Ρήγμα στην G7… O Τραμπ αποσύρει υπογραφή

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς αντιπροσώπους να μην προσυπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν της G7 που μετά από τις «ψευδείς», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
Αναχωρώντας από τη σύνοδο στο Κεμπέκ για τη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «πολύ ανέντιμες και αδύναμες» τις δηλώσεις που έκανε ο Τριντό σε μια συνέντευξη Τύπου, όπου υπογράμμισε ότι ο Καναδάς δεν θα μείνει έρμαιο της κατάστασης.

«Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενήργησε με τόση πραότητα και ηρεμία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στη G7 μόνο και μόνο για να δώσει μετά μια συνέντευξη Τύπου, μετά αφότου έφυγα, τονίζοντας ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι ένα είδος προσβολής και ότι δεν θα εκφοβιστεί. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα«, ανέφερε ο Τραμπ στο tweet του.
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7) συνυπέγραψαν ένα συμβιβαστικό κείμενο για το εμπόριο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν επιλύει την τρέχουσα διαφωνία των ΗΠΑ και των έξι εταίρων της για τους δασμούς.
«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων.
Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς κανόνες αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων.

«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.
Εντούτοις, μια ένδειξη ότι οι τωρινές εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν υποχώρησαν, ήταν ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οικοδεσπότης της συνόδου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.
«Αυτοί οι παράνομοι δασμοί θα πρέπει να έχουν μια ισοδύναμη απάντηση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι αυτά τα αντίποινα θα επιβληθούν χωρίς δισταγμό.
Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι δασμοί που αποφάσισε να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στις ΗΠΑ θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο.
«Σε αυτό το θέμα δεν υπάρχει αλλαγή, θα εξαρτηθεί κατά πόσον οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
=======================

Blogger:
Για την κατανόηση των ειδήσεων {σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ και "Ευρώπης" (Γερμανικής Ευρώπης)} κρατήστε τις παρακάτω εγγραφές:
  1. Η Γερμανία Αντιμέτωπη με την Μοίρα της

  2. Η Γερμανία εκμεταλλεύεται ένα "κατάφωρα υποτιμημένο" ευρώ σε βάρος ΗΠΑ - ΕΕ

  3. Αποφεύγοντας χαριστικές παραχωρήσεις

  4. Γιατί είναι αναπόφευκτος ο εμπορικός πόλεμος Τραμπ-Ευρώπης

  5. Οι oβίδες του Τραμπ στον πόλεμο ΗΠΑ - Γερμανίας.

  6. Το δόγμα «Πρώτα η Γερμανία» και η υποκρισία του Βερολίνου

  7. Ο νέος Γάλλος πρόεδρος είναι των …Γερμανών!

  8. Γερμανία και ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για Φασιστική καταπίεση στην Ευρώπη;

  9. Η Γερμανία υποτάσσει την περιφέρεια της Ευρώπης

  10. «Βαθιές οι ρωγμές» στη σύνοδο των G7 – Trump: Μας λήστευαν για δεκαετίες και αυτό τελειώνει - Merkel: Αγεφύρωτες οι διαφορές

  11. Conte (Ιταλός πρωθ.): Η Ρωσία πρέπει να επανενταχθεί στους G7 το συντομότερο παρά τις κυρώσεις για το Ουκρανικό

Σχόλια