Σε αδιέξοδο η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό - H Ιταλία «μπλόκαρε» ακόμη και τη συνέντευξη Τύπου

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν
(upd2) Σε αδιέξοδο κατέληξε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό καθώς τα κράτη μέλη προσήλθαν σε αυτήν με εντελώς διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις επί του θέματος. Αποτέλεσμα να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου των Tusk, Juncker και Borisov.
Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».
Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία απείλησε νωρίτερα με βέτο, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για το μεταναστευτικό.
Είχαν προηγηθεί πηγές της ιταλικής κυβέρνησης που ανέφεραν ότι η Ρώμη ξεκαθάρισε ότι δεν προκειται να υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν για τα συμπεράσματα της Συνόδου εάν δεν γίνουν δεκτές οι απόψεις της για το μεταναστευτικό.
Σύμφωνα με ανταποκριτές στις Βρυξέλλες η Ιταλία απείλησε να μην υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο μεταναστευτικό ζήτημα.
«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές.
Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.
Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δισ. ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική.
Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.



Σε κίνδυνο η Merkel

Σε δηλώσεις της η Merkel νωρίτερα σήμερα στη γερμανική Βουλή χαμηλώσε τις προσδοκίες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει λύση σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πάντως πως το μεταναστευτικό θα κρίνει το μέλλον της ΕΕ.
«Η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές οξύνεται όλο και περισσότερο.
Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό.
Και ο χρόνος πιέζει» ανέφερε στην επιστολή - πρόσκληση προς τους ηγέτες των 28 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, με την οποία  αναφέρει ότι οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές έχουν μειωθεί κατά θεαματικό τρόπο σε σχέση με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο 2015.
Ενδεικτικό ήταν και το άρθρο στον Guardian του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, ο οποίος υποστήριξε ότι «θα είναι μια σύνοδος κορυφής αποφασιστικής σημασίας, διότι η απουσία συμφωνίας για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
Η σύνοδος των Βρυξελλών επρόκειτο αρχικά να επιτρέψει την απεμπλοκή του θέματος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ασύλου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια.
Αλλά ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, καθώς οι διαφωνίες ήταν εξαιρετικά ισχυρές για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει στην χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ένωσης την ευθύνη για την διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άρση της ισχύος της ρύθμισης αυτής σε περιόδους κρίσης, με την εισαγωγή της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης.
Ωστόσο, διάφορα κράτη όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την υποστήριξη της Αυστρίας, ανθίστανται περνώντας σε μετωπική επίθεση, ενώ η Ιταλία απαιτεί αντίθετα ένα μόνιμο σύστημα κατανομής προσφύγων.
Απέναντι στο αδιέξοδο, ο Tusk θα προτείνει στους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να επικεντρωθούν σε έναν στόχο που δημιουργεί συναίνεση: την συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων παράτυπων μεταναστών και θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία νέα πρόταση, για την δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα.
Το σχέδιο επί του οποίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα κατά των «δευτερογενών ροών», που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Γερμανία, εκεί που ο υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer έχει στείλει τελεσίγραφο στη Merkel να φέρει ευρωπαϊκή λύση έως την Κυριακή 1 Ιουλίου, απειλώντας την καγκελάριο ότι σε διαφορετική θα προχωρήσει στην απόφαση του σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες που εγράφησαν σε άλλη χώρα της ΕΕ θα διώχνονται όταν φτάνουν τα γερμανικά σύνορα.
Η πρόταση αυτή που τινάζει στον αέρα την πολιτική της Merkel για το προσφυγικό και που αποτελεί ευθεία βολή στην ΕΕ, μια και επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους, δεν γίνεται αποδεκτή από την καγκελάριο.
Γεγονός που σημαίνει ότι εάν ο Seehofer επιμείνει, τότε η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να τον απομακρύνει από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών.
Κίνηση που με τη σειρά της θα σημάνει το τέλος της 70ετούς και πλέον πολιτικής συμμαχίας των Χριστιανοδημοκρατών με τους Χριστιανοκοινωνιστές αλλά και το τέλος του μόλις 3 μηνών κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, γεγονός που θα επαναφέρει την πολιτική κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία.
Στο πλευρό της Angela Merkel στάθηκε το Λουξεμβούργο και Ισπανία όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε οι πρωθυπουργοί των χωρών προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, δε, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί -κατά τη συνεδρίαση- την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Tusk: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η εναλλακτική θα είναι το χαοτικό κλείσιμο των συνόρωνΓια τον κίνδυνο να επικρατήσουν οι προτάσεις των «σκληρών» σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το μεταναστευτικό προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Ειδικότερα, ο Tusk επεσήμανε την ανάγκη για συνεργασία και ευρωπαϊκές λύσεις στο μεταναστευτικό, ενώ απηύθυνε έκκληση για συμφωνία επί ορισμένων βασικών πτυχών του προβλήματος, τουλάχιστον, στη Σύνοδο Κορυφής.
Όπως είπε το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η δημιουργία κέντρων αποβίβασης εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
«Από το 2015 πετύχαμε να ανακόψουμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 95% μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσερχόμενος στη Σύνοδο.
«Καλώ λοιπόν όλους τους ηγέτες να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης» σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

