Διάσωση της Τουρκίας κατά το ελληνικό μοντέλο εξετάζει η Γερμανία - Πιέσεις στην λίρα στις 6,28 ανά δολάριο - «Σύννεφα» στην Halkbank
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, επανέφεραν μνήμες κλιμάκωσης της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Δύση
(upd13)Το ενδεχόμενο παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι μια πλήρης οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή.
Αυτό αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα γερμανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βοήθεια.
Εντούτοις, οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρόμοιο με το είδος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, σε ειδικά δάνεια από κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και διμερή βοήθεια.
Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη, να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το Βορρά.
"Θα κάναμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία", ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.
"Δεν έχουμε πολλές επιλογές."
Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εξίσου.
Φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την οικονομία της.
Σε αντίθετο κλίμα, όπως διαβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Γερμανία δεν εξετάζει την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την παραπαίουσα Τουρκία.
"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει", τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.
"Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της", δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος.
Πιέσεις στην τουρκική λίρα στις 6,28 λίρες/δολάριο
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκτός του μείζονος θέματος με τη μοίρα του πάστορα Andrew Brunson, που έχει κατηγορηθεί στην Τουρκία για τρομοκρατική δράση, στο "κάδρο" των ανησυχιών έχει μπει και η έρευνα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις συναλλαγές της κρατικής Halkbank, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυνητικά σημαντικά πρόστιμα εάν αποδειχθεί ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη.
Η τράπεζα δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες, αλλά οι αμερικανικές αρχές έχουν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Halkbank, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Mehmet Hakan Atilla (ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Ερντογάν») έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.
Πάντως, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Και επειδή οι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένο νόμισμα, η ελεύθερη πτώση της λίρας απειλεί να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τη βαθιά αποστροφή της Erdogan σε μια τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χρειαστεί να συμβάλλει και με οικονομική βοήθεια.
Αυτά, όμως, είναι λύσεις που δίνουν μία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζουν το δομικό πρόβλημα της Τουρκίας που έχει τις ρίζες του στην προσωπική αυτοκρατορία που έχει δημιουργήσει ο Erdogan.
Hermes Investment Management: Υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Τουρκία, αλλά μην ξεχνά κανείς τις 7 «πληγές»
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, βιώνοντας μια πρωτοφανή νομισματική κρίση, η οποία τροφοδοτείται από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Αυτό συνοψίζει ο Andrey Kuznetsov, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Hermes Investment Management, ο οποίος αξιολογεί τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει.
Ο βασικός λόγος που η διαμάχη με τις ΗΠΑ έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ήταν οι ανησυχίες που είχαν οι αγορές για την επιρροή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη νομισματική πολιτική.
Οι "ρωγμές αμφιβολιών" για το μεγαλύτερο οικονομικό ίδρυμα της χώρας είχαν εξαπλωθεί ήδη πριν από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ - και την επακόλουθη επιβολή υψηλότερων δασμών από την κυβέρνηση Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.
Αυτό το μείγμα επιτάχυνε την πτώση της λίρας.
Σύμφωνα με τον Kuznetsov, τα θεμελιώδη προβλήματα στην Τουρκία περιλαμβάνουν: το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την υψηλή εξάρτηση από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα, την αναποτελεσματική νομισματική πολιτική που συντηρεί χαμηλά τα επιτόκια εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού (ανερχόταν σε 15,9% τον Ιούλιο) και την ανεξαρτησία των τραπεζών.
Αυτά τα προβλήματα έχουν βλάψει το κλίμα των επενδυτών, το οποίο έχει ενισχυθεί από την επιβολή κυρώσεων και δασμών από τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς η Τουρκία αγκαλιάζει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, υπάρχουν επτά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές:
1. Στο 137% του ΑΕΠ, το ισοζύγιο ακαθάριστου χρέους της Τουρκίας είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) του 162%, αλλά η συσσώρευση τίτλων σε ξένο νόμισμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (που ανέρχεται στο 70% είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της EM), σημαίνει ότι είναι ευάλωτη στις νομισματικές κρίσεις.
2. Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλές, στα 232 δισ. δολάρια ετησίως, και αυτό θα μπορούσε να καταστεί προβληματικό για την Τουρκία, επειδή τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014 (τώρα είναι μόνο περίπου 30 δισ. δολάρια σε καθαρή βάση).
Επιπλέον, η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες επάρκειας αποθεματικών στις ΕΜ.
Η πρόσφατη αδυναμία της λίρας θα αυξήσει τον λόγο του εξωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ (σήμερα 53%, εκ των οποίων το 14% είναι βραχυπρόθεσμο) και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
3. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης έχουν πολλές αναταράξει τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump επέβαλε κυρώσεις σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης της Τουρκίας, καθώς η διαμάχη για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson κλιμακώθηκε.
Η διαμάχη μεταξύ Erdogan και Trump μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των στενών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Εξάλλου, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας - και ελλείψει υποστήριξης από την ΕΕ, οι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να επηρεάσουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία της Τουρκίας.
4. Οι έλεγχοι κεφαλαίων "δεν θα βρίσκονται ποτέ στην ημερήσια διάταξη".
Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak, του γαμπρού του Erdogan, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με ξένους επενδυτές τον Αύγουστο.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ποτέ μη εμπορικά μέτρα.
5. Η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι επίσης μια απίθανη επιλογή δεδομένης της ρητορικής του Erdogan για την απελευθέρωση της Τουρκίας από τα προηγούμενα χρέη του ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να έχει καταβληθεί τον Μάιο του 2013.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Berat Albayrak ανέφερε ότι η χώρα δεν έρχεται σε επαφή με ΔΝΤ, με εξαίρεση τις τρέχουσες αναθεωρήσεις.
6. Το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία, η οποία είναι ένας όλο και πιο σημαντικός σύμμαχος του Erdogan.
Η συμφωνία στήριξης, η οποία περιλαμβάνει γραμμές swap και άμεσες επενδύσεις, θα διευκολύνει το διμερές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν επίσης να παράσχουν στήριξη: μετά την απειλή να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, ο Albayrak ανακοίνωσε ότι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας θα παράσχει δάνειο ύψους 3,6 δισ. δολ. για τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι απίθανο να προσφέρει νομισματική βοήθεια.
Ωστόσο, αναδύεται ως βασικός διπλωματικός εταίρος.
7. Η αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της, αλλά οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί μόνο σε τεχνικά μέτρα για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τη λίρα.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα διέκοψε την εβδομαδιαία δημοπρασία επαναγοράς, ενώ έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά μια αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί: η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναλάβει περαιτέρω δράση κλείνοντας την αγορά δανείων διάρκειας μίας ημέρας και μεταφέροντας τις τράπεζες στο παράθυρο της καθυστερημένης ρευστότητας, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης.
Νέες ευκαιρίες;
Αλλά το πρόβλημα φέρνει και την ευκαιρία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Hermes.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η λίρα έφτασε το -40% έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ώθησαν έφτασαν στο 22,3% και τα πιστωτικά περιθώρια των κρατικών ομολόγων διευρύνθηκαν κατά 280 μ.β., αγγίζοντας τις 600 μ.β. - επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία κατά την πιστωτική κρίση του 2008.
Τα περιθώρια των εταιρικών ομολόγων της Τουρκίας διευρύνθηκαν επίσης σημαντικά, αν και τώρα έχουν υποχωρήσει.
Αυτό έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, που μπορούν να αντέξουν το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως είναι οι εξαγωγείς και οι κεφαλαιοποιημένες, εγχώριες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ο αναλυτής της Hermes συστήνει την Turk Telekom, ενώ εκτιμά ότι Akbank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, είναι ένας εκδότης πιστώσεων που είναι σε θέση να αποδώσει καλά στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.
www.bankingnews.gr ---ΠΗΓΗ
Αυτό αναφέρουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα γερμανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε κάποια βοήθεια.
