«Βαθιές οι ρωγμές» στη σύνοδο των G7 – Trump: Μας λήστευαν για δεκαετίες και αυτό τελειώνει - Merkel: Αγεφύρωτες οι διαφορές

Δίνεται μάχη για το τελικό ανακοινωθέν μετά το πέρας της συνόδου των G7 - Σε υψηλούς τόνους το διάγγελμα Trump μετά την εσπευσμένη αναχώρησή του από τον Καναδά
(upd12) Ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump σε δήλωσή του, λίγο πριν την αναχώρησή του από τη σύνοδο των G7 στον Καναδά – νωρίτερα από το προγραμματισμένο – κίνηση που αποτυπώνει ανάγλυφα την ένταση μεταξύ των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, μετά την επιβολή δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο.  Πάντως την ίδια ώρα σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία δίνεται μάχη για την ύπαρξη τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο πάντως σίγουρα δεν θα είναι ομόφωνο.«Οι δασμοί θα ισχύσουν, είμασταν σαν τον κουμπαρά που λήστευε ο καθένας και αυτό τελειώνει », τόνισε ο Trump κάνοντας λόγο για εκμετάλλευση δεκαετιών, που φθάνει στο τέλος της.
Ο ίδιος, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης για δεκαετίες από τις άλλες χώρες, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί.
«Ο κόσμος δεν μπορεί να μας χρεώνει με εμπορικό έλλειμμα 270% και να μην τους χρεώνουμε τίποτα.
Αυτό δεν λειτουργεί πια», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνοντας λόγο για μεγάλες ευθύνες των πρώην ηγετών της χώρας του.
Παράλληλα, τόνισε ότι είπε στις χώρες της ομάδας G7 ότι απαιτεί δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές, αλλά και τερματισμό της άδικης πρακτικής στο εμπόριο.
Ο Trump εμφανίστηκε τέλος βέβαιος για την οικονομική ισχύ των ΗΠΑ.

Trump

«Έχουμε τώρα την ισχυρότερη οικονομία, που είχε ποτέ η χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ μπορούν να επικρατήσουν σε κάθε εμπορική σύγκρουση και συστήνοντας στις υπόλοιπες χώρες να αποφύγουν τα αντίποινα.
Ο Trump, αν και χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους, χαρακτήρισε ως επιτυχημένη τη σύνοδο κορυφής. 
Όπως είπε, πρότεινε στους άλλους ηγέτες των G7 να εξαλειφθούν όλα τα εμπορικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των επιδοτήσεων.
«Πάμε χωρίς δασμούς, να πάμε  χωρίς εμπόδια και χωρίς επιδοτήσεις», είπε.
«Το πρότεινα και οι άνθρωποι υποθέτω ότι το ακολουθήσουν», συνέχισε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης, ότι συζήτησε την απειλή της μη ελεγχόμενης μετανάστευσης.
Επίσης δήλωσε ότι στην διάσκεψη  συζητήθηκε η απειλή από το Ιράν, όπως επίσης κι ο εξτρεμισμός, ενώ τόνισε ότι η χώρες που συμμετέχουν στην αναφερόμενη ομάδα μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Είπε επιπλέον, ότι μπορούν να συντονιστούν και να πετύχουν για το κοινό καλό.
Παράλληλα, δήλωσε ότι η επίσκεψή του στην Σιγκαπούρη  και η συνάντησή του με τον Kim Jong Un, είναι μία «αποστολή ειρήνης».
Η εσπευσμένη αναχώρηση του Αμερικανού προέδρου υπερτονίζει τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των άλλοτε στενών εμπορικών εταίρων.
Ο Trump εγκαταλείπει τη διάσκεψη πριν από την συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και την προστασία των ωκεανών.