Τι έγραφε προηγούμενα το bankingnews.gr

Macron: Ευκαιρία για μια σημαντική συζήτηση σε σχέση με τη μετανάστευση

«Αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση.
Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015.
Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία;» δήλωσε  ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπερασπιστεί ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ' εφαρμογήν του Σένγκεν.
«Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους.
Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη» τόνισε επίσης.

Merkel: Να προστατευτούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι στην πρώτη γραμμήΝα στηριχτούν και να προστατευτούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στην γραμμή πρώτης υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών τόνισε η καγκελάριος, Angela Merkel, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
«Μπορούμε να συζητήσουμε για την αποβίβαση των μεταναστών στην Αφρική, αλλά χρειάζεται πρώτα να μιλήσουμε με αυτές τις χώρες», είπε επίσης η καγκελάριος Merkel.

Με βέτο απειλεί η Ιταλία 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.
«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.

Bettel: Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: «Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;»

«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα.
Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή , δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία.
Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας» δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Xavier Bettel.
«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία.
Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: "Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;"» πρόσθεσε.

Sánchez: Πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στη Γερμανία

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sánchez.
«Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής.
Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Sánchez.


Morawiecki: Ο διάλογος για τη μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε
«...Ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε...
Η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν.
Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων.
Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki.
Αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού της ευρωζώνης τόνισε: «εάν οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν χωριστό προϋπολογισμό, αυτός δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Orbán: Βασικό θέμα είναι η Δημοκρατία στην Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orbán δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη... είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

Pellegrini: Προτεραιότητα η προστασία των εξωτερικών συνόρων

«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων.
Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Peter Pellegrini.

Sipilä: Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Γερμανία

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Juha Petri Sipilä.
«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Sipilä πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Η θέση της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υπερασπιστεί την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:
-Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.
-Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.
-Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα.
Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία vs και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.
Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Angela Merkel για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής vs γραμμής CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/6 14:12)
www.bankingnews.gr
====================

Στο Λευκό Οίκο στις 30/7 για συνάντηση με τον Trump ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte

O Conte είναι σούπερ, είναι πολύ σκληρός όσον αφορά τη μετανάστευση είπε ο Trump
Τον Λευκό Οίκο θα επισκεφθεί στις 30 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Οι ΗΠΑ και η Ιταλία θα επιδιώξουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων παγκοσμίως και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Σημειώνεται πως Trump και Conte είχαν συναντηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στον Καναδά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «επαινεί» το νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας.
 «Ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι σούπερ (...)
Είναι πολύ σκληρός όσον αφορά τη μετανάστευση, όπως εγώ», είχε αναφέρει ο Trump.

www.bankingnews.gr 
==========================


Τώρα χορεύουν Mambo Italiano...

...από τη "ρατσιστική, ακροδεξιά, ομόφοβη, ξενόφοβη" ιταλική κυβέρνηση Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν επικαλείστε; Λοιπόν αυτό ζητάμε τους είπε ο καθηγητής Conte και η προοδευτική "αριστερά" συντάχθηκε με την αριστερή Γερμανία! (blogger:...δεν ήθελε και πολύ για να αποκαλυφθεί ...και τι θάλεγε ο Σόρος;)