Εντούτοις, οι δυνατότητες που συζητούνται κυμαίνονται από ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης παρόμοιο με το είδος που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους της ευρωζώνης, σε ειδικά δάνεια από κρατικές αναπτυξιακές τράπεζες και διμερή βοήθεια.
Το Βερολίνο φοβάται ότι η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ευρώπη, να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στη Μέση Ανατολή και να προκαλέσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης προς το Βορρά.
"Θα κάναμε πολλά για να προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την Τουρκία", ανέφερε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας.
"Δεν έχουμε πολλές επιλογές."
Άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν εξίσου.
Φιλοξενώντας τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι τη Δευτέρα, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει την οικονομία της.
Σε αντίθετο κλίμα, όπως διαβεβαίωσε κυβερνητικός αξιωματούχος του Βερολίνου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Γερμανία δεν εξετάζει την παροχή έκτακτης οικονομικής βοήθειας προς την παραπαίουσα Τουρκία.
"Η θέση μας δεν έχει αλλάξει", τόνισε ο αξιωματούχος, παραπέμποντας σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της 20ης Αυγούστου, που υπογράμμιζε ότι η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία δεν αποτελεί ζήτημα για την Γερμανία αυτή τη στιγμή.
"Δεν μπορείς να κάνεις πολλά από το εξωτερικό, αλλά να τονίζεις ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στη χώρα της", δήλωσε ένας δεύτερος Γερμανός αξιωματούχος.
Πιέσεις στην τουρκική λίρα στις 6,28 λίρες/δολάριο
Στα επίπεδα των 6,28 λιρών/δολάριο βρίσκεται η τουρκική λίρα σήμερα, με τις ανησυχίες για την τουρκική οικονομία να έχουν καμφθεί ελαφρώς, παρά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας έχουν πολιτικά κίνητρα και εν τέλει θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης.
Ο ίδιος τόνισε οι κινήσεις των ΗΠΑ απομονώνουν τη χώρα από τους συμμάχους της, ενώ επεσήμανε ότι το δολάριο χάνει το στάτους του παγκόσμιου εμπορικού εργαλείου.Η τράπεζα δήλωσε ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες, αλλά οι αμερικανικές αρχές έχουν σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Halkbank, ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας αυτής Mehmet Hakan Atilla (ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης του Ερντογάν») έχει ήδη καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο σε φυλάκιση 32 μηνών για τραπεζική απάτη και συνωμοσία σε μια υπόθεση που αφορά δισεκατομμύρια δολάρια.
Πάντως, η τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας της κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Και επειδή οι τουρκικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε ξένο νόμισμα, η ελεύθερη πτώση της λίρας απειλεί να μειώσει το μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τη βαθιά αποστροφή της Erdogan σε μια τέτοια κίνηση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, απαιτείται ένα συγκεκριμένο και αξιόπιστο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και την αναδιάρθρωση του χρέους του ιδιωτικού τομέα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενδέχεται να χρειαστεί να συμβάλλει και με οικονομική βοήθεια.
Αυτά, όμως, είναι λύσεις που δίνουν μία βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά δεν αντιμετωπίζουν το δομικό πρόβλημα της Τουρκίας που έχει τις ρίζες του στην προσωπική αυτοκρατορία που έχει δημιουργήσει ο Erdogan.
Hermes Investment Management: Υπάρχουν ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Τουρκία, αλλά μην ξεχνά κανείς τις 7 «πληγές»
Η τουρκική λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος, βιώνοντας μια πρωτοφανή νομισματική κρίση, η οποία τροφοδοτείται από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ.
Αυτό συνοψίζει ο Andrey Kuznetsov, Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Hermes Investment Management, ο οποίος αξιολογεί τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει.