Μάχη για το τελικό ανακοινωθέν

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στη διάσκεψη των G7 στον Καναδά προκειμένου να υπάρξει τελικό ανακοινωθέν, εκτιμά η γαλλική προεδρία.
Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» οι Επτά να υπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το Παρίσι.
Όμως το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει ομοφωνία των μερών στον τομέα του κλίματος, του περιβάλλοντος και της μόλυνσης των ωκεανών από πλαστικό: οι ΗΠΑ ακολουθούν μοναχικό δρόμο στα θέματα αυτά, σε ένα σχήμα «6+1» όπως στη σύνοδο της G7 το 2017 στην Ιταλία για το θέμα της συμφωνίας του Παρισιού, από την οποία ο Trump απέσυρε τις ΗΠΑ.
Για το εμπόριο, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται για μια συμβιβαστική διατύπωση που θα καλεί για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, προκειμένου να ικανοποιηθεί η αμερικανική αντιπροσωπεία, που αρνείται «οποιαδήποτε διατύπωση η οποία μπορεί να αφήνει να εννοηθεί μια ενίσχυση του πολυμερούς συστήματος και του ΠΟΕ».
Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, στο κείμενο μπορεί να αναγνωρίζεται πως «ένα διεθνές πλαίσιο στη βάση κοινών κανόνων είναι επωφελές για όλους, παρά ένα μονομερές διάβημα το οποίο δεν δημιουργεί καταστάσεις όπου όλοι κερδίζουν».

Merkel: Αγεφύρωτες οι διαφορές για το εμπόριο
Στην ανάγκη ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα υπογράψουν οι ηγέτες των G7 πλην του Αμερικανού προέδρου Trump παρά τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το ζήτημα του εμπορίου αναφέρθηκε η γερμανίδα καγκελάριος.
Η A. Merkel, μετά την αποχώρηση του αμερικανού προέδρου δήλωσε πως «για εμάς ήταν σημαντικό να έχουμε δέσμευση για μια εμπορική συμφωνία βασισμένη σε κανόνες, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον προστατευτισμό και να θέλουμε να μεταρρυθμίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».
Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι υπήρξε μια ευρεία συμφωνία μεταξύ των ηγετών της Ομάδας των G7 σχετικά με τη μείωση των τιμολογίων και άλλων εμπορικών εμποδίων.
«Αυτές είναι κοινές αρχές που μοιραζόμαστε, αν και οι παγίδες βρίσκονται στις λεπτομέρειες», είπε η Merkel.

Macron: Το κοινό ανακοινωθέν σηματοδοτεί μια συλλογική επιθυμία να σταθεροποιηθούν τα πράγματα
«Το κοινό ανακοινωθέν στη συνάντηση των G7 είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί μια προσπάθεια σταθεροποίησης των πραγμάτων στην εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απείλησαν να διχάσουν τη συμμαχία» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση των G7 στο Κεμπέκ του Καναδά.
«Αυτή η συμφωνία ... είναι καλά νέα και σηματοδοτεί μια συλλογική επιθυμία να σταθεροποιηθούν τα πράγματα. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι με μια δήλωση όλα αποκτώνται και είναι προφανές ότι θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