===================

Το χέρι βοηθείας Τσίπρα σε Μέρκελ και οι «γκρίζες ζώνες» του μεταναστευτικού

....Διμερής συμφωνία

Από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που έσπευσαν να δώσουν χείρα βοηθείας στην Α. Μέρκελ, στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της 12ετους θητείας της στην Καγκελαρία, ήταν ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας, όπως είχε κάνει και το 2015 με την πρώτη τότε ευρωπαϊκή κρίση για το μεταναστευτικό που οδήγησε στην συμφωνία με την Τουρκία αλλά και την μετατροπή των ελληνικών νησιών σε χώρους τελικά κράτησης των μεταναστών και προσφύγων. Τότε η Συμφωνία είχε επικριθεί καθώς μετέτρεπε τελικά την Ελλάδα σε ένα buffer zone της Κεντρικής Ευρώπης έναντι των προσφυγικών ροών. Και όταν απειλήθηκε να καταρρεύσει αυτή η γραμμή, τότε η Γερμανία και η Αυστρία φρόντισαν να κλείσει η βαλκανική διαδρομή με σφράγισμα των συνόρων της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού, όπως και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Κινήσεις που δίνουν την εντύπωση συνδιαλλαγής, είτε με την υπόσχεση κάποιας οικονομικής βοήθειας, είτε με την πολιτική στήριξη που προσφέρει η κ. Μέρκελ στην ελληνική κυβέρνηση, είτε με τις υποψίες που δημιουργούνται ότι η διμερής συμφωνία για το μεταναστευτικό ήταν το «ναύλο» που κατέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της κ. Μέρκελ στην απόφαση του Eurogroup, δεν βοηθούν τελικά ούτε την Ελλάδα ούτε την κυβέρνηση, αλλά τροφοδοτούν τις ακραίες δυνάμεις της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας και τελικά και την Χρυσή Αυγή. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται άμεσες και καθαρές απαντήσεις .

Το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας που φέρεται να είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Αθήνας και του Βερολίνου δεν είναι γνωστό, παρά μόνο γνωρίζουμε ότι θα επιτρέπει την επιστροφή στην Ελλάδα όσων φθάνουν σε γερμανικό έδαφος και έχουν πρώτο σταθμό εισόδου στην Ευρώπη, την Ελλάδα. Η ιδέα είναι ότι δεν θα επιλέγει ο αιτών το άσυλο σε ποια χώρα θα καταλήξει αλλά θα ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία υποβάλλοντας την αίτηση στην πρώτη χώρα εισόδου.
Κατ' αρχήν ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για περιορισμένες δευτερογενείς μετακινήσεις που φθάνουν μόλις τα 50-100 άτομα τον μήνα.

Όμως τα ερωτηματικά είναι πολλά:

-Θα έχει αναδρομική ισχύ η Συμφωνία αυτή ώστε να καλύψει και χιλιάδες παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα και κατέληξαν στην Γερμανία;

-Θα ισχύσει και με άλλες χώρες αυτή η πρακτική η θα αποτελεί «δώρο» μόνον στο Βερολίνο

  • -Πως θα αποφύγει η χώρα να μετατραπεί σε χώρο επιστροφής ακαθορίστου αριθμού μεταναστών όταν δεν λειτουργεί το σύστημα επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης των μεταναστών και προσφυγών, ούτε οι ποσοστώσεις που προβλέπονται για κάθε χώρα μέλος;
  • -Εάν πλέον υπάρχει Συμφωνία για την επιστροφή όσων εισέρχονται στην Ευρώπη από την Ελλάδα και φθάνουν στην Γερμανία, τότε αποδυναμώνεται το κίνητρο για αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της πΓΔΜ και της Αλβανίας με την Ελλάδα, κάτι που πιθανότατα θα αυξήσει τον αριθμό των προσώπων που θα επιστρέφονται υποχρεωτικά στην Ελλάδα.
  • -Υπάρχει ενδεχόμενο διεύρυνσης των hot spots και σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για Regional Disembarkation Centers όχι μόνο σε τρίτες χώρες αλλά και σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου;

Όσο πιο γρήγορα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα και μάλιστα πριν υπογραφεί η οποιαδήποτε συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για την κυβέρνηση και κυρίως για την χώρα.

===========================

Πόσους πρόσφυγες κοστίζει η καρέκλα;

