Παίρνει κόσμο στον λαιμό του ο Ερντογάν

Παίρνει κόσμο στον λαιμό του ο Ερντογάν, Βαγγέλης Σαρακινός
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται και πάλι από τα ξημερώματα, μετά το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου, η τουρκική λίρα παρασύροντας χρηματαγορές και χρηματιστήρια. Την «Μαύρη Παρασκευή» διαδέχεται η «Μαύρη Δευτέρα», καθώς το τουρκικό νόμισμα πέρασε την κόκκινη γραμμή της ισοτιμίας με το δολάριο, ενώ την ίδια ώρα η κεντρική τράπεζα ανακοινώνει μέτρα και ο Ερντογάν κυνηγά «συνωμότες». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών ανά δολάριο. Στην συνέχεια ανέκτησε μέρος των απωλειών της, και λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαμορφώθηκε στις 6,83 λίρες. Αιτία για την μικρή αυτή διόρθωση ήταν η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας ότι θα λάβει μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχώρησε έως το 1,1365 δολάρια, καταγράφοντας χαμηλό 13 μηνών, μετά τις σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε την Παρασκευή, εξαιτίας δημοσιευμάτων που έφεραν την ΕΚΤ να ανησυχεί για την έκθεση ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών τραπεζών στην τουρκική τραπεζική αγορά. Το δολάριο πάντως συνεχίζει το ράλι έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, ενώ ενισχυμένα από την τουρκική κρίση βγαίνουν το γεν και το ελβετικό φράγκο.
«Ο μεγάλος φόβος στην αγορά είναι ότι κινούμαστε προς μια κανονικών διαστάσεων κρίση στις αναδυόμενες αγορές», σχολίασε ο επικεφαλής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank στη Φρανκφούρτη, κάνοντας αναφορές στην ασιατική κρίση του 1997, η οποία δεν άφησε αλώβητες ούτε τις χώρες με υγιή μακροοικονομική κατάσταση.

Μέτρα Αλμπαϊράκ

Μετά την υποχώρησή της στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου, η τουρκική λίρα βρήκε μια μικρή στήριξη με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο δράσης για την οικονομία. Την ίδια ώρα, η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωνε ότι έβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές swap.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρέχει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες», αλλά και ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Παραλλήλως αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, με στόχο να αποφευχθούν προβλήματα ρευστότητας. Διευκρίνισε τέλος ότι περίπου 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσός αξίας 3 δισεκ. θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βλέπει συνωμότες

Την ώρα που ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωνε ότι η Τουρκία προχωρά στην λήψη μέτρων που θα αποσκοπούν στην σταθεροποίηση του εθνικού νομίσματος, ο πεθερός του και πρόεδρος της Τουρκίας απέδιδε την νομισματική κρίση σε «πολιτική συνωμοσία» των Αμερικανών.
Εκμεταλλευόμενος τις κλειστές αγορές, ο Ερντογάν επιχείρησε να αμβλύνει τον οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο, επιμένοντας ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και θα αντέξει τον οικονομικό πόλεμο. Παραλλήλως, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην Συρία και τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε επίσης, για πολλοστή φορά, επανειλημμένες εκκλήσεις στους πολίτες να πουλήσουν δολάρια, ευρώ και χρυσό και να αγοράσουν τουρκικές λίρες για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα. Το ξημέρωμα της Δευτέρας ωστόσο και οι εξελίξεις που έφερε στις διεθνείς αγορές δείχνει ότι τα «λαϊκά ομόλογα» του Ερντογάν μάλλον δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Έρευνες και στα social media

Το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία». Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης μάλιστα ξεκίνησε ήδη έρευνα κατά προσώπων, τα οποία θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.

Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, η εισαγγελία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να κινηθεί δικαστικά και εναντίον κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού, αλλά και εναντίον χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για τα οποία θεωρείται ότι εξυπηρέτησαν τους στόχους της επίθεσης εναντίον του τουρκικού κράτους και του εθνικού νομίσματος.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στους οποίους αναρτήθηκαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας και μάλιστα, όπως αναφέρει, «κατά προκλητικό τρόποι». Σύμφωνα με το υπουργείο εναντίον αυτών των λογαριασμών έχουν κινηθεί ήδη «νομικές διαδικασίες».