Ο βασικός λόγος που η διαμάχη με τις ΗΠΑ έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ήταν οι ανησυχίες που είχαν οι αγορές για την επιρροή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan στη νομισματική πολιτική.
Οι "ρωγμές αμφιβολιών" για το μεγαλύτερο οικονομικό ίδρυμα της χώρας είχαν εξαπλωθεί ήδη πριν από τη διαμάχη με τις ΗΠΑ - και την επακόλουθη επιβολή υψηλότερων δασμών από την κυβέρνηση Trump στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.
Αυτό το μείγμα επιτάχυνε την πτώση της λίρας.
Σύμφωνα με τον Kuznetsov, τα θεμελιώδη προβλήματα στην Τουρκία περιλαμβάνουν: το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την υψηλή εξάρτηση από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε ξένο νόμισμα, την αναποτελεσματική νομισματική πολιτική που συντηρεί χαμηλά τα επιτόκια εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού (ανερχόταν σε 15,9% τον Ιούλιο) και την ανεξαρτησία των τραπεζών.
Αυτά τα προβλήματα έχουν βλάψει το κλίμα των επενδυτών, το οποίο έχει ενισχυθεί από την επιβολή κυρώσεων και δασμών από τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες.
Καθώς η Τουρκία αγκαλιάζει τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, υπάρχουν επτά βασικά ζητήματα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι επενδυτές:
1. Στο 137% του ΑΕΠ, το ισοζύγιο ακαθάριστου χρέους της Τουρκίας είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) του 162%, αλλά η συσσώρευση τίτλων σε ξένο νόμισμα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (που ανέρχεται στο 70% είναι σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της EM), σημαίνει ότι είναι ευάλωτη στις νομισματικές κρίσεις.
2. Οι εξωτερικές χρηματοδοτικές ανάγκες είναι υψηλές, στα 232 δισ. δολάρια ετησίως, και αυτό θα μπορούσε να καταστεί προβληματικό για την Τουρκία, επειδή τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2014 (τώρα είναι μόνο περίπου 30 δισ. δολάρια σε καθαρή βάση).
Επιπλέον, η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες επάρκειας αποθεματικών στις ΕΜ.
Η πρόσφατη αδυναμία της λίρας θα αυξήσει τον λόγο του εξωτερικού χρέους προς το ΑΕΠ (σήμερα 53%, εκ των οποίων το 14% είναι βραχυπρόθεσμο) και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
3. Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Δύσης έχουν πολλές αναταράξει τα τελευταία χρόνια, κυρίως όσον αφορά την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Trump επέβαλε κυρώσεις σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης της Τουρκίας, καθώς η διαμάχη για την κράτηση του αμερικανού πάστορα Andrew Brunson κλιμακώθηκε.
Η διαμάχη μεταξύ Erdogan και Trump μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των στενών σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Εξάλλου, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας - και ελλείψει υποστήριξης από την ΕΕ, οι εμπορικοί δασμοί από τις ΗΠΑ είναι απίθανο να επηρεάσουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία της Τουρκίας.
4. Οι έλεγχοι κεφαλαίων "δεν θα βρίσκονται ποτέ στην ημερήσια διάταξη".
Αυτό ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak, του γαμπρού του Erdogan, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με ξένους επενδυτές τον Αύγουστο.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει ποτέ μη εμπορικά μέτρα.
5. Η στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι επίσης μια απίθανη επιλογή δεδομένης της ρητορικής του Erdogan για την απελευθέρωση της Τουρκίας από τα προηγούμενα χρέη του ΔΝΤ, με την τελευταία δόση να έχει καταβληθεί τον Μάιο του 2013.
Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Berat Albayrak ανέφερε ότι η χώρα δεν έρχεται σε επαφή με ΔΝΤ, με εξαίρεση τις τρέχουσες αναθεωρήσεις.
6. Το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει 15 δισ. δολάρια στην Τουρκία, η οποία είναι ένας όλο και πιο σημαντικός σύμμαχος του Erdogan.