Μετά την ελάφρυνση του χρέους, που δεν ήταν παρά επιμήκυνσή του και για τα δισέγγονα, έρχεται και το δεύτερο πουγκί, με το οποίο πληρώθηκε η κυβέρνηση από το Βερολίνο για να πουλήσει το Μακεδονικό και για να κρατηθεί στην καρέκλα: Η απόφαση του πρωθυπουργού να δεχτεί επαναπροώθηση μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας για πρώτη φορά στη ζωή του δημόσια τους μετανάστες «παράτυπους»!
Η στροφή του κ Τσίπρα από τη μέχρι τώρα ελληνική πολιτική είναι εντυπωσιακή. Πριν λίγο δήλωνε ότι φοβάται την πρόθεση της Γερμανίας να επιστρέψει μετανάστες στην Ελλάδα! Ευθυγραμμισμένος με την μέχρι τώρα πολιτική της Ελλάδας να αρνείται να πάρει πίσω πρόσφυγες από τη Γερμανία.
Η Γερμανία αιτήθηκε πέρυσι την επαναπροώθηση 2.312 ανθρώπων στην Ελλάδα, οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αρμόδιες μόνο για 81 και τελικά δεν δέχτηκαν κανέναν! Την ίδια ώρα, όμως, η Γερμανία δέχτηκε από την Ελλάδα πέρυσι 3.189 πρόσφυγες στο πλαίσιο της επανένωσης οικογενειών. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να πάνε στη Γερμανία 5.800 άνθρωποι.
Οι αριθμοί, όμως, κρύβουν το αληθινό πρόσωπο της στροφής Τσίπρα. Που δεν είναι άλλη από τη βοήθεια στη Μέρκελ, που αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης εξ αιτίας του μεταναστευτικού. Η καγκελάριος θέλει να πουλήσει στο γερμανικό λαό το πρόσωπο μιας σκληρής ηγέτιδας, που δεν ευνοεί πια την εύκολη είσοδο μεταναστών στη χώρα. Αντιθέτως, τους περιορίζει και τους διώχνει.
Για όσους δεν κατάλαβαν, ο κατά τα άλλα αριστερός και υπερασπιστής των μεταναστών κ Τσίπρας βοηθάει την κ Μέρκελ να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς πολίτες που δεν θέλουν ξένους στην πατρίδα τους! Ωραίος αριστερός!
Στις προχτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός στους Financial Times ήταν εντελώς ξεκάθαρος στη στήριξή του σ αυτή τη νέα πολιτική της κ Μέρκελ. Και εντελώς ανεύθυνος στην αντιμετώπιση του προβλήματος για την Ελλάδα. Είπε:
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές».
Και συμπλήρωσε, για να μην υπάρχει αμφιβολία σε ποιόν κάνει σέρβις: «Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Τον πρωθυπουργό μπορεί να μην τον ενδιαφέρει, όπως λέει, αν θα έχουμε κάποιες επιστροφές ανθρώπων από τη Γερμανία, για έναν απλό λόγο. Δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης των προσφύγων και των περιοχών υποδοχής τους στην Ελλάδα!
Προφανώς δεν έχει δει και ακούσει ποτέ για τα στρατόπεδα της Μόρια στη Λέσβο και τα αντίστοιχα στη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική. Που στα περισσότερα στοιβάζονται διπλάσιοι και βάλε από όσους ανθρώπους χωράνε οι στοιχειώδεις συνθήκες ζωής. Μέσα σε απόβλητα, λύματα, ακαθαρσίες, λάσπες, κρύο ή καύσωνα, με άθλιο φαγητό και ρούχα.
Ο γενναιόδωρος στη ματρόνα του κ Μέρκελ πρωθυπουργός, που ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή του στην εξουσία ακόμα και με τις χειρολαβές ξένων δυνάμεων, τις οποίες ξεσκονίζει όσο κανείς άλλος από την εποχή του Σοφούλη, προφανώς δεν έχει ακούσει για το μισό δισεκατομμύριο ευρώ ενισχύσεις από την ΕΕ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό, από τις οποίες έχουν απορροφηθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις μόνο 20 εκατ.
Ούτε έχει ακούσει για τα κυκλώματα και τις οργανώσεις που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, ξεκοκαλίζοντας προσφορές, επιδόματα των μεταναστών, κομποδέματα και από τα εκατ. των ευρώ των ευρωπαϊκών πιστώσεων.
Ούτε έχει ακούσει για την αδυναμία ελέγχου και παροχής ασύλου στα χρονοδιαγράμματα των χαρτογιακάδων των Βρυξελών, στους χιλιάδες που ζουν στις άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Και που ματώνουν μεταξύ τους στις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν, ματώνοντας και τη ζωή των κατοίκων στις περιοχές που στοιβάζονται.
