Ο Τραμπ ξεκινά ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Του Charles Wallace
Ο εμπορικός πόλεμος ξεκίνησε στα σοβαρά τη Δευτέρα. 
Ανακοινώνοντας νέους δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας περίπου 200 δισ. δολ., ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σημείωσε πως η κυβέρνησή του συμπέρανε ότι "η Κίνα εμπλέκεται σε πολυάριθμες αθέμιτες πολιτικές και πρακτικές που συνδέονται με την αμερικανική τεχνολογία και πνευματική ιδιοκτησία -όπως ο εξαναγκασμός αμερικανικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν τεχνολογία σε κινεζικές επιχειρήσεις". "Αυτές οι πρακτικές συνιστούν μια μεγάλη απειλή στη μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία της οικονομίας των ΗΠΑ" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, στις κινεζικές εισαγωγές θα επιβληθεί φόρος 10% από τις 24 Σεπτεμβρίου ο οποίος θα αυξηθεί στο 25% στο τέλος του έτους.
Ο Τραμπ προειδοποίησε πως αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα εναντίον οποιασδήποτε αμερικανικής βιομηχανίας, ο ίδιος θα προχωρήσει στην τρίτη φάση του εμπορικού πολέμου, επιβάλλοντας νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 267 δισ. δολ. Προηγουμένως, οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ., ενέργεια στην οποία η Κίνα απάντησε με επιβολή δικών της δασμών.  
Είναι δύσκολο να δούμε την Κίνα να υποχωρεί στις απαιτήσεις των ΗΠΑ όταν, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Τραμπ "της έχει βάλει το πιστόλι στον κρόταφο". 
Ενδεικτικό είναι πως σε άρθρο στους Global Times, μια εφημερίδα την οποία εκδίδει το Κινεζικό Κομμουνιστικό κόμμα, αναφέρεται: "Δεν είναι καινούργιο για τις ΗΠΑ να προσπαθούν να κλιμακώσουν τις εντάσεις με στόχο να πετύχουν περισσότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Και προστίθεται: "Ανυπομονούμε να υπάρξει μια πιο ωραία αντεπίθεση και θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τον πόνο που αισθάνονται οι ΗΠΑ". 
Έτσι, ο ολοκληρωτικός εμπορικός πόλεμος που σχεδόν όλοι φοβούνταν, τώρα φαίνεται αναπόφευκτος. Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 16,18 μονάδων, μια πτώση της τάξεως του 0,6%, αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε δράση μετά το κλείσιμο της αγοράς. 
Η Κίνα εξήγαγε αγαθά και υπηρεσίες αξίας 522,9 δισ. στις ΗΠΑ το 2017 και έκανε εισαγωγές αξίας 187,5 δισ. δολ. Έτσι, η Κίνα είναι αντιμέτωπη με ένα ζήτημα. Δεν μπορεί να απαντήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γιατί εισάγουν πολύ λιγότερα αμερικανικά αγαθά. 
Στην Κίνα γίνεται συζήτηση για τον ενδεχόμενο επιβολής άλλων εμποδίων στις αμερικανικές εισαγωγές,  όπως αυξημένοι τελωνειακοί έλεγχοι που επιβραδύνουν την άφιξη αγαθών. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κίνας φέρεται να είπε, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ στο Πεκίνο την Κυριακή, ότι άλλες πιθανές ενέργειες περιλαμβάνουν τον περιορισμό στις εξαγωγές αγαθών, πρώτων υλών και εξαρτημάτων που είναι κρίσιμα για τις αμερικανικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, όπως μετέδωσε το Reuters.
Παράλληλα, όταν η κυβέρνηση αποφασίσει να γίνονται λιγότερες εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις θα συμμορφωθούν χωρίς παράπονα. 
Επιπλέον, το κινεζικό νόμισμα, που ελέγχεται απευθείας από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, έχει υποχωρήσει 6% από την έναρξη της εμπορικής διαμάχης, κάτι που σχεδόν θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των δασμών ύψους 10% που επιβάλλει ο Τραμπ. 
Είναι σαφές ότι η Κίνα ετοιμάζεται για μια μάχη διαρκείας. Από την πλευρά του ο Τραμπ απολαμβάνει την επικείμενη μάχη.
"Οι δασμοί έχουν βάλει τις ΗΠΑ σε μια πολύ ισχυρή διαπραγματευτική θέση, με δισ. δολαρίων και θέσεις εργασίας να εισρέουν στη χώρα μας και παρ’ όλα αυτά οι αυξήσεις στο κόστος σχεδόν περνούν απαρατήρητες. Αν οι χώρες δεν κάνουν δίκαιες συμφωνίες μαζί μας, θα τους επιβάλλονται δασμοί" έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter τη Δευτέρα.
Η θέση του είναι λίγο παράξενη, γιατί είναι οι Αμερικανοί και όχι οι Κινέζοι που θα πληρώσουν τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές. Αν και μπορεί να επηρεάσουν επίσης της κινεζικές επιχειρήσεις, σίγουρα και οι Αμερικανοί θα πληρώσουν περισσότερα. 
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στην πιθανότητα επανέναρξης διαπραγματεύσεων με την κινεζική κυβέρνηση. 
"Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με την Κίνα οποιαδήποτε στιγμή είναι έτοιμοι για σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση του ελεύθερου εμπορίου, για τη μείωση των δασμών και άλλων εμποδίων, για το άνοιγμα των αγορών και για να επιτραπεί στην πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου, τη δική μας, να εξάγει όλο και περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Κίνα" είπε ο Κάντλοου.

Σχόλια