Όταν το 2010 ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος πρωτοαναφέρθηκε στις πολλές πιθανότητες ύπαρξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας, πολλοί τον είχαν χλευάσει. «Σιγά μην υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα» ήταν το μόνιμο κλισέ όλων όσων εκτόξευαν ειρωνικά σχόλια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩΕννέα χρόνια μετά, όταν τα πρώτα βεβαιωμένα κοιτάσματα υδρογοναθράκων βρέθηκαν σε χώρες με παρόμοιο γεωλογικό βυθό με την Ελλάδα (Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος), στην Ελλάδα ακόμη ορισμένοι φαίνεται πως υψώνουν εμπόδια στις έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Σοκαρίστηκα διαβάζοντας ένα συγκλονιστικό άρθρο (blogger: και εδώ)στην αξιόπιστη ιστοσελίδα Defence-Point.
Ούτε λίγο-ούτε πολύ, υπαινίσσεται ότι ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί παίζουν βρώμικα παιγνίδια, ώστε να σταματήσουν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.
Αυτά, εάν αληθεύουν, πρόκειται για απίστευτα πράγματα!
Ο ελληνικός λαός, θα πρέπει να αναρωτηθεί: ποιοι εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας θα κερδίσουν εάν σταματήσουν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες;
Ένα παράδειγμα
Ας δοθεί με παράδειγμα: ας υποθέσουμε πως κάποιος διαθέτει ένα χωράφι. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού καλεί έναν γεωπόνο για να εξετάσει την πιθανότητα το χωράφι να είναι εύφορο, ώστε να σπείρει οτιδήποτε. Ο γεωπόνος αφού εξέτασε το χωράφι, λέει πως είναι πάρα πολύ εύφορο και πως αν σπείρει π.χ. ντομάτες, όχι μόνο θα θρέψει την οικογένειά του, αλλά θα μπορέσει να πουλήσει αρκετές ντομάτες, ώστε να του αποφέρει κέρδος.Μετά από λίγες ημέρες, ένας άλλος κύριος, ο κύριος Χ, επισκέπτεται τον ιδιοκτήτη του χωραφιού. Ο κύριος Χ αφού εξέτασε το χωράφι, του λέει πως δεν χρειάζεται να κοπιάσει, γιατί το χωράφι δεν είναι εύφορο. Ενώ όλα τα γύρω χωράφια είναι εύφορα! Ο κύριος Χ λέει στον ιδιοκτήτη, πως αντί να χάνει τον καιρό του σε ανοησίες, ας αγοράζει ντομάτες από τον ίδιο. Ο κακόμοιρος ιδιοκτήτης του χωραφιού, ακολουθεί τη συμβουλή του κυρίου Χ και δεν μπαίνει στον κόπο να αξιοποιήσει το χωράφι του.
Το ερώτημα είναι ποιοι έπαιξαν/παίζουν τον ρόλο του κυρίου Χ, στην περίπτωση των ελληνικών υδρογονανθράκων; Όσοι εντός Ελλάδας πιθανώς υψώνουν ή έχουν σκοπό να υψώσουν εμπόδια στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, ας αναλογισθούν τις εθνικές τους ευθύνες. Παίζουν με την εθνική ασφάλεια του κράτους.
Στο παρελθόν έπαιρνε πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες ολόκληρες, για να αποκαλυφθεί ο ρόλος διάφορων προσώπων σε ιστορικά γεγονότα. Σήμερα αυτός ο χρόνος, λόγω του διαδικτύου και της σύγχρονης τεχνολογίας, έχει μειωθεί δραματικά. Τα νέα τρέχουν απίστευτα γρήγορα. Όσοι Έλληνες πολιτικοί, αριστεροί ή και δεξιοί, υψώνουν εμπόδια στην αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων, ας γνωρίζουν πως ο ελληνικός λαός θα μάθει τη στρατηγική που ίσως σκέφτονται να εφαρμόσουν.
Δημοσιεύματα για κλείσιμο σχολών
Την περίοδο 2011 μέχρι και 2013, υπήρξαν διάφορες πονηρές διαρροές μέσω δημοσιευμάτων (προσωπικά θυμάμαι τουλάχιστον τρία δημοσιεύματα) για κλείσιμο των σχολών Γεωλογίας της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.Ας σημειωθεί πως η Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ελληνικό ίδρυμα, στο οποίο έχει αναφερθεί ποτέ σε αναλύσεις του το γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό think tank Stratfor (2011). Το Stratfor είχε αναφερθεί στη Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ακριβώς εξαιτίας εκτιμήσεων για πιθανά κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης.