Μικρό βήμα τα εμπρός

Νωρίτερα το κλίμα περιγραφόταν ως καλύτερο με ένα  μικρό βήμα προς τα εμπρός στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, χωρίς ωστόσο να πρόκειται για κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο.
Όπως είπε Γάλλος αξιωματούχος, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων πρόκειται να ξεκινήσει διάλογος για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ένα ζήτημα που έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στη σύνοδο του Καναδά.
Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ έχουν δυσαρεστηθεί από την απόφαση του προέδρου Donald Trump επιβάλλει δασμούς  στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τον Καναδά, την ΕΕ και το Μεξικό, ως τμήμα της πολιτικής του «America First».
«Η αρχή του διαλόγου συμφωνήθηκε, όλοι συμφώνησαν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Trump» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος αξιωματούχος.
Οι ηγέτες των G7 επιχείρησαν να μεταπείσουν τον Trump σχετικά με τις αποφάσεις του στα εμπορικά θέματα αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλούμενος σχετικά στοιχεία, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στο διεθνές εμπόριο.
.Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel πρότεινε τη σύσταση ενός μηχανισμού αξιολόγησης και διάλογου για την επίλυση των εμπορικών διαφορών των ΗΠΑ με τους εταίρους τους, πρόταση που υποστηρίχθηκε και από άλλους ηγέτες παρόντες στη Σύνοδο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker πρότεινε να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, ώστε να συνδράμει τις προσπάθειες επίλυσης των διαφορών.
Να σημειωθεί ότι από την πρώτη ημέρα των συνομιλιών πολλοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Δεν αποκλείεται εξαιτίας των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ ο Καναδάς να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες. Μάλιστα, μέλη των αντιπροσωπειών κάνουν πιο πιθανόν λόγο για κάποιον συμβιβασμό, που θα μπορούσε να έχει τη μορφή ενός κειμένου που θα υπογραφεί από τους επτά και σε μερικά σημεία θα είναι συναινετικό, ενώ θα επιφυλάσσει χωριστές παραγράφους στη διαφωνούσα άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών στα πιο ευαίσθητα σημεία: το εμπόριο, τις συμφωνίες με το Ιράν και για το κλίμα.
Επιπλέον, ένα άλλο σενάριο θα ήταν να εκδοθεί μια "δήλωση" υπογραμμένη μόνο από την καναδική προεδρία της G7, όπου θα διαπιστώνονται οι  τις διαφωνίες.
Πάντως, οι Ευρωπαίοι  γύρισαν την πλάτη σε αυτό που προτάθηκε από τον D. Trump περί ενδεχόμενης επιστροφής της Ρωσίας στους κόλπους της ομάδας, από την οποία αποκλείσθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, καθώς  συμφώνησαν ότι δεν πληρούνται ακόμη οι προϋποθέσεις προκειμένου να επανενταχθεί η Ρωσία στην Ομάδα αυτή.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της A. Merkel «μια επιστροφή της Ρωσίας στο σχήμα G7 δεν είναι δυνατή όσο δεν θα βλέπουμε ουσιαστικές προόδους σε σχέση με το ουκρανικό πρόβλημα». (blogger: Conte (Ιταλός πρωθ.): Η Ρωσία πρέπει να επανενταχθεί στους G7 το συντομότερο παρά τις κυρώσεις για το Ουκρανικό)
Πάντως, προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά το εμπόριο έγιναν από την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία είχε μια κατ' ιδίαν συζήτηση με τον Trump, προτείνοντας, σύμφωνα με γαλλική πηγή, να ανοίξει ένας διμερής διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της G7 θα γίνουν σήμερα διάφορες συνόδους εργασίας, όπως αυτής για το κλίμα , ενώ η σύνοδος θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τις συνεντεύξεις Τύπου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, χωρίς όμως της παρουσία του D. Trump, ο οποίος έφθασε στο Κεμπέκ τελευταίος το πρωί της Παρασκευής και φεύγει πρώτος έπειτα από 24 ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει την Τρίτη 12/6 συνάντηση στη Σιγκαπούρη με τον Kim Jong Un.

