Είναι παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία η τμηματική επέκταση των Χωρικών Υδάτων

Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ
Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, παραδίδοντας το ΥΠΕΞ το Σάββατο (20/10/2018) στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έκανε μια εκκωφαντική δήλωση, ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 ν.μ. σε 12 ν.μ. από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα!
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προσδιορίζει τα χωρικά ύδατα στο Άρθρο 3:
  • Άρθρο 3 Εύρος της χωρικής θάλασσας
  • Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ

Αυτός ο χάρτης δείχνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας με εύρος 6 ν.μ. και 12 ν.μ. Ο κ. Κοτζιάς δεν αναφέρθηκε μόνο στην τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα αλλά ανακοίνωσε και άλλες τμηματικές επεκτάσεις χωρικών υδάτων!
Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:
  • «Η κυριαρχία της χώρας επεκτείνεται για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια. Τα προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Η χώρα, σε πρώτο βήμα, επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια Νησιά, μέχρι τα Αντικύθηρα. Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο να φτιαχτούν οι γραμμές βάσης και με βάση αυτά να γίνει η επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια. Και αυτό θα μας βοηθήσει στην ΑΟΖ»
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Οι θαλάσσιες ζώνες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας

Πηγή: Law of the Sea, A Policy Primer, The Fletcher School, Tufts University.
Ο κύριος Κοτζιάς ανέφερε ότι η Ελλάδα επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα επεκτείνει και την ΑΟΖ της. Μεγάλο σφάλμα. Όπως φαίνεται από το διάγραμμα, η ΑΟΖ 200 ναυτικών μιλίων δεν εκτείνεται μετά από τα χωρικά ύδατα αλλά περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα!
Όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη μας διαθέτουν χωρικά ύδατα εύρους 12 ν.μ. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος στον κόσμο που διαθέτει χωρικά ύδατα 6 ν.μ., ενώ η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που έχει δυο διαφορετικά μήκη χωρικών υδάτων. Διαθέτει 12 ν.μ. στην Μαύρη Θάλασσα και στην Μεσόγειο και 6. ν.μ. στο Αιγαίο Αρχιπέλαγος.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής, έκανε λόγο για την υλοποίηση μιας σημαντικής πολιτικής, «της επέκτασης της κυριαρχίας της χώρας, για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάνησο».
Και συνεχίζει:
  • «Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα είναι έτοιμα. Με αυτά, η χώρα επεκτείνει, σ’ ένα πρώτο βήμα, από τους Οθωνούς, τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, την αιγιαλίτιδα ζώνη της. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν, παντού, μαζί με τους κόλπους, οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Αυτό θα μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία. Αυτό επεκτείνει τη δική μας κυριαρχία».
Και αμέσως μετά πετάει το μεγάλο μαργαριτάρι. Δεν θα περιοριστεί στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων από τα Διαπόντια νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα αλλά θα συνεχίσει και με άλλες τμηματικές επεκτάσεις των χωρικών μας υδάτων! Καμαρώστε την τελευταία δήλωση του μέχρι πρότινος αρχηγού της ελληνικής διπλωματίας:
  • «Το δεύτερο, που είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, είναι ολοκληρωμένο από εμάς απλώς θέλουμε τον έλεγχο και από διεθνείς χαρτογράφους, είναι η Κρήτη. Και είναι έτοιμο αλλά θέλει ξανά μέτρημα, από τα Αντικύθηρα και την Κρήτη μέχρι και το Σαρωνικό και σε πρωτόλειο πιο πολύ είναι από το Σαρωνικό πάνω μέχρι τον Παγασητικό, μέχρι τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας την Εύβοια κτλ., κι όπως ξέρετε, προγραμματίζουμε, κλιμακωτά, να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση αυτό το σχέδιο».
Δηλαδή ανακοινώνει «κλιμακωτή» επέκταση των χωρικών υδάτων της πατρίδας μας. Ο κύριος Κοτζιάς αντί να ανακηρύξει ΑΟΖ παίζει με το Δίκαιο της θάλασσας.
Δεν άργησε πάντως να έρθει η απάντηση με μια δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου:
  • «Μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εκτός Αιγαίου, με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο να παραμένουν στα 6 μίλια, σημαίνει αποδοχή, πρώτον, του θεμελιώδους τουρκικού επιχειρήματος περί “ειδικών συνθηκών” στο Αιγαίο και, δεύτερον, της τουρκικής πρακτικής καθώς η Τουρκία έχει διαφοροποιημένο μήκος χωρικών υδάτων. Τέτοιες κινήσεις που απασχολούν την εθνική πολιτική επί σαράντα πέντε χρόνια ούτε εξαγγέλλονται υπό τέτοιες ενδοκυβερνητικές συνθήκες, ούτε, πολύ περισσότερο, γίνονται έτσι, ως επικοινωνιακό αντίβαρο».
Ακολούθησε και η Νέα Δημοκρατία με μια δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου που αναφέρει μεταξύ άλλων «η επιλεκτική επέκταση των χωρικών της υδάτων, γίνεται πρόχειρα και αποσπασματικά επ’ ευκαιρία της παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών. Για ακόμη μία φορά, επιβεβαιώνεται η έλλειψη σοβαρότητας και συναίσθησης ευθύνης.»
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.
Το στρατηγικό παιγνίδι παίζεται στη Μεσόγειο: Η άφιξη Μίτσελ, η γεώτρηση της Exxon Mobil


Ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης και το βιβλίο του “Η ΑΟΖ της Ελλάδας”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ
==========
ΠΗΓΗ
-----------

  ------------------

 Όταν είχαμε πρωθυπουργό και όχι απομίμηση.
Η νέα δημοκρατία του Μητσοτάκη έκανε αντιπολίτευση με τα 12 μίλια.
Ο Ανδρέας στο 4:39 του απαντά όμορφα και ωραία και τον βάζει στην...
θέση του.
Αιντε καλημέρα.
Υ.Γ. Α ρε Αντρέα ποσo λείπεις.
Κάνει την μαλακια ο Τσιπρας με τα 12 μίλια.
Βγαίνει ο Βενιζέλος λέει το αυτονόητο.
Το βρίζουν οι άλλοι γιατί είναι ο Βενιζέλος.
Τους λες ότι λέει ακριβώς τα ίδια που έλεγε και ο Ανδρέας άκρα του τάφου σιωπή μετά.
Όταν υπάρχει ακόμα αυτή η εσωστρέφεια πώς θα πάτε μπροστά ρε σύντροφοι;
Απορία δηλαδή.

  ===========

ΓΙΑ ΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ! Ο Μάνος υπέρ του Κοτζιά...

Οι αντιπολιτευόμενοι την κυβέρνηση δυσκολεύονται να παραδεχθούν την ορθότητα της απόφασης Κοτζιά να ετοιμάσει Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο και να κατοχυρώσει τον τρόπο υπολογισμού των 12 μιλίων με βάση όχι τη φυσική γραμμή βάσης, αλλά τη μέθοδο των ευθειών γραμμών βάσης (όπου επιτρέπεται). Και δεν φθάνει ότι η αντιπολίτευση αντιπολιτεύεται ενάντια στα εθνικά μας συμφέροντα αλλά παρασύρει και τον φιλικό της τύπο που και αυτός προσπαθεί να μειώσει τη σημασία της εξαγγελίας Κοτζιά.
Σημασία είναι να γίνει κατανοητή η ολιγωρία του Υπουργείου Εξωτερικών που εδώ και δεκαετίες δεν έχει προετοιμάσει και αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει στην Ελλάδα το δίκαιο της θάλασσας με την εφαρμογή των ευθειών γραμμών βάσης στους κόλπους με άνοιγμα μικρότερο των 24 ναυτ. μιλίων. Ολιγωρία που οφείλεται στη νοοτροπία, στη λογική της ακινησίας, που τάχα θα μας βγει σε καλό. Παραβλέποντας την πραγματικότητα. Παραβλέποντας ότι κάθε χρόνος που περνάει ενισχύεται η Τουρκία σε σχέση με εμάς. Έχω επίγνωση της νοοτροπίας αυτής από το 1981 όταν, ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας, χειρίστηκα τα ζητήματα των πετρελαίων του Πρίνου και εμμέσως της υφαλοκρηπίδας.
Τώρα, όπως επισημαίνω, κρίσιμο θα αποδειχθεί αν ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων ή θα "κολλήσει" παρασυρόμενος από φοβισμένους "Ταλλεϋράνδους".
==============