- Με λίγα λόγια, την ίδια περίοδο που κάποια πάρα πολύ σοβαρά εμπλεκόμενα μέρη στο εξωτερικό έβλεπαν την πιθανή ύπαρξη ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, κάποιοι άλλοι εντός Ελλάδος (δεν πίστευαν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων ή παρεμπόδιζαν την αξιοποίησή τους;) πίεζαν παρασκηνιακά για να κλείσουν αυτές οι σχολές!
=============
Βlogger:
Δυστυχώς το ίδιο υπονοεί ο κ. Κονοφάγος σε πρόσφατο άρθρο του, αλλά και ο κ. Φώσκολος (ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι οι "οικολογικές ευαισθησίες είναι ύποπτες!)
Να που το "μοντέλο της συμμορίας" δίνει απαντήσεις! ( Η Ολιγαρχία των συμμοριών.)
1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου «κρύβονται» νότια της Κρήτης
Υδρίτες μεθανίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Επιτέλους ιδρύθηκε Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας
Η σοκαριστική αλήθεια για τα ελληνικά πετρέλαια και τα μνημόνια
=======================
Tα μισά να έχουν βάση....
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΗΣ
Στα πλαίσια της λεγόμενης αφύπνισης θα πρέπει να γνωρίζουμε για ποιο λόγο θα μας συμβούν στο άμεσο μέλλον πολλά δυσάρεστα συμβάντα . Οι Γάλλοι αγαπητή μου αλλά και οι Νορβηγοί πιστεύουν πως η αξία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας πλησιάζει τα 10 τρις δολάρια !!!
– Στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο Ελλάδα, μια ευλογημένη χώρα, που ελέγχει μια χερσαία και θαλάσσια έκταση, όση είναι η Γερμανία και η… Αυστρία μαζί (450.000 τετρ. χιλιόμετρα), αφού η επικράτειά μας, εκτείνεται από την Αδριατική Θάλασσα, ως τις ακτές του Λιβάνου (περιλαμβανομένης της Κύπρου μας) και από το Τριεθνές στον… Έβρο, ως ανοιχτά της Λιβύης!
Θέλεις 2 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο(!) για να μεταβεί κάποιος, από το πιο δυτικό (Κέρκυρα) στο πιο ανατολικό άκρο του Ελλαδικού χώρου (Λάρνακα). Σαν να πετάς δηλαδή, από τις Βρυξέλλες προς τη Μασσαλία!
Η «πτωχευμένη» σχεδόν πατρίδα μας, κατέχει μία μοναδική θέση παγκοσμίως!
Είμαστε ΔΕΥΤΕΡΟΙ στον κόσμο σε …
καταθέσεις στην Ελβετία!!!
Διαθέτουμε 2.400 υπερδεξαμενόπλοια και μεγάλα φορτηγά πλοία, είμαστε έτσι ΠΡΩΤΟΙ στον κόσμο στην εμπορική ναυτιλία, ενώ άλλα 1.500 τεράστια τάνκερς και φορτηγά, έχουν οι Κύπριοι πλοιοκτήτες, που είναι ΠΕΜΠΤΟΙ στον κόσμο.
Είμαστε ΠΡΩΤΟΙ στον κόσμο σε νικέλιο,
ΠΡΩΤΟΙ σε λευκόλιθο,
ΠΡΩΤΟΙ στον κόσμο σε υδρομαγνησίτη,
ΠΡΩΤΟΙ στον κόσμο σε περλίτη, (1.600.000 τόννοι),
ΔΕΥΤΕΡΟΙ παγκοσμίως σε μπετονίτη (1.500.000 τόνοι),
ΠΡΩΤΟΙ στην Ε.Ε. σε βωξίτη (2.174.000 τόνοι),
ΠΡΩΤΟΙ και σε χρωμίτη,
ΠΡΩΤΟΙ και σε ψευδάργυρο,
ΠΡΩΤΟΙ και σε αλουμίνα !!!!!!
Έχουμε την 2η καλύτερη Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ (μετά τις ΗΠΑ, ενώ οι Τούρκοι είναι προτελευταίοι!), ενώ διαθέτουμε και το 2ο καλύτερο Πολεμικό Ναυτικό στο ΝΑΤΟ, με την Τουρκία να είναι 11η…
Έχουμε νοτίως της Κρήτης, 175 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο, το 3ο μεγαλύτερο κοίτασμα παγκοσμίως!!!
