προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρατάθηκε η μη καταβολή του αναβαλλομένου φόρου για δέκα ακόμα χρόνια, όπερ σημαίνει κέρδος 300 εκατομμύριων ευρώ για τις Τράπεζες (10 χρόνια Χ 30 εκ. το χρόνο η υποχρέωση)
Έτσι, oi δανειολήπτες ελβετικού φράγκου οφείλουν σήμερα, 10 χρόνια μετά την εκταμίευση/μετατροπή των δανείων, ποσά σε ευρώ αρκετά μεγαλύτερα των ποσών σε ευρώ που έλαβαν πριν 10 χρόνια, παρ’ ότι πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους μέχρι σήμερα: Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της τελείως απρόβλεπτης και σοβαρής υποτίμησης του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου η οποία έλαβε χώρα τα έτη 2006-2015 (υποτίμηση της τάξεως του 57 %).
Εξάλλου, αν ο δανειολήπτης είναι οικονομικά ισχυρός ή έχει υψηλά εισοδήματα με βάση τα οποία μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου, ή αν η μέσω του δανείου αποκτηθείσα στέγη έχει μεγάλο ή μικρό εμβαδόν ή βρίσκεται σε ακριβή ή φθηνή περιοχή, δεν έχει σημασία, όταν υπάρχει μία τόσο μεγάλη ανατροπή της ισορροπίας στη σύμβαση, όπως αυτή που επήλθε στα δάνεια ελβετικού φράγκου.
Συνομολογώντας την επίδικη ρήτρα τα μέρη ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ με αυτήν διακυμάνσεις της ισοτιμίας τέτοιες που θα οδηγούσαν το δανειολήπτη σε οικονομική καταστροφή. Με αντικειμενική δε και λογική προσέγγιση της βουλήσεώς του, και, με συνεκτίμηση των λοιπών ρητρών της συμβάσεως για την κρίση περί επάχθειας της παροχής, ως άλλωστε ορίζει και το άρθρο 2 παρ. 6 του ν. 2251/1994, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι ο δανειολήπτης, ακόμη και στις περιπτώσεις πρόβλεψης του συναλλακτικού κινδύνου, λόγω ιδιαζουσών οικονομικών γνώσεων, που υπερβαίνουν τις γνώσεις του μέσου καταναλωτή, και συμπερίληψης στη σύμβαση ρήτρας περί προστασίας της δόσης, αποδέχθηκε τη διακύμανση της ισοτιμίας μόνο μέχρι το ποσοστό του 5% για το οποίο άλλωστε και προβλέφθηκε η σχετική ρήτρα, οπότε συντρέχει στην περίπτωση αυτή «υπέρβαση του βάσει της γενομένης προβλέψεως αναληφθέντος κινδύνου».
Πράγματι, ενόψει των προαναφερόμενων, ήταν εντελώς απίθανο να συμβεί η μεταβολή αυτή, η οποία έφθασε μέχρι το 57% περίπου και ασφαλώς υπερέβη το συνηθισμένο και αναμενόμενο μέτρο, δεδομένου ότι πρόκειται για τα συγκεκριμένα πολύ ισχυρά και σταθερά νομίσματα, ανατρέποντας έτσι τους υπολογισμούς των μερών κατά την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη.
Εύχομαι η αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου επί ατομικής υποθέσεως, αλλά και εκείνη που θα ακολουθήσει στη συλλογική δίκη της 20ης Μαΐου, να αποκαταστήσει τις πολλαπλώς διαψευσθείσες προσδοκίες των καταναλωτών, αλλιώς νέα γενιά κόκκινων δανείων και μαζικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται ante portas.
Υ.Γ: Η αποκοπή από την κοινωνική πραγματικότητα, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αποδομήσει πλήρως τους θεσμούς στα μάτια των πολιτών. Αυτό ισχύει για όλες τις διακριτές εξουσίες του κράτους, συνεπώς και για τη δικαστική. Ας ελπίσουμε λοιπόν αυτοί που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κατανοήσουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και όχι αριθμούς.

=================
blogger: για να εμπεδώσετε την παράνοια: Ο Τσακαλώτος υποτίθεται ότι είναι αρχηγός της υποτιθέμενης αριστερής πτέρυγας- πιάστε τα - του (αριστερού) ΣΥΡιζα!!!!!

Σχόλια