Χωρικά ύδατα: Σωστό βήμα η μερική επέκτασή τους

Κωνσταντίνος Κόλμερ

Η σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση ως ιδέα και πράξις, ανεξαρτήτως της παραιτήσεως Κοτζιά. Ως ιδέα είναι χρήσιμη. Συμμορφώνει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ράμα που αθετεί προγενεστέρα συμφωνία με την Ελλάδα ως προς την κατανομή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη θαλασσία περιοχή βορείως της Κερκύρας (Οθωνοί και Διαπόντια νησιά, υψηλής πιθανότητος υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων).
Ρυθμίζει τα «εσωτερικά ύδατα» των κόλπων από την ευθεία φυσική ακτογραμμή μέχρις μήκους 12 μιλίων χωρικών υδάτων, οπότε ουσιαστικά τα εσωτερικά ύδατα του Κορινθιακού κόλπου επεκτείνονται μέχρις των εξώτερων ορίων χωρικών υδάτων της Ζακύνθου και Κεφαλληνίας με βέβαια αποθέματα πετρελαίου. Προχωρεί «κλιμακωτά» τα χωρικά ύδατα της χώρας στην Κρήτη, Αντικύθηρα, Σαρωνικό και Παγασητικό κόλπον και Εύβοια χωρίς να δικαιολογείται το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής εθνοσυνελεύσεως το 1995.
Ακυρώνει το επαίσχυντο «πρωτόκολλο της Βέρνης του Καραμανλή-Τσαγλαγιαγκίλ της 11ης Νοεμβρίου 1976, με το οποίον η Ελλάς απέσχε εθελοδούλως «πάσης ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων» στο ακρωτήριο Μπάμπουρα της Θάσου και στην Λαδοξέρα της Σαμοθράκης, με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται ελάχιστα εκτός των 6 μιλίων (βλ.σχ. Τα πετρέλαια της Ελλάδος, εκδ. Λιβάνη 2006 σελ.186 επ.). Έτσι η χώρα απώλεσε την ενεργειακή της επάρκεια, ένα από τα αίτια της χρεωκοπίας το 2010.
Βοηθάει εν τούτοις, η ιδέα να διαπιστώσουμε ποίοι εκ των πολιτικών «μας» εξακολουθούν να θέλουν τον εγκλωβισμό της χώρας στα 6 μίλλια χωρικών υδάτων (Βενιζέλος, Κουμουτσάκος, Λεβέντης, Θεοδωράκης), που ομιλούν για «επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων. Εφόσον είναι υπέρ της «ολοκληρωτικής επέκτασης» εις όλο το Αιγαίον αρχιπέλαγος, γιατί δεν το λέγουν;
Η μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα λύσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία και της ΑΟΖ με την Λιβύη. Άλλωστε και η Τουρκία «σοφά» διατηρεί μικτά χωρικά ύδατα και οροθετικές γραμμές (Μέση λ.χ. στην Σάμο από το 1947) και 12 μιλίων στην Μαύρη Θάλασσα και τη θάλασσα της Λυκίας. Γιατί όχι και η Ελλάδα από Λήμνου, Χίου, Ικαρίας και Καρπάθου; Είναι προτιμότερος ένας πόλεμος με την Τουρκία;
Υπενθυμίζω, εν τούτοις, ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι Αμερικανοί, όταν με δήλωση του ο  πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «καταβάλλουν μεγίστη προσπάθειαν διά ν’ αποφύγουν πόλεμο εις το Αιγαίον»(27-31 Μαίου 1975. Ως πράξις της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η επέκταση των χωρικών υδάτων απομένει να καταδειχθή στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Ως έγραψε ο Melccior Sessa (*) «στα ανόμοια η συνάφεια είναι επισφαλής» (DISSIMILIUM INFIDA SOCIETAS).

(*) Έκδοση Αριστοφάνους ευτραπελωτάτου ένδεκα κωμωδίαι, Βενετία 1538, Συλλογή Κωνσταντίνου Νικολοπούλου, Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, που παρουσιάσθη στην ΙΕΕΕ, πρώην Βουλή).

Σχόλια