Ο χρυσός που υπάρχει στην Θράκη μας, κατά μέτριους υπολογισμούς, αξίζει 38 δις ευρώ!!! Διαθέτουμε εκεί, στην Μακεδονία και την Θράκη, τα 3 μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού της Ευρώπης.
Όσο για την αποτίμηση των κοιτασμάτων;
Η αξία του πετρελαίου και του αερίου μας, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ πλησιάζει τα 7,5 τρις δολάρια!!!!
Πότε επιτέλους, θα δοθούν στην δημοσιότητα, τα απαγορευμένα (;;;) αρχεία του ΙΓΜΕ; Να δούμε όλοι, ΤΙ στοιχεία έχει, ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ της Ελλάδος και μάλιστα, ΑΠΟ πότε ακριβώς τα κατέχει ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ;
Το Καστελόριζο
Οι εκτιμήσεις είναι πως πρόκειται για «Στην περιοχή μεταξύ του Καστελόριζου και της Νότιας Ρόδου βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου στον κόσμο. Τα στοιχεία προέρχονται από γαλλική εταιρεία που έχει πραγματοποιήσει δεκάδες έρευνες στην περιοχή.κοίτασμα 50 δισεκατομμυρίων βαρελιών».
Την αποκάλυψη αυτή, έχει κάνει κατά καιρούς ο κ. Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ο κ. Φώσκολος βρίσκεται στον Καναδά, όπου είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Ιζηματογενούς Γεωλογίας της καναδικής κυβέρνησης και επιστημονικός ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά.
Ο κ. Φώσκολος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Νίκο Λυγερό ήταν οι συντάκτες μιας έκθεσης που αποτύπωνε με πολλές λεπτομέρειες τα κοιτάσματα και εκτιμούσε πως μόνο στο βυθό νότια της Κρήτης βρίσκεται «θαμμένος» μαύρος χρυσός και φυσικό αέριο. Το πλούσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή του Κατάκολου, υπολογίζεται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το πετρέλαιο που βρίσκεται εγκλωβισμένο στην ίδια περιοχή, αλλά και το τεράστιο κοίτασμα στην περιοχή του Καστελόριζου, το οποίο εκτιμάται στα 50 δισεκατομμύρια βαρέλια ή, μεταφρασμένο σε ποσό, ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τον είχαν λοιδορήσει. Τα τελευταία 15 χρόνια ο κ. Φώσκολος ήταν ένας από τους ελάχιστους που φώναζε πως το ελληνικό υπέδαφος είναι γεμάτο πετρέλαιο και πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Οι διαπιστώσεις του, που γι’ αυτόν βασίζονταν σε επιστημονικές εργασίες, είχαν λοιδορηθεί αρκετές φορές από ανθρώπους που τύχαινε να κατέχουν κρίσιμα πολιτικά πόστα αλλά είχαν επιλέξει να «θάψουν» τις επιστημονικές φωνές για το αντίθετο. Το 1996, με μια υπουργική απόφαση, δείγμα μοναδικής πολιτικής ανευθυνότητας, απαγορεύονταν διά νόμου οι έρευνες για την ύπαρξη ή μη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο. Έπρεπε να φτάσουμε στο 2010 να συσταθεί ειδικό υφυπουργείο, για να παραδεχτεί επιτέλους η επίσημη πολιτεία πως υπάρχουν κοιτάσματα και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε.
Η δικαίωση ήρθε από τους Νορβηγούς
Η δικαίωση για τον κ. Φώσκολο, αλλά και όσων επί τόσα χρόνια λοιδορήθηκαν ήρθε με την ολοκλήρωση των ερευνών του νορβηγικού πλοίου Nordicexplorer, τα επιστημονικά ευρήματα του οποίου ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, όπως ανακοίνωσε ο Σβέρε Στράντερες, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της PetroleumGeoServices(PGS).
Η εταιρεία PGS πλήρωσε από την τσέπη της 120 εκατομμύρια ευρώ για να πραγματοποιήσει μια τεράστια έρευνα σε μια συνολική έκταση 12.431 χιλιομέτρων. Οι Νορβηγοί «όργωσαν» το Ιόνιο, τις περιοχές μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κυθήρων, Κυπαρισσίας, Πύλου και τη Νότια Κρήτη. Η ανάλυση στις φουσκάλες μεθανίου που αναδύονται στην περιοχή του Κατάκολου αποκάλυψε, σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, πως κάτω από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου βρίσκονται εγκλωβισμένες ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου. «Οι φυσαλίδες των αερίων που διαφεύγουν από τον πυθμένα της θάλασσας αποτελούνται από μεθάνιο κατά 80%-90% και από υδρόθειο σε μικρότερο ποσοστό, κάτι που σημάνει πως υπάρχει πετρέλαιο – και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας, πολύ καλύτερης από αυτής των αραβικών χωρών».