Μονόδρομος το ΔΝΤ και η Συρία

Οι απόψεις των οικονομολόγων παραμένουν διχασμένες ως προς την δυναμική διάχυσης που έχει η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, οι φωνές ωστόσο που προδιαγράφουν προσφυγή της Άγκυρας στο ΔΝΤ επανέρχονται στο προσκήνιο.
Οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι «επίκειται πλήρης νομισματική κρίση», υπογράμμισε ο αναλυτής στην XTB, Ντέιβιντ Τσίτχαμ, ενώ ο Πάτρικ Ο’Χέιρ της Briefing συνέδεσε τις ανησυχίες για την τουρκική λίρα με τον φόβο «για μια πιθανή διάχυση, δηλαδή για μια κρίση των αναδυόμενων νομισμάτων». Για φόβους ότι «οι ευρωπαϊκές αγορές είναι πιο εκτεθειμένες απ’ ό, τι προβλεπόταν στο τουρκικό σοκ», έκανε λόγο ο Τζαμίλ Άχμαντ, αναλυτής στην FXTM, ενώ ο Κρίστοφερ Ντέμπικ, υπεύθυνος οικονομικής έρευνας στην τράπεζα Saxo, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συστημικός κίνδυνος», χαρακτηρίζοντας «ανέκδοτο» τα σχόλια για επιπτώσεις στα αναδυόμενα νομίσματα.
Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, Κλέμενς Φούεστ, χαρακτηρίζει ωστόσο ως «ιδιαίτερα επικίνδυνη» και «ανησυχητική» την κατάσταση στην Τουρκία και επισημαίνει ότι η Άγκυρα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Τουρκία ως «κλασική οικονομική και νομισματική κρίση».
Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια από τις δυσκολότερες οικονομικές προκλήσεις από το 2003, όταν ανέβηκε στην εξουσία. Η αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ήταν η χαριστική βολή στην τουρκική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια τώρα δομικά προβλήματα.
Μπροστά σε αυτήν την πανωλεθρία πολλοί εκτιμούν ότι ενδέχεται να επιδιώξει μια δυναμική μεταστροφή. Το αν θα πάει στο ΔΝΤ θα του το πουν οι αγορές με τον τρόπο τους. Ο ίδιος, για την ώρα, φαίνεται να βλέπει την Συρία, ως πεδίο προσωρινής απόδρασης. Το είπε άλλωστε και στην ομιλία του την Κυριακή στην Τραπεζούντα, τονίζοντας ότι η χώρα του έχει οριστικοποιήσει τις προετοιμασίες για τη δημιουργία και άλλων ασφαλών περιοχών στην Συρία, όπως έκανε με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στα βόρεια της γειτονικής της χώρας.
=================

Blogger: 

Πολυπαραμετρική η κατάσταση στη Τουρκία.  Το πιθανότερο ο Ερτογάν και η Τουρκική ελίτ (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο τμήμα της) να αποφάσισαν ότι του βολεύει να παίξουν με άλλους παίκτες. (Μένει να δούμε να θα τους βγει και αν τελικά η δύση δεχθεί να χάσει ένα μεγάλο πελάτη.)

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η Δύση εμφανίζεται διχασμένη το πρόβλημα είναι ακόμα πιο περίπλοκο. (Τι θα κάνει η Γερμανία; Μήπως η Τουρκία δοκιμάζει για λογαριασμό της Γερμανίας της αντοχές του Τραμπ και θέλει να τον ..τσαλακώσει;) 

Πάντως έχω ικανό τον Ερντογάν να ρίξει ένα καθώς πρέπει κανόνι στις Ευρωπαϊκές τράπεζες - κάτι που δεν τόλμησε ο αχυράνθρωπος  GAP. (Στην περίπτωση αυτή μπορεί και Γερμανία να προκρίνει αυτή τη λύση, αφού Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία θα πέσουν στην ...αγκαλιά της ... αφού:
"...η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανησυχίες για τράπεζες στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία και την έκθεσή τους στην Τουρκία."

---------------

Σχόλια