Η Ελλάδα και η «Μικρά Εγκάρδιος Συνεννόησις»

Η Ελλάδα και η
Εδημοσιεύθη στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», η παράταση της παραμονής αμερικανικής αεροναυτικής βάσεως στον κόλπο της Σούδας της Κρήτης: «Για ένα χρόνο»! Αλλού, όμως, είναι το ζήτημα: Η ρωσοτουρκική συνεργασία στο πυρηνικό εργοστάσιο Ακκουγιού, στην Μερσίνα, έναντι της Κύπρου, και η προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 απεμάκρυνε την Τουρκία από την πρώτη γραμμή της αμύνης της Δύσεως και η δευτέρα, η ελληνική χερσόνησος, καθίσταται πρώτη, όπως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Ο ισλαμικός χαρακτήρας του ερντογανικού κράτους και η συνεργασία της Αγκύρας με το «Ισλαμικό Κράτος», τη Χαμάς και τους Παλαιστινίους της Γάζας, ανησύχησε το Ισραήλ που εγκατέλειψε την Τουρκία. Η δημιουργία φιλοαμερικανικής ομάδος στους κόλπους της ΕΕ από την Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία αλλά και τις Βαλτικές Χώρες, αποδυναμώνει την φιλότουρκο γερμανική επικυριαρχία επί των υπολοίπων 20 χωρών-μελών της ΕΕ.

  • Το πρωτοφανές γεγονός ότι ο αρχηγός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζόσεφ Ντάνφορντ, κατά την πρόσφατο επίσκεψη του στην Εγγύς Ανατολής και την Αθήνα, δεν περιέλαβε την Άγκυρα, μαρτυρεί την αναβάθμιση του γεωπολιτικού βάρους της Ελλάδος.
Η ιστορική πρωτεύουσα των Πτολεμαίων, η Αλεξάνδρεια, πρόκειται να εξελιχθή σε κέντρο συγκεντρώσεως της παραγωγής φυσικού αερίου από τα εκτεταμένα αιγυπτιακά και ισραηλινά κοιτάσματα και τα αντίστοιχα της Κύπρου. Στην Αλεξάνδρεια σχεδιάζεται η κατασκευή υποθαλασσίου αγωγού μήκους 1500-2000 χιλιομέτρων, που μέσω Κρήτης και μέχρις Καβάλας θα διοχετεύει το φυσικό αέριο στον ήδη κατασκευαζόμενο αγωγό της Αδριατικής, ΤΑΡ, δια να τροφοδοτήσει την δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την αναξιόπιστη Τουρκία.
Ενας πλωτός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη εξαερώσεως υγροποιημένου φυσικού αερίου, εκ των εκτεταμένων αμερικανικών σχιστολίθων, θα τροφοδοτεί Βουλγαρία, Ρουμανία, δυτική Ουκρανία, ώστε ν’ απαλλαγούν οι χώρες αυτές από το μονοπώλιο της ρωσικής Γκάζπρομ και μαζί των, η Ελλάς που εξαρτά το 80% της καταναλώσεως της από το ακριβό ρωσικό αέριο.

Κατ’ αυτόν το τρόπο, μία νέα συμμαχία, «ενεργειακή» αυτή την φορά, σχηματίζεται μέσα στο ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα και δύο νέα μέλη: το Ισραήλ, όπου εγκατεστάθη ήδη αμερικανική στρατιωτική βάσις και την Κύπρο, που τελεί υπό οιονεί προστασία του 6ου Αμερικανικού Στόλου, από τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Θυμίζει η συμμαχία αυτή την «Μικρά Εγκάρδιο Συνεννόησιν» (La Petite Entente) Ελλάδος, Σερβίας και Μαυροβουνίου, κατά τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο (Ιανουάριος 1913) οπόταν η Τουρκία εξεδιώχθη από την Ευρώπη, για πρώτη φορά από 500 ετών, την 30η Μαρτίου 1913!
===========

Σχόλια