Μακεδονία και Θράκη: Από τις πιο πλούσιες σε μεταλλεύματα
Ένας απίστευτος ορυκτός πλούτος και κυρίως μεταλλικών ορυκτών αξίας 80 δισ. ευρώ περιμένει… καρτερικά κάτω από την επιφάνεια της ηπειρωτικής Ελλάδα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΓΜΕ το αποθεματικό δυναμικό των κυριότερων μετάλλων της χώρας νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος-ψευδάργυρος, χαλκός, ασήμι, αντιμόνιο, μαγγάνιο, μόλυβδος και βολφράμιο έχει υπολογιστεί στα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ γύρω στα 37 δισ. ευρώ εκτιμάται η αξία των κοιτασμάτων της αλουμίνας.
Η μεταλλευτική αξία των βεβαιωμένων αποθεμάτων νικελίου, ψευδαργύρου, μολύβδου, χαλκού, χρυσού και αργύρου στην Μακεδονία και Θράκη, με βάση την ενεργό μεταλλευτική παραγωγή, τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις τρέχουσες τιμές των μετάλλων, ανέρχεται περίπου σε 27,6 δισ. ευρώ. Οι περιοχές αυτές συγκαταλέγονται στις πιο πλούσιες της Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου εντοπίζεται σε περιοχές όπου υπάρχουν μεταλλικά ορυκτά και μάλιστα σε συνδυασμό με τις διεθνείς οικονομικές και βιομηχανικές εξελίξεις:
Τα σημαντικά αποθέματα χρυσού (Au) στη Β. Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξελισσόμενες επενδύσεις αλλά και το παρατεταμένα ευνοϊκό παγκόσμια οικονομικό τους περιβάλλον.
Τα κοιτάσματα χαλκού (Cu) στην κεντρική Μακεδονία, σε σχέση με τη δυναμική καταναλωτική παρουσία του μετάλλου.
Τα κοιτάσματα μολύβδου (Pb), ψευδαργύρου (Zn) και αργύρου (Ag) στη Β. Ελλάδα, κυρίως σε ό,τι αφορά στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση και σταθερή τιμαριθμική τους παρουσία.
Το νικέλιο (Ni), σε σχέση με τη στρατηγική θέση που κατέχει στη μεταλλευτική παραγωγή της Ευρώπης (~86% της ευρωπαϊκής παραγωγής).
Ο βωξίτης, κυρίως λόγω της γνωστής παραδοσιακής και παγκόσμιας δυναμικής και σταθερότητας που αντιπροσωπεύει (~65% της ευρωπαϊκής παραγωγής).
Τα βεβαιωμένα στοιχεία από το ΙΓΜΕ
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.
Αν μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των… εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα.
Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει αυτήν τη στιγμή η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση είναι η αξιοποίηση του ορυκτού αυτού πλούτου, για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δείξει τον δρόμο για έξοδο από την ύφεση.
Ο θαμμένος θησαυρός ύψους στο υπέδαφος της χώρας ΜΟΝΟ από μέταλλα μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για 23,5 εκατομμύρια τόνους νικελίου, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού, αργύρου, χαλκού, χρωμίου, μολύβδου και ψευδάργυρου.
Αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισ. ευρώ -για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ακόμα επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών-, τότε η αξία των… εγκάτων της ελληνικής γης είναι σε «αστρονομικά» επίπεδα. Μετά από όλα αυτά που περιέγραψα θέλω να γνωρίζεις δυο πράγματα ! Πρώτον όλοι οι Πολιτικοί μας όλα αυτά που αναφέρω τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι , όπως φυσικά και τα αφεντικά τους ! Και δεύτερον δεν μπορούν να διαψευσθούν με τίποτα και γιαυτο τον λόγο ήρθε η στιγμή για όσους δεν τα γνωρίζουν να τα μάθουν ! Μόνο έτσι θα μπορέσουν να λύσουν όλα τα αναπάντητα ερωτήματα τους , περί χρέους και ότι άλλο συμβαίνει και είναι να τους συμβεί στην μετέπειτα ζωή τους !
Σχόλια