BBC: Επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και των υπολοίπων στη σύνοδο G7 - Άγνωστο αν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν
Oι συνομιλίες κατά τη σύνοδο των G7 στον Καναδά δεν έδωσαν λύση στις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τις άλλες βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες, όπως μεταδίδει το BBC.
Οι εταίροι των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση του Donald Trump να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, αυξάνοντας έτσι τους φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει και κάποια επικοινωνία για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν αργά το Σάββατο 9/6.
Η διήμερη σύνοδος διεξάγεται σε προάστιο του Κεμπέκ.
Ο Trump αναμενόταν να φύγει νωρίτερα το Σάββατο 9/6 με προορισμό τη Σιγκαπούρη, όπου θα έχει τη συνάντηση με τον Kim Jong Un.
Aυτή η σύνοδος άρχισε άσχημα και μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς το κοινό ανακοινωθέν, διότι οι διαφωνίες ανάμεσα στον Trump και τους άλλους έξι ηγέτες δεν είναι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την κλιματική αλλαγή, το Ιράν και τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης.
Η Angela Merkel υποστήριξε ότι είναι καλύτερα να τεθούν επί τάπητος ξεκάθαρα οι διαφωνίες, παρά να δοθεί μία ψεύτικη εντύπωση ενότητας.
Είναι πιο έντιμο, όπως τόνισε, ενώ άλλοι ηγέτες ανέφεραν ότι ακόμα υπάρχουν περιθώρια για συναίνεση και ο Trump είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί πρόοδος.
Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Trump είναι απομονωμένος.
Άλλωστε, θα φύγει πριν το τέλος της συνόδου για να μεταβεί στη Σιγκαπούρη για τη συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του.
Τον Ιούνιο του 2018 ανακοίνωσε και επίσημα την επιβολή δασμών  25% και 10% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αντίστοιχα, για να ακολουθήσουν αντίμετρα από την ΕΕ.
Ο Καναδάς χαρακτήρισε παράνομους τους δασμούς.
Η Τheresa May δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει σθεναρά και ο Emmanuel Macron, είπε ότι πιστεύει πως όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί λύση.
Η Ρωσία έχει αποβληθεί από την G7 από το 2014, όταν προσάρτησε την Κριμαία, αλλά ο Trump έκανε ένα αίτημα - έκπληξη να συμπεριληφθεί ξανά η Μόσχα στη Σύνοδο, κάτι που απέρριψαν η Merkel και οι άλλοι ηγέτες.
Άλλη σύνοδος διεξάγεται παράλληλα στην Κίνα με τη συμμετοχή της Ρωσίας, του Ιράν, της Ινδίας του Πακιστάν και άλλων τεσσάρων κρατών της κεντρικής Ασίας.
Με την αποχώρησή του από τη Σύνοδο των G7 o Τrump θα χάσει και τις συνομιλίες για το κλίμα, ενώ ως γνωστόν έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή.
To ίδιο έκανε και με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Η οικονομική ανάπτυξη, η ισότητα των φύλων, η παγκόσμια ασφάλεια, τα επαγγέλματα του μέλλοντος και η κλιματική αλλαγή και οι ωκεανοί είναι τα βασικά θέματα στην G7.

Την Παρασκευή 8/6 το bankingnews έγραφε:

Ιδιαίτερα τεταμένες φαίνεται ότι είναι οι συνομιλίες στη Σύνοδο της G-7, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα Παρασκευή 8/6 στο Κεμπέκ του Καναδά, με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν ήδη εξαπολύσει επίθεση κατά του αμερικανού προέδρου, Donald Trump. 
Η αντιπαράθεση εστιάζεται  στην πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε θέματα εμπορίου και συγκεκριμένα, στην επιβολή δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου.
Όπως χαρακτηριστικά η Σύνοδος αναμένεται να είναι η πιο τεταμένη των 43 ετών της ιστορίας της G7, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, πάντα αποσκοπούσε στην εύρεση κοινών λύσεων για την οικονομία και άλλα ιδιαίτερης σημασίας ζητήματα.
Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Jean-Claude Juncker και Donald Tusk στις πρώτες τους δηλώσεις από τη Σύνοδο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, δήλωσε, κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της G7, πως η ΕΕ δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ με «το πιστόλι στον κρόταφο».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν τύχει άδικης αντιμετώπισης στο εμπόριο, ωστόσο άλλοι έχουν διαφορετική άποψη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, προειδοποίησε νωρίτερα ότι οι συζητήσεις στη Σύνοδο των G7 θα είναι κάθε άλλο παρά εύκολες.
Όπως εξήγησε, οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες των G7 εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με τις κυρώσεις κατά του Ιράν και το εμπόριο, ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περισσότερα που ενώνουν την G7.
Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα ευρωπαϊκά μέλη της Ομάδας των G7 θα έχουν πλήρως ενωμένη θέση σε όλα τα ζητήματα.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατηγόρησε τον Trump ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, εντούτοις, είναι που βλέπω πως η παγκόσμια τάξη, η οποία βασίζεται σε κοινούς κανόνες, αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά, προς έκπληξη, από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της: τις ΗΠΑ», επεσήμανε.
Ταυτόχρονα απίθανη θεωρείται η έκδοση ενός τελικού ανακοινωθέντος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δηλαδή το Σάββατο 9/6.
Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.
Ήδη τον τόνο φρόντισε να δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος με μηνύματα του στο twitter επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau και κατά του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron.
Συγκεκριμένα, ο Trump κατηγόρησε τον Καναδά, τη Γαλλία και γενικότερα την ΕΕ ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς» και εγείρουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.
«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Trudeau και στον πρόεδρο Macron ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και ορθώνουν μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο» ανέφερε ο Trump, ο οποίος επιπλέον υποστήριξε ότι «αδημονεί να τους δει».
«Θα υπάρξουν σοβαρές διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων» εκτίμησε Καναδός αξιωματούχος, την ώρα που Καναδάς και ΕΕ απορρίπτουν τους δασμούς του Trump, χαρακτηρίζοντας τους παράνομους και ετοιμάζοντας τα αντίποινα τους.
Πάντως και ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται να έχει χάσει την υπομονή του με τον Trump.
Αν και ήταν από τους ηγέτες που είχε επενδύσει σε στενή προσωπική σχέση με τον Trump επισήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7 – η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιαπωνία – πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα».
«Τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.
Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μην νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται.
Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω απ’ όλα, αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα», υποστήριξε ο Macron.O Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν θα υπογράψει την παραδοσιακή κοινή δήλωση.
Πιο «ήπιες» ήταν οι δηλώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, η οποία τόνισε ότι Βρετανία και ΗΠΑ παραμένουν καλοί φίλοι που μπορούν να μιλούν ειλικρινά ο ένας με τον άλλον όταν διαφωνούν.
«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλοί φίλοι.
Ο πρόεδρος Trump κι εγώ δουλεύουμε μαζί», δήλωσε η May, μιλώντας στο «Channel 4 News».
Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Trump ότι η Ρωσία θα έπρεπε να συμμετέχει στη συνάντηση των G7.
Το Κρεμλίνο απάντησε στο σχόλιο του Trump, τονίζοντας ότι η Μόσχα επικεντρώνει την προσοχή της σε μεγάλο βαθμό σε άλλες συναντήσεις.
Με την πρόταση του Trump συμφώνησε και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte.
Ο Conte είπε επίσης πως είναι σημαντικό οι εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας να μην πλήξουν τους απλούς πολίτες της χώρας και είπε πως η Ιταλία είναι «πλήρως δυσαρεστημένη» με τον τρόπο που η ΕΕ χειρίζεται το θέμα της μετανάστευσης από την Αφρική.
Ο Conte δήλωσε, παράλληλα, ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει «μετριοπαθείς» θέσεις για τους εμπορικούς δασμούς κατά τη σύνοδο κορυφής των G7.
Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, φέρεται να πρότεινε τη συγκρότηση ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ και θα αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές, όπως ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας στο «Reuters».
Σύμφωνα με την πηγή του «Reuters», η ενότητα των Ευρωπαίων στη Σύνοδο Κορυφής των G7 που διεξάγεται στον Καναδά είναι «εντυπωσιακή», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να περιληφθεί μια αναφορά στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες στο τελικό ανακοινωθέν.
Ο Γάλλος αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πιστεύουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ρωσίας στην G7 και ότι το τελικό ανακοινωθέν θα πρέπει να αναφέρει ότι οι συνιστάται «επιφυλακτικότητα» απέναντι στη Μόσχα.

(Πρώτη ενημέρωση 8/6/2018, 07.55 πμ.)
www.bankingnews.gr 

Σχόλια