Η συμφωνία στήριξης, η οποία περιλαμβάνει γραμμές swap και άμεσες επενδύσεις, θα διευκολύνει το διμερές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και θα στηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν επίσης να παράσχουν στήριξη: μετά την απειλή να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, ο Albayrak ανακοίνωσε ότι η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας θα παράσχει δάνειο ύψους 3,6 δισ. δολ. για τον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.
Εν τω μεταξύ, η ΕΕ είναι απίθανο να προσφέρει νομισματική βοήθεια.
Ωστόσο, αναδύεται ως βασικός διπλωματικός εταίρος.
7. Η αύξηση των επιτοκίων από την τουρκική κεντρική τράπεζα θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της, αλλά οι αρχές έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί μόνο σε τεχνικά μέτρα για να προσπαθήσουν να σταθεροποιήσουν τη λίρα.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα διέκοψε την εβδομαδιαία δημοπρασία επαναγοράς, ενώ έχει εφαρμόσει αποτελεσματικά μια αύξηση των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, αυτό δεν αρκεί: η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναλάβει περαιτέρω δράση κλείνοντας την αγορά δανείων διάρκειας μίας ημέρας και μεταφέροντας τις τράπεζες στο παράθυρο της καθυστερημένης ρευστότητας, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 150 μονάδες βάσης.
Νέες ευκαιρίες;
Αλλά το πρόβλημα φέρνει και την ευκαιρία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Hermes.
Νωρίτερα τον Αύγουστο, η λίρα έφτασε το -40% έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ώθησαν έφτασαν στο 22,3% και τα πιστωτικά περιθώρια των κρατικών ομολόγων διευρύνθηκαν κατά 280 μ.β., αγγίζοντας τις 600 μ.β. - επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία κατά την πιστωτική κρίση του 2008.
Τα περιθώρια των εταιρικών ομολόγων της Τουρκίας διευρύνθηκαν επίσης σημαντικά, αν και τώρα έχουν υποχωρήσει.
Αυτό έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, που μπορούν να αντέξουν το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως είναι οι εξαγωγείς και οι κεφαλαιοποιημένες, εγχώριες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, ο αναλυτής της Hermes συστήνει την Turk Telekom, ενώ εκτιμά ότι Akbank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας, είναι ένας εκδότης πιστώσεων που είναι σε θέση να αποδώσει καλά στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.
www.bankingnews.gr ---ΠΗΓΗ
==============
- Σύγκρουση Γερμανίας και Η.Π.Α.
- Ο ανταγωνισμός Τραμπ - Μέρκελ και τα ελληνικά συμφέροντα Η σύγκρουση συμφερόντων ΗΠΑ και Γερμανίας, τα δύο διαφορετικά μοντέλα και πώς θα κληθεί η Ελλάδα να υποστηρίξει τη γεωστρατηγική της θέση.
- Η Μέρκελ κάνει άλμα στο κενό: Φαίνεται ότι αποφάσισε να στηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν
- Είκοσι τουρκικές τράπεζες υποβάθμισε ο Moody’s
- H Μέρκελ επιστρατεύει το Τρίγωνο της Βαϊμάρης για την ΕΕ
- Το Βερολίνο, το «ειδικό μονοπάτι» και η άβυσσος
- Το Βερολίνο σε γραμμή απομάκρυνσης από την Ουάσινγκτον
- Γερμανία-Ρωσία: μεταξύ γεωπολιτικής και γεωοικονομίας
- Το Βερολίνο, το «ειδικό μονοπάτι» και η άβυσσος
- Η Γερμανία βαδίζει στον δρόμο του Τσαουσέσκου
- Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ
- Γκάμπριελ: Ο Τραμπ θέλει αλλαγή καθεστώτος στο Βερολίνο
- H Tουρκία και ο κίνδυνος ξαφνικής αθέτησης πληρωμών
- Η αμερικανική θηλιά, το φλερτ Ερντογάν-Γερμανίας και η Αθήνα
Σχόλια