Δεν έχει ακούσει δηλαδή ο πρωθυπουργός για τις οργίλες ανακοινώσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ για το πάρτυ ανικανότητας και διαφθοράς που γίνεται στην Ελλάδα. Και το οποίο είναι είτε ανίκανη είτε απρόθυμη να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχει ακούσει ούτε ότι η κυβέρνησή του είναι ανίκανη να βρεί πόσους μετανάστες και πρόσφυγες έχει αυτή τη στιγμή η χώρα! Ξέρει μόνο ότι 58.000μ έχουν ζητήσει άσυλο. Αυτό μόνο!
Εξ ίσου σημαντικό, δεν έχει ακούσει ότι το 95% των προσφύγων δεν έρχονται για να μείνουν στην Ελλάδα. Δεν θέλουν να μείνουν εδώ. Σχεδόν όλοι θέλουν να πάνε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Επομένως, ούτε αυτοί ούτε η Ελλάδα έχουν συμφέρον να παραμένουν εδώ εγκλωβισμένοι.
Επιπλέον, οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας είναι τέτοιες που η Άγκυρα, η οποία περιφρονεί από παράδοση κάθε συνθήκη και συμφωνία όταν δεν τη συμφέρει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να στείλει από τα παράλια, κυρίως, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες ως μέσο πίεσης ή ως επιθετική κίνηση. Έτσι κι αλλιώς, για το τουρκικό κράτος οι ανθρώπινες ζωές δεν έχουν καμιά αξία. Είναι αναλώσιμες.
Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός υπόσχεται στη Γερμανία να στέλνει στην Ελλάδα πρόσφυγες για να ελαφρύνει την πολιτική θέση της κυρίας Μέρκελ! Στην οποία στηρίζει τα δυο από τα πόδια της καρέκλας του. Με όμηρο και θύμα τον ελληνικό λαό και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
  • Ο κ Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι οι μετανάστες δεν φύτρωσαν ξαφνικά. Γεννήθηκαν από τους πολέμους που έσπειραν Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί κυρίως, με τη συμμετοχή Γερμανών, Ολλανδών, Βέλγων και Τούρκων σε όλη τη Μέση Ανατολή, για να αλλάξουν τους κανόνες επιρροής των εκεί εξουσιών. Για να εγκαταστήσουν κανονικά ελεγχόμενα ανδρείκελα. Και να διώξουν τη ρώσικη παρουσία με τις βάσεις της. Οι Τούρκοι για λόγους ιμπεριαλιστικούς.
  • Επομένως, ο κ Τσίπρας ξέρει σαν, έστω και γιαλαντζί αριστερός, ότι δεν μπορεί να βρει λύση για το προσφυγικό από εκείνους που το έχουν δημιουργήσει και το τροφοδοτούν. Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν δίνουν δεκάρα πραγματικά για τους πρόσφυγες σαν ανθρώπους. Απορροφούν όσους χρειάζονται για φτηνό προσωπικό και τους υπόλοιπους θέλουν να τους ξεφορτωθούν. Οι πιο πολλοί δεν τους θέλουν καν στις χώρες τους πραγματικά. Ψάχνουν να βρούν τρόπο ώστε να κάνουν την πολεμική δουλειά τους και τα αποτελέσματά της να τα λούζονται άλλοι.
Μέχρι στιγμής τα μεγάλα θύματα αυτής της αναλγησίας είναι κυρίως η Ιταλία, η ίδια η Γαλλία, ο Λίβανος και η Ελλάδα. Γιατί η Τουρκία τους υποδέχεται ασμένως ως ομήρους για να εκβιάζει την περιοχή και την Ευρώπη.
Ο κ Τσίπρας υπόσχεται να φέρνει πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα αντί να πιέζει την Ευρώπη για μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσία της FRONTEX και για ευνοϊκότερους όρους στην παραμονή και στο μοίρασμα των προσφύγων. Με τον ίδιο τρόπο που πιέζει η Τουρκία.
  • Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Δεν το δημιουργεί η Ελλάδα. Και κάποιος πρέπει να το πει φωναχτά στις Γερμανίες. Και απαιτητικά. Αλλιώς ανοίγουμε τις διόδους προς Ιταλία και Βουλγαρία.
Κι επειδή η πολιτική έχει δύο όψεις και η στρατοκρατική πολιτική δεν θα σταματήσει και δεν θα τη σταματήσει η Ελλάδα, ο κ Τσίπρας καλά θα κάνει να βάλει τάξη στο ξέφραγο αμπέλι των προσφυγικών δομών και παροχών και στους απατεώνες του κράτους και των οργανώσεων που τα διαχειρίζονται. Γιατί δεν μπορεί να έχεις το σπίτι σου ξέφραγο αμπέλι και να προσκαλείς και νέους μουσαφίρηδες στου κασίδη το κεφάλι. 
Go back κύριε Τσίπρα. 
Go back κυρίες και κύριοι της ξεπουλημένης πολιτικής.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης
========================

Σχόλια